44-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

44-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Tarp „iOS 17.1“ ištaisytų klaidų yra saugumo spraga su numeriu CVE02923-42846. „Apple“ praneša, kad „iOS 17.1“ pažeidžiamumas buvo panaikintas. Kas tai per klaida?
    2020 m. „Apple“ pristatė funkciją, kuri turėjo paslėpti nuolatinį vartotojo MAC adresą, tačiau iki „iOS 17.1“ funkcija buvo praktiškai nenaudinga. Problema ta, kad nuolatinis MAC adresas, kurį tariamai slėpė ši funkcija, vis dar buvo bendrinamas per 353/UDP prievadą. Pagrindinis MAC adresų aptikimas buvo apribotas, tačiau kiekvienas ieškantis galėjo lengvai rasti tikrąjį MAC adresą, o tai problema tiems, kas tikisi, kad ši funkcija veikė.
    Neaišku, kodėl „Apple“ prireikė trejų metų, kad pataisytų saugumo spragą ir jos pristatytą privatumo funkciją padarytų veiksmingą. Kai įrenginys prisijungia prie tinklo, jis atlieka būtiną „prisistatymą“ ir pasidalina savo unikaliu MAC adresu. Jei subjektas gali pasiekti MAC adresus, pasiekiančius tinklus pakankamai dideliu mastu, jis galėtų sekti naudotojus, kai jie pereina iš vieno tinklo į kitą. Kadangi faktiškai, prieš tris metus „Apple“ pristatyta privatumo funkcija veikė tik dalinai, suinteresuotos šalys galėjo sekti įrenginių naudotojų prisijungimus ir judėjimą.
  • Pralošus „Masimo“ patento bylą, prekyba „Apple Watch“ JAV gali būti uždrausta. JAV Tarptautinės prekybos komisija (ITC) ketvirtadienį nusprendė, kad „Apple Watch“ pažeidžia Kalifornijoje įsikūrusiai „Masimo“ priklausančius patentus. Federalinė agentūra išleido įsakymą pašalinti išmaniuosius laikrodžius, o tai reiškia, kad „Apple Watch“ gresia importo draudimas. ITC sprendimas patvirtina sausio mėnesį priimtą sprendimą, kuriame nustatyta, kad „Apple Watch“ pažeidžia „Masimo“ priklausantį patentą. Praėjusios savaitės ketvirtadienį rekomenduojamas pašalinimo laikotarpis turėtų įsigalioti po 60 dienų, per tą laiką prezidentas Joe Biden gali panaikinti sprendimą. Biden anksčiau atsisakė vetuoti ITC sprendimą, kuriame nustatyta, kad „Apple Watch“ pažeidžia kitos bendrovės „AliveCor“ patentus.
    Ginčas vyksta dėl „Masimo“ šviesos pagrindu sukurtos pulso oksimetrijos. ITC nutarime nenurodoma, kurie laikrodžiai yra paveikti. Tačiau pirmasis „Apple Watch“, kuriame buvo stebimas kraujo deguonies kiekis, buvo „Apple Watch Series 6“, kuris pasirodė 2020 m.
  • „Capcom“ išleido „Resident Evil Village“ žaidimą, skirtą „iPhone 15 Pro“ modeliams ir „iPad“ su M1 arba naujesniu „Apple Silicon“ procesoriumi. Žaidimą dabar galima atsisiųsti iš „App Store“. Žaidėjai gali jį išbandyti nemokamai, o už specialią 15,99 € kainą (60 proc. nuolaida, kuri galioja iki lapkričio 20 d.) atrakinti pilną jo versiją.
  • Iš vykstančio antimonopolinio ieškinio, su kuriuo į „Google“ kreipėsi JAV teisingumo departamentas tapo žinoma, kad 2018 m. pabaigoje „Google“ generalinis direktorius Sundar Pichai iškėlė drąsią idėją „Apple“ vadovui Tim Cook, kuris ką tik buvo pasakęs Pichai, kad nori būti „labai stipriais partneriais, glaudžiai susijusiais ten, kur baigiasi mūsų paslaugos ir prasideda jūsų“, – teigiama susitikimo užrašuose. Pichai atsakė pasiūlymu: kas būtų, jei „Apple“ iš anksto įdiegtų „Google“ paieškos programą kiekviename „iOS“ įrenginyje? Žinoma, „Apple“ nesiėmė šios idėjos įgyvendinimo. Bendrovė iš anksto neįkelia trečiųjų šalių programinės įrangos į savo įrenginius, o „Apple“ Eddy Cue savo parodymuose šiuo atveju teigė, kad „Apple“ greičiausiai niekada to nedarys. Tiesa, kažkada „iOS“ buvo iš anksto įdiegtos „Google Maps“ ir „YouTube“ aplikacijos, tačiau techniškai jos buvo sukurtos pačios „Apple“ ir „iOS 6“ buvo pašalintos.
  • Antradienio naktį „Apple“ pristatė naujus „Mac“ su M3, „M3 Pro“ ir „M3 Max“ procesoriais.
  • „Google Chrome“ naudotojai, naudodami „iPhone“, dabar gali pasirinkti ar URL juostą rodyti sąsajos viršuje arba apačioje, atsižvelgiant į tai, kur vartotojas pageidauja jai būti. „Google“ teigia, kad tai yra funkcija, kurios „Chrome“ naudotojai prašė gana ilgą laiką. Norėdami perkelti „Chrome“ adreso juostą, ilgai paspauskite ją ir pasirinkite parinktį „Perkelti adreso juostą į apačią“. Vartotojai taip pat gali pakeisti meniu juos tos vietą ir aplikacijos nustatymuose: paspaudus ant trijų taškų piktogramos, tada atsidariusio lango viršuje pasirinkti „Nustatymai“ (krumpliaračio piktograma) ir pasirinkti prie „Adreso juosta“ kur ją rodyti.
    „Google Chrome“ naudotojai, naudodami „iPhone“, dabar gali pasirinkti ar URL juostą rodyti sąsajos viršuje arba apačioje
  • „Apple“ informavo 11 Indijos politikų, opozicijos aktyvistų ir žurnalistų, įspėdama juos apie galimą vyriausybės įsilaužėlių ataką. „Apple“ mano, kad esate valstybės remiamų užpuolikų, kurie bando nuotoliniu būdu pažeisti „iPhone“, susietą su jūsų „Apple ID“, auka. Tikėtina, kad šie užpuolikai taikosi į jus individualiai dėl to, kas esate ar ką darote. Jei įsilaužėliai įsilaužė į jūsų įrenginį, jie gali nuotoliniu būdu pasiekti jūsų neskelbtinus duomenis, ryšius ar net fotoaparatą ir mikrofoną.“, - sakoma kompanijos informaciniame pranešime.
  • Išleidusi „Spacve Grey“ spalvos „MacBook Pro“, kompanija išleido ir atitinkamos spalvos MagSafe/USB-C laidą. Spalva yra vienintelis skirtumas lyginant jį su anksčiau išleistais tokiais „Apple“ laidais.
  • Pristačius naujus 14 ir 16 colių M3 „MacBook Pro“ modelius, „Apple“ nutraukė savo 13 colių „MacBook Pro“ gamybą. Kadangi 13 colių „MacBook Pro“ buvo vienintelis likęs modelis su jutikline juosta (‌Touch Bar), tai reiškia, kad „Apple“ taip pat veiksmingai nutraukė jutiklinės juostos erą trukusią septynerius metus.
  • Antradienį „Apple“ išleido aparatinės įrangos atnaujinimą skirtą „AirTag“. Atnaujinimo numeris 2A61. Kas naujo dar nežinoma. Atnaujinimas bus prieinamas visiems vartotojams palaipsniui. Vienas procentas vartotojų jį gaus jau antradienį, o vėliau jis išplės iki 10 proc. vartotojų lapkričio 7 d. Lapkričio 14 d. naujinimą matys dar 25 proc. vartotojų, o tada jis bus prieinamas visiems lapkričio 28 d. Atnaujinimas įvyksta automatiškai. Paskutinis „AirTag“ atnaujinimas buvo beveik prieš metus — 2022 gruodžio mėn.
    Norėdami patikrinti savo „AirTag“ aparatinės įrangos versiją: atidarykite „FindMy“ aplikaciją „iPhone“, paspauskite „Items“ ekrano apačioje, pažymėkite savo „AirTag“ įrenginių sąraše ir pamatysite savo „AirTag“ serijinį ir aparatinės įrangos versijos numerius.
  • „Bloomberg“ rašydama, apie „Apple“ sveikatos ambicijas pateikia smulkmeną apie tai, kaip „Apple inžinieriai labai stengėsi, kad „Apple Watch“ ir „Health“ aplikacija būtų suderinami su milijardais apyvartoje esančių Android įrenginių“. Tai būtų ypač padėję „Apple“ šalyse, kuriose „iPhone“ neturi didelės rinkos dalies. Neaišku, kada tai įvyko, tačiau buvo sakoma, kad kai projektas „Fennel“ buvo atšauktas, aplikacijų kūrimas buvo „beveik baigtas“, .
  • Pirmadienį „Apple“ pristatė naujos kartos „MacBook Pro“, taip pat naują „iMac“ – abiejuose įdiegtas M3 lustas. Šiuos „Mac“ kompiuterius dabar galima užsisakyti, o pristatymas prasidės kitą savaitę. Jei įsigijote vieną iš naujų „Mac“, jūsų jau laukia nauja „macOS Sonoma“ versija. „Apple“ trečiadienį išleido naują „macOS Sonoma 14.1“ versiją (23B2077), skirtą tik naujiesiems „MacBook Pro“ ir „iMac“. Šiuose „Mac“ kompiuteriuose gamykloje įdiegta 23B2073 versija, kuri skiriasi nuo 23B74 versijos skirtos kiekvienam kitam „Mac“.
    Greičiausiai šiose versijose bus atlikti nedideli naujiems „Mac“ modeliams būdingi pataisymai, todėl „Apple“ nepadarys jų prieinamų visiems. Kai tik įsigysite vieną iš „Mac“ kompiuterių su M3, atnaujinti jo sistemą galėsite apsilankę System Settings → General → Software Update.
  • Pristatydama naujuosius „Mac“ „Apple“ teigia, kad M3 šeimos lustų efektyvumo branduoliai yra iki 30 proc. greitesni nei M2 šeimos ir iki 50 % greitesni nei M1 šeimos lustai. M3 lustų našumo branduoliai yra iki 15 proc. greitesni nei M2 lustų ir iki 30 proc. greitesni nei M1 šeimos lustų. Apie bazinio modelio M3 lustą „Apple“ sako: 8-branduolių procesorius yra iki 35 proc. greitesnis nei M1 ir 20 proc. greitesnis nei M2 ir 10-ties branduolių GPU yra iki 65 proc. greitesnis nei M1 ir iki 20 proc. greitesnis nei M2. Šiuos teiginius patvirtina ir „Geekbanch“ pasirodę testų rezultatai.
  • „Apple TV+“ paskelbė apie naują originalų filmą „Family Plan“, kuriame vaidina Mark Wahlberg. Filmas bus transliuojamas visame pasaulyje per „Apple“ srautinio perdavimo paslaugą nuo gruodžio 15 d., ir puikiai tinka šventiniam laikotarpiui.
    Veiksmo komedijos filme Wahlberg vaidina Dan Morgan, išėjusį į pensiją vyriausybės žudiką, kuris gyveno ramų gyvenimą kaip šeimos vyras... kol jį atrado ir jo šeimai iškils grėsmė. Siekdamas užtikrinti jų saugumą, Morgan susodina šeimą į mikroautobusą ir leidžiasi į kelionę.
    Filmą visiškai finansuoja „Apple“. Tai kompanijos sandorio su „Skydance“ dalis, pagal kurį „Apple“ visiškai finansuoja mažiausiai du didelio biudžeto originalius filmus per metus.
  • Amerikietis tiktokeris, slapyvardžiu @legends_gio, Apple svetainėje užsisakė keturis iPhone 15 Pro Max. „Apple“ per klaidą atsiuntė tris dideles dėžutes, kurių kiekvienoje buvo po 20 „iPhone“. Vaikinas užsisakė vieną iPhone 15 Pro Max su 1 TB ir tris modelius su 256 GB. Bendrovė 1 TB versiją pristatė be jokių problemų. Tačiau vietoj trijų 256 GB iPhone 15 Pro Max, tiktokeris gavo tris dėžutes su 60 1 TB „iPhone 15 Pro Max“. Bendra jų kaina – beveik 120 000 tūkst. eurų.
    Greičiausiai tai „Apple“ klaida. Tačiau pasilikti sau šiuos „iPhone“ tikrai nebūtų pati geriausia mintis, nežiūrint to, kad „Apple“ gali nuotoliniu būdu juos išjungti, kai patikrins užsakymą ir tada jie taptų tik dalinai naudingi kaip atsarginės dalys.
  • Didžiausias Ukrainos bankas „PrivatBank“ paskelbė apie „Apple Tap to Pay“ funkcijos „iPhone“ palaikymą, pirmą kartą pristatydamas bekontakčio mokėjimo sistemą Ukrainoje.
    Ši funkcija palaikoma naudojant „PrivatBank“ aplikaciją „Terminal“, kurią galima atsisiųsti iš „App Store“. Ją įjungę prekybininkai gali priimti bekontakčius mokėjimus – ne tik iš „iPhone“ su „Apple Pay“, bet ir naudodami kitas skaitmeninės piniginės sistemas bei bekontaktes kredito ir debeto korteles. „Tap to Pay“ funkciją „Apple“pristatė 2022 m. vasarį.
    Pas mus panašią paslaugą siūlo „Luminor“ bankas, tiesa, tik „Android“ platformai.
  • „Bloomberg“ atstovas Mark Gurman teigia, kad „Apple“ stengiasi papildyti 2024 m. „Apple Watch“ miego apnėjos aptikimo ir kraujospūdžio stebėjimo funkcijomis.
  • „Apple“ išleido 182-ą „Safari Technology Peview“ versiją. Norėdami ją atnaujinti: System Settings → General → Software Update.
  • „Apple“ nustojo pasirašyti „iOS 17.0.3“, todėl vartotojai negalės grįžti prie šios programinės įrangos versijos. Kaip bebūtų keista, įmonė vis dar pasirašo „iOS 17.0.2“.
  • Panašu, kad „Apple“ testuoja „iOS 17.1.1“ atnaujinimą. Beveik neabejotina, kad pagrindinis „iOS 17.1.1“ tikslas bus ištaisyti esamas klaidas tačiau neaišku, kokios tiksliai klaidos bus ištaisytos. Šiame atnaujinime gali būti ištaisyta Wi-Fi klaida, kurią „Apple“ ištaisė „iOS 17.2“ beta versijoje. Atnaujinimas taip pat gali išspręsti problemą dėl kurios kai kai kurie „iPhone“ telefonai laikinai išsijungia naktį ir taip sukelia tiems vartotojams problemų. „Apple“ taip pat pažadėjo išspręsti BMW belaidžio įkrovimo problemą paveikiančią „iPhone 15“ serijos telefonus. Bet čia tik spėliones. Laikas parodys kokios klaidos bus ištaisytos „iOS 17.1.1“.
  • „Apple“ pristatė savo finansinius rezultatus. Nepaisant to, kad ketvirčio rezultatai viršijo Volstryto prognozes, pirmą kartą nuo 2019 m. visų metų „Apple“ pajamos sumažėjo. Kaip dalį savo ketvirčio pajamų ataskaitos, „Apple“ pateikė informaciją apie bendrąsias metines pajamos, kurios buvo 383,285 mlrd. USD. Šis skaičius per metus sumažėjo 2,8 proc. nuo 394,33 mlrd. Tai yra didesnis kritimas nei buvo 2019 m., kai lyginant su paėjusiais metais, „Apple“ pajamos per metus sumažėjo 2 proc. „Apple“ metinis bendrasis pelnas taip pat sumažėjo iki 169,15 mlrd. Tai yra 1 proc. mažesnės pajamos lyginant su praėjusių metų (170,78 mlrd.) rezultatais.
    Kompanijos veiklos sąnaudos padidėjo 6,8 proc., nuo 51,35 mlrd. USD pernai iki 54,85 mlrd. USD šiemet. Mokslinių tyrimų ir plėtros išlaidos per metus padidėjo 14 proc. nuo 26,25 mlrd. USD iki 29,92 mlrd. USD.
    Grynieji pardavimai pagal kategorijas augo tik viename — paslaugų segmente (16 proc. augimas), o kituose segmentuose „Apple“ paskelbė mažesnius, lyginant su praėjusiais metais, grynuosius pardavimus visuose kituose segmentuose.
    Ketvirtadienį „Apple“ taip pat paskelbė ketvirtojo 2023 m. fiskalinių metų ketvirčio rezultatus, kurio metu gautos pajamos siekė 89,5 mlrd. USD (pernai 4-o ketvirčio metu 90,1 mlrd. USD). Tai jau ketvirtas ketvirtis iš eilės, kai mažėja pardavimai. Deklaruotas pelnas vienai akcijai buvo 1,46 USD.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Vienas komentaras

  1. Ačiū už straipsnį. Patikslinsiu: „Space Grey“ spalvos MagSafe laidas jau buvo su M2 „MacBook Pro“.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų