Apple nesiruošia niekam atiduoti savo skaitmeninio asistento Siri karūnos

Pasaulyje dabar daug kur galima pastebėti, kaip Microsoft reklamuoja savo naujausią numylėtinę brangiausiąją Cortana - pavadintą kompanijos „Halo“ serijos video žaidimo asistentės garbei bei įdiegtai Windows Phone 8.1. Kompanija teigia, kad Cortana kur kas sumanesnė už Apple Siri.

Microsoft’o Cortana reklamuojama, kaip gebanti surasti įprastus sakinius ir komandas, galinti ieškoti internete pasitelkdama Bing paieškos varikliukus, siųsti padiktuotas žinutes bei atsakyti į klausimus. Cortana taip pat gali bendrauti ir su kitomis - ne Microsoft programuotojų sukurtomis aplikacijomis. Ką tai reiškia populiariausiam pasaulyje skaitmeniniam asistentui Siri?

Kol kas Siri neturi tokio pačio gebėjimų arsenalo, tačiau Apple jau seniai ruošiasi tai pakeisti. Apple paskutiniu metu paskelbė eilę patentų susijusiu su savo skaitmeniniu asistentų, bei yra įsigijusi nemažai kompanijų dirbančių balso atpažinimo bei kitose srityse, kurių „know-how“ gali Siri padaryti nepaprastai išmanią. iPhone gamintoja taip pat ruošia ir iOS 8 šiai išmanesnei Siri. Žemiau paminėsiu kelis pavyzdžius, apie Siri gebėjimus netolimoje ateityje:

Surask man kelią į „Grand Central Station“ naudojant Niujorko metro ir parodyk teisingą maršrutą bei traukinių išvykimo laikus.

Šis užklausimas yra keblesnis nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, nes naudojamos iš karto kelios skirtingos informacijos užklausos bei užklausa nėra trumpa todėl Siri reikia sugebėti atmesti nereikalingus žodžius ir pasirinkti tik esminius. Tačiau Apple turi patentą pavadintą „Disambiguation based on active input elicitation by intelligent automated assistant“, kuriame aprašoma technologija leis tokią užklausą gavusiai Siri peržiūrėti transporto informaciją, o ne tą, kurią pateikia submarinus parduodantys sumuštinių restoranai. Apple įsigyta kompanija „HopStop“ suteiks galimybę Siri gauti prieigą prie transporto sistemos informacijos visoje JAV. Kadangi Siri, nors ir yra išmani, bet nekalba lietuviškai, tokia užklausa jai greičiausiai turėtų būti pateikta anglų kalba ir skambėtų kažkaip taip: „Find me directions to Grand Central Station via the subway in New York City, including the correct track and departure times.

Rask artimiausią Starbucks kavinę ir užsakyk mano mėgstamiausią kavą ir sumokėk.

Technologijos, tokios kaip neseniai aprašyta Patenly Apple straipsnyje rodo, kad Apple turi rimtų ketinimų įžengti į skaitmeninių atsiskaitymų pasaulį su savo iWallet technologija, kuri turi būti saugi ir paprasta naudoti. Tai turėtų užsakymus ir atsiskaitymus nuotoliniu būdu padaryti greitus ir paprastus.

Kai aš atvyksiu į San Francisko oro uostą, nusiųsk mano žmonai žinutę su mano atvykimo laiku ir detalėmis.

Apple įsigyta, su natūralios kalbos technologijomis dirbanti „Novauris Technologies“ bei galimybė įrenginiui žinoti kur jis yra bei kas čia per vieta, siųsti panašaus turinio žinutes balsu bus greičiau ir paprasčiau, tereikės palaikyti nuspaudus „Home“ mygtuką ir pasakyti: „When I arrive at the San Francisco airport, please text my wife with my arrival time and details.

Surask man artimiausią ir švariausią kambarį

Daugiau keliaujant, paprastai tenka ir apsistoti ir neretai tuo rūpintis tenka tiesiog kelionės metu. Greitai bus galima grožėtis nauju kraštovaizdžiu, o ne sėdėti įbedus nosį į ekraną ir ieškoti, kur čia rasti netoliese esantį viešbutuką ar motelį ir dar paskaitinėti prie kiekvieno jų atsiliepimus… Dabar kai WiFiSlam kompanija yra Apple nuosavybė ir, panašu, kad iBeacons tampa vis populiaresne technologija, greitai tokia užklausa Siri neturėtų sudaryti daug keblumų.

Pasirūpink, kad man pristatytų mano mėgstamiausią picą į namus

Aukščiau paminėtų technologijų pagalba, Siri turėtų puikiai susidoroti su tokia užduotimi, nes ji žinotų kokia pica yra mėgstamiausia, kur ją galima užsisakyti su pristatymu, galėtų ją užsakyti nurodyti kur ją pristatyti ir pati už ją sumokėtų.

Atspausdink mėgstamiausias šios mano kelionės nuotraukas 10x15 dydžiu ir nusiųsk mano močiutei jos gimtadienio proga

Žinoma, tokios užklausos Lietuvoje geriau Siri neduoti, net ir anglų kalba. Čia, net nunešus „savo kojomis“ nuotraukas į laboratoriją atspausdinti, sumokėjus vietoje ir paprašius, kad jie jas atspausdinę nusiųstų nurodytu adresu bei pasirūpintų, kad šios būtų pristatytos lygiai po savaitės įpakuotos į dovanai skirtą dėžutę ant kurios būtų užrašytas toks ir toks tekstas, greičiausiai sutiktumėme žvilgsnį, kuris į mus žvelgtų taip kaip žiūrima į pavojingą ir psichiškai nesveiką ligonį. Apple įsigytos SnappyLabs pagalba, tai yra įmanoma ir nereikia niekur eiti, tereikia, kad Apple panaudotų savo technologijas ir išmokytų Siri tokią komandą suprasti. Tikiuosi, kad greitai taip ir bus.

Kai sekantį kartą aš susitiksiu su broliu, primink man, kad aš jam pasakyčiau jog paskambintų mamai

Anot Apple dokumentacijos mobilaus įrenginio vartotojas gali nustatyti kitą vartotoją naudodamasis netoliese esančio įrenginio aptikimo technologija, tokiu atveju jei abu vartotojai sutinka ir patvirtina, kad kai jų įrenginiai bus šalia, jie apsikeis ta informacija, toks išsakytas pageidavimas Siri būtų įvykdytas.

Aš nepamenu ateinančio prieš mane žmogaus vardo, primink man jį ir nusiųsk jam mano kontaktinę informaciją.

Nors gerai įsivaizduoju situaciją, kuri yra aprašoma pirmojoje šios užklausos dalyje, tokioje situacijoje aš greičiausiai neprašyčiau tam žmogui nusiųsti mano duomenų, bet tai užduotis su kuria Siri netolimoje ateityje puikiai susidoros panaudojusi du savo: supaprastinto duomenų perdavimo ir saugaus dalinimosi duomenimis būdo patentus.

Nusiųsk padėkos kortelę visiems dalyvavusiems mano atsisveikinimo vakarėlyje Niujorke

Nors Siri jau dabar gali daug: siųsti žinutes ar elektroninius laiškus žmonių grupei, Apple įsigyta asmeninio asistento aplikacija Cue, Siri galimybes praplės dar labiau ir bus paprasta išlikti mandagiu :)

Žymos
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų