Kaip tinkamai pasiruošti OS X 10.10 Yosemite diegimui

Apple dar nepaskelbė OS X Yosemite išleidimo datos, bet aišku, kad naujosios OS X versijos pasirodymas ne už kalnų ir ne vienas, tikriausiai, jau trina delnais nekantriai laukdamas momento, kada šią nemokamos Apple operacinės sistemos versiją galės įdiegti savo Mac kompiuteriuose.

Ruošdama OS X 10.10 Yosemite, Apple pakeitė jos išvaizdą. Šioje Mac kompiuteriams skirtoje versijoje vartotojo sąsajos elementai tapo plokštesni, mažiau krentantys į akis ir leidžiantys vartotojui geriau susikoncentruoti į pagrindines atliekamas užduotis. Be gausybės vartotojo aplinkos išvaizdos pakeitimų OS X Yosemite Mac vartotojams leis dar geriau išnaudoti Mac galimybes bei Apple eko-sistemos privalumus. Tiesa, reikia paminėti, kad ne visų kompiuterių savininkai galės pasinaudoti visomis OS X Yosemite naujovėmis. Pavyzdžiui, gali būti, kad norint naudotis galimybe gauti ir siųsti SMS žinutes ar atsakyti į skambučius ir Mac kompiuterį paversti telefonu reikės, kad ne tik iPhone atitiktų reikalavimus - turėtų Bloetooth 4.0 LTE, bet tokį Bluetooth turėtų ir Mac kompiuteris (Apple niekur tiksliai nėra nurodžiusi reikalavimų matyt dar nėra apsisprendusi ar leisti šią paslaugą naudoti visiems prisijungusiems prie to pačio Wi-Fi tinklo Apple įrenginiams su įdiegtomis OS X Yosemite ir iOS 8.1 ir naujesnėmis versijomis, ar tik tam tikrus reikalavimus atitinkantiems modeliams). Tačiau tai nereiškia, kad senesnių Mac kompiuterių savininkai negalės įdiegti OS X Yosemite.

Kokiuose Mac kompiuteriuose galima įdiegti OS X Yosemite

OS X Yosemite galima įdiegti žemiau išvardintuose kompiuterių modeliuose

  • iMac 2007: metų vidurio ir naujesnio
  • MacBook: 2008 pabaigos aliuminio korpuse arba 2009 pradžios ir naujesnio
  • MacBook Pro: 13″ 2009 metų vidurio ar naujesni, 15″ 2007 metų vidurio ar naujesni, 17″ 2007 metų ar naujesni
  • MacBook Air: 2008 metų pabaigos ir naujesni
  • Mac Mini: 2009 metų pradžios ar naujesni
  • Mac Pro: 2008 metų pradžios ir naujesni
  • Xserve: 2009 metų pradžios

Kaip patikrinti ar jūsų turimame Mac kompiuteryje galėsite įdiegti OS X Yosemite. Jei nežinote tikslaus savo Mac kompiuterio modelio – jį patikrinti galite iš meniu juostos pasirinkę: > About This Mac > More Info kur Mac modelis bus aiškiai nurodytas lango viršutinėje dalyje. About This Mac Jei naudojate senesnę OS X versiją – tikslų Mac modelį sužinoti galite įvedę Mac kompiuterio serijinį numerį Apple serviso patikros puslapyje.

Norint iš Apple Store atsisiųsti ir įdiegti OS X 10.10 Yosemite, Mac kompiuteryje turi būti ne mažiau kaip 2GB RAM, bent 8GB laisvos vietos diske ir įdiegta OS X 10.6.8 Snow Leopard ar naujesnė OS X versija.

Nors 2GB yra minimalus RAM kiekis, tiek savo kompiuteriuose atminties įdiegusiems rekomenduočiau ją praplėsti bent iki 4GB , nes tiek yra pats minimumas leidžiantis ypatingų užduočių kompiuteryje nevykdančiam vartotojui dirbti patogiai (vien naršyklės su atidarytomis keliomis svetainėmis gali sunaudoti daugiau nei 2GB RAM), o norint jaustis dar patogiau, jei jau plėsite atmintį - pasidomėkite galimybe ją praplėsti bent iki 8GB. RAM dabar nekainuoja daug ir savo kepenų parduoti nereikės norint juos įsigyti, o darbo našumo padidėjimą pajusite iš karto. Patikrint kiek RAM jūsų kompiuteryje galite > About This Mac > More Info > Memory.

Sudėtingesnes operacijas Mac kompiuteryje atliekantiems ar naudojantiems Mac profesionaliems tikslams (grafikos ir dizaino darbai, video ar fotografijų redagavimas ir panašiai) apie RAM nekalbėsiu, nes šie vartotojai jau greičiausiai naudoja Mac su pakankamu RAM kiekiu. Nereto Pro vartotojo Mac kompiuteryje galima pamatyti 24,32,64 ir kartais net 128GB RAM.

Žingsniai prieš diegiant OS X Yosemite

Jau tikriausiai daugeliui esu įgrisęs, bet pakartosiu dar kartą, prieš darant bent kokius radikalesnius operacinės sistemos pakeitimus turėtumėte padaryti atsarginę, geriau įkraunamą (bootable), duomenų kopiją. Atsarginę kopiją derėtų pasidaryti net ir tiems, kas duomenų saugomų kompiuteryje visiškai nevertina ar ten nelaiko nieko vertingo. (tai galioja ne tik Mac kompiuterių vartotojams)

Naujos operacinės sistemos diegimas ar atnaujinimas yra kompleksinis veiksmas ir yra tikimybė, kad kažkurioje diegimo stadijoje gali kas nors nutikti, o nutikus negalėsite ne tik prieiti prie duomenų diske, bet ir įkrauti kompiuterio, tame tarpe ir specialiame atstatymo „Recovery“ režime.

Ypač atsakingai į šią mano rekomendaciją pažiūrėti turėtų tie, kas savo Mac kompiuterius naudoja profesionaliems tikslams. Man ne kartą yra tekę išklausyti kalbėtojų, kurie trūkčiojančiu balsu ir šnirpščiojant nosimi pasakojo kaip „viskas dingo ir kaip tik kai rytoj reikia atiduoti“: nuotraukas, video, diplominį ar rytoj paskutinis terminas kada reikia atiduoti paruoštus dokumentus bosui.

Keli galimi scenarijai kada įkraunama atsarginė OS X kopija gali būti jūsų gelbėjimo ratas:

  • diegiant naują OS X versiją suges diskas ar įvyks disko klaida (dėl disko kaltės, elektros energijos šuolio ar jums nuėjus pasidaryti kavos per klaviatūrą pasivaikščiojusios katės).
  • įdiegus naują OS X versiją pasirodys, kad ne visos jums būtinai reikalingos aplikacijos veikia naujoje Mac kompiuteriams skirtoje operacinėje sistemoje, o aplikacijos kūrėjas dar tik žada jas atnaujinti. Neretai būna ir taip, kad į vartotojų „aūūū…“ aplikacijos kūrėjas atsako kapų tyla. Gali būti, kad norint naudotis aplikacija, ją reikės atnaujinti ir tas atnaujinimas kainuoja nepigiai.
  • pasirodys, kad jūsų kompiuteris yra per silpnas darbui su nauja OS X versija, o atnaujinti jo neturite galimybių.
  • nepatiks nauja OS X versija

Tai tik keli galimi scenarijai, kada turėdami įkraunamą atsarginę duomenų kopiją švelniai save pagirtumėte jungdami išorinį diską prie kompiuterio ir arba Mac’ą įkraudami iš jo arba atstatydami viską kaip „buvo anksčiau“.

Priminsiu, kad Time Machine daromos atsarginių duomenų kopijos nėra įkraunamos ir gali būti atstatytos tik jau į įdiegta OS X versiją.

Naudojantiems Carbon Copy Cloner aplikaciją - „Bombich Software“ išleido naują, su OS X 10.10 Yosemite suderinamą „Carbon Copy Cloner“ versiją 4.0. Tai visiškai iš naujo perrašyta aplikacija dabar su dar paprastesne ir aiškesne vartotojo sąsaja, naujomis funkcijomis ir praplėstu funkcionalumu. Tai mokamas atnaujinimas, bet ankstesnių versijų vartotojams suteikiama 50% nuolaida. Naujiems vartotojams ši nepaprastai patogi ir naudinga aplikacija kainuos 34€.

Atnaujinti ar diegti „švariai“?

Jei kompiuteryje nenaudojate specifinių aplikacijų, kurių veikimas ar neveikimas gali pakoreguoti žilų plaukų skaičių bei turite apsidarę atsarginę duomenų kopiją - bet kuris iš atnaujinimo būdų: „ant stogo“ ar „švariai“ tinka, nes jei ką - turite būdą grįžti atgal.

Naudojantiems specifines ar svarbias aplikacijas verslui, mokslui ar asmeniniams tikslams - rekomenduočiau diegti ant „stogo“ ir išbandyti kaip tos aplikacijos „jaučiasi“ naujoje aplinkoje ir panaudojus jas savaitę ar ilgiau nuspręsti ar gerai ir taip, ar reikėtų švariai viską įdiegti.

Bet kuriuo atveju pasiruošimas naujos OS X versijos diegimui yra puiki proga „apsišluoti“: peržiūrėti aplikacijas, kurias esate įdiegę, patikrinti kiek ir ką naudojate. Jei naudotis Mac kompiuteriu pradėjote prieš vienerius ar porą metų, labai galimas dalykas, kad esate įdiegę aplikaciją, kurios dubliuoja OS X funkcijas. Atminkite, kad OS X Yosemite turės papildomų funkcijų, tokių kaip greitas ir patogus kelių/keliolikos/kelių šimtų failų pervadinimas. Neleiskite toms nenaudojamoms ar funkcijas dubliuojančioms aplikacijoms tapti viršsvoriu jūsų sidabriniame laive, o jus padaryti laivo valdyti nemokančiu kapitonu.

Visiems gero pasiruošimo naujam ir saugiam plaukiojimui.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 3 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. 10.9 berods išleido keynote' metu? Ar aš kaźką čia netaip prisimenu...

  2. man 10.10 ilgiau kraunasi kai įjungiu imac

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų