Ką apie darbą Apple kalba kompanijos darbuotojai

Dauguma su technologijomis susijusių darbuotojų svajoja, kad jų CV būtų įrašas „Apple Inc.“, nes ši patirtis veikia kaip raktas atrakinantis daugelio kompanijų duris, praktiškai bet kurios.

Tačiau ką iš tikro reiškia dirbti Apple - inovatyviausioje planetos technologijų kompanijoje ir prisidėti prie geidžiamiausių pasaulyje įrenginių, į kuriuos visi likę pasaulio gyventojai žiūri su pavydu, kūrybos.

Kaip ten bebūtų, nei viena kompanija nėra ideali ir Apple nėra išimtis. Quora ir Glassdoor turi nemažą kolekciją įvairių kompanijų darbuotojų pasisakymų, tame tarpe ir blogiausių. Štai keli jų apie Kalifornijos Kupertino miestelyje įsikūrusią technologijų gigantę.

Robert Bowdidge, rašo Quora svetainėje.

„Savo žmonai aš nieko negalėjau sakyti. Ji žinojo, kad aš dirbu kitame pastate esančiame kitoje gatvės pusėje ir užtrunku iki vėlaus vakaro, bet ji nežinojo kuo aš užsiimu. Kartą, kai aš turėjau keliauti į Mačesterį Jungtinėje Karalystėje darbo reikalais, ji pasiprašė keliauti kartu. Aš buvau priverstas pasakyti „ne“ - tuo metu ji dirbo IBM ir aš žinojau, kad projekto vadovą tokia mintis būtų mirtinai išgązdinusi“.

Jūsų sutuoktiniui bus pasakyta viską pamiršti

Kim Scheinberg pasakoja istoriją apie savo vyrą JK, Apple darbuotoją sugalvojusiam OS X Intel versiją. „JK idėja vyresniaujam programinės įrangos viceprezidentui Bertrand Serlet patiko ir jis pasisodinęs jį pasakė, kad niekas negali apie tai žinoti. Niekas!. Staiga namų biuras buvo įrengtas pagal Apple saugumo standartus. JK pasakė, kad aš (žmona) žinau apie projektą ir tiesa pasakius, kad aš ne tik žinau, bet ir jį sugalvojau. Bertrand pasakė JK, kad aš turiu viską pamiršti ką žinau ir jam nėra leista su manimi apie tai kalbėtis iki apie tai nebus pranešta oficialiai“.

Aš visą dieną, tiesiogine ta žodžio prasme nekalbėdavau su niekuo

Ne visi Apple darbuotojai dirba Apple biure įsikūrusiame „Infinite Loop“ miestelyje Kupertino. Buvęs Apple internas Owen Yamuachi rašo: „mano komanda dirbo kitame, Vallco Parkway esančiame pastate, kelios mylios nuo Infinite Loop - pagrindinės būstinės. Tai reiškia, kad aš buvau fiziškai atskirtas nuo kitų internų ir tame pastate nebuvo kavinės. Pats pastatas nebuvo labai jaukus ir pagrinde buvo sudarytas iš tamsių praėjimų su, dėl kažkokių tai priežasčių, nesąmoningai auštomis lubomis. Kiekvienas turėjome savo kabinetą ir aš turėjau savo - bereikalingai didelį ir galėjau dirbti visą dieną su niekuo nešnekėdamas. Tame buvo ir gerų pusių: aš turėjau ilgiausius savo gyvenime susikaupimo periodus, ir blogų: aš jausdavausi labai vienišas“.

Nuo paranojos kenčiantys vadai, nepagarba, nepaliaujama įtampa ir ilgos darbo valandos

Anonimas, buvęs Apple darbuotojas su neapykanta prisimena savo darbą kompanijoje. „Tai visiškai priklauso nuo grupės, kuriai priklausote, tačiau bendras spaudimas ir visa komunikacija vyksta viena kryptimi (spėkite kuria). Paranojikai vadai, nepagarba, nepaliaujama įtampa ir ilgos darbo valandos tai darbo dienos ir kultūros kompanijoje apibendrinimas. Dauguma vadovų į darbą Apple žiūri kaip į skausmingą kelių metų laikotarpį, kurį jie turi iškentėti tam, kad galėtų kompanijos vardą įsirašyti savo gyvenimo aprašyme kai jį pateiks kitai kompanijai, kurioje norės įsidarbinti. Bendravimo kultūra čia yra griežtai iš viršaus į apačią: bet koks bandymas pasisakyti, bandyti pakeisti ar net apsvarstyti galimybę padaryti geriau visada yra atmetamas kai tai eina iš apačios. Dirbk ilgiau ir sunkiau, nesiskųsk ir nebandyk pakeisti begalybės sugedusių sistemos procesų, ir prisimink apie tai, kad eilėje už tavęs laukia dar 10 žmonių norinčių užimti tavo vietą Įsidarbinkite čia rizikuodami. Iš gerų dalykų: kavinės maistas yra gana geras ir apranga kasdieniška“.

Aš su baime laukdavau sekmadienio naktų

Jordan Price Apple apibūdina, kaip kompanija su nelanksčiomis darbo valandomis kas reiškia jog jis niekada negalėjo matyti savo dukters. Gyvendamas San Franciske ir į darbą Kupertino sukardamas ne mažą atstumą dėl darbo valandų nelankstumo jis negalėjo matyti savo dukters. Tačiau to buvo galima tikėtis. Ko dizaineris nesitikėjo tai didelės kompanijos biurokratizmo“. Daugiau apie jo prisiminimus iš Apple skaitykite straipsnyje: „Išėjęs iš Apple dizaineris aprašo Apple kaip siaubingą vietą dirbti“.

Sunku rasti laiko miegui

Skaitant Apple darbuotojų atsiliepimus tai, kad net tie buvę Apple darbuotojai, kurie sakosi jog dirbti Apple jiems patiko - Glasdoor svetainėje sutaria, kad dirbant Apple yra siaubingas darbo-laisvalaikio balansas.

„Dažnai tenka dirbti naktimis ir laiko miegui beveik nelieka.“ „Gali būti kiek kebloka išbalansuoti darbo ir laisvalaikio santykį. Žmonės dirba čia iš paskutinių draskydami užpakalius ir keista, bent jau aš niekada neatsisakydavau padirbti kelias valandas ilgiau. Gal todėl, kad su manimi gerai elgėsi ir aš negalėdavau nueiti trijų metrų neatsitrenkęs į ką nors neįtikėtino“. „Jūs turite būti pasiekiami 24/7“.

Dirbate su nauju produktu - būsite prie jo prirakinti, beveik tiesiogine ta žodžio prasme

Apple darbuotojas dirbęs su iPad pasakoja apie tai kokių priemonių ėmėsi Apple norėdama užtikrinti, kad iPad prototipas nebus išneštas iš pastato.

„Pagal saugumo reikalavimus kambarys turėjo būti be langų. Jie pakeitė visas durų spynas. Aš ir trys programuotojai buvo vieninteliai, kurie galėjo įeiti į tą kambarį. Apple reikalavo vardų, pavardžių ir asmens kodų tų žmonių, kurie turėjo priėjimą. Apple išgręžė stale skylę ir prirakino įrenginį prie stalo. Jie naudojo tuos dviračių prirakinimo laidus“.

Jūsų atlyginimas gali būti mažesnis nei gautumėte kitur

Kadangi visi nori dirbti Apple, atlyginimas nėra didelis kompanijos rūpestis. Žemi atlyginimai yra labai dažnai girdimas Apple darbuotojų skundas Glassdoor svetainėje ypač iš tų, kas dirba Apple Store parduotuvėse, bet ne tik. Verslo specialistai, IT profesionalai ir kiti kompanijos darbuotojai taip pat dažnai tuo skundžiasi, tačiau tyrimai rodo, kad daugelis pareigybių Apple apmokamos geriau nei vidurkis.

Jokios kilimo karjeros laiptais galimybės

Vienas Apple produktų dizaineris rašo: „Apple yra 0 šansų pakilti karjeros laiptais, net jei ir esi geriausias. Jei Apple reikia specialisto - jie jį samdo iš šalies, o ne ieško tarp savų. Praktiškai neįmanoma ir išsikovoti paaukštinimo. Jei pasisiūlysite, žmogiškųjų išteklių departamentas greitai nugesins visas jūsų viltis“.

Geros idėjos vagiamos ir pasiskiriamos kitiems

Steve Jobs pagarsėjo tuo kad sau priskirdavo kitų kompanijos darbuotojų idėjas ir, panašu, ši mada išliko kompanijoje ir po jo. Vienas vyresnysis kompanijos inžinierius rašo: „geros idėjos yra visada sveikintinos, bet nenustebkite jei pirmoje eilėje jūsų idėja bus sumalta į miltus, o vėliau bus pristatyta kaip kieno nors kito… susirinkime į kurį jūs net nebūsite pakviestas“.

Daug Apple darbuotojų skundžiasi ir per paskutinius metus padidėjusiu Apple biurokratiškumu ir tai, kad metiniuose pokalbiuose išsakyti nuogąstavimai ar problemos, greičiausiai, niekada nėra svarstomi ar aptarinėjami kompanijoje. Nėra jokių nusiskundimų apie aukščiausio lygio Apple vadovus, tačiau vidutinio lygio vadovai, panašu, yra išties problema kompanijoje. Vidutinio lygio vadovai įvardijami kaip nekompetentingi daryti darnius ilgalaikius sprendimus ir tai stabdo visą kompaniją.

Taip pat skaitykite:
Alabamos naujienų svetainė pasakoja apie Tim Cook jaunystę
Woz, Daniel Kottke ir Rod Holt prisiminimai apie tai kaip jie kūrė Apple prototipus
Macintosh 30 metų [galerija]
Kaip iMac vos netapo MacMan
Kaip Safari vos netapo Freedom
Apple, kaip darbdavys, tarp technologinių kompanijų 16 vietoje

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų