1-os 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

1-os 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Kadangi „iPhone“ ir „iPad“ remonto reikia rečiau, daugiau žmonių juos naudoja ilgesnį laiką. Tačiau jau 2023 m. „Apple“ pabrangins vieną iš dažniausiai pasitaikančių remontų: pasenusių akumuliatorių keitimą. Į Eagle-eyed „Reddit“ naudotojo akiratį pateko užrašas „Apple iPhone Battery Service“ palaikymo dokumente, informuojantį, kad „dabartinis negarantinio akumuliatoriaus aptarnavimo mokestis bus taikomas iki 2023 m. vasario mėn. pabaigos. Nuo 2023 m. kovo 1 d. pogarantinis akumuliatoriaus aptarnavimo mokestis bus padidintas 20 USD visiems „iPhone“ modeliams iki „iPhone 14“. „iPad“ baterijų keitimas taip pat padidės 20 USD visiems modeliams, išskyrus naujausią „iPad Pro“ ir pradinio lygio „iPad“. O jei jūsų „Mac“ reikės naujos baterijos, „Apple“ ims 30 USD daugiau už visus „MacBook Air“ modelius ir 50 USD už visus „MacBook“ ir „MacBook Pro“ modelius. Tad jei kas tempia su sumažėjusios talpos akumuliatoriumi visaip stengdamasis nutolinti jo keitimo išlaidas, gal laikas daugiau „nebetempti“…
  • Apie populiariausius išmaniųjų telefonų modelius Lietuvoje, remdamasis „Telia“ duomenimis rašo lrytas.lt. Bendrovės atstovės teigimu rudenį pasirodę „iPhone 14“, „iPhone 14 Pro“ ir „iPhone 14 Pro Max“ tikrai būtų patekę į šių metų dešimtuką, tačiau tam sutrukdė vėlyvas modelio pasirodymas rinkoje ir nepakankamas tiekimas. Šie modeliai sulaukė didelio susidomėjo, tačiau galimybės juos įsigyti buvo ribotos, o laukimo terminai ilgi. „Telia“ 10-tukas 2022 metais populiariausių išmaniųjų telefonų atrodo taip:
  • Nors iki „Apple“ „iPhone 15“ pristatymo renginio rugsėjį dar liko devyni mėnesiai, bet jau gali pasirodyti jog žinome, ko tikėtis iš naujosios 2023 m. „Apple“ „iPhone“ serijos. Nuolat sklando gandai, o skirtingi šaltiniai siūlo tuos pačius teiginius. Naujausiame informacijos nutekėjime išsamiai aprašomos „iPhone 15“ modelių specifikacijos ir pateikiama keletas įdomių detalių apie „iPhone 15 Pro“ ir „Pro Max (Ultra“). Tačiau naujas pranešimas nestebina. Jei domėjotės „iPhone 15“ gandais, jau matėte teiginius, kad naujieji „Pro“ turės titano korpusą, 8 GB RAM, USB-C jungtį ir taptic mygtukus. Sklando informacija, kad „iPhone 15“ ir „iPhone 15 Plus“, kaip ir „Pro“ modeliai, turės galinę 48 megapikselių kamerą.
  • Prieš keturis mėnesius„Apple“ išleido „Apple Watch Ultra“. Tai pats reikšmingiausias „Apple Watch“ pakeitimas per daugelį metų – šis modelis pasižymi didesniu ekranu, įspūdingu akumuliatoriaus veikimo laiku ir tvirtumu, todėl jis paruoštas ekstremaliam sportui. Nors vis dar neaišku, ar „Apple“ šį produktą atnaujins kiekvienais metais, kaip tai daro su įprasta laikrodžių versija, Haitong Intl Tech Research analitikas Jeff Pu sako, kad Cupertino įmonė planuoja ateityje išleisti „Apple Watch Ultra“ kartu su dar didesniu ekranu ir įdiegti „Micro LED“ technologiją.
    Remiantis „9to5Mac“ pateikta pastaba, Jeff Pu tikisi, kad „Apple Watch“ pardavimas 2023 m. sumažės dėl „reikšmingo specifikacijų atnaujinimo trūkumo“, o žmonės, kurie nutarė palaukti, 2024 m. gaus didesnį ir geresnį laikrodį su Micro LED technologija, kuris suteikia didesnį ryškumą, didesnį spalvų tikslumą ir 2,1 colio ekraną (dabartinio modelio 1,93 colio).
    Gandai apie tai, kad „Apple“ dirba su „Micro LED“ technologija, nėra naujiena. Pavyzdžiui, „Elec“ teigia, kad „Apple“ lėtai pereina prie keturių tipų ekrano technologijų savo gaminiams. Pradėjo IPS LCD, vėliau IPS LCD su miniLED foniniu apšvietimu (naudojama 12,9 colio „iPad Pro“ ir 14 ir 16 colių „MacBook Pro“), o netrukus ir OLED. Tada „Apple“ pereis prie „Micro LED“ technologijos naudojimo.
    Įprastai, „Apple“ naujas ekrano technologijas pristato „Apple Watch“, nes jo ekranas yra mažesnis. Nors tikimasi, kad OLED „iPad“ debiutuos 2024 m., tikėtina, kad tais pačiais metais „Apple“ nuspręs į „Apple Watch Ultra“ įdiegti „Micro LED“ technologiją.
  • Kalbant apie gandus, tas pats aukščiau minėtas analitikas Jeff Pu teigia, kad „Apple“ kuria „AirPods Lite“ produktą, kuris užimtų žemesnę pagrindinių „AirPods“, „AirPods Pro“ ir „AirPods Max“ modelių lentynėlę. Galimai tai bus pigesnis, daugelio pamėgtų „AirPods“ belaidžių ausinių variantas.
  • Patente, apie kurį pranešė „Patently Apple“, aprašomas „Apple Pencil“ pieštukas su spalvų jutikliais, įmontuotais pieštuko antgalyje, kuris gali atskirti realaus pasaulio objektų paviršių ir aptikti jų spalvą. Patente pateikti vaizdai rodo, kad „Apple Pencil“ gali būti su įmontuotu šviesos aplinkos jutikliu, šviesos skleidėju ir šviesos detektoriumi, galinčiu nustatyti paviršiaus spalvą ir tekstūrą.
  • „Mashable“ rašo apie vienos amerikietės Valerie Szybala lagamino, į kurį ji įdėjo, „AirTag“ kelionę tapusią tiesiog „Odisėja“. Nors keliaujant lėktuvu bagažas dingsta ne taip jau ir dažnai, tačiau su vėluojančio bagažo problema, ypač keliaujantiems su persėdimu, tenka susidurti neretai. Pavyzdžiui man, teko patirti nuotykį, kai turėjau susitikimus keliose šalyse ir jose praleidau po vieną dieną/naktį. Mano bagažas nuo manęs atsiliko Frankfurto oro uoste ir kai jis atkeliavo į Ženevą, „Lufthansa“ atstovui man teko paaiškinti, kad manęs Ženevoje jau nėra — Aš Londone, bagažas atkeliavo į Londoną po dviejų parų, kai aš jau buvau Vilniuje. Tad manęs jis taip ir nepasivijo. Gerai, kad bent apskritai grįžo. Apskritai, skrendant per Frankfurtą (persėdant), iš begalės skrydžių man gal tik porą kartų bagažas nevėlavo.
  • iPhone modelių akumuliatorių talpos (mAh)
    Remtasi „9to5mac“ skelbtais duomenimis
  • Prancūzijos duomenų reguliavimo institucija trečiadienį pranešė nubaudusi „Apple“ 8 mln. eurų bauda už privatumo apsaugos įstatymų pažeidimą aplikacijų parduotuvėje „App Store“. Pasak reguliavimo institucijos, JAV technologijų milžinė įdiegė stebėjimo priemones prancūzų vartotojų įrenginiuose, tiesiogiai neprašydama jų sutikimo talpino tikslinius skelbimus parduotuvėje „App Store“. „Apple“ pareiškė esanti „nusivylusi“ sprendimu ir ketina jį apskųsti. „Apple Search Ads“ žengia toliau nei bet kuri kita mums žinoma skaitmeninio reklamavimo platforma, suteikdama vartotojams aiškaus pasirinkimo galimybę, ar jie nori gauti suasmenintų skelbimų, ar ne“, – sakoma bendrovės pranešime.
  • „Apple“ atskleidė, kad vasario 2 d. paskelbs savo pirmojo fiskalinio 2023 metų ketvirčio uždarbį, o įprastus rezultatus pateiks investuotojų konferencinio pokalbio metu, kuriame dalyvaus generalinis direktorius Timas Cookas ir finansų direktorius Luca Maestri. Vasario 2 d. „Apple“ kvies investuotojus aptarti jos pirmojo fiskalinio ketvirčio pelno paskelbimą tą pačią dieną.
  • „Google“ paleido videoreklamą, kurioje vėl „trolina“ „Apple“. Tiesa, šį kartą ne „YouTube“, o Las Vegas reklaminiame ekrane. Reklamoje „Google“ bando sugėdinti „Apple“ naudojant pasenusias technologijas. Reklamoje rašoma: „Ei, Apple, čia Android, 2022 metais buvo padaryta klaidų, bet nereikia jų vėl kartoti taisant pikseliuotas fotografijas ir video. Štai kodas padėsiantis pajudėti iš mirties taško.“ - toliau eina RCS paslaugos, kurią naudoti „Google“ įnirtingai bando įkalbėti „Apple“. Po kodo tekstas: „Padėkite Apple #GautiŽinutę“.
    @uptin ♬ Funny Song - Cavendish Music
  • „Apple“ išleido leidėjams ir knygų autoriams skirtą paslaugą „Digital narration“ (Skaitmeninis pasakojimas), kuris leidžia prie leidinio patalpinti ir garsinę jo versiją. Įgarsinimui naudojama balso sintezavimo technologija. Paslaugos kaina neskelbiama, o visas įgarsinimo procesas trunka nuo vieno iki dviejų mėnesių. „Apple“ sukūrė keturis, meninei ir dokumentinei literatūrai skirtus balsus. Kol kas paslauga prieinama tik leidiniams anglų kalba. Norint, kad knyga būtų įgarsina, jos elektroninė versija turi būti patalpinta „Apple Books“.
  • „Apple“ leidžia užmesti akš į antrąjį „Foundation“ serialo sezoną – mokslinės fantastikos serialą, paremtą apdovanojimus pelniusiais Isaac Asimov romanais. „Foundation“ pasakoja apie būrį tremtinių, jų monumentalią kelionę gelbėti žmonijos ir siekiais atkurti civilizaciją žlugus Galaktikos imperijai. Antrasis sezonas turi pasirodyti šių metų vasarą.
  • „Apple“ įdarbino ilgametį „Disney“ vadovą Ricky Strauss. Pastaruoju metu Straus užėmė Disney+“ turinio ir marketingo prezidento pareigas. „Apple“ jis vadovaus „AppleTV+“ marketingo departamentui.
  • 2022 m. pabaigoje, pirmą kartą per 22 metus, ketvirtąjį ketvirtį „Apple“ nepavyko išleisti nė vieno naujo „Mac“. Jei tikėti „LeaksApplePro“, „Apple“ gali planuoti, kovo mėnesį vyksiančio renginio metu, pristatyti eilę kompiuterių. „LeaksApplePro“ teigimu, renginyje bus pristatyti mažiausiai penki nauji „Mac“ kompiuteriai. Tai: „Mac Pro“, „Mac Mini“, 15 colių „MacBook Air“ ir 14 bei 16 colių „MacBook Pro“ versijas.
  • Analitikas Ming-Chi Kuo pareiškė, kad dėl besitęsiančio „Apple“ mišrios realybės ausinių kūrimo vėlavimo masinis įrenginio pristatymas nustumtas į antrojo ketvirčio pabaigą arba į trečiąjį šių metų ketvirtį. Dėl to „Apple“ tikriausiai nerengs sausio mėnesio renginio, kuriame galėtų pristatyti įrenginį, kaip Kuo prognozavo praėjusį birželį. Kuo dabar mano, kad „labiau tikėtina“, kad ausinės bus pristatytos pavasario renginyje arba WWDC birželio mėnesį.
  • Trečiojo „Truth Be Told“ sezono premjera įvyks sausio 20 d. per „Apple TV+“. Pirmajame oficialiame šio sezono anonse rodomas veikėjas, sprendžiantis daugybę dingusių asmenų atvejų. Antologijos seriale yra pagrindinis aktorių rinkinys, įskaitant pagrindinį veikėją, kurį vaidina Octavia Spencer. Tačiau, kadangi kiekvienas sezonas yra skirtas naujam tyrimui, vyksta naujų žvaigždžių, kurios prisijungia prie šou, kai prasideda naujas sezonas, rotacija. 3 sezone Gabrielle Union bus mokyklos direktore. Pagrindinis veikėjas, nusivylęs žiniasklaidos dėmesio stoka dėl kelių dingusių jaunų juodaodžių merginų, sujungia jėgas su netradiciniu vadovu ir siekia, kad aukų vardai būtų viešinami, tuo tarpu tyrimas veda į prekybos žmonėmis žiedą į kurį merginos galėjo būti įviliotos.
  • „Apple“ paviešino naują video, kuriame „iPhone“ naudotojus supažindina su „iOS 16“ naujovėmis.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų