27-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

27-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Birželio 30 d. „Power On“ naujienlaiškyje „Bloomberg“ atstovas Mark Gurman rašo, kad „Apple“ nori užsidirbti pinigų iš „Apple Intelligence“. Anot Gurman, „Apple Intelligence“ – „Apple“ pavadinimas, nurodantis dirbtinio intelekto funkcijų rinkinį jos įrenginiuose – ne visada gali būti prieinamas visiškai nemokamai.
  • Jei esate nusivylę, kad vienintelis dirbtinio intelekto modelis, kuris bus integruotas su „Apple“ įrenginiais yra „ChatGPT“, panašu, kad nereikės ilgai laukti (ES naudotojams gali tekti palaukti), kol tai pasikeis. Anot Mark Gurman iš „Bloomberg“, „Apple“ šį rudenį paskelbs „bent dar vieną kitą sandorį - su „Google Gemini“.
    Gurman taip pat rašo, kad „Apple“ formaliai jau pradėjo darbus su 2025 metų rudenį pasirodysiančiomis „iOS 19“, „watchOS 12“, „macOS 16“ ir „visionOS 3“.
  • „Apple“ „Vision Pro“ akiniais kompanija pirmą kartą pradėjo prekiauti už JAV ribų. Į pirmąją iš dviejų akinių prekybos geografijos išplėstinio bangų pateko Kinija, Japonija ir Singapūras. Antroji banga atsiris liepos 12 d., kai bus pradėta prekyba „Apple“ akiniais Australijoje, Kanadoje, Prancūzijoje, Vokietijoje ir Jungtinėje Karalystėje.
  • „Apple“ pasidalijo žvilgsniu į „WondLa“ – savo animacinę nuotykių trilogiją, paremtą bestseleriu – Tony DiTerlizzi knygų serija „The Search for WondLa“.

    „WondLa“ centre – Eva (įgarsino Jeanine Mason), smalsi, entuziastinga ir veržli paauglė, kurią šiuolaikiniame požeminiame bunkeryje augina robotų prižiūrėtojas Muthr (įgarsintas Emmy apdovanojimų nominantės Teri Hatcher. Per 16-ąjį gimtadienį Evos bunkerio ataka priverčia ją atsidurti Žemės paviršiuje, kuriame nėra žmonių, o dabar gyvena ateiviai ir kitų pasaulių fauna. Tiesą sakant, ji vadinasi nebe Žemė, o Orbona. Otto, mielas milžiniškas vandens lokys (įgarsino Emmy apdovanojimų laureatas Brad Garret), su kuriuo Eva dalijasi telepatinėmis galiomis ir Rovender, įkyrus ateivis (įgarsino Gary Anthony Williams), turintis neramią praeitį, prisijungia prie Evos, kuri vadovauja komandai pavojingoje paieškoje, ieškant žmonių, savo namų ir tikrojo likimo. Multiplikacinis filmas jau rodomas „Apple TV+“.
  • Savaitgalį „Apple TV+“ pristatė naują filmą „Fancy Dance“, kuris susilaukė daug teigiamų kritikų įvertinimų ankstyvose apžvalgose. Filme pagrindinį vaidmenį atlieka Lily Gladstone, kuri išgarsėjo po savo „Oskarui“ nominuoto vaidmens filme „Gėlių mėnulio žudikai“.
  • „The Elec“ praneša, kad „Apple“ bando naujus OLED-on-Silicon plokščių tiekėjus, o tai greičiausiai signalizuoja apie pigesnių akinių, skirtų naudoti kartu su „Vision Pro“, kūrimą.
    Panašu, kad Korėjos svetainė aptiko pokytį „Apple“ tiekimo grandinėje, skirtoje OLED-on-Silicon (OLEDoS) plokštėms, kurios yra pagrindinis „Vision Pro“ akinių komponentas. Šiuo metu šiuos didelės raiškos mikro ekranus tiekia „Sony“, tačiau riboti gamybos pajėgumai – iki 900 000 plokščių per metus ir plėtros planų trūkumas – paskatino „Apple“ ieškoti alternatyvų ateičiai. Panašu, kad „Apple“ išsiuntė informacijos (RFI) užklausą „Samsung Display“ ir „LG Display“, kad įvertintų jų galimybes gaminti didesnes OLEDoS plokštes, kurių dydis svyruoja nuo 2,0 iki 2,1 colio, o ekrano tankis yra maždaug 1700 pikselių colyje (PPI).
    Šie ekranai būtų didesni nei šiuo metu naudojami „Vision Pro“, bet mažesnės raiškos. „Vision Pro“ naudoja „Sony“ OLEDoS plokštes su 1,42 colio ekranu, kurio pikselių tankis yra beveik 3400 PPI, naudojant baltą OLED ekraną su spalvų filtro (wOLED+CF) technologija. Ši sudėtinga ekrano technologija yra viena iš pagrindinių aukštos „Apple“ akinių kainos priežasčių.
  • Pasak „ETNews“, „Samsung M“ serijos OLED plokštės yra skirtos pavyzdiniams išmaniesiems telefonams, o „14“ nurodo naudojamų didelio našumo medžiagų skaičių. „M14“ yra pirmoji tokio tipo serija, ir teigiama, kad plokštė buvo sukurta taip, kad užtikrintų puikų ryškumą ir ilgaamžiškumą.
    Pranešama, kad „Samsung“ užsakė M14 medžiagas ir ruošiasi antroje metų pusėje masiškai pradėti gaminti ekranus, skirtus „iPhone 16 Pro“ modeliams. „Google Pixel 9“ išmanusis telefonas yra vienintelis kitas įrenginys, kuris, kaip tikimasi, 2024 m. naudos didelio našumo ekranus.
  • Jei planuojate įsigyti didesnes ausines ir renkatės iš „Apple AirPods Max“ ir „Sony WH-1000XM5“ – Kimberly Gedeon iš „Mashable“ teigia išbandžiusi jas abi 5 500 km kelionės metu. Jei trumpai tai Kimberly teigia, kad „Apple AirPods Max“ ne tik geriau slopina triukšmą, bet ir pranoksta „Sony XM5“ skambučių ir balso kokybe. Be to, jos skleidžia šiltesnį, pilnesnį garsą, kuris gali patenkinti daugumą žmonių (nors „Sony“ ausinės palaiko labiau pritaikomus išankstinius nustatymus, todėl garso nustatymams žaidimų aikštelė yra erdvesnė).
    Tačiau „Sony XM5“ yra daug lengvesnės, patogesnės ir palankesnės naudojantiems USB-C. Kita vertus, „AirPods Max“ yra sunkesnės ir vis dar naudoja „Lightning“ jungtį.
    Taip pat verta paminėti, kad XM5 turi geresnį kelioninį dėklą, nei liemenėlę primenantis „AirPods Max“ dėklas. Laimei, neracionalumo triukšmą gali užgožti puiki „AirPods Max“ aktyvi triukšmo slopinimo funkcija.
    „Galiausiai, jei turite „Android“, geriau rinkitės „Sony XM5“. Jei turite „iPhone“, paimkite „AirPods Max“. Pastebėjau, kad „AirPods Max“ susiejimas su „Android“ yra šiek tiek sudėtingesnis. Tačiau jei naudojate „Sony XM5“ – yra greito susiejimo parinktis. „AirPods Max“ naudojimas yra sklandesnis nei „Sony XM5“ – mano „iPhone 14“ aptinka „AirPods Max“ per nanosekundę. Be to, jei „AirPods Max“ susiesite su „Android“, prieiga prie erdvinio garso bus nepasiekiama“ – savo apžvalgą užbaigia Kimberly Gedeon.
  • Ming-Chi Kuo „Medium“ rašo, kad „Apple“ planuoja iki 2026 m. pradėti masiškai gaminti naujas „AirPods“ ausine su integruotais infraraudonųjų spindulių (IR) kameros moduliais. Šios IR kameros, matyt, bus panašios į „iPhone“ esantį „Face ID“ imtuvą.
    AirPods“ IR kamerų paskirtis yra susijusi su „Apple Vision Pro“ ir būsimomais bendrovės akiniais, pagerinančiais erdvinio skaičiavimo ir garso patirtį. IR kameros gali aptikti aplinkos vaizdo pokyčius, palengvindamos platesnį gestų spektrą, kad pagerintų naudotojo sąveiką. Pavyzdžiui, jei naudotojas žiūri vaizdo įrašą naudodamas ‌„Apple Vision Pro“‌ ir naujas „AirPods“ ir pasuka galvą, norėdamas pažvelgti į konkrečią pusę, garso šaltinis ta kryptimi gali būti „sustiprintas, siekiant pagerinti erdvinio garso naudojimo patirtį“.
  • Europos Sąjunga pirmadienį pareiškė, kad „Meta“ reklamos modelis „mokėk arba sutik” pažeidžia jos naująjį skaitmeninės konkurencijos įstatymą, dėl pažeidimų kurio taip pat, kiek anksčiau, jau užkliuvo „Apple“ ir „Microsoft“.
  • Nuo pirmadienio „iPhone X“, pirmosios kartos „AirPod“ ir pirmosios kartos „HomePod“ priskirti prie „senovinių“.
  • Apple“, bendradarbiaudama su Šveicarijos federaliniu Lozanos technologijos institutu (EPFL), išleido viešą savo 4M dirbtinio intelekto (DI) modelio demonstraciją „Hugging Face Spaces“ platformoje. Šis modelis pristatomas praėjus septyniems mėnesiams po to kai buvo paskelbtas kaip atvirojo kodo modelis ir tai yra svarbus žingsnis plečiant prieigą prie sudėtingų DI technologijų. Vieša demonstracinė versija leidžia platesniam naudotojų ratui bendrauti su 4M modeliu ir iš pat pradžių įvertinti jo galimybes.
    4M (Massively Multimodal Masked Modeling) demonstracijoje demonstruojamas universalus DI modelis, galintis apdoroti ir generuoti turinį įvairiais būdais. Naudotojai gali sąveikauti su sistema kurdami vaizdus iš teksto aprašymų, atlikti sudėtingų objektų aptikimą ir net manipuliuoti 3D scenomis naudodami natūralios kalbos įvestis.
    Šis leidimas žymi reikšmingą nukrypimą nuo tradiciškai slapto „Apple“ požiūrio į mokslinius tyrimus ir plėtrą. Padarydama 4M viešai prieinamą populiarioje atvirojo kodo DI platformoje, bendrovė ne tik demonstruoja savo DI galimybes, bet ir skatina kūrėjų susidomėjimą bei bei puoselėja savo technologijomis grindžiamą ekosistemą.
  • „Apple“ 2015–2019 m. „Mac“ kompiuteriuose naudojo drugelių tipo klaviatūras ir, nors dizainas buvo kelis kartus atnaujintas, per tą ketverių metų laikotarpį, drugelio mechanizmas vis tiek buvo linkęs sugesti. Tūkstančiai klientų turėjo problemų dėl kelis simbolius iš karto įvedančių, prilipusių klavišų ir klaviatūros gedimų dėl trupinių, dulkių ir kitų problemų.
    Atnaujintame „Macbook“ klaviatūros teisinio susitarimo tinklapyje, teigiama, kad 2024 m. birželio 27 d. teismas išdavė mokėjimo nurodymą, pagal kurį mokėjimai už patvirtintus ieškinius turi būti atlikti iki 2024 m. rugpjūčio mėn.
    MacBook“ savininkams, turintiems teisę į mokėjimą el. laiškai apie ieškinį buvo išsiųsti 2022 m. gruodį. „MacBook“ savininkai, kurie per ketverius metus nuo kompiuterių įsigijimo iš „Apple“ bent du kartus keitė viršutinius kompiuterių dėklus, turės gauti iki 395 USD, o klientai, kurie viršutinį dėklą taisė vieną kartą, gaus iki 125 USD. Tie, kam buvo pakeisti tik klavišai – gali gauti iki 50 USD.
  • Buvusiam „Apple“ teisininkui 2018 m. atėjo sunkūs laikai. 2018 m. Gene Levoff buvo apkaltintas prekyba viešai neatskleista informacija. Jam grėsė maksimali 120 metų bausmė ir 30 mln. USD bauda. Remiantis „Reuters“ pranešimu, Gene Levoff buvo nubaustas atskiroje, bet susijusioje SEC civilinėje byloje. Už pažeidimą jis gavo keturis metus lygtinai ir turi sumokėti 1,15 mln. USD.
  • „Apple Fellow“ ir „App Store“ vadovas Phil Schiller užims stebėtojo pareigas „OpenAI“, praneša „Bloomberg“. Susitarimu su „OpenAI“, „Apple“ buvo suteiktas stebėtojo vaidmuo, pagal kurį „ChatGPT“ bus integruota į „iOS 18“, „iPadOS 18“ ir „macOS Sequoia“, o Schiller buvo pasirinktas stebėtojo pozicijai.
  • Programuotojas Nicolás Alvarez „Apple“ kode rado „iPhone 16“ paminėjimus – viso 5 identifikatorius: „iPhone17,1“, „iPhone17,2“, „iPhone17,3“, „iPhone17,4“ ir „iPhone17,5“. Įdomu tai, kad visi jie prasideda tuo pačius skaičiumi. „Apple“ susieja „iPhone“ identifikatorius pirmą skaičių su telefonuose naudojamu lustu. Pavyzdžiui „iPhone 15“ identifikatorius yra „iPhone15,4“, o „iPhone 15 Plus“ – „iPhone15,5“. Juose įdiegtas „A16 Bionic“ lustas (15,x identifikatorius). Tuo tarpu „iPhone 15 Pro“ identifikatorius „iPhone16,1“, o „iPhone 15 Pro Max“ – „iPhone16,2“ ir juose įdiegtas „A17 Pro“ lustas (16,x identifikatorius).
    Tai, kad kompanija „iPhone 16“ naudoja tuos pačius identifikatorius visiems serijos modeliams, leidžia manyti, kad visuose juose bus įdiegtas toks pats procesorius.
  • Kelio „Apple“ aplikacijos „macOS Sequoia“ sistemoje įgijo naują HDMI perėjimo funkciją, leidžiančią „Mac“ siųsti nepakeistą „Dolby Atmos“ garso signalą į prijungtą AV imtuvą arba garsiakalbį. Naujoji funkcija rodoma įvairiose „macOS 15“ vietose, įskaitant „Apple TV“, „Music“ ir „QuickTime Player“.
  • Atvirojo kodo „Swift“ ir „Objective-C“ saugykla „CocoaPods“ turėjo daugybę pažeidžiamumų, dėl kurių milijonai „iOS“ ir „macOS“ aplikacijų dešimtmetį buvo atviros galimoms atakoms, tačiau dabar ji yra pataisyta. Aptikti pažeidžiamumai buvo pataisyti spalį ir dabar atskleidžiami EVA informacijos saugos ataskaitoje, kurią išsamiai išanalizavo „Ars Technica“, paaiškindama, kas nutiko ir kaip buvo galima išnaudoti pažeidžiamumą, kuris galėjo sukelti rimtų problemų, jei piktam programišiui pavyktų jomis pasinaudoti. Žinoma, visada yra tikimybė, kad jomis buvo pasinaudota niekam nežinant.
  • Apple“ taiko griežtas gaires, kaip apsaugoti naudotojo duomenis naudojant „sandboxing“ (smėlio dėžę), tačiau „ChatGPT“, skirta „Mac“, spjovė į tai išsaugodama pokalbius paprastu tekstu, kol birželio 28 d. ši spraga buvo ištaisyta.
    Kai „Mac“ sistemoje viskas veikia taip, kaip turėtų, duomenys yra apsaugoti taip, kad nė viena aplikacija negalėtų prieiti prie kitos aplikacijos duomenų be API ar naudotojo leidimo.
    „ChatGPT“ nusprendė nepaisyti „Apple“ gairių ir išsaugoti naudotojų pokalbius paprastu tekstu nenaudodama smėlio dėžės, taip sulaužydama šią struktūrą. Išsaugant failus tokiu būdu, jie liko atviri bet kuriai kitai „Mac“ aplikacijai ir jos galėjo juos laisvai rasti ir skaityti. Tai reiškia, kad jei naudotojo „Mac“ buvo užkrėstas kenkėjiška programa ar kodu, privatūs duomenys, bendrinami su „ChatGPT“, galėjo būti laisvai skaitomi ir persiunčiami į kenkėjo pagrindinį serverį.
    Kai aplikacija platinama „Mac App Store“ ji yra patvirtinama peržiūrėjus ir įsitikinus, kad aplikacija tvarko duomenis per smėlio dėžę. Tai metodas, užtikrinantis, kad aplikacijos turi prieigą tik prie savo duomenų, o prie kitų sistemoje esančių duomenų - neturi.
    „Mac“ skirta „OpenAI“ aplikacija „ChatGPT“ platinama iš žiniatinklio ir nenaudoja smėlio dėžės bei gali prieiti prie naudotojo bendrinamų privačių duomenų, pvz., el. laiškų ir konfidencialių įrašų su tikslu atlikti bet kokią užduotį, kurios prašo naudotojas.
    Jei įdiegėte „ChatGPT“, skirtą „Mac“, savo kompiuteryje – įsitikinkite, kad naudojate naujausią versiją. Nors pažeidžiamumu greičiausiai nebuvo pasinaudota per trumpą laiką nuo aplikacijos išleidimo, tai vis tiek kvaila klaida tokiai įmonei kaip „OpenAI“.
  • „Apple“ išleido 198-tą „Safari Technology Preview“ naršyklės versiją.
  • Google“ siekis sumažinti savo klimato pėdsaką kol kas yra nesėkmingas, nes ji naudojasi vis daugiau energijos reikalaujančių duomenų centrų naujiems dirbtinio intelekto produktams. Technologijų milžinė antradienį atskleidė, kad jos šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisija per pastaruosius penkerius metus išaugo 48 proc.
    Google“ teigė, kad elektros energijos suvartojimas duomenų centruose ir tiekimo grandinėse buvo pagrindinė emisijos augimo priežastis. Savo metinėje aplinkosaugos ataskaitoje ji taip pat atskleidė, kad 2023 m. jos išmetamų teršalų kiekis, lyginant su praėjusiais metais, išaugo 13 proc. ir pasiekė 14,3 mln. tonų.
  • „Apple“ orų aplikacijoje „iOS 18“ atsiras dvi naudingos funkcijos. Aplikacija rodys ne tik faktinę, bet ir jutiminę temperatūrą (kai tai turi prasmės – jutiminė temperatūra skiriasi nuo faktinės). „Weather“ taip pat rodys ir su vieta susisietą temperatūrą, pavyzdžiui namuose ir darbe, kuri bus naudinga tiems, kas dirba toliau nuo namų – kitame didesnio miesto gale ar kitame mieste, nes ten oro sąlygos gali skirtis.
  • Moteris iš Floridos buvo suimta už tai, kad „Apple Watch“ panaudojo kaip ginklą. Ji ginčo metu sviedė laikrodį į savo vaikiną ir perpjovė jam ausį, rašo „The Smoking Gun“. Straipsnyje pateikiama absurdiška informacija apie kai kurią su incidentu susijusią informaciją.
    Moteris buvo suimta ir apkaltinta nusižengimu. Pirmadienį ji buvo paleista, tačiau teisėjas įpareigojo ją nebendrauti su vyru, išskyrus atvejus susijusius „su vaikų priežiūra“ (pora turi tris vaikus).
  • Prieš beveik 40 metų Steve Jobs numatė „Apple Intelligence“ atsiradimą.
    Aukščiau esančiame vaizdo įraše, kuris vėl pasirodė X (buvęs „Twitter“), Jobs pirmiausia atskleidžia savo nedidelį pavydą Aleksandrui Didžiajam dėl to, kad šis turėjo mokytoją – legendinį filosofą Aristotelį. „Manau, kad man tai būtų labai patikę“, – šmaikštavo jis, bet „pasinaudodamas atspausdinto puslapio stebuklu galiu perskaityti, ką Aristotelis parašė be tarpininko“. Tačiau, Jobs akcentuoja tai, kad net turėdamas prieigą prie Aristotelio raštų negali užduoti filosofui jokių klausimų ir tikėtis atsakymo.
    „Tikiuosi, kad per savo gyvenimą, – tęsė Jobs, – galėsime sukurti naujos rūšies įrankį, interaktyvų klientą... Ir kai bus gyvas kitas Aristotelis, pamatysime to Aristotelio pasaulio vaizdą kompiuteryje. Ir kada nors mokinys galės ne tik perskaityti Aristotelio parašytus žodžius, bet ir užduoti Aristoteliui klausimą ir gauti atsakymą“.
    Deja, Steve Jobs pralaimėjo kovą su kasos vėžiu 2011 m., likus dešimtmečiui iki „ChatGPT“ debiuto. Tačiau jo sukurta įmonė tęsia savo interaktyviojo skaičiavimo viziją ir planuoja išleisti savo „Apple Intelligence“ paslaugą su „iOS 18“, „iPadOS 18“ ir „MacOS Sequoia“.
  • Naudotojas Aaron savo X paskyroje paskelbė „iPad“, kuriuos „Apple“ išleis 2025 m. identifikatorius. Įdomiausi sąraše „iPad Pro“ su M5 lustu. Atsižvelgiant į tai, kad „iPad Pro“ su M4 lustu kompanija išleido prieš kelis mėnesius, tai gali reikšti jog „Apple“ nutarė „iPad Pro“ naujinti kasmet.
    • iPad15,7 – 11-os kartos „iPad“ su A16 lustu
    • iPad15,8 – 11-os kartos „iPad“ su A16 lustu (su LTE)
    • iPad16,1 – 7-os kartos „iPad mini“ su A17 lustu
    • iPad16,2 – 7-os kartos „iPad mini“ su A17 lustu (su LTE)
    • iPad17,1 – 11 colių „iPad Pro“ su M5 lustu
    • iPad17,2 – 11 colių „iPad Pro“ su M5 lustu (su LTE)
    • iPad17,3 – 13 colių „iPad Pro“ su M5 lustu
    • iPad17,4 – 13 colių „iPad Pro“ su M5 lustu (su LTE)

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį, o jums tai nieko papildomai nekainuoja.
Apytikslis skaitymo laikas (neskaičiuojant vaizdo įrašų žiūrėjimo): 11 minučių.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų