15-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

15-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Praėjusią savaitę „Apple“ vadovas Tim Cook pardavė 196 410 bendrovės akcijų (AAPL). Remiantis JAV vertybinių popierių ir biržos komisijos pateikta informacija bei vidutine akcijų pardavimo kaina Cook iš pardavimo uždirbo 33,2 mln. USD.
  • „Apple“ atnaujino savo „App Store“ gaires, kad atitiktų Europos Komisijos reikalavimus. Muzikos srautinio perdavimo programose, pvz., „Spotify“, dabar leidžiama įtraukti nuorodą arba pirkimo mygtuką, nukreipiantį į svetainę, kurioje pateikiama informacija apie alternatyvias muzikos pirkimo galimybes. Tiesa, tai leidžiama tik Europos ekonominėje erdvėje.
    Be muzikos srautinio perdavimo taisyklių, kompanija į leistinos programinės įrangos sąrašą (gairė 4.7) taip pat įtraukė ir žaidimus iš retro žaidimų konsolių emuliatorių. Dabar leidžiama siūlyti HTML5 mini aplikacijas ir mini žaidimus, srautinio perdavimo žaidimus, pokalbių robotus, žaidimų emuliatorius ir papildinius (plug-in'us).
  • Kibernetinio saugumo specialistai nutarė patikrinti, kuri iš populiariausių elektroninio pašto paslaugų geriausiai apsaugo savo naudotojus nuo kenkėjų esančių elektroniniuose laiškuose. Ji kenkėjų pavyzdžius, pridėjo prie el. laiškų ir per „Proton Mail“ išsiuntė „iCloud Mail“, „Gmail“, „Outlook“, „Yahoo! Mail“ ir AOL (Yahoo! grupė) adresais. Pažymėtina, kad jei el. laiškai buvo sėkmingai pristatyti vartotojams, jie gali būti pažeidžiami bet kokios galimos grėsmės, esančios tuose prieduose. Žemiau pateiktoje lentelėje apibendrinami 7 iš 100 kenkėjiškų pavyzdžių siuntimo įvairiems el. pašto teikėjams rezultatai, nurodant, ar kenkėjiškas priedas buvo pristatytas. „Jei el. laiškas nebuvo pristatytas, tai yra ženklas, kad serveriui apdorojant el. laišką buvo aptikta kenkėjiška programa“, – teigiama „SquareX“ tyrime.SquareX atliktas el.pašto paslaugų tiekėjų serverių galimybė aptikti kenkėjus el.laiškuose tyrimas
    Panašu, kad saugiausia, kenkėjų aptikimo klausimu, yra „Gmail“, tada „Outlook“ ir tik po to „iCloud“. Tačiau bendras vaizdas gana liūdnas, nes didesnė dalis kenkėjų nebuvo aptikta.
  • „AppleTV+“ su trimis pirmo sezono serijomis startavo serialas „Sugar“, kuriame pagrindinį privataus detektyvo, tiriančio žymaus Holivudo prodiuserio dukters dingimą, vaidmenį atlieka Colin Farell.
  • Nedidelė demonstrantų grupelė praėjusios savaitės šeštadienį, protestuojančių prieš „Apple“ darbo jėgos naudojimą Afrikoje ir prieš mažiausiai vieno darbuotojo atleidimą, nes šis dėvėjo palestiniečius palaikančią atributiką, sutrikdė „Lincoln Park Apple Store“ Čikagoje darbą.
    Šeštadienį surengtas protestas buvo taikus, bet parduotuvė buvo uždaryta anksčiau, o vėliau atvyko daug policijos pareigūnų. Grupė pavadinimu „Apples4Ceasefire“ surengė protestą, teigdama, kad palestinietis parduotuvės darbuotojas buvo neteisingai atleistas dėl to, kad dėvėjo Palestinos žmones remiančius aksesuarus, įskaitant tradicinį kefijų. Grupė, kuriai priklauso apie 300 narių, teigiančių, kad jie yra esami arba buvę „Apple“ darbuotojai, teigė, kad atleidimas Linkoln Park parduotuvėje nebuvo pavienis atvejis.
  • Kalbama, kad „Apple“ sudarė sandorį su „Shutterstock“ ir sumokėjo nuo 25 iki 50 mln. USD – (tiksli suma lieka paslaptyje) už prieigą prie didžiulės nuotraukų ir vaizdo įrašų bibliotekos, įskaitant licencijuotas ir mokamas. Visa tai būtina norint apmokyti neuroninį tinklą. Sandoris buvo sudarytas netrukus po „ChatGPT“ išleidimo. Panašu, kad visą šį laiką „Apple“ treniruoja savo dirbtinį intelektą (DI), kurį (manoma) planuoja pristatyti WWDC 2024 kaip „iOS 18“ dalį. Paprastai vaizdinis turinys naudojamas išmokyti neuroninį tinklą teisingai atpažinti atskirus objektus ir situacijas, taip pat pagerinti DI vaizdo apdorojimą. „Shutterstock“ biblioteka gali būti naudinga, pavyzdžiui, norint pagerinti paiešką „iOS“ nuotraukų bibliotekoje, patobulinti fono pašalinimą iš nuotraukų arba visiškai naujiems išmaniems neuroninio tinklo įrankiams, įskaitant generatyvius, kuriuos „Apple“ (tikėtina) pristatys „iOS 18“.
  • „Apple“ paskelbė naujo filmo „Fly Me to The Moon“, kuriame nusifilmavo Scarlett Johansson ir Channing Tatum, anonsą. „AppleTV+“ filmo premjera kino teatruose numatyta liepos mėnesį.
  • X (buvusi „Twitter“) paskelbė, kad pradėjo palaikyti prieigos raktų (passkey) prisijungimą jos paslaugos naudotojams „iOS“ įrenginiuose visame pasaulyje. Šią paslaugą JAV naudotojams kompanija pristatė šių metų sausį. Dabar paslauga diegiama visiems „iOS“ naudotojams.
    Prieigos raktai laikomi saugesniais nei slaptažodžiai, nes jie nėra pažeidžiami sukčiavimo ar socialinės inžinerijos schemų ir yra atsparūs prisijungimo duomenų vagystei. Kai vartotojai suaktyvina ir nustato prisijungimo prieigos raktą, jie sukuria raktų porą, kuri bus jų skaitmeninio autentifikavimo kredencialas. Paslauga, siūlanti prisijungimo parinktį, turi prieigą tik prie vieno iš tų raktų, kuriuos ji turi susieti su kitu raktu, saugomu vartotojo įrenginyje, kad patvirtintų jų tapatybę. Naudotojas turi tik patvirtinti, kad jis pasiekia savo paskyrą naudodamas biometrinius kredencialus arba įrenginio prieigos kodą.
    Jei esate X naudotojas, įjungti autentifikavimą naudojant prieigos raktus galite:
    • „iOS“ įrenginyje atidarę X aplikaciją (įsitikinkite, kad naudojate naujausią aplikacijos versiją)
    • paspaudę ant savo profilio paveikslėlio (viršutiniame kairiame kampe)
    • pasirinkę „Settings and Support“ ir tada „Settings and Privacy“
    • paspauskite ant „Security and Account Access“
    • paspauskite „Security“
    • įjunkite „Passkey“  nuostatą. Šį veiksmą turėsite patvirtinti įvesdami dabartinį paskyros slaptažodį.
      Prieigos raktas bus sukurtas autentifikuojantis biometriniu būdu.
  • Insaideris pravarde Baby Sauce kinų „Weibo“ tinkle pasidalino informacija apie „iPhone 16“ serijos telefonų akumuliatorių talpas. Anot Baby Sauce „iPhone 16“, „iPhone 16 Pro“ ir „iPhone 16 Pro Max“ akumuliatoriai bus didesnės talpos nei dabartinių „15-tų“ modelių, tačiau „iPhone 16 Plus“ akumuliatoriaus talpa bus beveik 10 proc. mažesnė. Tokiam žingsniui kompanija, matyt, ryžosi nusprendusi padidinti „Pro Max“ modelių privalumus prieš „Plus“ modelį. Žemiau talpos, kuriomis „Weibo“ tinkle pasidalino Baby Sauce.
    • „iPhone 16“ — 3349/3561 mAh (+6%);
    • „iPhone 16 Plus“ — 4383/4006 mAh (-9%);
    • „iPhone 16 Pro“ — 3274/3355 mAh (+2,5%);
    • „iPhone 16 Pro Max“ — 4422/4676 mAh (+5%);
  • „Apple“ išleido „Apple Vision Pro“ skirtą atnaujinimą 1.1.2.
  • „Lumafield“ pasidalijo pramonine „Apple Vision Pro“, „Meta Quest Pro“ ir „Meta Quest 3“ kompiuterine tomografija, atskleisdama kai kurias kiekvienuose akiniuose esančias dizaino paslaptis.
  • „Jamf“ pristatė keletą naujų produktų, skirtų informuoti IT komandas valdančias „Apple“ „Mac“, „iPad“, „iPhone“ ir kt. bei ieškančias pagalbos sprendžiant saugumo ir atitikties problemas.
  • Šiandien, balandžio 12 d. per „Apple TV+“ pradėta rodyti aštuonių dalių drama „Franklin“. „Franklin“ – tai istorija, paremta „Pulitzer“ premiją laimėjusia knyga „Didžioji improvizacija: Franklinas, Prancūzija ir Amerikos gimimas“, kurią parašė Stacy Schiff. Filme pagrindinį vaidmenį atliko: Michael Douglas. Dramoje taip pat vaidina Noah Jupe ("A Quiet Place"), Thibault de Montalembert ("Call My Agent!"), Daniel Mays ("Line of Duty"), Ludivine Sagnier ("Lupin"), Eddie Marsan ("Ray Donovan"), Assaad Bouab ("Call My Agent!"), Jeanne Balibar ("Irma Vep") ir Theodore Pellerin ("There's Someone Inside Your House").
  • „Piper Sandler“ apklausė daugiau nei 6000 Z kartos paauglių Jungtinėse Valstijose.
    Remiantis gautais duomenimis, 85 proc. respondentų naudoja „iPhone“, o 86 proc. paauglių planuoja, kad kitas jų telefonas taip pat bus „iPhone“. Šie skaičiai yra šiek tiek mažesni nei 2023 m. apklausos rezultatai, kai 87 proc. turėjo „iPhone“ ir 88 proc. planavo jį įsigyti.
    Kalbant apie laikrodžius, 34 proc. paauglių turi „Apple Watch“, o 13 proc. planuoja jį įsigyti. „Rolex“ ir „Casio“ užėmė antrąją ir trečiąją vietas.
    Tarp muzikos paslaugų pirmauja „Spotify“ (apie 66 proc.). „Apple Music“ sudarė tik 30 proc. „Apple TV+“ naudojasi mažiau nei 5 proc. paauglių, o „Netflix“ ir „YouTube“ (abiem naudojasi po 30 proc. paauglių) pirmauja.
  • Dabar 1 iš 7 „iPhone“ yra surinktas Indijoje. Indijoje surinkami „iPhone“ modeliai nuo 12 iki 15 išskyrus „Pro“ ir „Pro Max“ modelius. Anot „Bloomberg“, iš visų Indijoje surinktų „iPhone“, beveik 67 proc. tenka „Foxconn“ ir maždaug 17 proc. „Pegatron“. Bendra Indijoje surinktų „iPhone“ vertė 14 mlrd. USD.
  • „Apple“ išleido 192-ą „Safari Technology Preview“ versiją.
  • Kai kurie „iPhone“ naudotojai trečiadienį gavo juos sunerimti privertusį įspėjimą apie jų įrenginius. „Apple“ išsiuntė pranešimus asmenims 92 šalyse, įspėdama, kad jie galėjo būti šnipinėjimo programų atakų taikiniu, praneša „TechCrunch“. „Apple“ aptiko, kad esate šnipinėjimo programų taikinys, kurios bando nuotoliniu būdu pažeisti „iPhone“, susietą su jūsų Apple ID -xxx-“, – rašoma pranešime.
    „Apple“ perspėjimas buvo paskelbtas su papildoma informacija apie incidentą. „Tikėtina, kad ši ataka nukreipta būtent į jus dėl to, kas jūs esate ar ką darote. Nors aptikus tokias atakas niekada neįmanoma pasiekti visiško tikrumo, Apple labai pasitiki šiuo įspėjimu – žiūrėkite į tai rimtai“, – rašoma įspėjime. Kokių šalių asmenys gavo šį įspėjimą nėra aišku. „Apple“ paaiškino, kad negalėjo pateikti jokios informacijos apie tai, kas paskatino pranešimą, nes papildomos informacijos pateikimas galėtų padėti užpuolikams išvengti aptikimo ateityje. Bendrovė atakų nustatymui naudoja vidinę informaciją ir tyrimus.
    Šis atvejis nėra pirmas kartas, kai „Apple“ turėjo siųsti tokio pobūdžio pranešimą. Nuo 2021 m. asmenys daugiau nei 150 šalių gavo panašius pranešimus, įskaitant įspėjimą kai kuriems žurnalistams ir politikams Indijoje praėjusį spalį.
  • „Apple“ pristatė oficialų savo naujo mokslinės fantastikos trilerio „Dark Matter“ anonsą, kuriame vaidina Joel Edgerton ir Jennifer Connelly, kartu su Alice Braga, Jimmi Simpson, Dayo Okeniyi ir Oakes Fegley. Serialas sukurtas pagal bestselerių autoriaus Blake Crouch knygą.
    Naujos devynių serijų „Apple Original“ serijos serialo premjera visame pasaulyje per „Apple TV+“ debiutuos su dviem pirmomsiomis serijomis gegužės 8 d. ir po to kiekvieną trečiadienį, iki 2024 m. birželio 26 d. bus parodoma po vieną naują seriją.
  • „Apple TV+“ pradėjo rodyti naują šnipų trilerį „Argylle“. Filme vaidina daugybė žvaigždžių – Bryce Dallas Howard, Henry Cavill, Sam Rockwell, John Cena, Samuel L. Jackson, Bryan Cranston, Dua Lipa ir kt. Tai vingiuoto siužeto šnipinėjimo veiksmo pasakojimas, kuriame autorė Elly Conway (vaidina Howard) įsitraukia į jos pačios sukurtą šnipinėjimo siužetą.
    „Argylle“ yra vienas iš „Apple Original“ didelio biudžeto filmų, kurie prieš juos pradedant rodyti „Apple TV+“, rodomi kino teatruose. Deja, labai didelio populiarumo kino teatruose „Argylle“ nesusilaukė. Tačiau, yra tikimybė, kad filmas didesnio populiarumo susilauks „Apple TV“, kur aukšto lygio aktoriai gali labiau privilioti žiūrovą.
  • Anot Mark Gurman iš „Bloomberg“, „Apple“ ruošiasi atnaujinti visą savo „Mac“ kompiuterių asortimentą įdiegdama juose M4 procesorius. Šiuose kompiuteriuose pagrindinis dėmesys bus skiriamas dirbtiniam intelektui. Pranešama, kad naujieji „Mac“ su M4 procesoriais bus išleisti jau šiemet.
  • „Apple“ planuoja rakinti komponentus pavogtuose „iPhone“, kad jų nebūtų galima naudoti pakartotinai. Naujoji funkcija yra aktyvinimo užrakto dalis, kuri užrakina „iPhone“ ir reikalauja „Apple ID“ slaptažodžio, kad jį atrakintumėte. Bet jei anksčiau buvo galima parduoti „iPhone“ atsarginėms dalims, dabar toks išmanusis telefonas bus nenaudingas. Montuojant originalias naudotas dalis, „iPhone“ automatiškai patikrins jų autentiškumą. Jei bus nustatyta, kad panaudota atsarginė dalis buvo gauta iš pavogto „iPhone“, susiejimas nebus atliktas, o dalies veikimas bus apribotas. Ši funkcija padės veikti 2024 m. rudenį ir iš pradžių bus taikoma tik „iPhone 15“ serijos telefonams. Ši funkcija yra dalis naujų „Apple“ pakeitimų leidžiančių naudoti komponentus iš kitų „iPhone“. Komponentų blokavimo funkcija turėtų pristabdyti „iPhone“ vagystes, kai šie vagiami su tikslu parduoti atsarginėms dalims.
  • Anksčiau šiais metais „Apple Watch“ naudotojai pradėjo skųstis vaiduokliškai prisilietimais prie jų laikrodžių, kai ekranas šokinėja arba elgiasi keistai be fizinio kontakto. Iš pradžių atrodė, kad problema yra išskirtinė „Apple Watch Series 9“ ir „Apple Ultra 2“, tačiau dabar „Apple“ teigia, kad ji gali pasireikšti ir „Apple Watch Series 7“, „Apple Watch Series 8“ ir „Apple Watch Ultra“ laikrodžiuose. Bendrovė „Apple“ įgaliotiesiems paslaugų teikėjams išsiuntė atmintinę, liepdama nekeisti laikrodžių, kurie patiria „vaiduoklių prisilietimus“. Kompanija teigia, kad jei jūsų laikrodį čiupinėja vaiduokliai turėtumėte jį privertinai perkrauti ir tai išspręs problemą.
    Priverstinai perkrauti „Apple Watch“ galima vienu metu nuspaudus šoninį mygtuką ir „Digital Crown“ (sukiojamą svirtelę) ir laikant jas nuspaustas (~10 sekundžių) kol ekrane pasirodys „Apple“ logotipas.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų