42-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

42-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų, skirtų „Apple“ entuziastams bei kompanijos įrangos naudotojams, apžvalga.

  • Jei turite „Apple Watch“, tikriausiai žinote, kad palietus laikrodžio ekraną dviem pirštais laikas pranešamas balsu. Nelabai dažnai šia funkcija naudojuosi, bet neseniai pasinaudojau ir… laikrodis prabilo lietuviškai. Tiesa, pabandžiau tai lygiai 00:00 ir laikrodis mane informavo, kad dabar 24 „diena“. Nustebau, nes su 24-ta kaip ir viskas gerai, bet ne diena. Toliau, kai jau buvo valandos su keliomis minutėmis, laiką laikrodis sakė teisingai – natūraliu, ne robotizuotu balsu – dvidešimt ketvirta penkios. Vėliau, kai buvo 12 minučių po dvidešimt ketvirtos valandos, iš pranešimo liko tik „dvylikos“. Dar po poros minučių mergina iš laikrodžio pranešė „septinta keturiolikos“, „septinta penkiolikos“. Vėliau buvo „dvidešimt ketvirta devyniolikos“, „dvidešı̇̀mt“. Poros vėlesnių bandymų metu laiką sakė teisingai. Daugiau jo nebekankinau. Matyt funkcija dar neišbaigta arba po pirmojo bandymo išgirsti laiką, laikrodis siuntėsi garsinę informaciją ir man jį „kamantinėjant“ ji buvo atsisiųsta dar ne visa. Bet kuriuo atveju tai rodo, kad „Apple“ juda ir „watchOS“ lietuvinimo keliu ir smagu, kad ne tik keičia tekstą (nors jai dar reikia nemažai padirbėti šioje srityje), bet atsiranda ir lietuviškas balsas.
    (i) Jei dviem pirštais palietus laikrodžio ekraną laikas nepranešamas, matyt ši funkcija jūsų laikrodyje išjungta. Atidarykite laikrodyje Settings » Clock ir įjunkite Speak Time
  • Būsimas „iOS“ 18.1 naujinimas leis naudotojams pakeisti ankstesnį pagrindinį el. pašto adresą bei pakeisti el. pašto adresus turintiems iCloud.com, mac.com arba me.com. Anksčiau „Apple“ neleido keisti pirminio „iCloud“ el. pašto adreso ir norintys naudoti kitą adresą galėjo sukurti el. pašto adreso „alias'ą“.
    Nuo „iOS“ 18.1 versijos „iOS“ naudotojai gali pakeisti pagrindinį el. pašto adresą, susietą su jų „Apple“ paskyra (anksčiau vadinta „Apple ID“) ir prisijungimui naudoti naują arba ankstesnį adresą. Anksčiau naudotojai turėjo ištrinti savo seną pagrindinį adresą ir iš naujo patvirtinti savo tapatybę, kad galėtų pradėti naudoti naująjį.
    Net jei naudojote „alias'ą“, pirminį el. pašto adresą vis tiek galėjo matyti kiti, kai naudotojai siunčia užklausas bendrinti dokumentus arba kolaboruoja dokumentų redagavime. Tas pats pasakytina ir apie kvietimų į renginius siuntimą Kalendoriaus aplikacijoje.
  • iOS“ 18.1 kai kurios Lietuvos vietos „Apple“ žemėlapių programėlėje galės būti atvaizduotos 3D formatu. Vargu ar tai šių metų gegužės mėnesį pastebėtų, kai kurių Lietuvos miestų gatvėmis važinėjančių, „Apple Maps“ automobilių darbo rezultatas. Jie greičiausiai dirbo kompanijos žemėlapių „Look Around“ funkcijai.
  • „Apple“ oficialiai susisiekė su Kalifornijos DMV ir paprašė atšaukti jos autonominių transporto priemonių programos gamintojo leidimą testuoti. Leidimas, kuris jei nebūtų buvęs atšauktas galiotų iki 2025 m. balandžio 30 d. Leidimo galiojimas nutrauktas rugsėjo 27 d. Atsižvelgiant į tai, kad leidimas tiesiogiai susijęs su projektu, tai tikriausiai yra vienas iš didesnių išorinių ženklų, rodančių, kad „Apple“ autonominių automobilių projektas yra atšauktas.
    Nors tai būtų buvęs vienas įdomesnių „Apple“ projektų, gal net įdomesnis nei „Vision Pro“, tačiau kompanijai jis atneštų nemažų rūpesčių: kas ir kur gamins automobilį, kaip bus atliekamas jo aptarnavimas ir t.t. Ko gero tai ir tapo viena pagrindinių priežasčių kodėl „Apple“ nutraukė savo „Project Titan“. Buvo manoma, kad automobilio kaina bus didesnė nei 100 000 USD, o jo pasirodymo buvo tikimasi 2028 m.
  • „Apple Vision Pro“ nepadarė perversmo rinkoje, tačiau bendrovė neatsisako idėjos kurti akinius vienijančius skaitmeninį ir realų pasaulį. Naujame Mark Gurman pranešime teigiama, kad jau kitais metais „Apple“ gali išleisti naują mišrios realybės įrenginį, o jo kaina JAV bus apie 2000 USD – prieinama didesniam žmonių kiekiui.
  • Režisierius ir videoblogeris Joey Helms sukūrė kinematografinį vaizdo įrašą apie Čikagą, naudodamas „iPhone 16 Pro“. Kai kurių fragmentų filmavimui, jis telefoną tvirtino prie drono. Žinoma, filmuojant naudota nauja funkcija leidžianti filmuoti 4K raiška 120 kadrų per sekundę greičiu. Helms viską nufilmavo „iPhone 16 Pro“ „ProRes LOG“ režimu, o tada vaizdo medžiagą redagavo „Final Cut Pro X“. Jokios trečiosios šalies programinės įrangos, tik dronas ir „iPhone“. Reikia paminėti, kad Helms naudojo profesionalesnį, nei įprasti, drono modelį – prie kurio galima pritvirtinti prie profesionalią DSLR ar filmavimo kamerą. Tačiau, kaip ir fotografuojant, kai „fotografuoja ne fotoaparatas, o žmogus“, taip ir filmuojant – be režisieriaus talento (net ir su ta pačia įranga) ne visi galėtų sukuti panašų vaizdo įrašą.
  • „Apple“ pasidalino nauja, „Made on iPad“ („Sukurta naudojant iPad“) serijos reklama pavadinimu „Goalie Masks“ („Vartininko šalmas“). Kai kurias geriausių NHL vartininkų šalmų dizaino menininkai sukūrė naudodami „iPad Pro“. Po minčių šturmo su vartininkais, šalmų menininkai, naudodami „iPad Pro“ ir „Apple Pencil Pro“ kūrė suasmenintus meno kūrinius, kurie vėliau buvo rankomis nupiešti ant tikrų šalmų.
  • „Apple“ papasakojo kaip teisingai valyti „AirPods Pro 2“ ausinių tinklelį.
  • „ArXiv“ paskelbtame tyrime, kurio metu buvo siekiama nustatyti ar populiarių dirbtinio intelekto kalbų, tokių kaip naudojamų „OpenAI“, „Meta“ ir kitų, didieji kalbų modeliai (angl. LLM – ‌large language model) gali susidoroti su matematinėmis samprotavimo užduotimis, pateikiamas ir „Apple“ vertinimas. Tyrimo rezultatai parodo, kad net ir nedideli klausimų formulavimo pakeitimai gali sukelti didelių modelio veikimo nukrypimų, kurie gali pakenkti jų patikimumui scenarijuose, kuriuose reikalingas loginis nuoseklumas.
    „Apple“ atkreipia dėmesį į nuolatinę kalbos modelių problemą: jų priklausomybę nuo modelių atitikimo, o ne nuo tikro loginio samprotavimo. Keliais bandymais mokslininkai įrodė, kad į klausimą įtraukta nesvarbi informacija – detalės, kurios neturėtų turėti įtakos matematiniam rezultatui – gali lemti labai skirtingus modelių atsakymus.
    Vienas iš pavyzdžių, pateiktų straipsnyje, yra paprastas matematikos uždavinys, kuriame klausiama, kiek kivių žmogus surinko per kelias dienas ir pateikta nereikšminga informacija apie kai kurių kivių dydį. Tokie modeliai kaip „OpenAI o1“ ir “Meta Llama“ neteisingai pakoregavo galutinę sumą, nepaisant to, kad papildoma informacija niekaip nebuvo susijusi su galutinius rezultatu.
    Šis trūkumas paskatino tyrėjus daryti išvadą, kad modeliai nenaudoja tikrosios logikos problemoms spręsti, o remiasi sudėtingu modelio atpažinimo keliu, išmoktu mokymo metu. Jie nustatė, kad „vien pavadinimų pakeitimas gali iškreipti rezultatus“ (apie 10%), o tai gali kelti problemų dirbtinio intelekto programų, kurioms reikia nuoseklaus ir tikslaus samprotavimo realiame pasaulyje, ateičiai.
  • Pirmadienį „Apple“ išleido antrojo, populiariausio „Apple TV+“ mokslinės fantastikos serialo, „Silo“ sezono anonsą. Serialo siužetas sukurtas pagal Hugh Howey knygų seriją. Seriale veiksmas vyksta pasaulyje, kuriame visi gyvena po žeme, paslapčių apgaubtame siloso bokšte.
    Apple TV+“ prenumeratoriams antrojo „Silos“ sezono premjera įvyks lapkričio 15 d.
  • „Apple“ išleido oficialų filmo „Bread & Roses“ (Duona ir rožės“) anonsą – originalų dokumentinį filmą, nagrinėjantį Talibano poveikį moterų teisėms ir pragyvenimo šaltiniams šiam užgrobus valdžią Afganistane.
    Dokumentinis filmas seka tris moteris realiu laiku, kaip jos kovoja, kad atgautų savo savarankiškumą. Režisierė Sahra Mani perteikia neredaguotą Afganistano moterų dvasią ir atsparumą vaizduodama jų skaudžią padėtį. Filmą „Apple TV+“ prenumeratoriai galės pažiūrėti lapkričio 22 d.
  • Šiuo metu vienintelės operacinės sistemos palaikančios „Apple Intelligence“, yra „iOS“, „iPadOS“ ir „macOS“. Mark Gurman iš „Bloomberg“ rašo girdėję gandus, kad 2025 m. „visionOS“ taip pat gaus dirbtinio intelekto funkcijas. Tačiau panašu, kad bendrovė taip pat planuoja dirbtinį intelektą įdiegti ir „tvOS“. Ši naujiena puikiai dera su „Apple“ pastangomis sutelkti dėmesį į kuo didesnį priedų palaikymą ir dirbtinio intelekto „Apple Intelligence“ diegimą savo įrenginiuose.
    Kol kas manoma, kad per ateinančius metus „Apple“ išleis du išmaniuosius ekranus. Pirmasis galėtų būti išleistas 2025 m., o jo naudotojai galėtų jame žiūrėti „Apple TV+“ turinį, naudoti skambinimui per „FaceTime“, naršymui internete ir pagrindinėms „Apple“ programoms, tokioms kaip „Kalendorius“ ir „Užrašai“. Šis kompanijos produktas galėtų tiesiogiai konkuruoti su „Amazon Echo“.
  • Anot gandų, artimiausiu metu „Apple“ gali išleisti itin galingą stalinį įrenginį, kainuojantį apie 1000 USD, kurio pagrindinė paskirtis būtų namų saugumo stebėjimas, pažangios vaizdo konferencijos ir medijos atkūrimas su aukštos kokybės garsu. Besisukinėdamas ant robotiškos kojos šis įrenginys naudotų „Apple Intelligence“, kad galėtų sekti naudotoją šiam judant, naudotų „Center Stage“ galimybes ir t.t.
  • Automobilio rakto funkcija, jau kurį laiką „iPhone“ savininkams leidžia atidaryti ir užvesti automobilius naudojant. Patyrinėjus naują „Piniginės“ („Wallet“) programos kodą aptikta, kad dar trijų kompanijų – „Volvo“, „Polestar“ ir „Audi“ automobiliai netrukus palaikys „Apple“ automobilio raktų sistemą. Tai, kad šių kompanijų pavadinimai yra kode nereiškia, kad šis funkcionalumas šių gamintojų automobiliuose atsiras, tačiau tai patvirtina, kad prie jo dirba „Apple“.
  • Patikimas „Apple“ gandų skleidėjas „Phone Chip Expert“ kinų „Weibo“ paskelbė, kad 2026 m. „iPhone“ telefonuose („iPhone 18“) bus naudojamas naujos kartos TSMC 2 nanometrų gamybos procesas kartu su nauju pakavimo metodu. Dabar naudojamas „InFo“[1] pakavimo metodas, o naujasis – WMCM[2]. Taip pat telefonuose bus diegiama 12 GB operatyviosios atminties.
    Kalbant apie atmintį, visuose dabartiniuose „iPhone 16“ modeliuose yra 8 GB RAM. Tai laikoma minimaliu „Apple Intelligence“ reikalavimu. „Apple“ analitikas Ming-Chi Kuo, dar rugpjūčio mėnesį teigė, kad tikisi, jog kitų metų „iPhone 17 Pro“ turės 12 GB RAM, todėl labai tikėtina, kad tiek operatyviosios atminties turės visi „iPhone 18“ serijos telefonai.
  • „Apple“ antradienį išleido naują „iPad mini“. Tai pirmasis jos mažiausio planšetinio kompiuterio atnaujinimas nuo 2021 m. Naujajame „iPad mini“ yra greitesnis „A17 Pro“ procesorius, tas pats lustas, kuris buvo praėjusių metų „iPhone 15 Pro“, o tai reiškia, kad jis palaiko „Apple Intelligence“.
    Trečiąjį bendrovės fiskalinį ketvirtį „Apple“ parodė stipriausią „iPad“ segmento augimą, kuris išaugo apie 24% per metus po to, kai pirmą kartą nuo 2022 m. pristatė keletą naujų „iPad“. Mažiausias „iPad“ pritraukė daugybę vartotojų, kurie vertina jo 8,3 colio ekrano mobilumą, puikiai tinkantį knygų skaitymui ar užrašams. Naujasis „iPad mini“ palaiko „Apple Pencil Pro“, kuris buvo pristatytas, anksčiau šiais metais, kartu su „iPad Pro“ ir galima rinktis ių 128GB, 256GB ir 512GB talpos modelių. naujasis septintos kartos „iPad mini“ turi 8GB RAM – dvigubai daugiau nei šeštosios kartos „iPad mini“. Nors visoms pasaulio šalims naujasis „iPad mini“ komplektuojamas su įkrovikliu (20W), naudotojams ES jis komplektuojamas tik su pintu USB-C įkrovimo laidu.
    7-tos kartos „iPad mini“ kaina Lietuvoje prasideda nuo 619 €.
  • Buvęs JAV prezidentas Donald Trump pasidalino informacija, kad „Apple“ generalinis direktorius Tim Cook neseniai susisiekė su juo dėl bendrovei ES skirtos 15 mlrd. USD baudos. Informacija apie telefono skambutį Trump pasidalino interviu „PBD podcast“ laidos metu. Reziumuojant pokalbį, D. Trump pasakė: „Tai daug. Bet Tim, pirmiausia aš turiu būti išrinktas, bet aš neleisiu jiems išnaudoti mūsų kompanijų.“
    Nesunku įsivaizduoti ką „Apple“ galvoja apie ES. Anksčiau šiais metais jau buvo paskirta maždaug 2 mlrd. USD bauda už tarią piktnaudžiavimą dominuojančia padėtimi muzikos srautinio perdavimo programėlių platinimo rinkoje. Prie šios sumos pridėjus 15 milijardų USD (13 mlrd. €), nes Europos Komisija nusprendė, kad „Apple Group“ priklausančios įmonės 1991–2014 m. gavo mokesčių lengvatas Airijoje, gaunasi nemenka sumelė.
  • Nors išankstiniai naujojo „iPad mini“ užsakymai jau prasidėjo, užsisakę įrenginio negaus iki spalio 23 d. „Apple“ pranešime spaudai užsimenama, kad „Apple Intelligence“ įrenginyje veiks su būsimu atnaujinimu ir ši dirbtinio intelekto funkcija neveiks įrenginį išleidžiant. Vargu ar kompanija sekančią dieną po to kai naudotojai pradės gauti naujuosius „iPad mini“ išleis atnaujinimą, o penktadieniais kompanija įprastai atnaujinimų neišleidžia. Tai leidžia manyti, kad naujų „iOS“ 18.1, „iPadOS“ 18.1, „macOS 15.1“ ir t.t. versijų galime sulaukti pirmadienį, spalio 28 d., o gal net ir kiek vėliau (priklausomai nuo beta versijų testavimo rezultatų).
  • „Apple“ išleido XProtect naujinimą (versija 5278), skirtą visoms palaikomoms „macOS“ versijoms. Kaip ir įprasta, „Apple“ neskelbia informacijos apie tai, kokias saugos problemas šis naujinimas taiso.
  • Pripažintas „Emmy“ ir BAFTA apdovanojimus pelnęs šnipų dramos serialas „Slow Horses“, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka „Oskaro“ apdovanojimų laureatas Gary Oldman, šuoliuoja į šeštąjį sezoną, nors 4 sezonas tik ką baigėsi (spalio 9 d.) 5 „Slow Horses“ sezonas jau sulaukė pritarimo iškart po 3 sezono finalo, gerokai prieš 4 sezono startą. Beje, „Slow Horses“ yra ilgiausiai rodoma transliuotojo laida pagal sezonų skaičių, nors reikia pripažinti, kad šešių epizodų sezonas nėra ilgas.
  • Likus kiek daugiau nei metams iki ilgametės Jungtinės Karalystės konservatorių vyriausybė, kuri 2024 m. viduryje nebuvo perrinkta, padarė vieną iš daugelio anti-Europinių veiksmų. Ji pareiškė, kad nekopijuos ES bendro USB-C įkroviklio standarto reikalavimo. Šis žingsnis priimtas po to, kai 2022 m. ES priėmė teisės aktus, pagal kuriuos iki 2024 m. gruodžio mėn. reikalaujama, kad dauguma nešiojamų elektroninių prietaisų įkrovimui naudotų USB-C. ES sprendimu buvo siekiama sumažinti elektroninių atliekų kiekį ir pagerinti įkroviklių sąveiką.
    Dabartinė JK leiboristų vyriausybė dabar bando išsiaiškinti, ar USB-C kaip standarto priėmimas būtų naudingas įmonėms, vartotojams ir aplinkai. Konsultacijos truks aštuonias savaites ir baigsis 2024 m. gruodžio 4 d.
  • Carol Surface prie „Apple“ prisijungė 2023 m. pradžioje ir užėmė Chief People Officer pareigas, tačiau po mažiau nei dvejų metų darbo ji ketina palikti kompaniją.
    Vyriausiojo personalo pareigūno vaidmuo buvo sukurtas perimant žmogiškųjų išteklių skyrių, iš pradžių jam vadovavo Deirdre O'Brien ir sukūrė savo padalinį. O'Brien buvo vyriausiasis žmonių ir mažmeninės prekybos skyriaus viceprezidentas nuo 2019 m., kol pareigos skilo į kelias dalis. Remiantis „Bloomberg“ pranešimu, Carol Surface palieka „Apple“, o vyriausiojo žmonių pareigūno pareigos vėl atiteks Deirdre O'Brien. Greito pozicijos pasikeitimo priežastis nežinoma.
  • „Apple“ trečiadienį paskelbė, kad įmonės, naudojančios „Business Connect“ įrankį, gali pridėti savo prekės pavadinimą ir logotipą ir jis bus rodomas „iPhone“ programose, kai iš įmonės bus skambinama į „iPhone“, logotipas bus prie įmonės matomas el. pašto ir mokėjimuose.
    „Business Connect“ „Apple“ pristatė pernai kaip būdą įmonėms būti matomoms, „Žemėlapiuose“, „Messages“, „Piniginėje“, „Siri“ ir kitose programose. Kiekviena registruota įmonė gali patvirtinti, kad jos informacija yra tiksli, ir pridėti papildomos informacijos, pvz., nuotraukų ar specialių pasiūlymų. Patvirtintos, naujausios verslo informacijos rinkimas gali būti naudingas „Apple“, jei ji kada nors paleis savo paieškos variklį arba „Apple Intelligence“ vidines funkcijas, užuot siuntusi vartotojus į išorinius šaltinius, pvz., „Google“, „Yelp“ ar „Meta“.
    Įmonės gali prisiregistruoti ir „Branded Mail“ funkciją naudoti jau šiandien, prieš tai kaip vėliau šiais metais ji taps prieinama visiems naudotojams. Šios funkcijos dėka, įmonės el. laiškus gali būti lengviau atpažinti ilgoje neskaitytų laiškų eilėje. Pastaraisiais metais „Gmail“ taip pat pridėjo naudoti autentifikuotų prekės ženklų logotipų ir varnelių, rodančių, ar el. laiškas gaunamas iš patvirtinto šaltinio funkciją.
    Be to, jei įmonės pasirinks „Business Caller ID“ funkciją, „Apple“ parodys jų vardą, logotipą ir skyrių „iPhone“ gaunamų skambučių ekrane. Ši funkcija turėtų būti naudinga, kai skambina nežinomas numeris. Rodomas įmonės logotipas ir pavadinimas prie telefono numerio leis žinoti, kad tai skambinama iš teisėtos įmonės. Funkcija bus pradėta taikyti kitais metais. Kitas nedidelis „Apple“ paslaugos „Tap to Pay“ atnaujinimas leis įmonėms rodyti savo logotipą priimant mokėjimus, vietoje kategorijos piktogramos rodymo.Business Connect
  • Trečiadienį „Apple“ išleido viešą „macOS Sequoia“ 15.1 beta versiją.
  • Naujame „Apple“ patente aprašomas projektorius galintis rodyti papildytos ir virtualios realybės turinio derinį ant stalo ir sienų. Norint jį matyti nereikės dėvėti kokių nors specialių akinių.
    Bendrovė teigia, kad gali būti projektuojamas mažos ir didelės raiškos turinio derinys ir kad įrenginys gali būti motorizuotas, kad galėtų rodyti turinį ant skirtingų paviršių...
    „Patently Apple“ pažymi, kad tai ne pirmas kartas, kai patentas atskleidžia, kad „Apple“ dirba su skaitmeninės projekcijos sistema, tačiau atrodo, kad tai yra pati įmantriausia iki šiol matyta versija.
    Vienas iš įmonės aprašytų galimų naudojimo scenarijų yra tas, kad visi galės matyti „Vision Pro“ naudotojo peržiūrimo turinio versiją.
  • „Apple“ šiandien pasidalijo laišku, kuriuo mini artėjančias „Apple Pay“ 10-ies metų sukaktį. „Apple Pay“ startavoJAV 2014 m. spalio 20 d., kaip „iOS“ 8.1 dalis. Dabar ši paslauga prieinama 78 šalyse.
  • „Apple“ ketvirtadienį priminė kūrėjams, kad ES jau pradėjo veikti reikalavimas kūrėjams, platinantiems programas Europos Sąjungoje dalytis informacija, įskaitant adresą, telefono numerį ir el. pašto adresą ES skirtoje „App Store“.

  1. InFo (Integrated Fan-Out) – pakavimo metodas leidžia integruoti komponentus, įskaitant atmintį, į paketą, bet daugiau dėmesio skiria vienkartinei pakuotei, kur atmintis paprastai prijungiama prie pagrindinio SoC (pvz., DRAM, dedama ant arba šalia pagrindinio ar grafinio procesoriaus branduolių). Jis leidžia sumažinti atskirų lustų dydį ir pagerinti jų veikimą.  ↩︎

  2. WMCM (Wafer-Level Multi-Chip Module) – pakavimo metodas puikiai integruoja kelis lustus ir kelių lustų modulio dalis tame pačiame pakete. Šis metodas leidžia sudėtingesnes sistemas, pvz., CPU, GPU, DRAM ir kitus pasirinktinius greitintuvus (pvz., AI/ML lustus) integruoti į vieną paketą. Tai suteikia daugiau lankstumo išdėstant skirtingų tipų lustus, sukraunant juos vieną ant kito arba vienas šalia kito, taip optimizuojant ryšį tarp jų.  ↩︎

Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį, o jums tai nieko papildomai nekainuoja.
Apytikslis skaitymo laikas (neskaičiuojant vaizdo įrašų žiūrėjimo): 5 minutės.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų