Kaip tinklo diskus patalpinti šoninėje Finder juostoje

Daug „Mac“ naudotojų namuose turi ir tinklines failų saugyklas (NAS), kuriose saugo nuotraukas, vaizdo ar garso failus bei dokumentus. Kaip nuorodas į šių failų diskus patalpinti šoninėje „Finder“ juostoje.

Nors su laiku kompiuterių diskų talpa didėja, tačiau didėja ir failų, kuriuos prikaupiame vykdydami savo profesionalią ar individualią veiklas. Pavyzdžiui, aš esu prikaupęs daugiau nei 20TB failų ir tokį failų kiekį patalpinti „normalesnėse“ kompiuterinių debesų saugyklose būtų ne tik brangu (kalbu apie tokias, kurios turi patogius servisus automatiniam duomenų sinchronizavimui kuriuos palaiko serveriai ir duomenų saugyklas Europoje), o esant poreikiui juos atstatyti — duomenų atsisiuntimo procesas truktų ilgai. Todėl didesniam duomenų kiekiui saugoti žmonės įsigyja tinklines duomenų saugyklas (NAS)[1], o neretai duomenų patikimumui kelias saugyklas, kurias patalpina toliau vieną nuo kitos (pavyzdžiui antroji pas tėvus namie ar pas draugus) ir tos saugyklos tarpusavyje sinchronizuoja duomenis, nes, nors daug NAS naudotojų mano kitaip — vienas NAS nėra tikras „backup'as“.

Tinklo diskai šoninėje Finder juostoje (sidebar)

Jei šoninėje „Finder“ juostoje patalpinti bendrinamą aplanką nėra sudėtinga, tačiau paskutinėse „macOS“ versijose „Apple“ norintiems šoninėje „Finder“ juostoje (Sidebar) patalpint nuorodą į visą tinkle esantį bendrinamą diską užduotį apsunkino. Lygiai taip pat kaip pateikė visą eilę apribojimų kitų (ne „iCloud“) kompiuterinių debesų paslaugų tiekėjams.

Taigi žemiau pateikta informacija bus labiausiai naudinga prie NAS tinklo diskų ar prie kitų kompiuterių bendrinamų diskų besijungiantiems „Mac“ naudotojams, kurie nori greitai ir patogiai prieiti prie informacijos esančios tuose diskuose.

Iš karto noriu paminėti, kad norint patalpinti nuorodas į tinklinius diskus reikės naudotis „Terminal“ aplikacija (tik šios galimybės nustatymui, paskui viskas kaip visada „Finder“ aplikacijoje), todėl bent elementarus supratimas ją žemiau pateiktos komandos daro būtų sveikintinas.

Kuriame galimybę nuorodas į NAS diskus patalpinti šoninėje Finder juostoje sidebar

Prisijungimui prie tinklo diskų iš „Apple“ kompiuterių įprastai naudojami du protokolai (jų yra ir daugiau, bet pagrindiniai du) — SMB[2] ir AFP[3]. „macOS“ palaiko SMB, nes yra daug aplinkų, kuriose tinkle pasiekiami tik „Microsoft“ ir kiti SMB serveriai. Tačiau SMB yra „Microsoft“ nuosavybė ir buvo sukurta specialiai „Windows“ klientams, o AFP sukūrė „Apple“ ir ji skirta „Mac“ klientams. Nors AFP yra „Apple“ protokolas, pati „Apple“ vis labiau tolsta nuo jo naudojimo todėl žemiau daugiau dėmesio skirsiu prisijungimui naudojant SMB.

Įsitikinkite, kad galite prisijungti prie tinklo serverio ir matote reikiamus diskus:

  • Finder aplikacijos meniu pasirinkite GoConnect to Server… arba spauskite Cmd ⌘-K
  • atsidariusiame lange įveskite: smb://ServerioVardas arba ‌smb://ServerioIPadresas
  • spauskite Connect
  • jei reikia įveskite prisijungimo prie serverio naudotojo vardą ir slaptažodį.

Būtų gerai, kad „Apple Keychain“ atsimintų prisijungimo slaptažodį ir jo nereikėtų atviru tekstu įrašinėti prisijungimo failuose.

Jei prisijungimas pavyko. Tęskite.

  • „Finder“ aplikacijoje, iš meniu pasirinkite GoGo to Folder… arba pasinaudokite klavišų kombinacija Shift ⇧-Cmd ⌘-G
  • Atsidariusiame lange įveskite ‌/System/Volumes/Data
  • /System/Volumes/Data/ aplanke sukurkite naują aplanką, pavyzdžiui TinkloDiskai

Šis aplankas bus NAS diskų susiejimo taškas. Šio aplanko pavadinimas svarbus tike tiek, kad patys žinotumėte kada nors kas tai per aplankas. Aplanko pavadinime geriau vengti tarpų ar kokių nors ne lotyniškų raidžių (pvz. lietuviškų su diakritiniais ženklais).

  • Atsidarykite Terminal aplikaciją ir jos lange įveskite
    cd /etc
    ir spauskite Enter ↲
  • tada, tame pačiame „Terminal“ lange atsidarykite auto_master failą redagavimui kokioje nors redagavimo tvarkyklėje, pvz. vi ar nano.
    sudo nano auto_master
    Įvedus šią komandą reikės įvesti kompiuterio administravimo teisę turinčio naudotojo slaptažodį. Turėkite omenyje, kad vedant slaptažodį nematysite ką rašote ir kad rašote, todėl veskite dėmesingai.
  • Faile įrašykite eilutę, kuri bus nuoroda į sukurtą aplanką ir failą, kuriame nurodysite kokius diskus prijungti prie sukurto aplanko. Pavyzdžiui (viena eilutė):
    /System/Volumes/Data/TinkloDiskai auto_resources
# # Automounter master map # /System/Volumes/Data/TinkloDiskai auto_resources +auto_master # Use directory service #/net -hosts -nobrowse,hidefromfinder,nosuid /home auto_home -nobrowse,hidefromfinder /Network/Servers -fstab /- -static
  • išsaugokite pakeitimus.

Pastaba: Tarp TinkloDiskai ir auto_resources geriau dėti tabuliacijos ženklą Tab ⇥, o ne tarpo simbolį.

Dabar reikia sukurti failą auto_resources, kuriame įrašysime nuorodas į prisijungimą prie tinklo diskų ir jų susiejimą su nurodytais virtualių aplankų pavadinimais.

  • „Terminal“ aplikacijoje
    sudo nano auto_resources
  • Jei reikia įveskite administravimo teises turinčio naudotojo slaptažodį
  • Atsidariusiame lange įrašykite (komada yra viena eilutė!):
    Pavadinimas -fstype=smbfs ://naudotojas@serverio_ip/BendrinamasDiskas
  • išsaugokite pakeitimus

Baigę, norėdami pritaikyti pakeitimus „Terminal“ aplikacijoje paleiskite komandą:

sudo automount -vc

Svarbu

Pavadinimas tai virtualaus aplanko pavadinimas — tokiu pavadinimu tą diską matysite kai patalpinsite šoninėje „Finder“ juostoje. Jis gali būti koks tik norite. Aš pavyzdžiui, kad atskirti kokio serverio tai diskas, atitinkamai pavadinu tą aplanką.

Jei Pavadinimas ne vienas žodis, prieš tarpą pavadinime reikia padėti „\“. Pavyzdžiui, jei norite kad tas tinklo diskas „Finder“ šoninėje juostoje būtų matomas kaip „NAS Dokumentai“ — ‌auto_resources faile jį įrašykite kaip NAS\ Dokumentai.

Tarpas tarp ‌Pavadinimas ir -fstype=smbfs nėra tarpo simbolis ar jų serija — tai vienas Tab ⇥ simbolis.

Tarp ‌smbfs ir : — paprastas tarpas.

naudotojas@serverio_ip/BendrinamasDiskas:

naudotojas tai naudotojo serveryje prie kurio jungiatės vardas (tas kurį naudojote prisijungdami per SMB anksčiau)

serverio_ip - tai serverio prie kurio jungiatės IP adresas. Gali būti ir DNS pavadinimas ar vardas kaip tas serveris matomas tinkle. Kaip taisyklė IP veikia greičiausiai.

Po serverio_ip nurodykite disko, kuris bendrinamas tinkle pavadinimą. Taip, kaip jį matote prisijungę per SMB.

Jei tokių tinklinių diskų, kuriuos norite patalpinti šoninėje „Finder“ juostoje yra daugiau — tokiu pat būdu aprašykite juos naujoje failo eilutėje.

Atlikę, šiuos veiksmus Terminal aplikacijoje įveskite komandą

sudo automount -cv

Kaip ir viskas. Dabar Finder aplikacijoje atidarykite ‌/System/Volumes/Data/TinkloDiskai aplanką. Ten turėtumėte matyti virtualius aplankus susietus su tinklo diskais. Jei jų turinys atitinka tą, kuris yra jų tinkliniuose dvyniuose — pertempkite šiuos diskus į šoninę „Fnder“ juostą (sidebar).

Pastaba: jei prieš pertempdami aplanką jį atidarysite — pertemptas aplankas „Finder“ šone bus atvaizduojamas savo originaliu pavadinimu, o ne tuo, kurį nurodėte faile. Todėl, jei norite, kad „Finder“ šone būtų atvaizduojamas toks aplanko pavadinimas kokį nurodėte auto_resources faile — prieš pertempiant jo neatidarinėkite.

Dar vienas svarbus dalykas

Kaskart atnaujindama „macOS“ sistemą, „Apple“ perrašo ir auto_master failą. Kodėl taip daro neaišku, nes nieko naujo jame neįrašo. Jei nenorite kaskart po sistemos atnaujinimo vėl jame įrašinėti tos eilutės nurodančios į susiejimo failą — Terminal aplikacijoje

sudo chflags schg /etc/auto_master

Jei nutarsite jį kada paredaguoti — prieš tai nuimkite redagavimo draudimo vėliavėlę

sudo chflags noschg /etc/auto_master

Atrodo nieko nepamiršau.

Gero Tinklo diskų talpinimo sidebar'e.

Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.

  1. Prie tinklo prijungta saugykla (angl. Network-attached storage) arba NAS yra failo lygio kompiuterio duomenų saugojimo serveris, prijungtas prie kompiuterių tinklo, suteikiantis prieigą prie duomenų. Neretai tai savo operacinę sistemą bei papildomas paslaugas palaikantis specialus kompiuteris su galimybe jame įdiegti kelis diskus ir kurti jų masyvus. ↩︎

  2. Serverio pranešimų blokas (angl. Server Message Block) arba SMB yra 1983 m. Barry A. Feigenbaum iš IBM sukurtas ryšio protokolas skirtas suteikti bendrinamą prieigą prie failų ir spausdintuvų, kurios veikia IBM OS/2, tinkle. Jis taip pat palaiko autentifikuotą tarpprocesinio ryšio (IPC) mechanizmą. 1987 m. „Microsoft“ ir „3Com“ įdiegė SMB LAN tvarkytuvėje, skirtoje OS/2, tuo metu SMB naudojo NetBIOS paslaugą virš NetBIOS Frames protokolo kaip pagrindinį transportavimą. Vėliau „Microsoft“ įdiegė SMB operacinėje sistemoje „Windows NT 3.1“ ir nuo to laiko ją atnaujino, pritaikydama dirbti su naujesniais pagrindiniais transportavimo įrenginiais: TCP/IP ir NetBT. 1996 m. „Microsoft“ išleido SMB 1.0 versiją su nedideliais pakeitimais, naudodama bendrąją interneto failų sistemą (CIFS /sɪfs/). Vėliau „Microsoft“ nustojo naudoti CIFS ir toliau kuria SMB ir viešai skelbia paskesnes šio protokolo specifikacijas.
    „Apple“ nuo jos „Apple Fileing Protocol“ (žr. žemiau) prie SMB2 perėjo „OS X 10.9 „Mavericks“. Šis perėjimas buvo kupinas suderinamumo problemų. Nenumatytasis SMB2 palaikymas iš tikrųjų atsirado „OS X 10.7“, kai „Apple“ atsisakė „Samba“ ir pasirinko SMB, vadinamą SMBX. „macOS“ taip pat daugelį metų palaiko IETF tinklo failų sistemą (NFS).
    Linux branduolio CIFS kliento failų sistema palaiko SMB2 nuo 3.7 versijos. ↩︎

  3. „Apple Filing Protocol“ (AFP), anksčiau vadintas „AppleTalk Filing Protocol“, yra patentuotas tinklo protokolas ir „Apple File Service“ (AFS) dalis, siūlanti failų paslaugas, skirtas „macOS“, klasikinei „Mac OS“ ir „Apple II“. „OS X 10.8 Mountain Lion“ ir ankstesnėse versijose AFP buvo pagrindinis failų paslaugų protokolas. Pradedant nuo „OS X 10.9 Mavericks“, SMB (žr. aukščiau) tapo pagrindiniu failų bendrinimo protokolu, o galimybė paleisti AFP serverį „macOS 11 Big Sur“ apskritai buvo pašalinta. „macOS Ventura“ vis dar gali autentifikuoti ir prisijungti prie AFP serverių. AFP palaiko Unicode failų pavadinimus, POSIX ir prieigos kontrolės sąrašo leidimus, išteklių šakutes, pavadintus išplėstinius atributus ir išplėstinį failų užrakinimą. Tačiau, panašu, pati „Apple“ nutarė atsisakyti platesnio šio protokolo naudojimo, matyt, geresnio suderinamumo su kitomis sistemomis vardan, nors AFP įprastai veikia greičiau, ypač kur reikia perkelti didelius failus – tai yra grafikos / spausdinimo / vaizdo įrašų aplinkoje, kur dažniausiai naudojami „Mac“ kompiuteriai. ↩︎

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų