31-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

Tema: Naujienos

31-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams bei kompanijos įrangos naudotojams skirta informacija, naujienos ir gandai

  • Jau seniai sklando gandai, kad „Apple“ derasi su įvairiomis reklamos agentūromis, siekdama, kad „Apple TV+“ paslauga atsirastų tam tikros reklamos. Nors šiuo metu paslauga išlieka be skelbimų, tai gali pasikeisti – bent jau JK ir JAV.
  • 2012 m. liepos 28 d. „Apple“ įsigijo biometrinio autentifikavimo įmonę „AuthenTec“. Tai suteikė „Apple“ technologiją leidusią įdiegti „Touch ID“ ir „Apple Pay“.
  • 1993 m. liepos 29 d. „Apple“ išleido „Macintosh Centris 660av“ – kompiuterį su naujoviškomis garso ir vaizdo funkcijomis. Tai: „AppleVision“ monitorius su mikrofonu ir garsiakalbiais bei prievadą, kuris veikė kaip modemas su telekomunikacijų adapteriu. Kompiuteryje taip pat buvo „PlainTalk“ – pirmoji „Apple“ programinė įranga, atpažįstanti ir galinti sintezuojanti kalbą.
    Už palyginti mažą 2 489 USD kainą tai buvo vienas iš pirmųjų puikių ir prieinamų daugialypės terpės „Mac“ kompiuterių.
  • 1979 m. liepos 30 d. Apple inžinieriai pradėjo dirbti su „Lisa“ – pirmuoju kompiuteriu įmonės istorijoje su grafine sąsaja ir pele.
  • Šį rudenį „Silo“ sugrįš antrajam sezonui per „Apple TV+“. „Apple“ paskelbė populiaraus mokslinės fantastikos serialo antrojo sezono premjeros datą – lapkričio 15 d. Be to, tapo žinoma, kad Steve Zahn („War for the Planet of the Apes“) prisijungė prie „Silo“ aktorių.
  • Remiantis nauja „Bloomberg“ informacija, „Apple“ nusprendė atidėti savo dirbtinio intelekto „Apple Intelligence“ (AI) funkcijų išleidimą ir „iOS 18“ bei „iPadOS 18“ išleisti be jų. Atidėjimas įmonei suteiks daugiau laiko tobulinti ir ištaisyti klaidas dar iki funkcijos pasiekė vartotojus. Kalbama, kad galimas AI debiutas įvyks kartu su „iOS 18.1“ ir „iPadOS 18.1“ išleidimu.
  • Ispanijos nacionalinė rinkų ir konkurencijos komisija (CNMC) pradėjo tyrimą dėl galimo „Apple“ antikonkurencinio elgesio. Agentūra mano, kad „Apple“ mobiliųjų aplikacijų kūrėjams gali būti nustačius nelygias sąlygas. Jei įmonė bus pripažinta kalta, jai gali grėsti bauda iki 10 proc. nuo pasaulinių kompanijos pajamų. „Apple“ visus kaltinimus neigia.
  • Panašu, kad sukčiai vėl pradėjo taikyti jau prieš kurį laiką plačiai naudotą įsilaužimo į įrenginius per viešuosius USB įkroviklius metodą. Apie tai rašo „Phone Arena“.
    Šaltinio teigimu, šis saugumo spragos panaudojimas vadinamas „Juice Jacking“ ir yra naudojamas viešųjų išmaniųjų telefonų įkroviklių USB prievadams užkrėsti. Jis gali būti visur: traukinių stotyje, viešbutyje, autobuse ar traukinyje, prekybos centre, kavinėje ir pan. Kalbama ne apie maitinimo šaltinio lizdus, ​​o apie USB įkrovimo prievadus, kurie montuojami tiesiai į sieną ar stovą.
    Dar praėjusį šios atakos naudojimo laikotarpį FTB perspėjo, kad viešosios įkrovimo stotelės gali būti pavojingos tiek „Android“, tiek „iOS“ įrenginių naudotojams. Pasinaudoję užkrėstu USB prievadu, užpuolikai pavogti asmeninius duomenis gali net keliais būdais.
    Android 15“ įdiegė specialų „blokavimo režimą“, skirtą apsaugoti nuo užkrėstų įkroviklių. „iOS“ taip pat turi programinės įrangos prievado apribojimo parinktį. Tačiau šie nustatymai dėl vienokių ar kitokių priežasčių gali būti išjungti, todėl viešose vietose rekomenduojama naudoti savo maitinimo šaltinį ir įprastą elektros lizdą.
    Apie šį pavojų dar 2019 m. įspėjo Los Andželo apygardos prokuratūra.
  • „iPhone“ „Emergency SOS“ funkcija išgelbėjo keturių žygeivių, kurias nuo likusio pasaulio atkirto gaisrai Britų Kolumbijos (Kanada) Kuteney (Kootenay) regiono Makbeto ledynuose, gyvybes.
    „CBC News“ teigia, kad žygeivės buvo labai gerai pasiruošusios ir nukako į vietą, kurioje kelias dienas būtų buvusios saugios. Tačiau Mark Jennings-Bates, Kaslo paieškos ir gelbėjimo komandos vadovas, piešia dramatišką situacijos vaizdą ir tai, kaip susiklostė labai sudėtingos sąlygos: „Žarijos krito ant jų palapinės, todėl jos kovojo dėl savo gyvybių“, – sakė Jennings-Bates. „Mums labai pasisekė, kad ten galėjome patekti sraigtasparniu, nes jau galvojome apie tai, kad gali tekti atsisakyti šio bandymo gelbėti. Tai buvo tarsi karo zona.“
    „Mes sugebėjome su malūnsparniu perskristi kalnagūbrį ir radome jas tiksliai ten, kur nurodė mobiliojo telefono signalas, o tai tikrai neįprasta ir labai džiugina“, – sakė Jennings-Bates. „Šiuo atveju jų mobilusis telefonas tiesiogine prasme išgelbėjo jų gyvybes.“
  • „Apple“ pagaliau išsprendė užsitęsusią „iCloud Private Relay“ paslaugos nutrūkimą trukusį kelias dienas ir atkūrė visapusišką paslaugos veikimą visame pasaulyje.
    Nutraukimas, prasidėjęs ketvirtadienį ryte tęsėsi iki šeštadienio ryto. Dėl šios problemos kai kuriems vartotojams buvo sutrikęs interneto naršymas daugiau nei 48 valandoms, o tai yra neįprastai ilgas laikotarpis, kurio metu neveikia kokia nors „Apple“ paslauga. „Apple“ naudotojus įspėjo savo sistemų būklės tinklapyje, kur pažymėjo, kad paslauga galėjo būti lėta arba nepasiekiama.
    iCloud Private Relay“ paslauga buvo išleista 2021 m. 2022 m. ji turėjo veikimo sutrikimų, kai neveikė ir dauguma kitų „iCloud“ funkcijų. „iCloud Private Relay“ yra „iCloud+“ prenumeratos dalis sauganti naudotojų privatumą kai šie naršo internete naudodami „Safari“ naršyklę.
  • Nors „Apple Car“ projektas gali būti miręs, tačiau vis dar yra tikimybė, kad kai kurias „Apple“ technologijas pamatysime kitų kompanijų pagamintuose automobiliuose. Pavyzdžiui naujame kompanijos patente aprašoma technologija leidžianti pakeisti automobilio veidrodėlius kameromis, galėtų būti įdomi kandidatė. Tokios sistemos su kamerų vaizdais, rodomais prietaisų skydelio ekranuos jau yra, tačiau „Apple“ nori, kad vaizdas būtų projektuojamas ant priekinio automobilio stiklo…
  • Ketvirtadienį, prieš vidurnaktį (Lietuvos laiku) „Apple“ paskelbė savo trečiojo fiskalinių 2024 metų finansinius rezultatus. Bendrovės ketvirčio pajamos siekė 85,8 mlrd. USD, t.y. 5 procentais daugiau nei praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu ir, nežiūrint kritusių „iPhone“ pardavimų, didžiausios nei kada buvo trečią kompanijos fiskalinių metų ketvirtį. Ketvirtinis pelnas, tenkantis vienai akcijai, siekė 1,40 USD – 11 procentų daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu prieš metus. „Wall Street′o“ vilkai prognozavo, kad kompanijos pajamos bus 84,53 mlrd. USD, o pajamos už akciją sieks 1,35 USD. „Apple“ viršijo jų prognozes, o tai gali reikšti, kad kompanijos akcijų (AAPL) kreivė šoktelės į viršų. Prie gerų kompanijos rezultatų prisidėjo ir padėtį pataisį ūgtelėję „iPad“ pardavimai ir išaugusios pajamos iš paslaugų sektoriaus.
    Žemiau esantys grafikai interaktyvūs, tad galite virš jų pavedžioti pele ar patapšnoti pirštu.
Įprastai fiskaliniai „Apple“ metai prasideda paskutinį rugsėjo sekmadienį. Tačiau 2024 m. jie prasidėjo spalio mėn. 1 d. ir truks 364 dienas iki 2024 m. rugsėjo 28 d.
Duomenys: Apple
  • „Apple“ išleido kūrėjams skirtą „iOS 18.1“ beta versiją su kai kuriomis „Apple Intelligence“ funkcijomis. Rašymo įrankiai dabar leidžia perrašyti, taisyti ir apibendrinti tekstą įvairiose aplikacijose. „Siri“ gavo naują dizainą ir palaiko sklandų perjungimą tarp teksto ir balso sąveikos bei gali sekti kontekstą įvairiose užklausose, o aktyvuotas asistentas pasirodo šviesdamas telefono ekrano kraštinėse. Pašto programa turi skubių el. laiškų skyrių, el. pašto santraukas ir išmanųjį atsakymą. Naujas „Focus“ režimas apriboja pranešimus tik apie skubius pranešimus. Nuotraukų programėlė dabar siūlo natūralios kalbos paiešką, konkrečių momentų paieškas vaizdo įrašuose ir siužetu pagrįstą prisiminimų kūrimą.
    Tačiau tokių funkcijų kaip „Image Playground“, „Genmoji“, „Priority Notifications“, papildomų „Siri“ galimybių, „Photos“ aplikacijoje pašalinti nepageidaujamų elementų iš vaizdų ir „ChatGPT“ integracijos dar nėra.
    Tiesa, yra du „bet“: pirmiausia, „Apple“ nori, kad testuojamos „Apple Intelligence“ funkcijos būtų prieinamos tik JAV kūrėjams ir antra – net jei jums pavyks pergudrauti[1] „Apple“ – gali tekti palaukti eilutėje, kol „Apple Intelligence“ jums bus patvirtinta.
  • Liepos 26 d. Baltieji rūmai paskelbė, kad „Apple“ yra naujausias viešųjų JAV įmonių, kurios savanoriškai įsipareigojo laikytis dirbtinio intelekto taisyklių, sąrašo narė.
    Įsipareigojimai, pirmą kartą paskelbti 2023 m. rugsėjį, įpareigoja viešai atskleisti dirbtinio intelekto (DI) galimybes, pažymėti DI turinį ir dar daugiau. Šie įsipareigojimai nustato viešą standartą didžiausiems JAV kūrėjams, siekiant sumažinti apgaulę ir kitas naujas, nesaugias praktikas, kurios gali atsirasti dėl tikroviškai atrodančio DI turinio ar pažangių galimybių.
    „Apple“ prisijungimas „įtvirtina šiuos įsipareigojimus kaip atsakingų dirbtinio intelekto inovacijų kertinius akmenis“, – teigiama Baltųjų rūmų pranešime spaudai.
  • Antradienį naktį „Apple“ išleido „iOS“ 17.6, „iPadOS“ 17.6, „watchOS“ 10.6, „macOS Sonoma“ 14.6, „macOS Ventura“ 13.6.8, „macOS Monterey“ 12.7.6 ir „visionOS“ 1.3 atnaujinimus.
    Be klaidų ištaisymo ir saugumo spragų pašalinimo (kai kurios atnaujinimų ištaisomos saugumo spragos atrodo gana nemaloniai, tad nereikėtų šių atnaujinimų atidėti „geresniems laikams“), atnaujinimai pagrinde pakeičia kai kuriuos sistemos tekstus, tokius kaip: „Legacy Contact“ tekstą, pranešimą apie nežinomą tarptautinį žinutės siuntėją ir t.t bei kai kuriuose sistemos vietose pakeičia nuostatų pavadinimus. Pavyzdžiui apsilankę „Settings“ » „Privacy & Security“ » „Location Services“ nerasime anksčiau matyto „Siri & Dictation“, čia dabar toje vietoje liko tik „Siri“. Pajungus prie telefono „Beats Pill“ garsiakalbį - matysite jo piktogramą. Taip pat patobulintas „FindMy“ veikimas su „Apple Pencil“.
    MacBook Pro“ modelyje su M3 įdiegus „macOS Sonoma“ 14.6 atsiras nauja funkcija – dviejų ekranų palaikymas.
  • „Apple“ entuziastas Arthur Brassart surinko ir paviešino Jailbreak'ų istoriją pavadindamas ją „Jailbreak'ų kilimas ir nuopuolis: kaip Apple nužudė Cydiją“. Seniau naudojantiems „iPhone“ ir žinantiems kas per vaisius tas jailbreak'as gali būti įdomu prasibėgti šio nulaužimo keliais ir klystkeliais.
  • „Synchron“, žinoma dėl savo smegenų ir kompiuterio sąsajos technologijos išbandžiusi „iPad“ ir „iPhone“ nusitaikė į „Apple Vision Pro“.
    „Synchron“ sėkmingai implantavo smegenų ir kompiuterio sąsają į 64 metų vyro Mark, sergančio amiotrofine šonine skleroze, smegenis. Naudodamas šį smegenų ir kompiuterio sąsajos implantą, Mark gali valdyti „Vision Pro“ – ko anksčiau negalėjo padaryti dėl rankų ir plaštakų funkcijų praradimo.
    Mark naudoja implantą, kad vedžiotų žymeklį po ekraną, kol jis žaisdamas pasjansą, renkasi vaizdo įrašus, kuriuos būtų galima žiūrėti lyg kino teatre ir siunčia tekstinius pranešimus.
  • Slaptažodžiai, „Touch ID“ ir „Face ID“ gali tapti praeities technologijomis, nes „Apple“ kuria ateitį, kurioje atrakinti įrenginius būtų taip paprasta, kaip tiesiog paimti „iPhone“ į ranką arba leisti „Apple Watch“ pajusti jūsų unikalų širdies ritmą.
    Kiekvieno žmogaus širdis turi unikalų ritmą, kurį „Apple Watch“ stebi per EKG aplikaciją. Neseniai patvirtintame patente „Apple“ aprašo naudotojų identifikavimo pagal unikalius širdies ir kraujagyslių matavimus metodą.
  • Kartu su „iPhone 14“ pristatyta „Apple“ paslauga „Emergency SOS“ leidžianti skambinti pagalbos numeriu net tada, kai netoliese nėra mobiliojo ryšio signalo ar „Wi-Fi“ tinklų, plečia savo geografiją ir dabar ši paslauga tapo prieinama ir Japonijos naudotojams. Pirmiausia „Emergency SOS“ paslauga buvo pristatyta JAV ir Kanados naudotojams, o dabar ji prieinama „iPhone 14“ ir naujesnius modelius turintiems Australijoje, Austrijoje, Airijoje, Belgijoje, Italijoje, Ispanijoje, Japonijoje, Jungtinėje Karalystėje, Liuksemburge, Naujojoje Zelandijoje, Nyderlanduose, Portugalijoje, Prancūzijoje, Šveicarijoje ir Vokietijoje.
  • Dažnai patikimą informaciją pateikiantis Sonny Dickson paviešino galimai „iPhone 16“ modelių vaizdus, demonstruojančius telefono nugarėlės dizainą ir spalvų parinktis. Iš šio paveikslėlio galima spręsti, kad būsimuose ne Pro „iPhone“ modeliuose „Apple“ grįš prie „iPhone 12“ tipo vertikalios kameros sąrankos.Sonny Dickson paviešino galimai „iPhone 16“ modelių vaizdus.Jis taip pat pasidalino ir galimais „iPhone 16 Pro Max“ nugarėlių vaizdais. Tarp jų yra ir labai juodas „Black Titanium“ spalvos telefonas.Sonny Dickson paviešino galimai „iPhone 16 Pro Max“ modelių vaizdus.
  • Anot Taivano „DigiTimes“ būsimuose „iPhone 16 Pro“ ir „iPhone 16 Pro Max“ modeliuose „Apple“ diegs „Wi-Fi 7“ palaikančius lustus. Tai leis įrenginiams vienu metu siųsti ir gauti duomenis 2,4 GHz, 5 GHz ir 6 GHz dažnių juostose, todėl „Wi-Fi“ greitis bus didesnis, delsa bus mažesnė ir ryšys bus patikimesnis. Tikimasi, kad „Wi-Fi 7“ užtikrins didžiausią 40 Gbps duomenų perdavimo greitį, o tai yra 4 kartus greičiau nei „Wi-Fi 6E“. Vienintelis dalykas yra tai, kad naudotojai turės turėti „Wi-Fi 7“ palaikančius maršrutizatorius.
    Visi „iPhone 11“ – „iPhone 14“ modeliai palaiko „Wi-Fi 6“, o „iPhone 15 Pro“ ir „iPhone 15 Pro Max“ – „Wi-Fi 6E“. Apie „Wi-Fi 7“ palaikymą „iPhone 16 Pro“ modeliuose anksčiau pranešė „Haitong Securities“ analitikas Jeff Pu.
    Naujų išmaniųjų „Apple“ telefonų pristatymo tikimasi šių metų rugsėjį.
  • „RR Auction“ aukcione parduodamas „Apple-1“ (taip pat žinomas kaip „Apple I“ arba „Apple Computer 1“), kurį 1978 m. pirmajai „Apple“ programų inžinierei Dana Redington padovanojo Steve Jobs ir Steve Wozniak.
    Aukciono aprašyme teigiama, kad kompiuterio plokštė atkurta iki visiško funkcionalumo, su visais komponentais ir priedais, reikalingais darbui. Ši plokštė yra iš „Apple“ darbuotojos Dana Redington kolekcijos, kuriai ji priklauso nuo 1978 m. pradžios.
  • Google“ paskelbė naują vaizdo įrašą, kuriame džiaugiasi būsimo RCS palaikymo „iPhone“ pristatymu.
  • „Apple“ išleido 200-tąją „Safari Technology Preview“ naršyklės versiją.
    Pirmą „Safari Technology Preview“ naršyklės versiją „Apple“ išleido 2016 m. kovo mėn. Ją „Apple“ sukūrė, kad naudotojai galėtų išbandyti funkcijas, kurias planuojama naudoti būsimose „Safari“ naršyklės versijose.
  • „Apple“ susilaukė neigiamų reakcijų dėl reklamos, kuri, pasak kritikų, Tailandą vaizduoja neigiamai. 10 minučių trukmės komiškame trumpame filme rodomi verslo partneriai, lakstantys po šalį tvarkydami savo verslo reikalus. Tailando ministras pirmininkas gynė savo „minkštosios galios“ potencialą, tačiau kai kurie socialinės žiniasklaidos vartotojai siunta.
    Dėl kilusios nepasitenkinimo bangos, prieigą prie šio savo vaizdo įrašo „YouTube“ kanale „Apple“ apribojo.
  • „Apple“ aplikacijų parduotuvėje skirtoje „Mac“ nebeliko oficialios „Twitter for Mac“ aplikacijos. Nors tai nepatvirtinta, akivaizdžiausias spėjimas yra tai, kad X (anksčiau buvusi „Twitter“), pagaliau nusprendė pašalinti savo apleistą aplikaciją. Naudojantys „Twitter for Mac“ aplikaciją „Apple Silicon“ (M) procesorių turinčiuose kompiuteriuose, pamatys iššokusį langą raginantį atnaujinti aplikaciją ir jei sutiks – jų „Mac“ kompiuteryje bus įdiegta „iPadOS“ aplikacijos versija. Joje yra visos modernios X funkcijos, įskaitant dirbtinio intelekto funkcijas ir kitas „Premium“ parinktis, tačiau ji taip pat praranda tai, kas „senais gerais laikais“ darė „Twitter“ patrauklią. „Mac“ aplikacija buvo tokia sena, kad šiandien joje nerodomos reklamos, akcijos ir bendruomenės užrašai. Tai suteikė saugų prieglobstį nuo sukčių ir keistų/politinių reklamų.
    Galima pasilikti ir su sena aplikacija, ji bent jau kol kas veikia. Tačiau, kaskart norint ką nors parašyti, tenka kovoti su iššokančiu langu raginančiu aplikaciją atnaujinti.
  • „Apple“ ketvirtadienį atnaujino kūrėjams skirtas „App Store“ gaires, kuriose pakeistos emuliatoriaus taisyklės (4.7 punktas) ir įtrauktas aiškus leidimas kompiuteriniams emuliatoriams atsisiųsti žaidimus.

  1. Verta paminėti, kad toks pergudravimo būdas jokiu būdu nėra oficialus. Panašu, kad „Apple“ kol kas nenori, kad asmenys, esantys už JAV ribų, naudotų „Apple Intelligence“. Taigi, šis sprendimas gali būti užblokuotas kitame atnaujinime. Tačiau kol kas tai gali suteikti, turintiems „Apple“ kūrėjo paskyrą, galimybę išbandyti naujas AI funkcijas. Norėdami priversti „Apple Intelligence“ veikti už JAV ribų:

    • Aplikacijoje Settngs pasirinkite General
    • Pakeiskite regioną į JAV ir įsitikinkite, kad įrenginio kalba nustatyta kaip English (United States). Lietuvių ar kitą naudojamą kalbą galite nurodyti kaip antrą.
    • Palaukite kol įrenginys pritaikys pakeitimus.
    • Grįžlite į Settings ir pasirinkite Apple Intelligence & Siri. Čia galite matyti „Apple Intelligence“ laukimo eilėje (waitlist) parinktį. Jei nematote nustatykite Siri kalbą į English (United States).
    Atsidūrę eilėje – laukite kol „Apple“ patvirtins jums galimybę testuoti AI funkcijas. Kai jūsų prieiga prie AI bus patvirtina – gausite apie tai informuojantį pranešimą. ↩︎

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų