25-os 2018 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

25-os 2018 metų savaitės su „Apple“ susijusios naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ar pigiau platinamų „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Žinomas aplikacijų kūrėjas Quentin Carnicelli iš kompanijos „Roque Amoeba“, sukūręs tokias aplikacijas kaip „Audio Highjack“, „Loopbac“ ir „Fission“ apkaltino „Apple“, kad ši nepakankamai dėmesio skiria „Mac“ kompiuterių atnaujinimui. „Apple“ vadovas Tim Cook prieš pusmetį sakė, kad „labai svarbus Mac mini“, tačiau praėjo jau pusė metų ir nieko… „iMac“, „MacBook“ ir „MacBook Pro“ kompiuterių kompanija neatnaujino jau daugiau nei 380 dienų; „MacBook Air“ — daugiau nei 440 dienų; sąrašo rekordininkas „Mac Pro“ modelis, kurio kompanija neatnaujino daugiau nei 1600 dienų, o „Mac mini“ serijos kompiuteriai neatnaujinti jau daugiau nei 1340 dienų. „Apple“ periodiškai primena kaip įvairių profesijų žmonės naudoja „Mac“ kompiuterius. Visai neseniai išėjo nauja serija tokių kompanijos reklaminių video. „Mac“ kompiuterių naudotojai jaučiasi užspęsti į kampą — jie nežino ar pirkti naują kompiuterį dabar ar reikėtų palaukti.
  • „The Wall Street Journal“ duomenimis „Apple“ abejoja ar verta visus jos leidžiamuose „iPhone“ modeliuose diegti OLED ekranus. Artimi kompanijai šaltiniai dienraščiui teigia, kad „Apple“ inžinieriai nemato kokių nors ypatingų OLED ekranų pranašumų juos lyginant su LCD. Dėl šios priežasties WDJ šaltiniai mano, kad šiais metais „Apple“ neatsisakys LCD tipo ekranų „iPhone“ ir tik 2020 metais kompanija gali nustoti juos diegti telefonuose.
  • „iOS 12“ „Apple“ įdiegė apsaugą, kuri turėtų neleisti tokiems įrenginiams kaip „GrayKey“ įsilaužti į „iPhone“. „GrayKey“, po to kai pasirodė informacija, kad šis įrenginys leidžia „prisikasti“ iki „iPhone“ esančių duomenų sulaukė didelio populiarumo ir teisėsaugos organizacijos puolė juos pirkti, nors įrenginio kaina ir nemaža, priklausomai nuo versijos 15 000 arba 30 000 JAV dol. „iOS 12“ pristatymas privertė įsigijusius „GrayKey“ sunerimti, tačiau šiuos įrenginius sukūrusi kompanija „Grayshift“ juos nuramino paskelbusi jog rado kaip apeiti ir „iOS 12“ apsaugas.
  • Kurgano (Rusija) gyventojas turguje įsigijo „iPhone 5“. Parsinešęs jį namo jis pastebėjo, kad telefonas buvusio savininko „Find my iPhone“ paslaugos pagalba užblokuotas (greičiausiai „iPhone“ vogtas). Jam pardavėjo rasti nepavyko, tad jis kreipėsi pagalbos į „Apple“. „Apple“ jam patarė susisiekti su buvusius savininku ir šią problemą spręsti su juo. Kiek pamąstęs Kurgano gyventojas nutarė, kas „Apple“ gali atrakinti telefoną, bet nenori ir kreipėsi į Maskvos „Tverskoi“ teismą pateikdamas ieškinį vietiniams „Apple“ kompanijos atstovams. Nesėkmingai apsipirkusio veikėjo reikalavimas vienas — atblokuoti telefoną.
  • Jei mėgstate žiūrėti visokius telefonų mėtymus ir trankymus — dar vienas „iPhone X“, nepavadinčiau to testu, greičiau tiesiog numetimas nuo aukščiausio Kalifornijoje tilto (apie 300m aukščio).
  • „Apple“ išleido trečias, programuotojams skirtų „iOS 11.4.1“, „tvOS 11.4.1“, „watchOS 4.3.2“ ir „macOS 10.13.6“ beta versijas. Kompanija taip pat išleido antras „iOS 12“, „macOS 10.14 Mojave“, „tvOS 12“ ir „watchOS 5“ beta versijas skirtas programuotojams.
  • Jailbreak’o kūrėjai iš „Tencent Keen Lab“, panašu, jau sukūrė jailbrak’ą „iOS 12“.
  • Pietų Korėjos telekomunikacijų kompanija „SK Telink“ sako atradusi neparduotų naujų „iPhone 3GS“ telefonų lobį ir dabar planuoja juos parduoti. Vieno, prieš 9 metus išleisto telefono kaina 41 JAV dol. be jokio kontrakto.
  • Kiniečiai 3D spausdintuvo pagalba atspausdino trijų naujų „iPhone“ telefonų maketus-pavyzdžius: atnaujinto „iPhone X“, „iPhone X Plus“ ir 6,1 colio LCD ekrano įstrižainę turintį „iPhone“.
  • „Adobe Scan“ aplikacija skirta „iOS“ dabar vizitines korteles skenuoja ir įkelia į kontaktus su 99 proc. tikslumu. Žinoma, aplikacijos pagalba galima skenuoti ir kitokius dokumentus, vizitinių skenavimas tik viena iš jos galimybių.
  • Federalinis Australijos teismas „Apple“ skyrė 9 mln. Australijos dolerių baudą (apie 5,8 mln. eurų) už tai, kad ši klaidino kai kuriuos „iPhone“ naudotojus (mažiausiai 275) rodydama „klaidą 53“. Šią klaidą matė tie naudotojai, kurių „iPhone“ buvo remontuotas ne sertifikuotame servise ar pačių naudotojų. Daugeliu atvejų tokie telefonai pavirsdavo „plyta“ ir jų nepavykdavo atgaivinti net sertifikuotuose „Apple“ servisuose. „Klaida 53“ „iPhone“ ir „iPad“ naudotojų įrenginių ekranuose pasirodė 2016 metų vasarį.
  • „Google“ paleido savo „Android“ naudotojams skirtos žinučių aplikacijos internetinę (Web) versiją. Manau, „Apple“ dabar turėtų žengti atsakomąjį žingsnį.
  • „Apple macOS“ operacinė sistema turi puikią funkciją žinomą „Quick Look“ pavadinimu, leidžiančią greitai, tarpo klavišo klaviatūroje paspaudimu peržiūrėti daugelio failų turinį jų neatidarant. Ši funkcija veikia ir pajungus prie kompiuterio išorinius diskus. Dabar paaiškėjo, kad ji turi nemažą saugumo spragą. Pasirodo sistema saugo sukešuotus paveikslėlių atvaizdus iš išorinių diskų net tada kai šie diskai yra atjungti nuo kompiuterio ir tai daug kam gali pasirodyti ne itin saugu. Tiesą sakant ši saugumo spraga sistemoje egzistuoja jau 8 metus.
  • Kaip ir buvo skelbta 19 dieną Lenkijoje startavo „Apple Pay“ paslauga. Šią paslaugą aptarnauja: „Alior“, „BGŻ BNP Paribas“, BZ WBK, „Getin“, „mBank“, „Nest“, „Pekao“ ir „Raiffeisen Polbank“ bankai. Kiti su laiku prisijungs vėliau.
  • „Apple“ išleido atnaujintą „Safari Technology Preview“ 59-tą versiją.
  • Dubajuje tęsiama viešbučio pavadinti „The Pad“ statybos. Šio, „iPod’ą“ savo forma primenančio pastato statybos buvo pradėtos dar 2007 metais, tačiau vėliau buvo sustabdytos, o 2013 metais statybos buvo atnaujintos. Planuojama, kad jau šiais metais gyventojai galės įsikelti į 256 „The Pod“ butus. Pastate įdiegtos naujausios „išmanių namų“ technologijos. Butuouse įdiegta balsu valdymo sistema atpažįstanti savininkų balsus, o duryse biometrinės spynos. Architektai nutarė pastatui suteikti daugiau originalumo „atlošdami“ jį 6,5˚ žemės paviršiaus atžvilgiu. Manoma, kad tai turėtų labiau priminti į įkroviklio stovą padėtą „iPod“ grotuvą.
    Dubajus, „The Pad“.
  • Programišius pasivadinęs „Hickey“ rado būdą, kaip nulaužti „iPhone“ saugumo kodą, kuris egzistuoja, kaip atsarginis variantas, ir naujausiuose „iPhone“ modeliuose palaikančiuose „Face ID“. Nesigilinant į detales — metodas labai paprastas: prie telefono laidu pajungiamas klaviatūros simuliatorius ir telefonui pasiunčiame ilga galimų variantų eilė. Nors apsauga suveikia — telefonas pasiųstą jam eilę simbolių suvirškina greičiau ir telefonui atsirakinus galima atjungti duomenų sunaikinimo procesą.
  • Sublizgėjo ir „S0rryMyBad“ vardu prisistatantis programišius. Jis per „Safari“ nulaužė „iOS 11.4“ ir „iOS 12“ beta versijas ir pademonstravo šių „iOS“ versijų jailbreak’ą.
  • „Apple“ išleido „Final Cut Pro X“ atnaujinimą 10.4.3. Jame jokių naujovių, o tik ankstesnėse versijose buvusių klaidų ištaisymai, tame tarpe ir 25 fps MXF problema.
  • „Apple“ išleido „macOS“ skirtą „GarageBand 10.3“. Šioje aplikacijos versijoje kompanija įdiegė du naujus būgnininkus mokančius tam tikrų muzikos stilių, papildė rinkinį naujais garso efektais, 1000 iš anksto sukurtų muzikantų-džiazininkų „setų“ ir daug kitų naujovių.
  • „Bloomberg“ duomenimis dar 2017 metų rugsėjį pristatyta „AirPower“ įkroviklis pardavime turi pasirodyti rugsėjo mėnesį. Kalbama, kad „AirPower“ turėjo pasirodyti birželį, tačiau dėl techninių problemų šis „blynas“ parduotuvių lentynose pasirodys trimis mėnesiais vėliau.
  • Japonas Toshiyasu Abe gyvenantis Vankuveryje apkaltino „Apple“, kad ši neturėdama tam teisės naudojasi jam priklausančiame ir dar 2003 metais JAV užregistruotame patente aprašytomis technologijomis. Jei tiksliau, tai japono teigimu, o panašu ir pati „Apple“ nelabai priešinasi šio išradėjo kaltinimams, „Apple“ naudojasi „3D Touch“ ir „Key Flicks“ patentuotomis technologijomis, kurios jai nepriklauso ir kurioms naudoti jai nesuteiktas leidimas. Panašu, kad bent jau kol kas japonui ir „Apple“ susitarti nepavyko.
  • 21 metų kanadietis Dean Lubaki padavė „Apple“ į teismą, nes jo teigimu kompanija klaidina „Apple Watch“ naudotojus teigdama, kad šio laikrodžio stiklas sunkiai braižosi. Kanadietis teigia, kad ir Milano kilpos dirželis braižo laikrodį kai yra keičiamas ir taip yra dėl dizaino trūkumų.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų