2-os 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

2-os 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Kalbama, kad „Apple“ planuoja padidinti kai kurių būsimos „iPhone 15“ serijos modelių kainą, kad kiti taptų patrauklesni. Anksčiau buvo kalbama, kad „Apple“ ketina peržiūrėti būsimos „iPhone 15“ serijos telefonų kainas, atsižvelgdama į 14 modelių pardavimo patirtį. Matyt, net buvo svarstytas kainų mažinimo variantas, bet panašu, kad jis neprigijo. Tačiau atsirado kita išeitis – apie tai praneša švieži viešai neatskleista informacija. Šaltinio teigimu, „Apple“ nori pakelti „iPhone 15 Pro“ ir „iPhone 15 Ultra“ kainą. Šio pabrangimo tikslas – padaryti būsimą „iPhone 15 Plus“ patrauklesniu. Panašu, kad bendrovė nusprendė, kad kainos mažinti nėra kur, tad pakelti konkuruojančių modelių kainą bus kur kas paprasčiau. Sakyčiau būtų labai „apple’iška“.
  • Tarptautinės prekybos komisijos (ITC) teisėjas nusprendė, kad „Apple“ pažeidė vieną iš „Masimo“ pulsoksimetro patentų. 2021 m. birželį bendrovė padavė ieškinį siekdama sustabdyti „Apple Watch Series 6“, kuriame deguonies kiekiui kraujyje matuoti naudojamas pulsoksimetras, pardavimą. Tada buvo kalbama apie penkių patentų pažeidimą iš karto, tačiau dabar teismas pripažino tik vieną pažeidimą. „Apple“ teigė su teismo sprendimu nesutinkanti.
  • Pasak tiekimo grandinės analitiko Ming-Chi Kuo, „Apple“ planuoja išleisti pirmąjį „MacBook“ su OLED ekranu ne anksčiau kaip 2024 m. Kuo parašė „Twitter“, kad OLED technologija leis sukurti plonesnius ir lengvesnius MacBook dizainus.
  • „MicroLED“ šiandien yra viena iš perspektyviausių ekrano technologijų. Ji žada OLED pranašumus su gilia juoda spalva ir aukštu kontrastu, taip pat pasižymi geresniu energijos vartojimo efektyvumu, didesniu ryškumu ir, svarbiausia, jo pikseliai laikui bėgant nedegraduos. Neskaitant kai kurių „įmantrių“ „Samsung“ ir LG televizorių, „microLED“ pamatyti galima dar gana retai. „Bloomberg“ praneša, kad nuo 2024 m. „Apple“ planuoja pati gaminti „microLED“ ekranus, kuriuos ji naudos mobiliesiems įrenginiams, tokiems kaip „iPhone“ ir „Apple Watch“. Perėjimas prie savo ekranų leis „Apple“ mažiau pasikliauti ekrano partneriais, įskaitant „Samsung“ ir LG.
  • Nors kai kurie „Apple Watch Ultra“ vartotojai skundžiasi problemomis susijusiomis su trijų mikrofonų sistema, Osle įsikūrusi bendrovė „Triangula“ naudoja „Apple Watch Ultra“ kaip įmonės saugos paslaugų dalį. Norvegijos įmonė sumontavo „Apple Watch Ultra“ ant drono, kad naudotų trijų mikrofonų masyvą ir tikslią GPS funkciją šūvių aptikimui. „LinkedIn“ paskelbtame įraše „Triangula“ komercijos vadovas Marius Marents sakė, kad ant drono montuojamas laikrodis „buvo kietas“.
  • „Apple“ tapo dar vieno kolektyvinio ieškinio dėl privatumo taikiniu, kuriame teigiama, kad „iPhone“ gamintojas „sistemiškai pažeidė“ pokalbių pasiklausymo, privatumo ir vartotojų sukčiavimo įstatymus. Sausio 6 d. JAV Pensilvanijos rytinės apygardos teisme pateiktame ieškovo Joaquino Serrano ieškinyje „savo ir visų kitų panašiai esančių“ vardu „Apple“ kaltinama duomenis iš jos įrenginių naudotojų rinkimu. “, – skunde teigiama, kad „Apple“ įrašo ir naudoja asmeninę naudotojų informaciją ir veiklą, gautą iš tokių produktų kaip „iPhone“ ir aplikacijos. Tai tariamai atliekama, net jei vartotojas nustatymuose nurodo, kad nenori jog duomenys būtų bendrinami.
  • Dar vienoje ataskaitoje teigiama, kad 2024 m. „iPhone 16 Pro“ ir „iPhone 16 Pro Max“ bus įdiegtos technologijos leidžiančios turėti ekraną be išpjovų arba „Dynamic Island“. Anksčiau buvo prognozuojama, kad „Apple“ perkels „Face ID“ jutiklį po ekranu „iPhone 16 Pro“ o gal net „iPhone 15 Pro“. Dabar „The Elec“ ataskaita (korėjiečių kalba), galbūt ekstrapoliuota iš diskusijų su tiekimo grandinės įmonėmis, patvirtina ankstesnius teiginius. „Elec“ ataskaitoje pripažįstami ankstesni teiginiai, kad „po ekranu“ įdiegta „Face ID“ gali būti naudojama „iPhone 15“ asortimente, tačiau sakoma: „Atrodo, šiuo metu yra sunkumų“. Gandai apie „Apple ID“ jutiklius po įrenginio ekranu sklando nuo pat „iPhone X“ laikų.
  • „Liečiami paviršiai neturi būti vertikalūs. Tai neveikia. Tai ergonomiškai baisu." Tai garsieji Steve’o Jobso žodžiai iš „MacBook Pro“ pristatymo renginio 2010 m. spalį. Nuo to laiko daug kas pasikeitė, bet „Apple“ dar neišleido nešiojamojo kompiuterio su lietimui jautriu ekranu. Naujoje „Bloomberg News“ ataskaitoje teigiama, kad „Cupertino“ iš tikrųjų svarsto šią idėją su „Apple“ artimi šaltiniai, teigia, kad bendrovė šiuo metu bando jutiklinius ekranus „MacBook“, kurie galėtų pasirodyti 2025 m. Jutiklinio ekrano „MacBook“ projektas šiuo metu yra pradiniame kūrimo etape, o Mark Gurman iš „Bloomberg“ tikisi, kad gandai, kad OLED „MacBook“ bus vienas iš pirmųjų „Mac“, kuris bus paleistas su jutiklinio ekrano galimybėmis. Nešiojamasis kompiuteris turės tą patį „MacBook“ dizainą, bet su papildomomis jutiklinio ekrano galimybėmis.
    Pažvelgiau į savo „iPhone“ ekraną ir, dar kartą, pagalvojau jog nenorėčiau kad taip atrodytų mano kompiuterio ekranas.
  • „Apple“ paviešino naują „iPhone 14“ reklaminį video, kuriame demonstruoja kameros stabilizavimo galimybes „iPhone 14“ esančiame „Action Mode“ režime.
  • Dar vienas „Apple“ reklaminis video. Šiame „Apple“ reklamuoja visiems naudojantiems „iOS 16“ prieinamą „iMessage“ žinutės siuntimo atšaukimo funkciją.
  • Kalbant apie „Mac“ kompiuterių modelių populiarumą, neseniai CIRP atliktos apklausos rezultatai gali nustebinti. Bandant atspėti kas populiariau „MacBook Air“ ir „MacBook Pro“, galima būtų sakyti, kad tai pigesnis „Air“. Tačiau, kaip paaiškėjo, „MacBook Pro“ yra lyderis, jų parduodama 54 proc. „Apple“ nešiojamųjų kompiuterių. Beje „MacBook Pro“ yra populiariausias „Mac“ apskritai. Staliniams kompiuteriams priskiriamuose „Mac“ kompiuteriuose 50 proc. sudaro „iMac“ pardavimai. Čia kaip ir nieko stebinančio, tačiau šiek tiek stebėtina, kad „Mac Pro“ nedaug teatsilieka – 43 proc. Įdomu ir tai, kad Įdomu tai, kad „Mac mini“ ir „Mac Studio“ sudaro mažą „Mac“ stalinių kompiuterių pardavimų dalį (kiekvienas po 4 proc.) ir užimą tik nedidelį bendro „Mac“ kompiuterių pardavimų pyrago gabaliuką — vos 1 proc. visų „Mac“ pardavimų.

    Kalbant apie tai kur „Mac“ naudojam, CIRP apklausoje 79 proc. respondentų teigė, kad savo „Mac“ naudoja asmeniniams tikslams, 34 proc. – mokymuisi, o 49 proc. „Mac“ naudoja darbui.
  • Prieš 16 metų, sausio 9 dieną Steve Jobs parodė pasauliui pirmąjį „iPhone“.
  • „Apple“ pasidalino „Nufilmuota iPhone“ filmuku skirtu kinų Naujiesiems metams pavadintu „Through the Five Passes“. „iPhone 14 Pro“ nufilmuotame filme pasakojama apie jaunuolį, jo meilę operai ir atkaklumo dvasią.
  • 2023 m. „Apple“ generalinio direktoriaus Tim Cook atlyginimas buvo sumažintas daugiau nei 40 proc. — iki 49 mln. USD. Nors 2022 m. jis uždirbo 150 mln. USD, generalinis direktorius, remdamasis investuotojų nurodymais ir paties Cook prašymu, mokėjimas buvo pakoreguotas. „Bloomberg“ teigimu, naujausias Cook atlyginimas buvo pagrįstas „subalansuotais akcininkų atsiliepimais, išskirtiniais „Apple“ veiklos rezultatais ir pono Cook rekomendacija“. Be to, „Apple“ generaliniam direktoriui suteiktų ir su įmonės veikla susietų akcijų vienetų procentas 2023 m. padidės nuo 50 iki 75 proc. Į šią 49 mln. USD kompensaciją įeina tas pats 3 mln. USD atlyginimas ir 6 mln. USD premija, kaip ir 2022 m. Taip pat yra 40 mln. USD vertės nuosavybės premija. 2022 m. Cook gavo 99,4 mln. USD kompensaciją, įskaitant 3 mln. USD bazinį atlyginimą, apie 83 mln. USD akcijų apdovanojimus ir premiją. Tai šiek tiek daugiau nei 2021 m., kai bendras jo atlyginimo paketas buvo 98,7 mln. JAV dolerių.
  • CNET žurnalistė grįžusi iš didžiausios pasaulyje technologijų mugės CES, kurioje „Apple“ tradiciškai nedalyvauja, turi pasiūlymą „Apple Watch“ gamintojai ir šiek tiek pasišaipo iš kompanijos parduodamų laikrodžio apyrankių kainų, palygindama jos „medžiaginių“ apyrankių kainas su kitų kompanijų išmanių apyrankių skirtų laikrodžiams kainomis. Reportažą pažiūrėti galite čia.
  • Kai kurie „iPhone 14 Pro“ ir „Max“ naudotojai susidūrė su problema — jų ekranuose atsirado horizontalios juostos. „MacRumors“ teigia mačiusi „Apple“ žinutę, kurioje kompanija problemą pripažįsta ir žada ją ištaisyti artimiausiu metu išleisdama sistemos atnaujinimą.
  • Viena iš debiutinių „Apple TV Plus“ transliacijos serijų dabar baigiasi. Šį penktadienį „Servant“ pristato savo ketvirtąjį ir paskutinįjį sezoną. Psichologinis trileris pasirodė 2019 m. lapkritį, tą pačią dieną, kai buvo pradėta srautinė video transliacija, ir tapo vienu populiariausių kartu su „The Morning Show“, „For All Mankind“ ir „Dickinson“. Pirmoji ketvirtojo - baigiamojo serialo „Servant“ serija startuoja sausio 13 dieną. Po to bus rodoma kiekvieną penktadienį iki kovo 17 dienos, kai bus parodyta paskutinė — 10 toji psichologinio trilerio serija.
  • „Apple“ išleido 161-ą „Safari Technology Preview“ naršyklės versiją.
  • „Apple“ parodė aplikacijas, kurios pakeis „iTunes“ skirtą „Windows“. „iTunes“, skirtos „MacOS“, palaikymą „Apple“ nutraukė 2019 m., kai šios aplikacijos funkcionalumą „macOS Catalina“ padalino į keturias atskirtas aplikacijas. Tačiau „Windows“ naudotojams, turintiems dideles vietines medijos bibliotekas arba norintiems sukurti atsargines „Apple“ įrenginių kopijas arba prenumeruoti „Apple Music“, „iTunes“ vis dar veikia ir gauna nedidelius priežiūros režimo atnaujinimus, kad būtų palaikomas suderinamumas su „Apple“ įrenginiais ir paslaugomis. Vakar „Microsoft“ paskelbė, kad „Microsoft Store“ galima atsisiųsti naujų „Apple Music“, „Apple TV“ ir „Apple Devices“ aplikacijų peržiūras, šia galimybe kol kas gali pasinaudoti tik „Windows Insiders“ programos dalyviai.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų