Iki Macintosh buvo Lisa

Nedaugelis žino, kad iki pasirodant kompiuterinę revoliuciją pradėjusiems „Apple Macintosh“ buvo, dabar „Mac“ šlovės šešėlyje tūnantis, kompiuteris „Lisa“.

„Lisa“ buvo išleistas, o gal išleista 1983 metais. Šio kompiuterio gamyba nutraukta praėjus trims metams, paliekant šį kompiuterį tūnoti visus garbės spindulius surinkusiam „Apple Macintosh“.

Apple Lisa

Pagrindinė „Lisa“ neišpopuliarėjimo priežastis buvo jos kosminė kaina - 9 995 USD, kuri 2022 metų pinigine išraiška būtų apie 28 551 USD. Praėjus vieneriems metams po „Lisa“ išleidimo rinkoje pasirodė panašių parametrų 128K „Macintosh“ kompiuteris, kuris kainavo 2 495 JAV$ ir nenuostabu, kad „Lisa“ kaina prigesindavo daugelio, norėjusių įsigyti šį kompiuterį, entuziazmą.

Nežiūrint tiems laikams galingų „Lisa“ grafinių sugebėjimų, be nesuvokiamai aukštos kompiuterio kainos ji turėjo ir daugiau keistenybių:

  • kiekvienam „Lisa“ kompiuteriui „Apple“ motininės plokštės mikroschemoje „įsiūdavo“ unikalų nepakeičiamą serijinį numerį ir pirmą kartą atidarius aplikaciją iš disketės („floppy“ disko) ar nukopijavus ją į „Lisa“ kietąjį diską, tas serijinis numeris būdavo įrašomas į aplikacijos kodą ir tai reiškė, kad ta aplikacija galėjo veikti tik tame konkrečiame kompiuteryje. Tokiu būdu buvo realizuojama autorinių teisių apsauga, nes parduota ar į kitą kompiuterį nukopijuota aplikacija neveikdavo. Tai turėjo ir šalutinį efektą: sugedus kompiuteriui ir pakeitus jo motininę plokštę (ar visą kompiuterį) tekdavo pirkti ir naują aplikaciją.
  • Esame pratę, kad tame pačiame aplanke negalime sukurti kito failo kurio pavadinimas būtų lygiai toks pats kaip jau jame egzistuojančio. Tačiau, „Lisa“ OS nematė tame jokios problemos: kiekvienas sukurtas failas turėjo savo sisteminį pavadinimą susietą su pavadinimu, kurį jam suteikė vartotojas, todėl viename aplanke galėjote sukurti kad ir 10 ar daugiau failų, kurių pavadinimas būtų „Mano svarbus dokumentas“.
  • Daugelis prisimenate kompiuterinę 2000 metų (millenium) fenomeno isteriją… (Man pačiam teko per naktį budėti ir stebėti ar visos sistemos veiks taip kaip turėtų ir ar niekas nebuvo pamiršta ir neatnaujinta ruošiantis pasitikti siaubingąjį baubą „Millenium’ą“).
    Nesunku įsivaizduoti kokie galvos skausmai būtų kankinę kompiuterius turinčią visuomenę jei tuo metu kompiuteriai būtų turėję „Lisa“ datos suvaržymus - „Lisa“ galėjo „priimti“ tik datas tarp 1981 ir 1995 metų. Tiesa, 32-bitų Unix bei kelios kitos sistemos, jei dar bus naudojamos su tokia pačia, jei ne didesne problema susidurs 2038 metais, nes tai maksimalūs metai, kurie jose galės būti nustatyti, o jei tiksliau tai tai problema atsiras 2038 metų sausio 19 dieną 03 val. 14 min. 07 sek. 64-ų bitų sistemose maksimalūs metai yra daugiau nei 4 000 000 000 000 ir vargu ar tai turėtų mus 64-bit sistemų vartotojus jaudinti.

Lisa turėjo ir daugiau įdomių dalykų, vienas jų įjungimo išjungimo mygtukas, kuris veikdavo ne kaip elektrinis jungiklis „nukertantis“ elektros padavimą įrenginiui, bet kaip programuojamas mygtukas, kurį nuspaudus būdavo išsaugoma informacija, langų pozicijos ir t.t. ir kompiuteris pereidavo į energijos saugojimo režimą. Prie šios tam laikui revoliucingos idėjos „Apple“ vėl sugrįžo tik 2011 metais su „OS X Lion“.

Nors „Lisa“ jau senokai tapo istorija, jos palikimas ir tų laikų dvasia išliko keliuose demonstraciniuose video, kuriuose rodoma kaip naudotis kompiuteriu. Žiūrint šiuos video nenorom pradedi stebėtis, kaip dalykai, kurie dabar atrodytų be galo nepatogūs, tais laikais buvo revoliucingi ir laiką lenkiantys, nors ir už nežmoniškus pinigus.

Bet kuriuo atveju šie video verti pažiūrėti ir pamatyti, kaip atrodė „Lisa“ su monstriška prie jos pajungta 80-tųjų klaviatūra, didelėms ertmėmis „floppy“ diskeliams ir revoliucinga vartotojo aplinka.

Taip pat skaitykite: • „Macintosh“ 30 metų [galerija]
Beprotiškai puiki „Apple“ istorija
Prieš 33 metus „Apple“ per akimirką padarė apie 300 žmonių milijonieriais
Kaip „iMac“ vos netapo MacMan
Kodėl „Apple“ pelė neturi mygtukų
Po 13 metų ieškojimų surasta Steve Jobs užkasta „Lisa pelė“

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų