19-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

19-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • DOCOMO, „NTT Corporation“, NEC ir „Fujitsu“ sukūrė testinį šeštos kartos (6G) ryšio prototipą, kurį naudojant duomenų greitis gali siekti 100Gbps (gigabitų per sekundę) — tai daugiau nei 10 kartų greičiau nei naudojant 5G. 6G veikia dviejuose diapazonuose — 100GHz išorėje ir 300GHz patalpose. Pagrindinis 6G trūkumas yra sąlyginai nedidelis aprėpties laukas — apie 100 metrų nuo bazinės stotelės, tolstant nuo kurios, silpnėjant signalui duomenų perdavimo greitis krenta atitinkamai.
    Dėl pakankamai mažo aprėpties lauko, 6G pareikalaus daug daugiau bazinių stočių nei 5G. Greičiausiai, šeštos kartos tinklai, pagrinde, bus naudojami biuruose, prekybos centruose, parkuose, aikštėse ir kitose vietose kur susirenka daug žmonių.
    5G teoriškai gali duomenis perduoti 10Gbps greičiu, tačiau realybėje dažniausiai greitis neviršija 200 megabitų per sekundę. Manoma, kad 6G duomenų perdavimo technologija atvers vartus holografinei komunikacijai ir įtraukiančios patirties papildytos realybės technologijoms.
  • Kibernetinio saugumo tyrėjai atrado naują informacijos vagį, sukurtą „Apple macOS“ sistemoms, kuris skirtas nustatyti užkrėstų pagrindinių kompiuterių patvarumą ir veikti kaip šnipinėjimo programa. Kenkėjiška programa, kurią „Kandji“ pavadino „Cuckoo“, yra universalus Mach-O dvejetainis failas, galintis veikti tiek „Intel“, tiek „Arm“ procesorių pagrindu veikiančiuose „Mac“ kompiuteriuose.
    Tikslus kenkėjo platinimo vektorius šiuo metu neaiškus, nors yra požymių, kad dvejetainis failas yra priglobtas tokiose svetainėse kaip dumpmedia[.]com, tunesolo[.]com, fonedog[.]com, tunesfun[.]com ir tunefab[.]com , kurios teigia, kad siūlo nemokamas ir mokamas aplikacijų versijas, skirtas muzikai nukopijuoti iš srautinio perdavimo paslaugų ir konvertuoti ją į MP3 formatą. Iš svetainių atsisiųstas disko vaizdo failas yra atsakingas už bash apvalkalo sukūrimą, kad būtų galima rinkti pagrindinio kompiuterio informaciją ir užtikrinti, kad pažeistas įrenginys nebūtų Armėnijoje, Baltarusijoje, Kazachstane, Rusijoje ir Ukrainoje. Kenkėjiškas dvejetainis failas vykdomas tik tuo atveju, jei lokalės patikrinimas yra sėkmingas. Siekdamas gauti daugiau privilegijų sistemoje „Cuckoo“ naudoja „osascript“[1], kurio pagalba parodo netikrą slaptažodžio įvedimo langą, taip stengdamasis apgauti naudotojus, kad šie įvestų kompiuterio slaptažodžius.
    Kenkėjas pritaikytas paleisti daugybę komandų, skirtų išgauti aparatinės įrangos informaciją, užfiksuoti šiuo metu vykdomus procesus, pateikti užklausas dėl įdiegtų programų, daryti ekrano kopijas ir surinkti duomenis iš „iCloud Keychain“, „Apple Notes“, žiniatinklio naršyklių, kriptovaliutų piniginių ir tokių aplikacijų kaip „Discord“, „FileZilla“, „Steam“ ir „Telegram“.
  • Žinomo „Apple“ prototipų kolekcionieriaus AppleDemoYT „YouTube“ kanale yra keisto „Apple“ įrenginio — į vieną korpusą apjungto „Apple Watch“ ir „iPad mini“ vaizdo įrašas. Tai demonstracinis terminalas, kurį 2014 metais sukūrė Jony Ive komanda. Terminalo paskirtis išsamesnė ir vaizdingesnė „Apple Watch“ galimybių demonstracija, kurią įgalino „Apple Watch Demo“ aplikacija. Dėl klaidų gausos 2016 m. įrenginio naudojimas buvo nutrauktas.
  • Paminėdama „Žvaigždžių karų“ dieną (gegužės 4),„Apple“ pasidalino nauju „Žvaigždžių karų“ teminiu skelbimu, skirtu „iPhone 15“, pavadinimu „Find Your Frinds“ („Surask savo draugus“). Reklamoje rodomas „mandalorietis“, kuris pasinaudojęs „Find My“ paslauga, gausiame suvažiavime randa savo draugus tarp kitų „mandaloriečių“.
    „Suraskite savo draugus naudodami tikslią paiešką iPhone 15 ir iPhone 15 Pro“.
  • „Apple“ išplatino oficialų aštuonių dalių serialo, kurį prodiusavo ir pagrindinį vaidmenį atliko Gyllenhaal „Presumed Innocent“ anonsą. Serialas debiutuos „Apple TV+“ birželio 12 d. su dviem pirmosiomis serijomis ir vėliau, kiekvieną trečiadienį iki liepos 24 d. bus parodoma po naują serialo seriją.
  • „Spotify“ sukūrė svetainę „Time to play Fair“, skirtą dominuojančios „Apple“ padėties aplikacijų rinkoje kritikai. Pagrindinis svetainėje pateikiamos informacijos akcentas yra „kai konkurencija sąžininga — išlošia naudotojas ir kompanijos.“
  • „Apple“ išleido naują „Apple Watch Pride Edition Braided Solo Loop“ dirželį ir prie jo derančius laikrodžio ciferblatą ir dinamiškus „iOS“ ir „iPadOS“ ekrano fonus, kaip būdą kovoti su pasauliniais judėjimais, siekiant apsaugoti ir skatinti LGBTQ+ bendruomenės lygybę.
    Dirželio dizainas yra fluorescencinis, įkvėptas kelių „pride“ vėliavėlių su lazeriu išgraviruotu „PRIDE 2024“ užrašu. Juodaodžių, ispanų ir lotynų bendruomenės, taip pat ŽIV/AIDS paveiktos bendruomenės grupėje vaizduojamos juoda ir ruda spalvomis, o translyčiai ir ne-binariniai asmenys – rožine, šviesiai mėlyna ir balta.
    Apple Watch Pride Edition Braided Solo Loop 2024 apyrankė ir darbalaukio paveikslėlis
  • Ar jau pažiūrėjote dvi pirmąsias naujo mokslinės fantastikos trilerio „Dark Matter“ serijas „Apple TV+“?
  • „The Wall Street Journal“ rašo, kad „Apple“ kuria savo lustus, kurie bus skirti darbui su dirbtiniu intelektu (DI) duomenų centruose. Anot WSJ „Project ACDC“ (Apple Chips in Data Center), kuris jau vykdomas keletą metų, neturi aiškių terminų. Analitikas Jeff Pu teigia, kad „Apple“ pradėjo kurti savo DI serverius. Jo duomenimis „Foxconn“ darbar surinkinėja „Apple“ DI serverius, kurie veikia „M2 Utra“ serverių pagrindu, o 2025 metų pabaigoje pasirodys M4 pagrindu veikiantys DI serveriai. Anot analitiko toks sprendimas priimtas siekiant maksimalaus DI suderinamumo ir našumo, nes tokiu atveju aparatinė įranga sutaps „abiejuose galuose“.
  • „Apple“ pristatė naujus „iPad“ ir jiems skirtus priedus.
  • Nežiūrint viso dėmesio „Apple“ renginio „Let Loose“ metu skirto naujiems „iPad“, Tim Cook buvo apsiavęs unikalius „Nike Air Max 1 ’86s“ modelio sportbačius, kurie buvo pagaminti specialiai jam ir šiam renginiui.Specialiai Apple renginiui Let Loose ir Tim Cook pagaminti Nike sportbačiai.Specialiai Apple renginiui Let Loose ir Tim Cook pagaminti Nike sportbačiai, kurių dizainas sukurtas naudojant iPad.
  • Naujieji „iPad Pro“ nebepalaiko fizinių SIM kortelių, tik eSIM.
  • Kitas „Apple Watch“ iššūkis startuos gegužės 21 d., minint Pasaulinę meditacijos dieną. Tai pirmas kartas, kai „Apple“ šia proga surengė veiklos iššūkį.Apple Watch 2024 m. Meditacijos dienos iššūkio ženkleliai
    Norėdami užbaigti iššūkį, „Apple Watch“ savininkai turės įrašyti penkias ar daugiau susikaupimo minučių naudodami „Mindfulness“ ar bet kurią aplikaciją, kuri prideda „Health“ programos susikaupimo minučių. „Apple Watch“ savininkai, pelnę Meditacijos dienos apdovanojimą, atrakins specialų ženklelį „Fitness“ aplikacijoje, be to, gaus animuotus lipdukus, kuriuos bus galima naudoti „Messages“ ir „FaceTime“ aplikacijose.
  • „Apple“ išleido pirmą „iPad Pro“ video reklamą.
    Ši reklama susilaukė nemažai kritikos internete. Žmonėms nepatiko matyti, kaip naikinamos kūrybai skirtos priemonės.
  • Naujoje „Bloomberg“ svarsto, kas galėtų pakeisti Tim Cook „Apple“ generalinio direktoriaus poste, kuris šį titulą turi nuo 2011 m., o šiemet jam sukaks 64 metai. Nors straipsnyje teigiama, kad „nėra jokios priežasties manyti, kad vadovas netrukus pasikeis“, yra daug galimybių, kas galiausiai perims vairą. „Bloomberg“ manymu realiausias kandidatas užimti „Apple“ CEO postą yra John Ternus.
  • Pamenat „iTunes“? Nors jos jau seniai nėra „macOS“, „Windows“ versija gyvuoja iki šiol. Ir jei esate vienas iš tų, kurių PC vis dar įdiegta „iTunes“, žinokite, kad „Apple“ išleido šiai aplikacijai skirtą svarbią saugos pataisą.
  • Duncan Kerr, dizaineris, kuris buvo su „Apple“ nuo 1999-ųjų pabaigos, dabar palieka kompaniją. Tai dar vienas kompanijos dizaino komandos praradimas per gana trumpą laiką. Iš Jony Ive komandos beveik nieko nebeliko. Tolimesni Kerr planai nėra žinomi.
  • Antradienį „Apple“ pristačius naujus „iPad“, „Logitech“ paskelbė apie naują populiaraus „Combo Touch“ klaviatūros dėklo versiją, skirtą naujausiems M2 „iPad Air“ ir M4 „iPad Pro“, kuris yra puiki alternatyva „Apple Magic Keyboard“, nes jame taip pat yra viso dydžio klaviatūra ir valdymo liečiant pultas.
  • „Apple Vision Pro“ sulaukia vis daugiau dėmesio ir pagyrų iš medikų bendruomenės. Šie akiniai naudojami atliekant vis daugiau chirurginių procedūrų, reikalaujančių tikslumo. „Apple Vision Pro“ buvo pradėti naudoti chirurgų iš kartopo jų pristatymo. Naujausias „Apple Vision Pro“ panaudojimo chirurginėse operacijose atvejis yra Indijoje.
    Chennai GEM ligoninės chirurgai naudoja akiniu laparoskopinėms operacijoms, dar vadinamoms „Rakto skylutės“ operacijomis. „Apple Vision Pro“ buvo naudojami gydant tulžies pūslės problemas, skrandžio vėžį, fistules ir išvaržas, praneša „FirstPost“.
    „Apple Vision Pro“ buvo naudojami operacijose Brazilijoje ir JAV. Vienas chirurgas Jungtinėje Karalystėje naudojo „Apple Vision Pro“, kaip savo „HoloLens 2“ pakaitalą.
  • „Apple“ išleido 194-tą „Safari technology Preview“ naršyklės versiją.

  1. „osascript“ yra „macOS“ sistemos dalis ir leidžia paleisti „AppleScript“ ir kitas OSA (Open Scripting Architecture) komandas ar jų rinkinius. Galite pabandyti osascript veikimą savo „Mac“ kompiuteryje atidarę „Terminal“ aplikaciją ir jos lange parašę (viena eilute) žemiau esantį kodą (nebijokite jis nepiktas ir tik parodys iššokusį langą).↩︎

    osascript -e 'display alert "Pasisveikinimas" message "Labas" as Critical buttons {"Labas", "Nelabas"}'


Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų