45-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

45-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Siekdama laikytis ES skaitmeninių rinkų įstatymo, „Apple“ bandė teigti, kad turi tris atskiras „Safari“ naršykles. Šis triukas nepasiteisino, jį atmetė Europos Sąjunga, o ir mažai buvo tikėtina, kad jis pavyks.
    Pagal ES teisės aktą, kuris įsigaliojo 2022 m. lapkričio 1 d. ir pradėtas taikyti 2023 m. gegužės 2 d., įmonėms, kurios turi daugiau kaip 45 mln. aktyvių naudotojų Europoje per mėnesį ir, kurių rinkos kapitalizacija yra mažiausiai 75 milijardų eurų. Remiantis šiais skaičiavimais „Apple“ buvo paskelbta pagrindinių platformos paslaugų (CPS) prižiūrėtoja (gatekeepers). Tai yra „Apple“ operacinės sistemos, „App Store“ ir „Safari“ žiniatinklio naršyklė.
  • Vašingtono merė Muriel Bowser paskelbė, kad mistas nemokamai išdalins „AirTags“ kai kurių miesto rajonų gyventojams. Tai turėtų padėti policijai lengviau susekti pavogtus automobilius.
    D.C. gyventojai rajonuose, kuriuose užfiksuotas didžiausias transporto priemonių vagysčių skaičius, per ateinančius kelis mėnesius, pradedant nuo kitos savaitės, galės nemokamai gauti „AirTags“ trijuose skirtinguose miesto renginiuose. Kiek „AirTag“, kainuojančių 29 dolerius bus išdalinta nėra aišku. Policijos pareigūnai padės gyventojams įsidėti „AirTag“ į savo automobilius ir užregistruoti juos „iPhone“ telefonuose. Jei automobilis bus pavogtas, gyventojai teisėsaugai turės pranešti apie automobilio buvimo vietą, kurią rodys „Apple“ programėlė „FindMy“.
  • „macOS Sonoma 14.1“ atsirado naujas procesas ‌liquiddetectiond kuris tikrina ar ant „Mac“ USB-C jungties nėra patekę drėgmės.
    2010 m. „Apple“ buvo paduota į teismą dėl to, kaip ji naudoja „iPhone“ drėgmės indikatorius, kad nustatytų, ar vartotojo tvirtinimas, kad jie nemerkė įrenginio į vandenį, yra teisingas, ar ne. Ieškinyje teigiama, kad indikatoriai nebuvo tikslūs, o „Apple“ bylą pralaimėjo ir galiausiai turėjo sumokėti 53 mln. USD.
    Tikėtina, kad dėl to „Apple“ 2012 m. pateikė patento, kuriame aprašoma vandens jutiklių tobulinimo sistemos, paraišką. Tame dokumente konkrečiai pažymėta, kad tai buvo daroma dėl to, kad dažnai klientams būdavo pakeistas gaminys, kuris buvo sugadintas metodais, kuriems netaikoma garantija.
    Nuo 2016 m. „Apple“ ne tik įdiegia tą pačią idėją „iPhone“, bet padaro ją ir vartotojo funkcija. Pradedant nuo „iOS 10“, „iPhone“ ne tik galėjo nustatyti ar „Lightning“ prievade buvo aptiktas skystis, bet ir įspėtų vartotoją apie tai. Mintis buvo ta, kad įspėti telefono naudotoją, kad šis galėtų išjungti telefoną iki šiam drėgmė padarė negrįžtamą žalą.
    Dar nėra aišku kaip veikia naujoji ‌liquiddetectiond funkcija „macOS Sonoma 14.1“. Tačiau, atsižvelgiant į ilgametes įmonės pastangas ir garantijų formuluotę, vandens pažeisti įrenginiai tikriausiai yra didelė problema.
    Jei šio proceso tikslas yra aptikti drėgmę, naujasis „macOS Sonoma“ elementas „Skysčių aptikimo ir korozijos mažinimo demonas“ yra tik vienas iš metodų, kuriuos „Apple“ gali naudoti vandens žalai aptikti. Pagrindinis iš jų yra skysčių kontakto indikatoriai (LCI), kurie keičia spalvą veikiami skysčių ir yra naudojami „Mac“ ir „iPhone“.
    iPhone USB-C jungtyje aptikta drėgmė
  • Jei tikėti „Geekbench 6“ rezultatais, naujasis „Apple M3 Pro“ lustas su 12 branduolių nėra jau toks „scary fast“ ir išspaudžia tik šiek tiek greitesnį procesoriaus našumą nei „M2 Pro“ lustas su 12 branduolių. Tai tik vienas testas, todėl norint užtikrinti tikslumą, reikia daugiau rezultatų.
  • Praėjusią savaitę „Apple“ paskelbė savo finansinius fiskalinių metų rezultatus. Žemiau kompanijos pajamos suskirstytos į ketvirčius.
    Fiskaliniai „Apple“ metai neatitinka kalendorinių ir prasideda paskutinį rugsėjo sekmadienį, o baigiasi, atitinkamai, paskutinį rugsėjo mėnesio šeštadienį.
  • Pasak Mark Gurman iš „Bloomberg“, 2024 m. „Apple“ planuoja atnaujinti visą savo „iPad“ asortimentą. Tai reiškia, kad kitais metais gali pasirodyti nauji „iPad Pro“, „iPad Air“, „iPad mini“ ir pradinio lygio „iPad“ modeliai. Ant šaltinių iš „Apple“ vidaus, kompanija kartu su naujais M3 „Mac“ kompiuteriais planavo išleisti ir naujus „iPad“ bei „AirPods“ ir taip per žiemos švenčių pardavimus uždirbti daugiau pinigų. Tačiau, testavimo darbai nebuvo baigti ir kompanija šios minties atsisakė. Gurman mano, kad 2024 m. kompanija atnaujins visus „iPad“ modelius ir bazinius „AirPods“ ir „AirPods Max“, o štai „AirPods Pro 3“ teks palaukti iki 2025 m.
  • „Apple“ paskelbė šį mėnesį išleisianti „Final Cut Pro for Mac“ ir „Final Cut Pro for iPad“ atnaujinimus, kurie supaprastins redagavimo procesą patobulintoje laiko juostoje. Naujoje „Final Cut Pro“ versijoje patobulintas organizavimas, taip pat įdiegta naujų būdų, kaip supaprastinti sudėtingus redagavimus. Programos išnaudoja energiją taupantį „Apple Silicon“ našumą kartu su visiškai nauju „Object Tracker“ mašininio mokymosi modeliu, o „Mac“ modeliuose su keliais medijos varikliais, eksporto greitis padidinamas. „Final Cut Pro“, skirta „iPad“, suteikia naujų funkcijų, kurios dar labiau pagerina „Multi-Touch“ redagavimo patirtį, įskaitant balso įrašymo palaikymą, išplėstas turinio parinktis programoje, pridėtus išankstinius spalvų rūšiavimo nustatymus ir darbo eigos patobulinimus.
  • „ETNews“ rašo, kad „Apple“ kuria savo baterijas žymiai pagerinančias našumą, kurias ji ketina naudoti savo įrenginiuose nuo 2025 m.
  • Praėjusią savaitę „Apple“ pristatė atnaujintą 24 colių „iMac“ su M3 lustu, ir jau kurį laiką sklando gandai apie tai, kad bendrovė taip pat išleis 27 colių versiją su naujausiu „Apple Silicon“. Tačiau pirmadienį bendrovė nusprendė, kas jai nebūdinga, paskelbti pareiškimą apie gandą, deja, jį visiškai paneigdama. Pasak „Apple“ PR atstovės Starlayne Mezos, 27 colių „iMac“ su M serijos procesoriumi nebus.
    Tiems, kurie mano, kad 24 colių „iMac“ ekranas yra per mažas, „Apple“ rekomenduoja susieti 27 colių „Studio Display“ su „Mac Studio“ arba „Mac Mini“, tačiau, žinoma, tai nebus „all-in-one“ sprendimas kaip „iMac“, bet „Mac mini“ nesudėtinga pritvirtinti po stalu, taip pat galima pasielgti ir su „Mac Studio“ ir vaizdas ant stalo bus panašus į tokį lyg ant jo „iMac“. Net 24 colių „iMac“ turi savo apribojimų, ypač susijusių su pačiu lustu, nes jis naudoja bazinę versiją, taip pat iš jungčių jame yra daugiausia keturios USB-C ir nieko daugiau.
    Nusiteikus labai optimistiškai ir bandant tarp eilučių perskaityti „Apple“ ryšių su visuomene atstovės žodžius, kad 27 colių „iMac“ nebus - galima tai interpretuoti ir taip, kad bus „iMac“ su didesniu ekranu. Tiesa, nors teoriškai tokia mintis yra perspektyvi, bet lažintis dėl tokios tikimybės nedrįsčiau.
  • Šiaurės Korėjos įsilaužėlių kolektyvas „Lazarus Group“ vėl grįžta į sceną, sutelkdamas dėmesį į „blockchain“ inžinierius ir taikydama pažangų duomenų išfiltravimą bei nuotolinio kodo vykdymo galimybę.
    „Elastic Security“ ataskaitoje minima, kad buvo pastebėta nauja ataka, kilusi iš „Discord“ ir nukreipta į kriptovaliutų bendruomenę. Taikydami paprastą socialinės inžinerijos strategiją, užpuolikai bando įtikinti auką atsisiųsti failą pavadinimu „Cross-platform Bridges.zip“, neva tai yra arbitražo robotas.
    Tačiau akivaizdu, kad aukos negautų roboto. Vietoj to jie gautų kenkėjišką programą „KandyKorn“, skirtą „macOS“ ir galinčią atlikti daugybę dalykų, įskaitant sistemos informacijos rinkimą, katalogų turinio įtraukimą, failų atsisiuntimą ir paleidimą aukos kompiuteryje, failų trynimą, procesų nutraukimą, failų vagystę ir t.t.
  • „Mac“ kompiuterių savininkus naudojančius „WhatsApp“, gali nudžiuginti žinia, kad „WhatsApp Messenger“ kūrėjai pagaliau patalpino to paties pavadinimo „normalią“ aplikacijos versiją „Mac App Store“, ji visiškai suderinama su „Mac“ kompiuteriais naudojančiais „Apple Silicon“ lustus. Ši versija pirmą kartą buvo pristatyta rugpjūtį, tačiau iki šiol ją buvo galima atsisiųsti tik iš „WhatsApp“ svetainės. Didžiausias šio sprendimo trūkumas – visiškas automatinių atnaujinimų nebuvimas. Norėdami atsisiųsti naują versiją, vartotojai turėjo iš naujo siųstis aplikaciją. „Mac“ skirta aplikacija taip pat buvo ir „App Store“, tačiau tai buvo tik „Electron“ variklio pagrindu veikianti žiniatinklio versija, o ne atskira programa.
    Naujoji „WhatsApp“, skirta „Mac“, yra optimizuota dideliems ekranams, taip pat palaiko vaizdo skambučius, kuriuose gali dalyvauti iki 8 žmonių, ir garso skambučius, kuriuose gali dalyvauti iki 32 žmonių. Be to, aplikacija suteikia galimybę patogiai bendrinti failus naudojant drag'n'drop. Naują „WhatsApp for Mac“ aplikaciją galima įdiegti bet kuriame „Apple“ kompiuteryje, kuriame veikia „macOS Big Sur 11“ ar naujesnė operacinės sistemos versija. „iPad“ naudotojai vis dar ignoruojami.
  • „Pasaulio teismas“ Maskvoje ruošiasi peržiūrėti protokolą „Apple“ atžvilgiu. Protokolą teismas priėmė lapkričio 2 dieną. Teismo posėdžio data dar nežinoma. „Apple“ kaltinama „asmens duomenų tvarkymu Rusijos Federacijos teisės aktuose nenumatytais atvejais arba asmens duomenų tvarkymas nesuderinamas su asmens duomenų rinkimo tikslais“. Tokių bylų duomenys neskelbiamo, todėl nėra aišku kokiais būtent nusižengimais kaltinama „Apple“. Šį kaltinimą apibrėžia Rusijos Federacijos Administracinių nusižengimų kodekso str. 13.11 pirma dalis. Maksimali bauda už nusižengimą 100 000 rublių (apie 1000 eurų).
    2022 m. „Apple“ buvo nubausta 2 mln. rublių (apie 20 000 eurų) bauda už atsisakymą perkelti jos tvarkomus Rusijos gyventojų duomenis į serverius Rusijoje. 2023 m. sausį Rusija skyrė 1,17 mlrd. rublių (beveik 12 mln. eurų) baudą „Apple“, kad ši neleidžia Rusijos piliečiams vykdyti apmokėjimų „App Store“. Kaltinimai tokiais pat nusižengimais laukia ir „Pinterest“ bei „Snapchat“.
  • Naujoje Mark Gurman iš „Bloomberg“ ataskaitoje teigiama, kad „Apple“ pristabdė naujų funkcijų kūrimą kitoms operacinėms sistemoms („iOS 18“ ir „macOS 15“), siekdama sutelkti daugiau dėmesio ir įdėti daugiau pastangų esamų operacinių sistemų klaidų taisymui ir našumo gerinimui. Ataskaitoje teigiama, kad vidinis pranešimas buvo paskelbtas praėjusią savaitę.
  • „TrendForce“ rašo, kad sekančiais metais „Apple“ planuoja nutraukti 12,9 colių „iPad Pro“ su mini-LED ekranu gamybą. Jį pakeis 13 colių „iPad Pro“ su OLED ekranu. 11-os colių „iPad Pro“ ir toliau bus gaminami su mini-LED ekranais.
  • Kai kurie naujų „MacBook Pro“ ir „iMac“ su M3 procesoriais savininkai jau gavo savo naujuosius kompiuterius ir… kai kurie jų iš karto susidūrė su problema. Naujuose kompiuteriuose įdiegta „macOS Ventura 13.5“ versija, o sistemos atnaujinti į naujausią „macOS Sonoma“ nepavyksta. Tikrinant ar yra atnaujinimų - sistema rodo, kad įdiegta naujausia „macOS“ versija, o atsisiųsti ir įdiegti „macOS Sonoma“ iš „App Store“ taip pat galimybės nėra.
    Matyt naujieji kompiuteriai „Apple“ sandėliuose gulėjo nuo liepos mėnesio, nes būtent tada buvo išleista „macOS Ventura 13.5“.
    Tikėtina antradienį išleisti „macOS Ventura 13.6.2“ ir „macOS Sonoma 14.1.1“ šią klaidą ištaiso.
  • Anksčiau išskirtinis 16 colių „MacBook Pro“ buvęs, „Apple“ našumą didinantis didelės galios režimas (High Power Mode) dabar pasirodė ir naujajame 14 colių „MacBook Pro“ su „M3 Max“ procesoriumi.
    Didelės galios režimas yra parinktis, kuri buvo pristatyta „M1 Max“ 16 colių „MacBook Pro“ netrukus po jo išleidimo 2021 m. Tai yra nustatymas, leidžiantis vartotojui nurodyti kompiuteriui veikti maksimaliu greičiu, kai reikia našumo, tarkim, intensyviems grafikos darbams. Pagal numatytuosius nustatymus 16 colių „MacBook Pro“ ir dabar 14 colių „MacBook Pro“ gali automatiškai veikti tokiu greičiu, kai „macOS“ nustato, kad tai būtina. Naudodamas naują nustatymą, vartotojas gali pats nurodyti įrenginiui veikti didžiausiu pajėgumu. Neaišku ar naujuosiuose „MacBook Pro“ tai ką nors keičia, nes bandę šį režimą jokio juntamo pokyčio nepastebėjo.
  • Originalių ir padirbtų „AirPods“ vaizdas atskleidžia skirtumus tarp šių ausinių.
    „lumafield“ svetainėje patys galite labai detaliai patyrinėti skirtumus.
  • „Apple“ išleido „Beats Fit Pro“ ir „Powerbeats Pro“ programinės įrangos naujinį, tačiau naujinimo turinys nežinomas, išskyrus klaidų pataisymus ir našumo patobulinimus. Kaip ir „AirPods“, „Beats by Dre“ produktai neturi akivaizdaus rankinio atnaujinimo metodo. Vartotojai turi laukti, kol įrenginys atsinaujins pats, bet dažniausiai tai įvyksta iškart po naudojimo, kai ausinės prijungiamos prie maitinimo šaltinio.
  • Apple išleido „iOS 17.1.1“, „watchOS 10.1.1“, „iPadOS 17.1.1“, „HomePod 17.1.1“ ir „AirPods Pro 6.1 (6B32)“ aparatinės įrangos naujinimus.
  • „Apple“ pasidalijo oficialiu populiarios šnipinėjimo dramos su Gary Oldman „Slow Horses“ trečiojo sezono anonsu. Trečiasis sezonas tai trečiosios Mick Herron šnipų serijos romano „Slough House“ novelės „Real Tigers“ ekranizacija.
    Panašu, kad nuo lapkričio 29 d., kai per „AppleTV+“ prasidės trečiasis „Slow Horses“ sezonas bus smagu.
  • Remiantis antradienį atnaujintu palaikymo dokumentu, naujausius „Apple“ 16 colių M3 „MacBook Pro“ kompiuterius galima greitai įkrauti 140 W naudojant 240 W USB-C laidą.
    2021 ir 2022 m. 16 colių „MacBook Pro“ modelių su M serijos lustais įkrovimas apribotas iki 100 W.
    2023 m. 16 colių „MacBook Pro“ gali būti įkraunamas 140 W galia naudojant „MagSafe“ arba per USB-C prievadą, kai prie 140 W+ maitinimo adapterio yra pajungtas 240 W laidas, pvz., „Apple“ 240 W USB-C laidas, kurį kompanija pradėjo pardavinėti rugsėjį.
  • „ReactOS“ kūrėjų komanda paskelbė, kad išleis pagrindinį tinkintos operacinės sistemos atnaujinimą. Be kita ko, jis palaikys „iPhone“ palaikymą. „ReactOS“ kartais vadinama „atvirojo kodo Windows“. Tai labai lengva OS su „FreeLoader“ įkrovos varikliuku, suderinamu su UEFI ir ARM lustais. Naujausias šios programinės įrangos atnaujinimas apima suderinamumą su įvairiais kompiuteriais, taip pat su „Lumia“, „iPhone“ ir „Steam Deck“ išmaniaisiais telefonais.
  • JAV Finansinės vartotojų apsaugos biuras (CFPB) pasiūlė kompanijas, kurios siūlo skaitmeninių piniginių paslaugas, prilyginti bankams. CFPB siūlyme rašoma, kad biuras siūlo kompanijas, kurios apdoroja daugiau nei 5 mln. tranzakcijų per metus prilyginti bankams. CFPB tvirtina, kad juos pasiekia vis daugiau skundų susijusių su technologinėmis kompanijomis ir jų finansinėmis paslaugomis, o jei tokios kompanijos kaip „Google“ ir „Apple“ būtų prilygintos bankams, biuras galėtų tikrinti jų veiklą susijusią su piniginiais pavedimais ir konfidencialumu, bei taisyklių ir reikalavimų, kuriuos turi atitikti bankai laikymusi.
  • „Google“ žemėlapiai gali būti pagrindinė „Google“ navigacijos aplikacija, tačiau „Waze“ kartais gauna įdomesnių funkcijų. Pavyzdžiui, yra nauja pranešimų apie avarijų istoriją funkcija, kurią „Waze“ pristato savo vartotojams. Kaip rodo pavadinimas, dabar „Waze“ remdamasi istoriniais avarijų duomenimis pasakys, ar kelias, kuriuo važiuojate yra pavojingas. Tai turėtų vairuotoją labiau sumobilizuoti ir skirti daugiau dėmesio kelyje vykstančiam veiksmui ir taip sumažinti nelaimingų atsitikimų riziką.
    „Google“ siekia įtraukti daugiau AI galimybių į savo paslaugas, tad nenuostabu, kad naujoji „Waze“ funkcija taip pat paremta dirbtiniu intelektu.
    Pranešimo apie istorinius susidūrimų kelyje duomenis demonstracija
  • Pranešama, kad paieškos milžinė „Google“ ne tik gėdino „Apple“, kad ši nepalaiko RCS, bet ir pasirašė laišką, kuriame teigiama, kad „iMessage“ turėtų būti paskirta pagrindine platformos paslauga pagal ES skaitmeninių rinkų įstatymą.
    „iMessage“ yra „svarbūs vartai tarp verslo vartotojų ir jų klientų“ ir turėtų būti reguliuojama kaip „pagrindinė“ paslauga pagal naująjį ES skaitmeninių rinkų įstatymą (DMA), rašoma „Google“ ir grupės pagrindinių Europos telekomunikacijų bendrovių laiške, kurį matė „The Financial Times“, išsiųstame Europos Komisijai. Priskirti „pagrindinei platformos paslaugai“ būtų reikšminga „iMessage“, nes tai gali priversti „Apple“ padaryti jos „iMessages“ suderinamą su kitomis pranešimų siuntimo paslaugomis. Laiškas gautas kaip tik tuo laiku, kai Europos Komisija tiria, ar „iMessage“ atitinka reikalavimus, kurie turi būti reglamentuojami pagal griežtas bloko DMA taisykles. „Google“ savo kampanijoje #GetTheMessage labai aiškiai išreiškė norą, kad „Apple“ priimtų RCS – kelių platformų pranešimų siuntimo standartą, kuris yra SMS įpėdinis, ir taip padarytų paslaugas visiškai suderinamas tarpusavyje. „Apple“ aplikacija „Messages“ jau gali siųsti įvairių platformų pranešimus SMS žinutėmis. Tačiau patobulintos „iMessage“ funkcijos, pvz., šifravimas ir geresnės kokybės nuotraukos bei vaizdo įrašai, yra išskirtinės „Apple“ ekosistemai. „Apple iMessage“ naudotojai bendrauja naudodami daug funkcijų turinčius „dangiškai mėlynus burbulus“, o visi kiti yra nustumti į „žalias žemumas“.
    Laiške, kurį FT pažymi, pasirašė neįvardytas „Google“ vyresnysis viceprezidentas kartu su „Vodafone“, „Deutsche Telekom“, „Telefónica“ ir „Orange“ vadovais, teigiama, kad „iMessage“ atitinka skaitmeninių rinkų įstatyme numatytą pagrindinę platformos paslaugą — ją valdo įmonė, kurios metinės pajamos viršija 7,5 mlrd. eurų, o ES kas mėnesį turi mažiausiai 10 000 aktyvių verslo vartotojų. Dėmesys verslo vartotojams atspindi faktą, kad „vartų prižiūrėtojai“ ir jų pagrindinės platformos paslaugos yra laikomos „svarbiais vartais tarp įmonių ir vartotojų“ pagal DMA.
  • Lapkričio 8 dieną, per „Apple TV+“ pradėtas transliuoti naujas serialas „The Buccaneers“, tai nebaigtos to paties pavadinimo Edith Wharton knygos ekranizacija apie tai, kaip grupė turtingų amerikiečių persikelia į Angliją vyro paieškose. Serialas startuoja iš karto su trimis sezono serijomis. Vėliau, naujos serijos bus rodomos kas savaitę, kiekvieną trečiadienį.
  • Vietiniai Meksikos pranešimai teigia, kad vienas iš „Apple“ įkūrėjų Steve Wozniak buvo paguldytas į ligoninę, tačiau šaltiniuose pateikiama prieštaringa informacija dėl to priežasčių. Anot „Reuters“, Woz'as trečiadienį, 2023 m. lapkričio 8 d., turėjo dalyvauti Pasaulio verslo forume (World Business Forum) Meksiko mieste. TMZ pateiktoje informacijoje teigiama, kad Woz'as pasakė kalbą, bet vėliau pranešė, kad „jaučiasi keistai“. Žmonos reikalavimu jis pateko į ligoninę. „Reuters“ teigia, kad TMZ ataskaitoje teigiama, kad Wozniaką galėjo kamuoti galvos svaigimas. Kiti Meksikos žiniasklaidos šaltiniai teigia, kad jį galėjo ištikti insultas. Tada CNN praneša, kad Woz'as apalpo likus kelioms minutėms iki savo kalbos. Steve Wozniak dabar 73-eji.
    Penktadienį „The New York Times“ rašo, kad po nedidelio insulto Woz'as jaučiasi gerai ir keliauja namo į Kaliforniją.
  • „Apple“ pristatė artėjančių žvaigždžių švenčių specialiojo filmo „Hannah Waddingham: Home for Christmas“, kurio pasaulinė premjera per „Apple TV+“ 2023 m. lapkričio 22 d., anonsą. Valandos trukmės filmas buvo įrašytas gyvai Londono istoriniame The Coliseum teatre. „Emmy“ apdovanojimą laimėjusi Hannah Waddingham atliks pagrindinį vaidmenį, džiugindama žiūrovus kerinčiais brangios Kalėdų klasikos kūriniais. Prie Waddingham prisijungs žvaigždžių kolektyvas: Sam Ryder, Luke Evans, Leslie Odom jaunesnysis, Phil Dunster ir kiti ypatingi svečiai. Prie šventinės nuotaikos prisidės ir Anglijos nacionalinė opera, Londono gėjų vyrų choras, „The Fabulous Lounge Swingers“ bei 18-os žmonių grupė.
  • „Reuters“ praneša, kad ES tribunolas padarė teisines klaidas, kai priėmė sprendimą „Apple“ naudai dėl 13 milijardų eurų mokesčių ir turėtų dar kartą peržiūrėti bylą, ketvirtadienį pareiškė Europos aukščiausiojo teismo patarėjas. Mokesčių byla prieš „Apple“ buvo ES antimonopolinės vadovės Margrethe Vestager susidorojimo su tarptautinių įmonių ir ES šalių sandoriais, kuriuos reguliavimo institucijos vertino kaip nesąžiningą valstybės pagalbą, dalis.
    Europos Komisija savo 2016 m. sprendime nurodė, kad „Apple“ daugiau nei du dešimtmečius naudojosi dviem Airijos mokesčių lengvatomis, kurios 2014 m. leido dirbtinai sumažinti jos mokesčių naštą iki 0,005 proc. Europos Sąjungos Bendrasis Teismas 2020 m. patenkino „Apple“ teiginį, kuriame kompanija teigė, kad reguliavimo institucijos neatitiko teisinio standarto, teigdamos, kad „Apple“ turėjo nesąžiningą pranašumą. Tačiau ES Teisingumo Teismo (ESTT) generalinis advokatas Giovanni Pitruzzella nesutiko, sakydamas, kad ESTT teisėjai turėtų panaikinti Bendrojo Teismo sprendimą ir grąžinti bylą žemesniajam teismui.
    Vestager sėkmingai kovojo su mokestinių lengvatų schemomis automobilių gamintojo „Stellantis“, „Amazon“ ir „Starbucks“ mokesčių bylose. Iki šiol jos didžiausia teisinė pergalė buvo pasiekta rugsėjį, kai Bendrasis Teismas patvirtino jos sprendimą dėl 700 milijonų eurų Belgijos mokesčių schemos, kurioje dalyvavo 55 tarptautinės įmonės. Jos susidorojimas mokestinėmis lengvatų schemomis privertė ES šalis atsisakyti tokių viliojančių sandorių. Vestager šiuo metu tiria IKEA prekės ženklo savininko „Inter IKEA“ Nyderlandų mokesčių susitarimą 2017 m. byloje, „Nike“ Nyderlandų mokesčių sprendimus ir Suomijos maisto ir gėrimų pakavimo įmonės „Huhtamaki“ Liuksemburgo mokesčių sprendimus.
  • 1 tipo cukriniu diabetu sergantį vyrą iš Las Vegas išgelbėjo jo „Apple Watch Ultra“, kai dėl mažo cukraus kiekio kraujyje prarado sąmonę ir kritimo aptikimo funkcija automatiškai iškvietė greitąją pagalbą.
    KSNV praneša, kad 40-metis Las Vegas gyventojas Josh Furman neteko sąmonės, kai nukrito cukraus kiekis kraujyje. Nors Furman turėjo „Dexcom G6“, kad įspėtų jį apie sumažėjusį cukraus kiekį kraujyje, jo lygis nukrito taip žemai, kad jis prarado sąmonę.
    „Nežinau, kiek laiko buvau atsijungęs, bet kai pabudau, „Apple Watch“ iš esmės jau buvo paskambinęs greitosios pagalbos medikams“, – sakė Furman. „Bet aš negalėjau kalbėti. Man atrodė taip lyg burna būtų pilna rutuliukų. 911 negalėjo manęs suprasti, bet jie turėjo GPS iš laikrodžio, todėl žinojo, kur aš esu.
    Furman laikrodyje kritimo aptikimo funkcija buvo nustatyta taip, kad ji būtų visada įjungta, nors tai nėra numatytasis nustatymas jaunesniems nei 55 metų naudotojams. Jaunesniems nei 55 metų naudotojams „Apple Watch“ pagal numatytuosius nustatymus kritimo aptikimo funkcija veikia tik treniruočių metu. Ši funkcija galima „Apple Watch Series 4“ ir naujesnių modelių, „Apple Watch SE“ ir „Apple Watch Ultra“ ir „Apple Watch Ultra 2“ naudotojams. Kritimo aptikimą galima įjungti telefone atidarius „Apple Watch“ aplikaciją, bakstelėjus meniu parinktį „Emergency SOS“, tada perjungus „Fall Detection“ į padėtį „įjungta“ . Jei norite, kad kritimo aptikimo funkcija visada būtų įjungta — įjunkite „Always On“  parinktį.
  • Naujose „Apple“ operacinių sistemų beta versijų „Apple TV“ aplikacijose pasirodė filmai su 3D piktograma. Šie filmai skirti peržiūrai naudojant „Vision Pro“ akinius. Kol kas nėra aišku kokia šių filmų skiriamojo geba ir kadrų dažnis.
  • Artėjant filmų apie karą mėgėjų laukiamos 9-ų dalių serialo „Masters of the Air“ transliacijos pradžios (2024 m. sausio 26 d.) „Apple TV+“ pasirodė naujas, devynių dalių Antrojo pasaulinio karo dramos anonsas. Nors „Masters of the Air“ nėra tiesioginis tęsinys, jis laikomas trečiąja „Band of Brothers“ ir „The Pacific“ serija. Ją sukūrė Steven Spielberg „Amblin Television“. Pirmuosius du filmus sukūrė HBO.
  • Mark Gurman iš „Bloomebrg“ teigia, kad „Apple“ planuoja nustebinti „iOS 18“ ir „iPhone 16“ galimybėmis, kuriuose, anot Gurman, kompanija planuoja įdarbinti dirbtinį intelektą (DI). Jo dėka, Siri taps daug pažangesniu virtualiu asistentu ir veiks panašiai kaip neuroninių tinklų principu veikianti „ChatGPT“ paslauga. Anot Gurman šaltinių, „Apple“ dar neapsisprendė kur būtent veiks dirbtinis intelektas — įrenginyje, debesyse ar ir ten ir ten. Bet kuriuo atveju šis sprendimas pareikalaus naujų aparatinės įrangos sprendimų, kurių dėl akivaizdžių priežasčių nėra jau išleistuose įrenginiuose.
  • Swift. Swift Student Challenge
    „Apple“ išsiuntinėjo raginimą jauniesiems programuotojams pasiruošti ateinančiam „Swift“ konkursui.
    „Swift Student Challenge“ suteikė tūkstančiams studentų iš viso pasaulio galimybę pademonstruoti savo kūrybiškumą ir programavimo gebėjimus bei įgyti įgūdžių, kuriuos jie gali panaudoti savo karjeroje ir už jos ribų. Išleidžiame naujus programavimo išteklius, bendradarbiaujame su bendruomenės partneriais ir skelbiame iššūkį anksčiau nei ankstesniais metais, kad mokiniai galėtų giliai pasinerti į „Swift“ ir kūrimo procesą, o pedagogai galėtų pradėti juos paremti. 2024 m. naujiena: iš 350 bendrų nugalėtojų pripažinsime 50 nusipelniusių nugalėtojų ir pakviesime juos prisijungti prie mūsų čia, Apple Cupertino mieste, kitą vasarą. Paraiškos bus priimamos tris savaites nuo 2024 m. vasario mėn.“, - sakoma bendrovės pranešime.
  • „iPhone SE 3“ buvo pristatytas praėjusių metų kovą ir išskyrus „A15 Bionic“ lustą neturėjo jokių reikšmingų pakeitimų. Gandai apie naujos kartos „iPhone SE“ buvo gana prieštaringi, kai kuriuose pranešimuose teigiama, kad „Apple“ netgi pristabdė naujojo telefono kūrimą. Tačiau dabar pasirodė gandas, kad „iPhone SE 4“ bus panašus į „iPhone 14“. Gande teigiama, kad naujausios „Apple“ tiekėjų specifikacijos rodo, kad „iPhone SE 4“ bus naudojama modifikuotas „iPhone 14“ korpusas, kuris matmenys atitiks 6,1 colio „iPhone 14“ matmenis. Vienas pagrindinių skirtumų būtų galinė kamera, kuri ji būtų viena, o ne dvi. Taip pat toks sprendimas užbaigtų „Home“ mygtuko erą.
  • „Apple“ papildė „Apple Music“ funkciją „Listening Now“ skirtą atlikėjams. Dabar jie realiame laike gali stebėti kiek žmonių klausosi jų kūrinius.
Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 10 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Iphone 11 ProMax

    Niekaip negaliu suprast tos diskusijos apie „iMessage“, ir nesuprantu po šiai dienai,kodėl „Apple“ synchronizuoja jį su paprastom SMS 🙈
    Būtų dvi atsikiros aplikacijos,tada sakyčiau puiku.
    Šiuo atvejų,jeigu gavėjas dėl kokių nors priežasčių atsijungia internetą,ar šiaip,kaip pavyzdys baigiasi internetas ir siuntėjas negali net sms'o gavėjui nusiųsti... kad nusiųstu paprastą sms'ą,siuntėjas turi išjungti pas save „iMessage“ funkciją ir tik tada gali gavėjui nusiųsti SMS žinutę... visada,galvojau,kad tai kažkoks bug'as,pasirodo tai yra pastovi nesamonė.
    Todėl asmeniškai,jeigu reikia siųsti failus ar šiaip pasirašinėti internetu,naudoju kitas aplikacijas.
    O kai reikia parašyti SMS,tada rašai SMS ir žinai,kad gavėjas tikrai ją gaus.

    • Nežinau, nežinau… manau dvi skirtingos aplikacijos iš esmės tam pačiam reikalui — žinučių siuntimui būtų tikrai nesąmonė. Turėtum dar žinoti kas ką naudoja.
      Pastebėjau, kad 90+% žmonių, kuriems man tenka rašyti žinutes naudoja iPhone. Kitiems tiesiog ražai ir iškeliauja žalios žinutės. Naudoju tą pačią aplikaciją ir nesuku galvos. Tiesiog rašau ir siunčiu. Turiu porą kontaktų, kurie naudoja iPhone, bet yra išjungę iMessages — žalios žinutės jiems keliauja puikiausiai.
      Nemažai žmonių klausia ar turiu Viber'į. Neturiu, neturėjau, nenaudoju ir niekada nejaučiau, kad man jo reikia.
      Kartais naudoju Facebook Messenger, bet čia nebent atsakau jei kas per „tą galą“ parašo.

      P.S. Jei pas žinutės gavėją išjungtas internetas, baigėsi planas ar šiaip kokios nors kolizijos — siunčiant jam žinutę, kai šiai nepavyksta išsisiųsti, prie siųstos žinutės pasirodo raudonas šauktukas apskritime — paspaudi ant to šauktuko ir gali arba pabandyti siųsti dar kartą (Try Again) arba pasirinkti siųsti žinutę kaip SMS (Send as Text Message).

      • Ramūnai, „iMassage“ iš esmės ir yra tas pats „Viber“, „Telegram“, „Whatsapp“ ir t.t.
        Tik naudojantis šiomis aplikacijomis,pasiekiami visi ir kiti,ne iPhone vartotojai,kurių mano žmonių tarpe šiek tiek yra🙂
        O kas liečia „žalias“ žinutes per „iMassage“, taip,siunčiasi jos,jeigu siuntėjas atsijungęs nuo interneto,man čia ne išeitis norint parašyti paprastą sms'ą..
        Paimk du kontaktus su įjungtais „iMassage“,gavėjui atjunk internetą ir negalėsi jam parašyti nei „žalios“ nei „mėlynos“ žinutės.
        „Žalią“ galėsi parašyti tik tada,kai pats būsi atsijungęs nuo interneto.
        Kai šitos nesamonės neliks,mielai pradėsiu naudotis „iMassage“🙂
        Nors SMS beveik ir nerašau,bet grojantis faktas,kad ne nuo tavęs priklauso ar nukeliaus žinutė mane tiesiog nervina.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų