Kaip iš „macOS Sierra“ grįžti prie „OS X El Capitan“

Jei paskubėjote įdiegti „macOS Sierra“ neįsitikinę, kad visos svarbios aplikacijos šioje „Mac“ kompiuteriams skirtoje operacinėje sistemoje veikia ar aptikote kitokių sistemos darbo nesklandumų, kurie trukdo atlikti reikiamas užduotis – galite grįžti prie ankstesnės „OS X“ versijos.

Kai kurie „Mac“ kompiuterių naudotojai, vos tik „Apple“ išleido „macOS Sierra“ – tuojau pat strimgalviais puolė naujinti savo kompiuterių sistemą ir po kurio laiko pasigailėjo tai padarę. Tokių atsinaujinusių ir dabar iš nevilties bandančių įkąsti sau į alkūnę „Mac“ kompiuterių naudotojų yra labai nedaug ir daugeliu atveju tokių besigailinčių naudotojų poreikiai yra labai specifiniai, tačiau tokių sprinterių, strimgalviais puolusių diegti „macOS Sierra“ yra daugiau nei man norėtųsi kiekvienam jų atskirai aiškinti kaip grįžti prie ankstesnės operacinės sistemos versijos.

„macOS Sierra“ grįžti prie ankstesnės „OS X“ versijos yra keli būdai.

1. Atstatymas iš atsarginės duomenų kopijos

Jei skubėdami įdiegti „macOS Sierra“ suskubote išsaugoti ir atsarginę duomenų kopiją - vadinasi viskas dar ne taip blogai.

Turėkite omenyje, kad prieš atstatydami duomenis iš atsarginės duomenų kopijos išsaugokite naujus „macOS Sierra“ operacinėje sistemoje veikiančiomis aplikacijomis sukurtus failus. Tiesa, yra tikimybė, priklausomai nuo aplikacijos, kad atstačius senesnę „OS X“ versiją, naujai sukurtų failų senesnės aplikacijų versijos neatpažins, nes joms tai bus failai iš „ateities“, bet vis tiek geriau juos turėti.

Jei atsarginėms duomenų kopijoms naudojate Time Machine

Jei esate sukūrę „Time Machine“ atsarginę duomenų kopiją „macOS Sierra“ operacinėje sistemoje – grįžimas prie ankstesnės „OS X El Capitan“ ar „OS X Yosemite“ (priklausomai nuo to kurią versiją naujinote į „macOS Sierra“) užtruks keliolika minučių.

  1. Pajunkite prie „Mac“ kompiuterio diską, kuriame norite išsaugoti dabar kompiuteryje esančių duomenų kopiją. Duomenų kopijavimui galite pasitelkti „Time Machine“, „Carbon Copy Cloner“ ar bet kurią kitą aplikaciją, kurią naudojate atsarginių duomenų kopijų kūrimui. Alternatyviai galite tiesiog rankiniu būdu nukopijuoti naujai sukurtus failus į išorinę laikmeną.
  2. Pajunkite prie „Mac“ kompiuterio diską, kuriame „Time Machine“ pagalba esate išsaugoję ankstesnės operacinės sistemos duomenis.
  3. Perkraukite kompiuterį ir išgirdę jo įsijungimo garsą, nuspauskite ir laikykite nuspaudę Cmd ⌘-R klavišų kombinaciją iki ekrane pamatysite „Apple“ logo ar progreso juostą.
  4. Kai ekrane pasirodys specialus parinkčių „OS X Utilities“ langas - pasirinkite Restore from Time Machine backup ir spauskite Continue
  5. Nurodykite diską iš kurio norite atstatyti duomenis
  6. Pasirinkite reikiamą kopiją su reikiama „OS X“ operacinės sistemos versija („OS X El Capitan“ versija yra 10.11.x) ir spauskite Continue
  7. Nurodykite „Mac“ diską iš kurio įkraunama sistema ir į kurį norite grąžinti ankstesnės „OS X“ versijos kopiją ir spauskite Restore mygtuką

Po kurio laiko, kai duomenys bus atstatyti – kompiuteryje turėtumėte vėl galėti naudotis ta operacine sistema, kurią atstatėte iš atsarginės duomenų kopijos.

Jei atsarginėms duomenų kopijoms naudojote Carbon Copy Cloner

Jei prieš diegdami „macOS Sierra“ sukūrėte įkraunamą atsarginę duomenų kopiją ir norite ją grąžinti į kompiuterį:

  1. Išsaugokite „macOS Sierra“ naujai sukurtus failus išorinėje laikmenoje ar kompiuterinių debesų saugyklose.
  2. Pajunkite įkraunamą diską su prieš „macOS Sierra“ sukurta duomenų kopija
  3. Perkraukite kompiuterį ir išgirdę įsijungimo garsą nuspauskite Alt ⌥ klavišą ir laikykite jį nuspaudę iki ekrane pamatysite diskų iš kurių galite įkrauti sistemą sąrašą.
  4. Pasirinkite diską, kuriame išsaugota atsarginė duomenų kopija
  5. Kai sistema iš išorinio disko bus įkelta – būsite toje aplinkoje, kurios atsarginę duomenų kopiją išsaugojote CCC pagalba.
  6. „Carbon Copy Cloner“ aplikacijos pagalba:
    1. Atidarykite „Carbon Copy Cloner“ aplikaciją
    2. Sukurkite naują užduotį (New Task) ir suteikite jai pavadinimą
    3. Pasirinkite šaltinį iš kurio atstatysite duomenis (Source) - greičiausiai tai bus tas pats diskas iš kurio dabar esate įkrovę sistemą
    4. Nurodykite į kur norite atstatyti duomenis (Destination) - greičiausiai tai bus diskas kompiuteryje
    5. „Clone“ skiltyje pasirinkite „All files“
    6. Paspauskite „Clone“ mygtuką ir palaukite kol duomenys bus atstatyti
    7. Uždarykite „Carbon Copy Cloner“ aplikaciją ir išjunkite kompiuterį
  7. Kompiuteriui išsijungus - ištraukite diską iš kurio atstatėte sistemą
  8. Įjunkite kompiuterį

Dabar kompiuterio sistema turi būti įkrauta iš kompiuteryje esančio disko ir tai bus ta „OS X“ versija, kurią atstatėte.

Jei sistema kartais neįsikrovė ir ekrane matote diskų, iš kurių galima įkrauti sistemą sąrašą – pasirinkite diską į kurį atstatėte duomenis ir prisijungę prie savo paskyros kompiuteryje atidarykite „System Preferences“ aplikaciją ir jos „Startup Disk“ dalyje nurodykite diską iš kurio sistema turi būti įkrauta.

Jei atsarginėms duomenų kopijoms naudojate kitas, įkraunamas duomenų kopijas leidžiančias kurti aplikacijas – atstatykite duomenis taip, kaip tai nurodo tų aplikacijų kūrėjai.

Nestatinėkite senesnės sistemos į kompiuterius nei ta su kuria jie buvo išleisti. Jei įsigijote kompiuterį su „OS X El Capitan“ - nebandykite jame diegti „OS X Yosemite“ ar dar senesnių „OS X“ versijų. Daugiau informacijos apie tai rasite support.apple.com/HT201686.

Senesnės OS X versijos įdiegimas švariai

Jei nutarėte, kad „macOS Sierra“ veikia ne taip kaip Jums reikia ir nenorite žaisti su sistemos atstatymais iš „backup’ų“ ir priimtiniausias būdas jums yra sistemos diegimas „švariai“. Aprašymą kaip tai padaryti rasite straipsnyje „Kaip "OS X El Capitan" įdiegti "švariai"“

Įdiegę sistemą „švariai“ galite iš laikmenų, kuriose saugote atsargines duomenų kopijas grąžinti reikiamus failus į kompiuterį.

Sistemos atstatymas iš interneto

Jei nėra galimybės susikurti USB laikmeną „OS X“ diegimui - sistemą galite atstatyti pasinaudoję „Internet Recovery“ funkcija. Atmink,ite, kad norint įkrauti „Mac“kompiuterį „Internet Recovery“ režime reikia, kad kompiuteris turėtų galimybę prisijungti prie Interneto per Wi-Fi arba LAN jungtį.

Naudojant „Internet Recovery“ metodą, kompiuteryje bus atstatyta ta operacinės sistemos versija su kurie jis buvo įsigytas.
Prieš atstatydami ankstesnę „OS X“ versiją išsaugokite esamus duomenis išorinėje laikmenoje, nes visi duomenys esantys kompiuteryje bus sunaikinti.
  1. Kompiuteriui įkrauti „Internet Recovery“ režime jį perkraukite/įjunkite ir vos tik jam įsijungus išgirsite „firminį“ „Mac“ kompiuterių startavimo garsą – nuspauskite ir laikykite nuspaudę Cmd ⌘-Alt ⌥-R klavišų kombinaciją iki ekrane pamatysite progreso juostą.
  2. Kai „Internet Recovery“ režimas bus įkeltas, pasirinkite „Disk Utility“ ir suformatuokite „Mac“ diską, kuriame diegsite sistemą.
  3. Suformatavę diską uždarykite „Disk Utility“ aplikaciją ir „OS X Utilities“ lange pasirinkite „Reinstall OS X“ arba „Install OS X“.
  4. Vykdykite ekrane pasirodančius nurodymus. Atminkite, kad duomenys yra siunčiami iš interneto, tad patikimas ir greitas interneto ryšys sutaupys Jums laiko.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų