Savaitės naujienų apžvalga: 24-a 2016 metų savaitė

Tema: Naujienos

24-os 2016 metų savaitės naujienos ir gandai, kuriems nebuvo dedikuoti atskiri straipsniai „Mac Arena“ svetainėje, o taip pat nemokamai ar pigiau platinamų ir naujų „iOS“ bei „OS X“ aplikacijų rinkinys.

  • „Apple“ nutraukė „iOS 9.3.1“ pasirašymą ir taip užvėrė duris visiems norintiems grįžti iš „iOS 9.3.2“ prie ankstesnės „iOS“ įrenginiams skirtos operacinės sistemos versijos.
  • JAV patentų ir prekės ženklų biuras patvirtino dar porą „Apple“ patentų. Vienas jų pavadintas „Permatomas elektroninis įrenginys“ tai virtualios realybės konceptų rinkinys. Kitame patente aprašyta technologija atrodo kiek žemiškiau. Tai „Elektroninis įrenginys su jį supančiu ekranu“ pavadinimą turintis patentas.
    „Apple“ patentas Nr.009367095 pavadinimu „Elektroninis įrenginys su jį supančiu ekranu“ (Electronic device with wrap around display)
  • „Apple“ susiaurino „macOS Sierra“ palaikomų „Mac“ kompiuterių sąrašą, lyginant su tuo, kokius „Mac“ palaikė ankstesnės „OS X“ versijos. „macOS Sierra“ neveiks kompiuteriuose pagamintuose 2007 ir 2008 metais bei 2009 metais išleistuose „MacBook Air“ ir „MacBook Pro“ kompiuteriuose.
  • „iOS 9“ „Apple“ pristatė „ReplayKit“, kuris leido programuotojams savo aplikacijose įdiegti galimybę įrašyti žaidimo vaizdą tiesiog aplikacijoje ir vėliau juo pasidalinti. „iOS 10“ „Apple“ pristatė „ReplayKit Streaming“ leidžiantį programuotojams aplikacijose įdiegti galimybę realiame laike transliuoti savo aplikacijos vaizdą. Labiausiai ši galimybė aktuali žaidimų mylėtojams.
  • „Maps“ aplikacija „iOS 10“ prisimins kur priparkavome automobilį. Tiesa, tai ne itin didelė naujovė, nes „Waze“ šia funkciją turi jau kuris laikas.
  • „macOS Sierra“ esanti „Safari“ versija pirmenybę atiduoda HTML5 ir nebeinformuoja svetainių, kad turi įdiegtą įskiepį. Naršyklė neturi įdiegto išimčių sąrašo ir įskiepiai turi būti įgalinti kiekvienoje svetainėje atskirai.
  • Metų metus „Apple“ mus pratino atrakinti „iPhone“ perbraukiant pirštu per ekraną į šoną “slide to unlock“. „Apple“ net turi patentą tokiam atrakinimo būdui ir šis patentas sukėlė nemažai galvos skausmo “Samsung“ ir kitiems „Android“ įrenginių gamintojams. Tačiau „iOS 10“ ji šį jau įprastu tapusį veiksmą pakeitė keistu ir nepatogiu - „Press home to open!“
    „iOS 10“ „iPhone atrakinimo būdas pasikeitė ir vietoje „Slide to unlock“, dabar yra „Press home to open“.
  • Saugumui skirtos „Apple Worldwide Developers’ Conference“ sesijos metu buvo pabrėžta, kad iki 2017 metų sausio 1 dienos visos aplikacijos turi naudoti ATS (App Transport Security) startavusį su „iOS 9“, o tai reiškia šifruoti visus perduodamus duomenis.
  • „Apple“ pateikė patentų biurui paraišką, kuriame aprašoma iš visų pusių ekraną turintis „iPhone“.
  • Žemiau esančiame Video - 50 „iOS 10“ pasirodysiančių naujovių.
  • Luca Todesco, dar žinomas kaip „qwertyoruiop“, paskelbė „iOS 9.3.3b“ ir žemesnėse versijose buvusius du „0day“ pažeidžiamumus, nes šių nebėra „iOS 10“. „Apple panaikino mano abu jailbreak’ams naudotas sistemos spragas“ - savo Twitter paskyroje rašo Todesco. „iOS 10 saugumas labai sustiprintas“ - rašo Luca Todesco. „Iš principo Apple panaikino visus mano naudotus triukus jailbreak’ams ir aš turėsiu viską pradėti nuo pradžių“.
  • Apple sumokėjo programuotojams daugiau nei kito turinio kūrėjams kartu paėmus.
  • WWDC metu buvo pristatyta įdomi „iOS 10“ funkcija „Raise To Wake“, kai naudotojui paėmus įrenginį - jis automatiškai „pabunda“. Daugelis tikėjosi, kad ši funkcija veiks visuose, „iOS 10“ palaikančiuose įrenginiuose, tačiau realybė kiek kita. „Raise To Wake“ veiks tik „iPhone 6s“, „iPhone 6s Plus“ ir „iPhone SE“, na ir žinoma naujesniuose, rudenį pasirodysiančiuose „iPhone“ modeliuose.
  • Tuo metu kai Luca Todesco ašaroja dėl „Apple“ panaikintų jo jailbreak’ui naudotų sistemos spragų, „iOS“ programišius „iH8sn0w“ sukūręs „Sn0wbreeze“ ir „iFaith“ paskelbė įrodymą apie sėkmingai jailbreak’intą „iOS 10“ (šios operacinės sistemos pirmą beta versiją). Kadangi video demonstruojamas 32-bitų įrenginys - reikia manyti, kad šis jailbreak’as sukurtas senesnio „iBoot“ pagrindu.
  • Jei naudojate „Hey Siri“ tikriausiai pažįstamas sumišimo jausmas kai pasakius šiuos paslaptingus žodžius „Siri“ pabunda visuose Jūsų „iOS“ įrenginiuose. „iOS 10“ ši problema išspręsta, nes aptinkamas arčiausiai esantis įrenginys ir jis aktyvuojamas. Jei įrenginiai vienas šalia kito – aktyvuojami bus abu, bet klausomasi tik viename jų. Tai tikrai gera žinia naudojantiems šią „Siri“ funkciją. Tiesa, anksti dar kalbėti apie tai, kas bus galutinėje versijoje nes programuotojai „minko“ dar tik pirmą „beta“ versiją.
  • Kinijos intelektinės nuosavybės kontrole užsiimanti organizacija nurodė „Apple“ nutraukti „iPhone 6“ ir „iPhone 6 Plus“ pardavimus Pekine, nes juose per daug panašumų su kitu Kinijoje parduodamu telefonu. Šis nurodymas pasirodė po to kai nelabai žinoma Kinijos kompanija „Baili Electronics“ į teismą padavė „Apple“, jos distributorę „Zhongu Telecom“ už patento, vadinamo 100C pažeidimą. „Apple“ tokį sprendimą apskundė ir legaliai tęsia šių „iPhone“ modelių prekybą. Reikia pažymėti, kad Kinijoje nėra daug vietų, kur prekiaujama šiais metų senumo „iPhone“ modeliais. Keista ir tai, kad neminimi „iPhone 6s“ modeliai, kurie nuo „iPhone 6“ nelabai kuo skiriasi, jei kalbėti apie įrenginių dizainą.
    „Baili Electronics“ „Aondroid“ telefonas
  • „Apple“ ir „Microsoft“ priverstos pašalinti šautuvų piktogramas iš „Unicode 9.0“.

„iOS“ ir „OS X“ aplikacijos ir žaidimai

„iOS“ žaidimai

taikomosios „iOS“ aplikacijos

naujos „iOS“ aplikacijos ir žaidimai

„OS X“ aplikacijos

naujos „OS X“ aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų