Kaip Mac kompiuteryje įdiegti Python 3.6.x atnaujinimą

„Python“ yra populiari programavimo kalba. Ją naudoja tiek pradedantys programuotojai, tiek ir jau patyrę programavimo jūrų vilkai.

Šiuolaikiniuose „Mac“ kompiuteriuose „macOS“ versijos jau turi įdiegtą „Python 2.7.x“ versiją (jei senesnė „macOS“ — „Python“ versija yra 2.6.1). Tačiau, daug „Python“ naudotojų gali reikėti įdiegti sistemoje naują „Python 3.6.5“.

Žemiau paaiškinsiu kaip „Mac“ kompiuteryje įdiegti „Python 3“ dviem skirtingais būdais.

Iš karto norėčiau įspėti, kad nereikėtų atnaujinti įdiegtos su operacine sistema „Python 2“ užrašant naują versiją ant jos — tai greičiausiai ką nors sugriaus. Vietoje to tiesiog įdiekite „Python 3“ atskirai — šalia „Python 2“ versijos.

Žemiau parašytose instrukcijose paaiškinta kaip „Python 3“ įdiegti, o ne atnaujinti seną „Python“ versiją. Įdiegus žemiau aprašytu būdu „Python 3“ — kartu turėsite ir seną „Python 2“. Tai yra svarbu, nes kai kurios „Mac“ aplikacijos naudoja „Python 2“ ir atnaujinus (o ne įdegus) šią versiją į „Python 3“ labai tikėtina, kad netrukus pastebėsite jog kažkas beveikia ir greičiausiai tai bus labai svarbi funkcija.

Trumpai tariant: „Python 2“ ir „Python 3“ gali puikiausiai abi būti įdiegtos vienoje sistemoje be jokių konfliktų. Tiesiog jų naudojimas ir kai kurios komandos šiek tiek skiriasi.

Paprasčiausias būdas įdiegti Python 3

Ko gero pats paprasčiausias būdas „Mac“ kompiuteryje įdiegti „Python 3“ yra pasitelkus diegimo paketą atsisiųstą iš python.org.

  1. Naršyklės pagalba apsilankykite „Python“ atsisiuntimo puslapyje ir atsisiųskite naujausios versijos diegimo paketą. Šiai (straipsnio rašymo dienai tai „Python 3.6.5“).
  2. Atidarykite „Python“ diegimo paketą ir įdiekite „macOS“ sistemoje „Python 3“.
Python diegimas

„Python 3.6.5“ įdiegti reikia apie 100mb disko vietos. Diegimas greitas ir paprastas. Jį baigę šalia su sistema įdiegtos „Python 2“, turėsite ir „Python 3“.

Įdiegę „Python 3“, /Applications aplanke rasite Python3 direktoriją. Jos viduje pamatysite ir paprastą IDE pavadintą IDLE, kurį paleidus pamatysite iš principo tą patį „Python IDE“ kokį pamatytumėte „Terminal“ aplikacijoje paleidę komandą python3.

Python 3.6.5 diegimas per Homebrew

Dar vienas nesudėtingas „Python 3“ diegimo būdas yra „Homebrew“ priemonėmis. Žinoma, norint tai padaryti reikia būti kompiuteryje įdiegus. Nerašysiu kaip įdiegti „Homebrew“, nes greičiausiai jei renkatės šį būdą — mėgstate paišdykauti su „Python’u“ ir „Homebrew“ jūsų kompiuteryje yra jau arba įdiegtas, arba žinote kaip jį įdiegti.

Norėdami įdiegti „Python 3“ „Homebrew“ priemonėmis, paprasčiausiai atsidarę „Terminal“ aplikaciją joje parašykite:

brew install python3

Kai nauja „Python“ versija kompiuteryje įdiegta — ją paleisti galėsite paprastos komandos python3 pagalba.

Nepriklausomai nuo to kurį iš aukščiau aprašytų dviejų „Python 3“ būdų pasirinkite — sistemoje išliks ir senoji „Python 2“ versija.

Kaip patikrini kokia Python versija įdiegta

„Terminal“ aplikacijoje paleidus paprasčiausią komandą python --version. „macOS“ įprastai galima aptikti kai kuriuos „Python 2.7.x“ variantus, arba 2.7.4, 2.7.10 ar panašiai.

Įdiegę „Python 3“ vienu iš aukščiau aprašytų būdų, norėdami patikrinti tikslią šios „Python“ versijos numerį, „Terminal“ aplikacijoje paleiskite komandą python3 --version.

Kaip jau aukščiau esu minėjęs abi „Python“ versijos gali puikiausiai sistemoje koegzistuoti kartu.

Norėdami sužinoti kur kiekviena iš „Python“ versijų yra įdiegta — tai padaryti galite „which“ ar „whereis“ komandos pagalba. Kur įdiegti Python 2 ir Python 3 paketai

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų