„Apple“ kuria nenulaužiamą „iPhone“

Stipresnis duomenų šifravimas „iPhone“ gali tapti sekančiu JAV vyriausybės ir „Apple“ kovos raundu.

„Apple“ kova su FTB dar net neįpusėjo, o „iPhone“ kūrėja jau ruošiasi naujam kovos raundui susijusiam su duomenų šifravimu.

„New York Times“ rašo, kad „Apple“ inžinieriai pluša stiprindami „iPhone“ saugumą ir taip, priešingai nei to nori FTB, kurdami sistemą, kurią nulaužti būtų dar sudėtingiau. Kol kas nėra aišku, kada šios „iPhone“ saugumą sustiprinančios priemonės pasies vartotojus.

Šis, didesnio saugumo nuo įsilaužimų į „iPhone“ kūrimas yra papildoma salvė iš „Apple“ pusės „iPhone“ gamintojos ir „FTB“ žodžių kare prasidėjusiame po to kai JAV teisėsaugos pareigūnai aptiko „iPhone 5c“ priklausantį teroristams ir negalėjo ištraukti jame esančių duomenų bei, atrodo, patys prisidirbo.

Vienas, iš anksčiau šį mėnesį federalinio JAV teisėjo nurodymų buvo FTB priversti „Apple“ atjungti automatinio duomenų ištrynimo funkciją suveikiančią po per didelio neteisingų bandymų įsilaužti į „iPhone“ skaičiaus. FTB mano, kad „iPhone“ saugimas tyrinys gali suteikti daugiau informacijos apie teroristų veiksmus. „Apple“ su jos vadovu Tim Cook priešakyje, kuri padeda tyrumui, manymu – toks vyriausybės reikalavimas yra peržengiantis ribas ir leistų įsilaužti į milijonus kitų „iPhone“.

Nėra abejonės, kad „iPhone“ duomenų saugumo stiprinimas įpils papildomą alyvos kaušą ne tik į kovos tarp „Apple“ ir JAV vyriausybės laužą, bet ir bendrą tarp Vašingtono ir Silicio Slėnio kompanijų įsivyravusią įtampą susijusią su duomenų šifravimu. Technologinės kompanijos, pastaruoju metu, gana stropiai pradėjo diegti duomenų šifravimą savo įrenginiuose ir sistemose. Šio subruzdimo pradžia tapo NSA buvusio kontraktoriaus Edward Snowden pareiškimas bei pateikti įrodymai, kad JAV vyriausybė vykdo vartotojų sekimo programą.

Duomenų šifravimas yra skirtas apsaugoti duomenims, pradedant nuo elektroninės prekybos ir baigiant politinių disidentų veiksmais. Teisėsaugos organai tvirtina, kad duomenų šifravimas taip pat apsaugo ir teroristų ar kitų nusikaltėlių komunikavimą. Po atakos Paryžiuje įsiplieskė debatai apie tai ar technologijų kompanijos privalo padėti teisėsaugos organizacijoms skaityti šifruotas žinutes su tikslu sustabdyti terorizmą. Technologinės kompanijos, savo ruožtu, teigia jog to padaryti, nesuteikiant tokios pačios galimybės ir nusikaltėlių pasaulio atstovams, yra neįmanoma.

„Apple“ pateikė atsakymą teismui pilną „Apple“ atsakymo – 65 puslapių dokumentą galite patyrinėti čia, o pats teismas įvyks kovo 22. Dokumente „Apple“ pažymi, kad FTB reikalavimai stipriai viršija „ All Writs Act“ įgaliojimus. Kreipimesi „Apple“ rašo: „Joks teismas nesuteikė teisės vyriausybei versti tokias kompanijas kaip "Apple" susilpninti saugumo sistemas tam kad palengvinti vyriausybės priėjimą prie privačių asmenų informacijos. "All Writs Act" dokumente nėra numatytas toks juridinės jėgos išplėtimas, o Konstitucijos "Pirmoji pataisa" ir "Penktoji pataisa" tai draudžia.“

„Apple“ vadovybė sako, kad jei prireiks, jie kovos už vartotojų duomenų saugumą ir Aukščiausiame teisme. „Ši kova nėra kova dėl vieno telefono. Tai kova dėl ateities“, – sakė Tim Cook trečiadienį kalbėdamas „ABC“ „World News“ laidoje.

Tim Cook sakė nemanantis, kad vyriausybė pultų persekioti visus gyventojus jei būtų sukurta tokia saugumo prieiga, tačiau neabejotinai, begalės „blogų bičų“ visame pasaulyje norinčių įsilaužti į vartotojų įrenginius ir pasinaudoti ten esančia informacija – šia galimybe pasinaudotų.

„Reikalas tas, kad vyriausybė verčia “Apple” sukurti programinę įrangą, kuri mūsų manymu, šimtus milijonų vartotojų visame pasaulyje padarytų pažeidžiamais bei pamintų civilines laisves, kurios JAV yra pagrindas ir tai kuo remiantis sukurta ši šalis“, – sakė Tim Cook. Toliau „Apple“ vadovas FTB reikalavimą sukurti programinę įrangą leidžiančią prieiti prie „San Bernardino byloje“ figūruojančio „iPhone“ prilygino „vėžiui“. „ABC“ „World News“ laidoje paklaustas apie apklausos rezultatus, kuriuose didesnė Amerikos gyventojų dalis palaiko FTB, Tim Cook pasakė: „Tai nėra apklausos, o ateities reikalas. Mes turime laikytis savo principo ir pareigos, kuri yra saugoti savo vartotojus.“

c|net apklausos, „Ar "Apple" turi sustiprinti "iPhone" saugumą“ rezultatai.
c|net apklausos, „Ar "Apple" turi sustiprinti "iPhone" saugumą“ rezultatai.

Tim Cook pripažino, kad dėl šios bylos kompanija atsidūrė nepatogioje padėtyje. „Prieštaravimas vyriausybei tame, kas iš principo nėra teisinga – stato kompaniją į nepatogią padėtį. Gana ironiška yra tai, kad jie prašo pažeisti žmogaus laisvės principus ir teises, nors patys tai turėtų ginti.“ Cook pripažino, kad gyvenant idealiame pasaulyje jis sutiktų atrakinti Farook naudotą telefoną, tačiau „mes negyvename idealiame pasaulyje“, sakė „Apple“ vadas. Cook sakė, kad apie šį incidentą dar nekalbėjo su JAV prezidentu Barak’u Obama, tačiau sakė jog būtinai kalbės.

„Apple“ vadovas pripažino, kad kompanija gali sutikti su kai kuriais vyriausybės ir teisėsaugos pareigūnų reikalavimais ir pareiškė viltį, kad abi pusės sutars.

Kalbėdamas apie duomenų šifravimą, Cook sakė, kad „Apple“ nėra šifravimo savininkė ir JAV vyriausybė šifravimo projektus finansuoja. Kompanijos vadovo nuomone, sprendimas turi būti priimtas remiantis įstatymu, o ne teismu. Paklaustas apie tai, ką darys jei teismo sprendimas bus įgaliojantis „Apple“ sukurti programinę įrangą, kurią jis mano esant „vėžiu“, Tim Cook psakė: „galų gale mes, kaip ir visi kiti turime paklūsti įstatymui“.

Tim Cook „ABC“ „World News“ laidoje kalba apie „Apple“ ir FTB konfliktą.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų