22-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

22-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Dar vienas vadovas palieka „Apple“, tęsdamas vadovų išėjimo iš bendrovės srautą. Teigiama, kad naujausiame pasitraukime Eric Hoffman pasitrauks iš „Apple“ ir ieškos naujų ganyklų. Eric Hoffman „Apple“ pradirbo aštuoneris metus ir vadovavo „Apple Pay“ verslo plėtrai ir „Tap to Pay“
  • „Apple“ pasidalino serija „Prehistoric Planet 2“ video anonsų.
  • „Apple“ informavo savo klientus, kad liepos 26 dieną nutrauks „My Photo Stream“ paslaugos teikimą.
  • Buvęs „Deadwood“ aktorius padavė į teismą „Apple“, nes tvirtina, kad bendrovė atšaukė darbo pasiūlymą dėl reikalavimo pasiskiepyti nuo COVID-19. Remiantis Brent Sexton („Deadwood“, „The Killing“) „Apple“ pateiktu ieškiniu, „Apple“ reikalavo, kad visi, dirbantys su „Apple TV+“ produkcija Los Andžele, būtų pasiskiepiję nuo koronaviruso ir pateiktų įrodymą, kad tai padarė. Sexton atsisakė pasiskiepyti nuo koronaviruso dėl medicininių priežasčių, todėl „Apple“ atšaukė ankstesnį pasiūlymą vaidinti seriale „Apple TV+“. Anot MSN, Sexton teigia, kad tai jam kainavo beveik 600 000 USD. Kalbant apie vaidmenį, Sexton dalyvavo atrankoje atlikti prezidento Andrew Johnson vaidmenį būsimame „Apple TV+“ seriale „Manhunt“, kuris pasakos istoriją apie JAV prezidento Linkoln žudiko John Wilkes Booth paieškas.
    Ieškinyje taip pat pažymima, kad serialas buvo filmuojamas Gruzijoje ir kad valstybė uždraudė privalomą vakcinacijos nuo koronaviruso politiką viešajame įdarbinimo srityje. Valstybė paragino privačius darbdavius daryti tą patį, kartu suteikdama alternatyvų neskiepytiems žmonėms.
    Sexton kenčia nuo trombocitų trūkumo, tačiau Apple vis tiek reikalavo pasiskiepyti nuo COVID-19, nepaisant pavojaus jo sveikatai. Sexton teigia, kad reguliariai atliko tyrimus ir turėjo gydytojo pažymą, patvirtinančią trombocitų trūkumą.
  • Ne apie „Apple“ bet… Ispanija pareikškė idėją uždrausti šifravimą šimtams milijonų žmonių Europos Sąjungoje, teigia WIRED remdamasi informacija jos gautame nutekintame dokumente, kuriame atskleidžiama tvirta ES valstybių narių parama pasiūlymams nuskaityti privačias žinutes, ieškant neteisėto turinio. Dokumente, Europos Vadovų Tarybos apklausoje apie šalių narių požiūrį į šifravimo reguliavimą, buvo pateiktos pareigūnų užkulisinės nuomonės apie tai, kaip sukurti labai prieštaringą įstatymą, kuris sustabdytų vaikų seksualinės prievartos medžiagos (CSAM) plitimą Europoje. Siūlomas įstatymas reikalauja, kad technologijų įmonės skenuotų savo platformas, įskaitant vartotojų asmeninius pranešimus, su tikslu surasti nelegalią medžiagą. Tačiau už vidaus reikalus atsakingos ES komisarės Ylva Johansson pasiūlymas sukėlė kriptografų, technologų ir privatumo gynėjų pyktį dėl galimo poveikio nuo end-to-end šifravimui.
    Iš 20 ES šalių, paminėtų dokumente, dauguma teigė pasisakančios už tam tikrą šifruotų pranešimų nuskaitymą, o Ispanijos pozicija tapo kraštutiniausia. „Idealiu atveju, mūsų nuomone, būtų pageidautina įstatymiškai neleisti ES įsisteigusiems paslaugų teikėjams įgyvendinti visišką šifravimą“, – dokumente teigė Ispanijos atstovai.
    End-to-end šifravimas sukurtas taip, kad tik pranešimų siuntėjas ir gavėjas galėtų matyti jų turinį. Tai pašalina visas kitas šalis – nuo sukčių iki policijos ir net skaitmeninę platformą/paslaugą teikiančias įmones. Teisėsaugos atstovai dažnai siūlo sukurti techninius mechanizmus, kurie leistų apeiti end-to-end šifravimą atliekant tyrimus, tačiau kriptografai ir kiti technologai jau seniai įrodinėja, kad tai sukeltų trūkumus, kurie iš esmės kenkia nuo ne tik end-to-end šifravimui, bet ir vartotojų privatumui, bei didina rizikas. Be to, jie jau ne kartą teigė, kad toks sprendimas galiausiai pakenktų pažeidžiamų grupių, įskaitant vaikus, skaitmeninei saugai ir saugumui, o ne jas gintų.
  • Kalbama, kad gamybos pradžioje „Apple“ svarstė galimybę išleisti skirtingų spalvų „AirPods“ ausines, tačiau vėliau šios minties atsisakė ir dabar, jei kalbėti apie standartą, visos „Apple AirPods“ ausinės yra baltos.
  • Remiantis nauja „Bloomberg“ ataskaita, prieš kitą savaitę vyksiančią pasaulinę kūrėjų konferenciją (WWDC), „Apple“ išbando naujus „M2 Max“ ir „M2 Ultra“ stalinius „Mac“ kompiuterius. Naujieji „Mac“ modeliai pažymėti „Mac14,13“ ir „Mac 14,14“ ir gali būti skirti pakeisti „M1 Mac Studio“. Nauji kompiuteriai yra dalis pastangų pertvarkyti „Mac“ liniją ir pritraukti vartotojų vangiai kompiuterių pramonei. Galingi stalinių kompiuterių modeliai išlieka pagrindiniu „Apple“ patrauklumu profesionaliems vartotojams, pvz., vaizdo įrašų redaktoriams ar grafikos dizaineriams. Bendrovei liko vos kelios dienos iki WWDC pradžios, kurią stebės ir daugybė programuotojų iš viso pasaulio, o jie kurdami aplikacijas taip pat naudojasi tokiais kompiuteriais.
  • „Apple“ išleido 171-ą „Safari Technology Preview" naršyklės versiją.
  • „Apple“ paskelbė, kad aplikacijų kūrėjau 2022 metais talpindami savo aplikacijas „App Store“ bendrai uždirbo 1,1 trilijoną JAV dolerių. 910 mlrd. USD iš šios sumos teko pajamoms gautoms iš prekių ir paslaugų pardavimų, 109 mlrd. USD iš reklamos rodymų ir 104 mlrd. buvo gauta už skaitmeninių prekių pardavimus. Daugiau nei 90 proc. kūrėjų nemokėjo komisinių „Apple“. Pajamos gautos iš su kelionėmis susijusių aplikacijų 2022 metais išaugo 84 proc. ir tai pats didžiausias augimas. Greičiausiai tai susiję su ribojimų susijusių su koronavirusu atšaukimu visame pasaulyje.
  • „Microsoft“ savo saugumo tinklaraštyje pasidalino, kad pažeidžiamumas, pavadintas „Migrena“, gali apeiti „MacOS“ sistemos vientisumo apsaugą ir sukelti savavališko kodo vykdymą įrenginyje. Spraga taip pavadinta, nes yra susijusi su „macOS Migration Assistant“ – įrankiu, kuris padeda vartotojams perkelti duomenis iš „Mac“ ar „Windows“ kompiuterio į kitą „Mac“. Kaip paaiškino „Microsoft“, SIP apėjimas gali sukelti „rimtų pasekmių“, nes tai suteikia užpuolikams prieigą prie visų sistemos failų, o tai leidžia lengvai įdiegti kenkėjiškas programas ir „rootkit“. Kompanijos sukurtas kodas sugebėjo padaryti kad gautų neribotą pagrindinę prieigą prie „Migration Assistant“. Laimei, jei naudojate naujausią „macOS Ventura“ versiją, jaudintis nereikia, nes „Microsoft“ informavo „Apple“ apie spragą, kuri buvo ištaisyta „macOS 13.4“ naujinime, paskelbtame gegužės 18 d. „Apple“ padėkojo „Microsoft“ tyrėjams savo saugos tinklalapyje. Daugiau apie šią spragą ir kaip ji veikia skaitykite „Microsoft“ tinklaraštyje.
  • Atidarytas oficialus „Microsoft Mac Admins“ forumas, skirtas padėti IT profesionalams, naudojantiems „Microsoft 365“ arba „Intune“ „Mac“ kompiuteriuose. Naujieji forumai turėtų tapti pagrindine „vertingų išteklių ir įžvalgų“ vieta žmonėms, kurie palaiko „Mac“ vartotojus naudojančius „Microsoft“ programas įmonėse. „Microsoft 365 dėmesio centre buvo „Mac“ valdymas ir mes ir toliau matome fenomenalų augimą bei klientų susidomėjimą „MacOS“ valdymu“, – tinklaraščio įraše rašo „Microsoft Intune“ vyresnysis produktų vadovas Arnab Biswas. „Taigi, norėjome sukurti platformą, kurioje organizacijos, o ypač IT bendruomenė, galėtų pristatyti savo pasiekimus, keistis patarimais ir gudrybėmis bei bendradarbiauti su kitais „Microsoft 365“ ar „Intune“ administratoriais visame pasaulyje.
  • „Apple“ pasidalijo būsimų „Apple TV+“ laidų ir filmų anonsu.

    „Lessons in Chemistry“, „Hijack“, „Palm Royale“, „The Morning Show“ 3 sezonas, „Masters of the Air“, „Loot“ 2 sezonas, „The Afterparty“ 2 sezonas, „Foundation“ 2 sezonas, „Sugar“, „The Beanie Bubble“, „The Crowded Room“, „Flora and Son“, „Physical“ 3 sezonas, „Swagger“ 2 sezonas.
  • „Apple“ išleido „watchOS 9.5.1“ atnaujinimą, kuris panaikina klaidas atsiradusias po „watchOS 9.5“ įdiegimo. Taip pat ir žalsvą atspalvį laikrodžių ekranuose. „Apple“ taip pat testuoja „watchOS 9.6“, kuris gali tapti paskutiniu dideliu „watchOS 9“ atnaujinimu.
  • Fenikse gyvenanti „TikTokerė“ teigė radusi „iPhone“, paslėptą vieno restorano moterų tualeto popierinių rankšluosčių laikiklyje. „TikTokerė“ Judy @regular_sized_judy sakė, kad pamačius „iš moterų tualeto išeinantį vaikiną“ aplankė bloga nuojauta“. „Visada pasitikėk savo nuojauta“, – pasakė ji balsu. Ji nufilmavo, kaip eina link popierinių rankšluosčių laikiklio ir išima iš jo mėlyną „iPhone“. Telefonas buvo apsuktas taip, kad jo kameros dalis buvo apnuoginta, ir tuo metu jis įrašinėjo. Antroje jos vaizdo įrašo dalyje jau matomas policijos automobilis prie restorano. "Atvažiavo policija ir tiria. Iškrypėlis buvo suimtas“, - tęsė balsas video.
  • Antivirusinių programų gamintoja „Kaspersky“ aptiko kenkėjiškų programų kampaniją, kuria aiškiai siekiama užkrėsti „iPhone“, kuriuose veikia ankstesnės nei 15.7 „iOS“ versijos, tačiau ją galima aptikti ir užkirsti kelią. „Kaspersky“ komanda nustatė galimai įtartiną elgesį iš kelių „iOS“ įrenginių. Tačiau dėl saugumo apribojimų, ribojančių tiesioginį vidinį „iOS“ įrenginių patikrinimą, bendrovė turėjo sukurti atsargines kopijas neprisijungus. Tada šios atsarginės kopijos buvo analizuojamos naudojant mvt-ios (Mobile Verification Toolkit, skirtą „iOS“), todėl buvo nustatyti indikatoriai, rodantys pažeidžiamumą. Ataka įvyksta, kai tikslinis „iOS“ įrenginys gauna pranešimą per „iMessage“ platformą. Pranešime yra priedas, kuriame yra kenkėjas. Šis kenkėjas, sukurtas kaip nulinio paspaudimo mechanizmas, kuris suaktyvina sistemos pažeidžiamumą, leidžiantį vykdyti kenkėjišką kodą nereikalaujant jokių vartotojo veiksmų.
    „Kaspersky“ tinklaraščio įraše pateikiamos išsamios gairės, kaip nustatyti, ar jūsų „iOS“ įrenginys yra užkrėstas kenkėjiška programa. Procesas apima terminalo komandinės eilutės programos naudojimą programinei įrangai įdiegti ir konkrečių failų tikrinimą ieškant ar nėra kenkėjiškų programų požymių.
  • Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB) kaltina „Apple“, kad ši padarė landą savo šifruotoje „iPhone“ operacinėje sistemoje, kad Amerikos Nacionalinio saugumo agentūra (NSA) galėtų panaudoti kenkėjiškas programas ir užkrėsti kelis tūkstančius rusų naudojamų „iPhone“ telefonų. „Apple“ FSB teiginį, kad ji padarė „iOS“ landą, leidžiančią amerikiečių šnipams sekti pareigūnus ir civilius šalyje, kategoriškai neigia.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų