Kaip Safari vos netapo Freedom

Dabar kalbant apie kompiuterius ir paminėjus Safari pavadinimą, daugumai aišku, kad kalbama apie Apple sukurtą interneto naršyklę, tačiau nedaug trūko, kad jos pavadinimas būtų „Freedeom“ - toks pats kaip ir moterų higienos priemonių.

Don Melton, žmogus susijęs su Apple naršykle „Safari“, savo tinklaraštyje prisimena kaip šiai interneto naršyklei buvo renkamas vardas.

2002 metų vasarą, Steve Jobs ir Apple vadovybė suprato, kad Apple metų pabaigoje išleis savo interneto naršyklę ir vieno vartotojo sąsajai skirto susitikimo metu buvo diskutuojama, „o kaip gi tą daiktą pavadinti“.

„Aš prisimenu, Steve pradėjo garsiai sakyti visokiausius pavadinimus“, - rašo Don. „Steve bandė įvairiausias intonacijas stengdamasis išgirsti kaip jie skamba, kokias sukelia asociacijas ir panašiai. Dabar nepamenu visų paminėtų pavadinimų, tačiau vieną prisimenu - ‘Freedom’ (angl. laisvė). Steve kurį laiką jį vis kartojo stengdamasis suprasti kokį poveikį jis daro mums. Panašu, kad šis pavadinimas jam patiko, nes jis savyje nešė teigiamą užtaisą ir žinoma simbolizavo laisvę nuo Microsoft ir jos Internet Explorer[1]“.

„Žinoma, vienintelė mintis besisukanti tuo metu mano galvoje buvo: ‘prašau, tik nepavadinkite naršyklės tuo pačiu pavadinimu kaip ir moterų higienos priemonės!’ ir aš nebuvau kambaryje vienas, kuriam tai kėlė rūpesčių. Tačiau galvočiai išgelbėjo naršyklę nuo šio likimo ir po diskusijos ‘Freedom’ buvo išbraukta iš pavadinimų kandidatų sąrašo“.

Nors pradžioje Melton į „Safari“ pavadinimą žvelgė su tam tikru atsargumu, dabar jis dėkingas tam, kam šio pavadinimo idėja „šovė į galvą“, kas jis bebūtų.


  1. Bendru Apple ir Microsoft 1997 metų susitarimu, Microsoft Internet Explorer, nuo 1998 metų buvo pagrindinė interneto naršyklė Mac OS ir Mac OS X iki 2003 metais ją pakeitė Apple sukurta Safari. 2005 metų balandžio 29 dieną išleistoje OS X 10.4 „Tiger“, IE jau nebuvo ir 2005 metų gruodžio 31 dieną Microsoft nutraukė Internet Explorer skirtos Mac palaikymą.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų