Keli praktiniai, produktyvumą gerinantys patarimai Mac vartotojams: darbas su tekstu

OS X sistema turi daug patogių galimybių naudojantis kuriomis galima kasdienį naudojimą kompiuteriu padaryti produktyvesniu, patogesniu bei sutaupyti laiko.

Neseniai dirbdamas kompiuteriu kavinėje, iš šalia sėdėjusio žmogaus gavau porą klausimų, kurie mane šiek tiek nustebino, nes maniau jog atsakymus į juos žino kiekvienas Mac vartotojas. Pasirodo žmogus klausęs manęs yra Mac Arena skaitytojas ir atsimena daugiau mano straipsnių nei aš pats. Kai atsakiau į jo klausimus ir paaiškinau, kad tokių dalykų nerašau, nes mano galva juos visi žino, jis man patarė taip negalvoti, nes „ne visi kompiuterių vartotojai yra patyrę vartotojai ar mac kompiuterius naudoja seniai“.

Žemiau parašysiu kelias OS X galimybes, kurias pats rašydamas tekstus (straipsnius, elektroninius laiškus, žinutes ar dokumentus) naudoju labai dažnai (po kelis, o kai kuriuos ir po keliasdešimt kartų per dieną). Dabar, kai Mac kompiuteriai tampa vis populiaresni ir yra didelė naujų Mac vartotojų armija į OS X iš kitų operacinių sistemų persikrausčiusių neseniai, žemiau esantys patarimai jiems gali padėti geriau išnaudoti OS X galimybes nediegiant jokių papildomų aplikacijų (kurios neretai dubliuoja jau esančias OS X branduolio galimybes). Tikiu, kad ir OS X senbuvių tarpe atsiras vartotojų, kurie perskaitę žemiau aprašomas OS X galimybes sušuks „eureka“.

Žemiau esančios funkcijos, OS X palaikomos jau gana seniai, todėl jas išbandyti bei esant reikalui naudotis gali ir ne naujausią OS X versiją savo Mac kompiuteriuose įdiegę vartotojai.

Įterpiamo teksto pritaikymas dokumento formatui

Dažnas rašydamas dokumentus, elektroninius laiškus, žinutes ar kitokią informaciją nori į tekstą įterpti iš kitur (kito dokumento ar interneto svetainės) nukopijuotą informaciją. Tai darantys dažnai susiduria su teksto formatavimo problema: įterpiamas, iš kitur nukopijuotas tekstas neatitinka dokumento į kurį jis „įklijuojamas“ formato.

OS X turi galimybę, įterpiamą tekstą pritaikyti tam formatui, koks naudojamas dokumente į kurį tas tekstas įterpiamas. Ši funkcija palaikoma daugelyje OS X aplikacijų (nebent aplikacija turi savo šios funkcijos panaudojimą arba naudoją šiai funkcijai skirtą klavišų kombinaciją kietiems tikslams).

Jei, tarkim, interneto naršyklėje nukopijuosite Cmd ⌘-C teksto fragmentą ir jį patalpinsite Cmd ⌘-V kitoje aplikacijoje, suprantančioje teksto formatavimą (galinčioje keisti teksto fragmentų naudojamus šriftus, jų dydį ar stiliaus elementus: pasvirimą, storį ir panašiai) - pastebėsite, kad įklijuoto teksto formatas bus toks, koks buvo dokumente iš kurio jį nukopijavote ir galimas dalykas stipriai skirsis bei netiks ir atrodys kaip svetimkūnis dokumente į kurį jį patalpinote.

Teksto įterpimas: (kairėje aukščiau) Cmd-V - nepritaikant dokumento formatui; (dešinėje žemiau) Shift-Alt-Cmd-V klavišų kombinacijos pagalba - pritaikant dokumento formatui

Jei norite, kad patalpinamo, kitur nukopijuoto teksto fragmentas, būtų pritaikytas dokumento į kurį jį talpinate formatui - teksto fragmento patalpinimui naudokite ne Cmd ⌘-V, o Shift ⇧-Alt ⌥-Cmd ⌘-V klavišų kombinaciją (nėra ji tokia nepatogi ar baisi, kaip gali pasirodyti, trys pagalbiniai klavišai yra šalia vienas kito todėl juos nuspausti nėra sudėtinga).

Jei norite, kad toks teksto įklijavimo metodas taptų pagrindiniu, galite pakeisti OS X klavišų kombinacijos „Paste and Match Style“ naudojamą klavišų kombinaciją, kad ir į Cmd ⌘-V, tokiu būdu naudojant standartinę Cmd ⌘-V tekstas bus įklijuojamas nenaudojant jo formatavimo elementų.

Kelių iškarpinių (clipboard) naudojimas Mac kompiuteryje

Kartais tenka kopijuoti teksto ar/ir paveiksliukų fragmentus iš kelių šaltinių ir tam tikslui OS X yra „įrengtos“ dvi skirtingos atmintinės - antroji leidžianti patalpinti specialios klavišų komandos pagalba iškirptą tekstą. Daugelis OS X vartotojų žino ir naudoja Cmd ⌘-C (copy) arba iškerpant Cmd ⌘-X (cut) klavišų kombinacijas.

Neretai redaguojant dokumentus, straipsnius ar rašant laiškus tenka iškirpti vieną teksto dalį ir ją patalpinti kitur, o tai darant visiškai nesinori prarasti jau į iškarpinę (clipboard) nukopijuoto teksto fragmento. Pavyzdžiui norint sukeisti du paragrafus ar sakinius vietomis, arba vieną sakinį pakeisti kitu - iš kito šaltinio nukopijuoto, o tą pakeistąjį patalpinti kitoje dokumento vietoje.

Tokiu atveju labai paranku pasinaudoti Kill ir Yank pavadinimais žinomomis klavišų kombinacijomis.

Ctrl-K (klavišų kombinacija žinoma „kill“ pavadinimu) iškerpa pažymėtą tekstą arba tekstą nuo žymeklio vietos iki paragrafo pabaigos (jei nėra pažymėto teksto) ir tą teksto fragmentą patalpina į atskirą atminties segmentą. „Kill“ klavišų kombinacijos pagalba iškirptą tekstą patalpinti kitoje dokumento vietoje ar kitame dokumente yra skirta „Yank“ komanda, kurios klavišų kombinacija Ctrl-Y.

Turėkite omenyje, kad „kill“ ir „yank“ veikia tik dokumentuose, kuriuos galite redaguoti (Pages, TextEdit, Word, Mail ir t.t) ir neveiks norint nukopijuoti tekstą tokiuose šaltiniuose kaip Interneto svetainės ir panašiai.

Šis būdas patogus ir tada, kai norima atmintyje turėti tam tikrą teksto, kurį dažnai tenka įdėti fragmentą, o įprastinį Cmd ⌘-C ir Cmd ⌘-V naudoti vienkartiniams kopijavimams.

Nuokarpos (snippets)

OS X nuokarpa (snippet)

Kartais norisi teksto iškarpą turėti kaip atskirą teksto gabaliuką ir vėliau turėti galimybę ją patalpinti kitame tekste ar tame pačiame tekste kitoje vietoje. Tokių „nuokarpų“ naudojimas naudingas redaguojant tekstus (straipsnius, referatus, diplominius ar net ilgus elektroninius laiškus), kai skaitant tekstą aptinkate gerą pastraipą ar kelias, tačiau jos ne visai teisingoje vietoje tame tekste. Tokiu atveju į pagalbą ateina OS X branduolyje įdiegta „nuokarpų“ funkcija.

Pažymėkite dalį teksto dokumente ir pertempkite jį ant darbalaukio (desktop). Darbalaukyje bus sukurtas failas (snippet) su tuo tekstu. Tada tą teksto fragmentą dokumente galite ištrinti, o radę tinkamą vietą pertempti į dokumentą arba jei tokios funkcijos naudojama aplikacija nepalaiko - atidaryti tą fragmentą ir nukopijuoti jame esantį tekstą ir įklijuoti reikiamoje dokumento vietoje.

Šauni funkcija, tiesa PC vartotojai? :)

Kelių skirtingų vietų tekste žymėjimas

Kartais tenka pasižymėti ne tik kelis sąraše esančius failus, bet ir kelias skirtingas redaguojamo teksto vietas ir jas nukopijuoti arba iškirpti. Tarkim redaguojate tekstą ir radote kelis sakinius/žodžius/frazes esančias skirtingose teksto dokumento vietose - nuspauskite Cmd ⌘ klavišą ir pažymėkite jas. Kai pažymėsite visas reikalingas teksto atkarpas - Cmd ⌘-C, Cmd ⌘-X arba Ctrl-K ir įklijuokite ten kur jums reikia.

Nepriklausomas teksto žymėjimas

Nepriklausomas teksto žymėjimas - žymėjimas nuspaudus Alt klavišą.

Būna atvejų kai norėtume pažymėti teksto dalį nepriklausomai nuo to kaip išdėstyti jo paragrafai ar sakiniai. Pavyzdžiui, atidarytame dokumente yra lentelė, kurioje surašyti duomenys ir mes norime pažymėti tik kelis stulpelius - tokiu atveju klaviatūroje nuspauskite Alt ⌥ klavišą ir pelės pagalba žymėkite tą teksto dalį, kuri jums reikalinga, nepriklausimai nuo teksto struktūros ar formatavimo.

Caps Lock klavišas

Apple klaviatūra turi apsaugą nuo netyčinio Caps Lock klavišo paspaudimo - norint jį įjungti reikia paspausti kiek ilgėliau, tačiau lėčiau rašantys ir mažiau įgūdžių turintys, neretai nepataiko ant A raidės ir terkšteli per Caps Lock įjungdami didžiųjų raidžių rašymą.

Jei esate iš tų, kuriems taip nutinka, o Caps Lock funkcija naudojatės itin retai ar visai nesinaudojate - šį klavišą galite atjungti visai:

  • Atidarytkite System Preferences aplikaciją → paspauskite ant Keyboard → esant aktyviai Keybyoard skilčiai spauskite ant Modifier Keys → atsidariusiame lange, ties Caps Lock iš parinkčių meniu pasirinkite „none“ arba „No Action“ (priklausomai nuo jūsų naudojamos OS X versijos).

Tikiuosi rasite panaudojimą bent vienam iš aukščiau aprašytų, darbui su tekstu skirtų OS X funkcijų. Jas nėra sunku atsiminti, o įpratus jas naudoti, galima sutaupyti daug laiko, o teksto rašymą ar redagavimą Mac kompiuteryje padaryti profesionaliu ir teikiančiu malonumą. Kodėl gi nepasinaudojus tais patogumais, kuriuos jau turite.

Klausimas Mac senbuviams, ar yra nors viena funkcija paminėta aukščiau, kurios nežinojote ir jei taip, tai kuri?

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 8 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Ačiū už šią informaciją, super. Nežinojau, bet manau pradėsiu naudoti, net atsispaudinau visą straipsnį, kad turėt po ranka, neprimiršt ir įprast naudotis.

    Išbandžiau, mano įspūdžiai:
    Įterpiamo teksto pritaikymas dokumento formatui - viskas gavosi, super, anksčiau vargdavau su suvienodinimu;
    Kelių iškarpinių (clipboard) naudojimas - Ctrl-K, CTRL-Y - kažko mano mac’e nesuveikė, reikės dar bandyti;
    Nuokarpos (snippets) - viskas gavosi, super, labai naudinga funkcija;
    Kelių skirtingų vietų tekste žymėjimas - viskas gavosi, super;
    Nepriklausomas teksto žymėjimas - viskas gavosi, super;
    Caps Lock klavišas - nemaišo, nebandžiau atjungti.

    Šeši metai, tad nežinau ar galėčiau priskirti save Mac senbuviams, nes esu savimokslė - ką paskaitau, ką pabandau… Super, dabar jau pasinaudosiu tais patogumais, kuriuos jau turiu. AČIŪ!!!

    • Ctrl-K veikia redaguojamuose tekstuose ir tokiu būdu nepavyks nukopijuoti teksto iš Interneto svetainės (nebent esate jos turinio redagavimo režime). Taip pat, ši klavišų kombinacija gali neveikti aplikacijose, kurios naudoja savo, o ne OS X klavišų kombinacijų struktūrą. Viena tokių, dažnai naudojamų aplikacijų kompanijų kūrėja, įdiegianti aplikacijose savo klavišų kombinacijas neretai neatitinkančias OS X standartų yra Microsoft. Nebandžiau, nes beveik nenaudoju šios kompanijos produktų, tačiau labai galimas dalykas, kad MS Office paketo aplikacijose Ctrl-K neveiks arba atliks kitokius veiksmus.

      Norėdama išbandyti Ctrl-K ir Ctrl-Y veikimą, tai padaryti galite, kad ir Textedit aplikacijoje.

      Šeši metai... na čia toks vyresnio paaugliško amžiaus etapas, bet kaip žinia gabūs paaugliai savo žiniomis gali lenkti ir senjorus :)

      • Ctrl-K ir Ctrl-Y suveikė TextEdit aplikacijoje.
        Snippets jau ir šiandien panaudojau, labai patogu, anksčiau kažkaip nepagalvodavau paleisti ant darbastalio, aš atsidarydavau Evernote ir ten pertempdavau ar tai kokį tekstą ar tai tekstą su paveiksliukais, kai labai reikėdavo irgi būdavo patogu, o paskui bet dabar dar geriau :)

        • Evernote ar panašios aplikacijos turi savo privalumų, kurių vienas pagrindinių yra galimybė ten patalpintus duomenis sinchronizuoti su kitais įrenginiais.
          Talpinant Snippets'us ant darbastalio nereikėtų pamiršti, kad darbastalis failų saugojimui turėtų būti labai laikina vieta, nes ant darbastalio patalpinti failai verčia kompiuterius veikti lėčiau.
          Idealiu atveju darbastalis turi būti tuščias.
          Savo kompiuteriuose aš stengiuosi išsaugoti darbastalį švarų ir ten failai užsibūna tik kol jie man reikalingi (dabar/šiuo metu atliekamo darbo metu) ir retai ten užstringa ilgiau nei kelioms valandoms.
          Dažniausiai ant mano darbastalio nėra nei vieno nei failo, nei aplanko.

          • Nerealu... Aš irgi stengiuosi palaikyti darbastalį švarų, bet pastebiu, kad failai, kurie ten būna padėti, kad nepamirščiau šiandien juos peržiūrėti ar atnaujinti jo versiją atnaujinti reikiamame aplanke, užsilieka darbastalyje žymiai ilgiau.

            • Dažnai laikini dalykai tampa pastoviausiais. Nereto vartotojo kompiuteryje yra koks nors „laikinai informacijai“ saugoti skirtas aplankas. Mac kompiuterių vartotojų atveju tokiu aplanku dažnai tampa „Downloads“, kuriame sukaupti duomenys keliauja iš kompiuterio į kompiuterį ir to aplanko turinį ištrynęs sunaikintum svarbiausias žmogaus kompiuterines gyvenimo sankaupas. Čia ir filmai kuriuos kada nors reikės pažiūrėti ir failai, kurie kada nors galbūt bus reikalingi ir nežiūrint to, kad tą informaciją be vargo gali bet kada rasti internete, atrodo, kad tokie laikini aplankai sukaupę informaciją, kuri bus pati reikalingiausia pasaulinės katastrofos, kai neveiks internetas atvejui. :)

              Tame nėra nieko blogo, kol tai neužima bereikalingai daug vietos kompiuteryje arba toks duomenų sąvartynas nėra patogiai įrengtas kompiuterio darbalaukyje.

          • Taip, taip, šitą aš suprantu :), pamenu dar jūsų rašytą straipsnį apie tuščią darbastalį. Darbastalis pas mane irgi tuščias (tik viršutinė meniu juosta ir doc'as prikrautas, bet man taip patogu), o ant darbastalio nemėgstu ilgai laikyti, greitai viską išmėtau - arba į šiukšlinę arba į folderius. Snippets privalumas, kad jei informacija vienkartinė, galima tiek ja greičiau ir patogiau pasinaudoti, tiek atsikratyti, o Evernote bėda ta, kad va per laiką būna, kad prisikaupia nereikalingų dalykų, jų laiku nepašalinus :)

  2. Nu Ramūnas, nu pastūmė ant "langistų"... :))) Snippets tikrai pas mus neveikia, o taip gerai būtų!
    Buvo panašus Microsoft "triukas" scrap, bet jis nebeveikia naujose Win versijose (tik iki XP).

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų