Kokie Apple įrenginiai gali atkurti HEVC video

Turistai Luvro muziejuje (Paryžius). Nuotrauka: Alicia Steels
Nuotrauka: Alicia Steels

Naujai „Apple“ sistemose palaikomi HEVC ir HEIF failai, kai kurių „iOS“ įrenginių ir „Mac“ kompiuterių naudotojų galvose sukėlė sumaištį ir sukėlė papildomų klausimų.

„Apple“ HEVC video ir HEIF vaizdų failų palaikymą įdiegė „iOS 11“ ir „macOS High Sierra“. Deja, bet ne visi įrenginiai, kurie palaiko naujausias „Apple“ operacines sistemas šimtu procentų palaiko naujuosius formatus, o dalis jų jei ir palaiko — tai su apribojimais.

High Efficiency Video Coding (HEVC), dar žinomas kaip H.265 pakeis mūsų įpročius kaip kuriame ir dalinamės media failais, taip pat kaip ir jo pirmtakas H.264. Dabar, kai naujo formato failai iki 40 proc. kompaktiškesni, 4K srautinis video „lengvesnis“ ir dalinimasis tokiais video failais truks trumpiau bei sunaudos mažiau duomenų. Tokie, mažiau vietos užimantys failais taip pat leis sutaupyti vietos ne tik „iPhone“ ar „iPad“, bet ir „iCloud“ (jei esate nurodę ten saugoti nuotraukas ir video).

Kalbant apie naują paveikslėlių formatą HEIF, jame naudojama tokia pati „logika“, kaip ir HEVC, tik nejudantiems vaizdams. Ne visomis sąlygomis fotografuojant .heic formatu vaizdas yra kokybiškesnis ar tokios pat kokybės kaip .jpeg failuose, tačiau daugelį tenkins naujo formato failuose išsaugotų vaizdų kokybė ir detalumas, jau vien dėl mažiau vietos užimančių failų.

Jei manote, kad sukonvertavus turimus JPEG failus į HEIF jų kokybė pagerės — nevarkite, taip nenutiks, nes JPEG faile informacija jau suspausta ir praradusi nemažą kiekį duomenų. HEIF jų nesugrąžins.

iPhone

Paprasčiausias būdas atsiminti, kurie „Apple“ telefonai gali įrašyti HEVC video ar fotografuojant failus išsaugoti HEIF formatu yra: „iPhone“ turintys 3,5mm audio jungtį — negali, o 3,5mm audio jungties neturintys — gali. Čia tiesiog sutapimas ir nėra jokio ryšio tarp 3,5mm audio jungties buvimo įrenginyje ir naujų formatų palaikymo: HEVC palaikantys procesoriai yra A10 ir A11, o „iPhone 7“ įdiegtas A10 procesorius ir šis modelis buvo pirmasis „iPhone“ be 3,5mm audio jungties.

Taigi HEVC video įrašyti gali šie „iPhone“ modeliai: „iPhone 7“, „iPhone 7 Plus“, „iPhone 8“, „iPhone 8 Plus“ ir „iPhone X“.

Deja, bet „iPhone 6s“ į šį formatą palaikančių telefonų ratelį nepapuola. Tiesa pasakius, galimybės fotografuoti 10-bitų HEIF vaizdus neturi ir „iPhone 7“ šeimos atstovai.

Kaip ten bebūtų, nors senesni įrenginiai ir negali filmuoti naujuoju formatu, jie gali jį atkurti. Tiesa, senesniuose „Apple“ telefonuose nepavyks peržiūrėti 4K skiriamosios gebos failų:

Mac

iMac video

Iki šiol galingesnis „Mac“ kompiuteris galėjo koduoti/dekoduoti šiuos failus programinės įrangos sprendimų pagalba. Tai ganėtinai nenašus būdas ir, matyt dėl šios priežasties, „Apple“ nusprendė tai pakeisti. Visi kompanijos nauji kompiuteriai palaiko HEVC, tačiau senesniuose bus problemų. Senesni nei 2015 metų vidurio „Mac“ kompiuterių modeliai tegali atkurti 1080p/240fps ir, žinoma, jokių svaičiojimų apie 4K palaikymą iš „Apple“.

Jei turite „iPhone 8“, tačiau senesnį „Mac“ kompiuterį — persiunčiant nuotraukas iš telefono į kompiuterį, taip pat kaip ir per „AirDrop“, „Messages“ ar elektroniniu paštu – nuotraukos bus automatiškai sukonvertuotos į kol kas labiau suderinamą H.264/JPEG formatą. Jei persiunčiate failus naudodami USB jungtį — telefone galite nurodyti ar persiųsti originalius naujo formato failus ar juos konvertuoti, nepriklausomai nuo to ar kompiuteris į kurį persiunčiate tuos formatus supras ar ne.

Apple TV ir iPad

Apple TV ir MacBook Pro

Abu „iPad Pro“ modeliai gali ir filmuoti, ir fotografuoti naujais formatais be apribojimų. Tačiau, panašu čia ir baigiasi „iPad“ neribotos galimybės.

  • iPad Pro (1os ir 2os kartų) – palaiko filmavimą HEVC ir fotografavimą HEIF formatais
  • iPad Air 2 – maksimali skiriamoji geba: 1080p/240fps.
  • iPad Air ir iPad mini (Retina modeliai) — maksimali skiriamoji geba 1080p/60fps ar 720p/240fps.
  • Apple TV 4K – palaiko naujus formatus.

Naujausios kartos „Apple TV“ tai žingsnis, kurį „Apple“ turėjo žengti prieš kelis metus. Šis atnaujinimas „Apple TV“ vėl padarė konkurencingu įrenginiu.

Jei kuriate turinį skirtą „Apple“ ekosistemai — įsitikinkite, kad naudojate hvc1 kodeko tipą. Tai informuos įrenginį, kad jis atkuria HEVC failą.

Rimčiau užsiimantiems video, žemiau pateikiu informaciją iš WWDC 2017 konferencijos metu vykusios paskaitos apie HEIF ir HEVC formatus.

Šaltinis: Apple
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų