Naujų ir senesnių iPad Pro ir iPad Air modelių palyginimas

Beveik po dviejų metų pertraukos, „Apple“ galiausiai išleido naujus „iPad“ modelius — plonesnį „iPad Pro“ ir naują „iPad Air“. Naujų planšetinių kompiuterių kainos prasideda nuo 1229 ir 729 eurų atitinkamai. Kuo jie skiriasi nuo senesnių savo brolių (ir seserų)?

iPad Pro ir Apple Pencil Pro

Tai nėra eilinis „iPad“ specifikacijų atnaujinimas. Pirmą kartą „Apple“ „iPad Pro“ įdiegė OLED ekraną ir naują M4 lustą. „Apple“ taip pat papildė „iPad“ šeimą 13 colių „Air“, ir dabar abu („Pro“ ir „Air“) modelius galima rinktis 11 ir 13 colių dydžių. Jie palaiko tuos pačius „Apple Pencil“ rašiklius – „Apple Pencil“ su USB-C ir „Apple Pencil Pro“, todėl dabar yra daugiau priežasčių pasvarstyti ar jums reikia didelio planšetinio kompiuterio darbui ar žaidimams.

Nors „iPad Air“ ir „iPad Pro“ dabar atrodo panašesni nei bet kada iki šiol, jų vidus pakankamai skiriasi, kad vertėtų išsiaiškinti šių planšetinių kompiuterių modelių skirtumus. Nors „iPad Pro“ yra nepaprastai plonas ir turi puikiai atrodantį OLED ekraną, bet ar tikrai verta išleisti papildomus 500 eurų, jei planšetinio kompiuterio reikia tik pramogai ar nesudėtingoms užduotims atlikti?

Žemiau pateiksiu palyginimus, kurie galbūt padės nuspręsti, kuris planšetinis kompiuteris jums tinkamiausias. Straipsnyje taip pat rasite abiejų modelių specifikacijas ir pagrindinius jų skirtumus. Tikiuosi tai padės jums priimti pagrįstą sprendimą.

Kaina ir talpa

Pradėkime nuo pagrindų, kurie, tikriausiai, yra daugelio pradedančių svarstyti apie „iPad“ įsigijimą, apmąstymų pamatas. Akivaizdžiausias skirtumas tarp naujojo „iPad Pro“ ir „iPad Air“ yra kaina.

11 ir 13 colių ekrano įstrižainę turinčių „iPad Air“ (Wi-Fi) kaina prasideda nuo 729 ir 979 eurų atitinkamai, o mobilų ryšį palaikančių modelių kaina – nuo 899 ir 1 149 eurų. Abiejuose bazinė saugyklos talpa, lyginant su 2022 m. modeliais tapo 2 kartus didesnė – 128 GB, tačiau galima rinktis iki 1 TB saugyklos vietos turinčius „iPad Air“ modelius.

Kalbant apie „iPad Pro“, 11 colių „iPad Pro“ (Wi-Fi) kaina prasideda nuo 1229 eurų, o 13 colių modelio – nuo 1579 eurų, o jų mobilų ryšį palaikančių įrenginių kaina atitinkamai prasideda nuo 1 479 ir 1 829 eurų. Abiejuose baziniuose modeliuose saugyklos talpa yra 256 GB – dvigubai daugiau nei naujausiame „Air“ ir galima rinktis iki 2 TB saugyklos talpą turinčius „iPad Pro“ modelius.

Dizainas ir ekranai

Be kainų skirtumų, naujausi „Apple“ planšetiniai kompiuteriai skiriasi dizaino ir ekrano technologijomis. Naujais „iPad Pro“ yra labai plonas ir lengvas (jis lengvesnis net už „iPad Air“). Deja, „Pro“ modelių spalvų įvairovė taip pat skurdesnė — galima rinktis tik iš juodos ir sidabrinės spalvų, o naujausią „iPad Air“ galite įsigyti tamsiai pilkos, šviesiai auksinės, šviesiai violetinės ir šviesiai mėlynos spalvų.

Abiejų planšetinių kompiuterių dydžių pasirinkimas vienodas – 11 ir 13 colių – tačiau tik „Pro“ modelyje įdiegtas „Apple Ultra Retina XDR“ ekranas, kuriame kartu naudojamos dvi OLED plokštės ryškumui padidinti. Todėl „iPad Pro“ gali užtikrinti 1 000 nitų viso ekrano ryškumą SDR/HDR turiniui ir iki 1 600 nitų didžiausią HDR ryškumą.

„iPad Pro“ OLED ekranas taip pat užtikrina didesnį kontrastą ir gilesnį juodos spalvos lygį nei naujojo „iPad Air“ LED ekranas. Tai reiškia, kad „iPad Pro“ savininkams nereikės susidurti šviesos iškraipymu, kai šviesa iš ryškių ekrano objektų patenka į tamsesnes aplinkines sritis. Ekrano padengimas nano danga (tik 1 TB ir 2 TB modeliuose), „iPad Pro“ savininkams taip pat turėtų sumažinti aplinkos atspindžių jų planšetinių kompiuterio ekranuose kiekį.

„iPad Pro“ ir toliau palaiko „Apple ProMotion“ technologiją ir maksimalų 120 Hz atnaujinimo dažnį, skirtingai nei „iPad Air“. Dėl to „iPad Pro“ naudotojams vaizdas ekrane keisis sklandžiau tiek žaidžiant, tiek ir piešiant naudojant „Apple Pencil“.

Našumas

Naujame „iPad Pro“ dabar įdiegtas M4 lustas. „Apple“ teigimu, naujasis „iPad Pro“ veikia 50 procentų našiau nei M2 varomas „iPad Pro“, taigi, tikėtina, kad ir nei naujasis „iPad Air“, kuriame įdiegtas M2 procesorius. Pasirinkę 1 ar 2 TB „iPad Pro“ versiją, gausite greitesnį 10 branduolių turintį M4 lustą ir 16 GB RAM turintį „iPad“. 256 ir 512 GB „iPad Pro“ modeliuose veikia 9-ų branduolių procesorius ir yra įdiegta 8 GB RAM. Tai yra pirmas kartas, kai „Apple“ pasiūlė kitą procesoriaus modifikaciją konkrečiam „iPad“ modeliui. Nepaisant padidėjusios galios, „Apple“ teigia, kad naujasis M4 procesorius naudoja perpus mažiau energijos nei paskutinės kartos M2.

Kartu su patobulintu procesoriaus našumu M4 modelyje yra galingesnis neuroninis variklis, kuris, kaip teigia „Apple“, yra 60 kartų greitesnis nei pirmasis, kurį kompanija pristatė 2017 m. „A11 Bionic“ modelyje. Jis taip pat gali atlikti 38 trilijonus operacijų (matematinių skaičiavimų skaičių per sekundę — TOPS), tačiau šis skaičius yra mažesnis nei „Qualcomm Snapdragon X Elite 45“ lustas, kuris netrukus pasirodys „Windows“ nešiojamuosiuose kompiuteriuose.

Naujajame „iPad Pro“ taip pat yra grafinės plokštės ir aparatinės įrangos pagreitinto spindulių sekimo bei tinklelio šešėliavimo, kurie gali padėti žaidimų kūrėjams tobulinti sudėtingas scenas, atnaujinimų. M4 lustas taip pat pirmą kartą palaiko „Dynamic Caching“ technologiją, kuri optimizuoja kiek atminties planšetinis kompiuteris naudoja kiekvienai užduočiai „iPad“, o tai padidina profesionalių aplikacijų ir žaidimų našumą.

Priedai

Tiek naujieji „iPad Air“, tiek „iPad Pro“ palaiko daugybę pačios „Apple“ priedų, tačiau, kaip bebūtų keista, nė vienas jų nepalaiko antros kartos „Apple Pencil“. Tačiau, jie palaiko praėjusiais metais išleistą „Apple Pencil“ (USB-C) ir naująjį „Apple Pencil Pro“. Tai reiškia, kad tiek „Pro“, tiek „Air“ savininkai gali pasinaudoti naujomis „Apple Pencil Pro“ funkcijomis, įskaitant „Find My“ palaikymą, rašiklio virptelėjimus ir kotelio paspaudimus. O dabar, kai „iPad Air“ yra įdiegtas M2 lustas, menininkai gali naudoti „iPad Pro“ skirtą užvedimo funkciją, kuri leidžia peržiūrėti linijos potėpius prieš juos atliekant „Apple Pencil“ pagalba.

„iPad Air“ taip pat palaiko esamą „Magic Keyboard“ – dabar žinomą kaip „Magic Keyboard for iPad Air (M2)“ – tačiau jis neveiks su „iPad Pro“ skirta „ Magic Keyboard for the iPad Pro (M4)“ klaviatūra. Tai reiškia, kad tik „iPad Pro“ savininkai galės naudoti aukščiausios klasės aliuminio klaviatūrą, kuri yra ir lengvesnė, ir plonesnė nei ankstesni modeliai. Naujesnėje klaviatūroje taip pat yra didesnė ir jautresnė jutiklinė dalis (‌trackpad), dvi spalvų parinktys ir keletas naujų funkcijų, įskaitant funkcinių klavišų eilutę.

Kalbant apie kitus priedus, „Apple“ vėl siūlo „iPad Air“ ir „iPad Pro“ skirtą 11 ir 13 colių dydžių „Smart Folio“. Deja, „Smart Keyboard Folio“ – dar žinoma kaip pigesnė „Magic Keyboard“ alternatyva, kurią „Apple“ pristatė kartu su trečiosios kartos „iPad Pro“ nėra skirta naujiems „iPad“ modeliams, nors techniškai 11 colių versiją su šeštosios kartos „iPad Air“ naudoti galėtumėte.

Garsiakalbiai ir kameros

„iPad Air“ vis dar įdiegti tik du stereo garsiakalbiai ir mikrofonai, kai tuo tarpu „iPad Pro“ turi keturių garsiakalbių ir keturių mikrofonų sistemą. Tai reiškia, kad garsas sklindantis iš naujųjų „Pro“ modelių skambės daug geriau nei iš „iPad Air“ ir skleis garsesnį bei sodresnį garsą, o turint omenyje ir OLED ekraną, tai reiškia, kad „iPad Pro“, tikriausiai, išliks geriausiu planšetiniu kompiuteriu žiūrėti filmus.

Paskutinis, bet ne mažiau svarbus dalykas yra tai, kad „Apple“ abiejų planšetinių kompiuterių priekyje esančias kameras perkėlė į ilgesnę kraštinę, o tai turėtų sudaryti sąlygas patogiau atlikti vaizdo skambučius, kai įjungtas šoninio pasukimo (landcape) režimas. Abiejuose planšetiniuose kompiuteriuose taip pat yra 12 megapikselių ƒ/1.8 diafragmą turinčios kameros, tačiau tik „iPad Pro“ turi prisitaikančią „True Tone“ blykstę, kuri pašalina šešėlius nuo skenuojamų dokumentų.

Įsigydami naujuosius „iPad“ turėkite omenyje, kad Europos Sąjungoje parduodami modeliai nėra komplektuojami su įkrovikliais, tad jei neturite suderinamo įkroviklio — jį teks įsigyti atskirai. Taip pat, jei planuojate įsigyti mobilų ryšį palaikantį naująjį „iPad Air“ ar „iPad Pro“, atkreipkite dėmesį į tai, jog jie palaiko tik eSIM.

Skaičiai

Tai tik keletas didžiausių naujųjų „iPad Air“ ir „iPad Pro“ skirtumų. Jei norite pasinerti į smulkias detales, žemiau pateiktoje lentelėje rasite svarbias specifikacijas ir naujausios kartos „iPad Air“ ir „iPad Pro“ palyginimus su ankstesniais modeliais.

„Apple“ pagaliau nustojo savo įrenginius komplektuoti su kompanijos logo lipdukais. Atidarę naujų „iPad“ dėžutę tradicinių  lipdukų nerasite.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų