25-osios 2024 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

25-osios 2024 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Pasak „Financial Times“, pranešime, kuriame cituojami trys su šiuo klausimu susipažinę žmonės, Europos Komisija planuoja apmokestinti „Apple“ už Skaitmeninių rinkų akto nuostatų pažeidimą. EK teigia, kad „iPhone“ gamintoja nesilaikė įsipareigojimų pagal įstatymą, kuris verčia bendrovę leisti programėlių kūrėjams „nukreipti“ vartotojus į pasiūlymus už „App Store“ ribų be mokesčių.
    Straipsnyje teigiama, kad „Apple“ gali sulaukti baudų, kurių dydis gali siekti iki 5 proc. vidutinių dienos pasaulinių pajamų, kurios šiuo metu yra šiek tiek daugiau nei 1 mlrd.
    ES išvados yra preliminarios, todėl „Apple“ dar turi laiko imtis atitinkamų veiksmų ir išspręsti problemą. Jei ES nuspręs imsis kaltinimų, EK tai oficialiai paskelbs per „artimiausias savaites“, priduriama pranešime. „Apple“ atnaujino „App Store“, „Apple Pay“, „Safari“ ir kitas „iPhone“ esančias aplikacijas ES, šiais metais išleisdama „iOS 17.4“. Nors „Apple“ dabar leidžia alternatyvias programėlių prekyvietes, ji už tai ima mokestį iš programėlių kūrėjų.
  • Profesionalus ugniagesys dėkoja savo „Apple Watch“ už tai, kad ši padėjo išgelbėti jo gyvybę, kai jis žaisdamas gatvės ritulį su savo sūnumi patyrė širdies smūgį.
    Žaidimo metu Travis Chalmers iš Elmsdeilo (Naujoji Škotija, Kanada) sakė, kad staiga pajuto „šilumą“ krūtinėje ir stiprų galvos skausmą. Iš pradžių jis manė, kad tai yra gripas ar peršalimas, ir „numojo į tai ranka“.
    „Praėjus maždaug pusvalandžiui, aš guliu su dukra, o mano širdis vis dar daužosi krūtinėje“, – sakė jis Kanados „Global News“. Tada jis pažvelgė į savo „Apple Watch“ laikrodį, kuris jį informavo, kad vyras patiria prieširdžių virpėjimą.
    Nors „Apple Watch“ negali informuoti naudotojų, kad juos ištiko širdies priepuolis, laikrodis praneš naudotojams apie staigius širdies ritmo pokyčius, vadinamus prieširdžių virpėjimu. Tokie įspėjimai turėtų paskatinti vartotojus kreiptis į gydytoją.
    Chalmers kelias valandas stebėjo savo širdies ritmą. Po to, kai „Watch“ nuolat perspėjinėjo apie nereguliarų širdies plakimą, jis nusprendė vykti į ligoninę.
    „Kai pasakiau apie prieširdžių virpėjimą ir daviau jiems simptomus, mane skubiai nuvežė“, – sakė jis. „Tuomet jie man pasakė, kad tikriausiai mane ištiko širdies priepuolis.
    Gydytojai patvirtino aukštą troponino kiekį jo kraujyje – pagrindinį širdies darbo sutrikimo rodiklį. Chalmers sakė, kad gydytojai jam pasakė, jog viena iš jo arterijų buvo 100 procentų užblokuota ir tai sukėlė širdies priepuolio pradžią žaidžiant gatvės ritulį su sūnumi.
    „Man labai pasisekė, kad laikrodis man suteikė antras akis“, – sakė gaisrininkas, įvertindamas „Apple“ įrenginį už įspėjimą.
  • Pasak Mark Gurman iš „Bloomberg“, „Apple“ misija sukurti savo ploniausią gaminį niekada neapsiribos „iPad Pro“. Bendrovė planuoja sukurti ir plonesnį „Macbook Pro“, „Apple Watch“ ir, kaip praeitą mėnesį pranešė „The Information“„iPhone“. Anot Gurman, „Apple“ ruošiasi pristatyti „naują Apple įrenginių klasę, kuri turėtų būti ploniausi ir lengviausi produktai savo kategorijose visoje technologijų pramonėje“.
  • Nors klaidingi įspėjimai iš „Apple Watch“ yra reti, jie nėra kažkas negirdėto ir kartais gali įvykti netinkamomis akimirkomis.
    Režisierius Steven Spielberg kalbėjo Tribeca festivalyje, kai jo „Apple Watch“ staiga „pareiškė“, kad jis nukrito. Jo reakcija į klaidingą pavojaus signalą pablogino situaciją. Paspaudus ekrane esantį uždarymo mygtuką , „Apple Watch“ bus atšauktas bet koks klaidingas aliarmas. Tačiau, kai „Apple Watch“ ant režisieriaus riešo pypsėjo ir parodė įspėjimą, Spielberg vietoje to, kad atšauktų įspėjimą paspausdamas uždarymo mygtuką , trokšdamas tęsti savo pokalbį, nuėmė laikrodį ir numetė ant žemės.
    „Aš nespausiu SOS [mygtuko]“, – „Variety“ teigia, kad režisierius pareiškė auditorijai, kad nespaus SOS mygtuko, o laikrodį paims vėliau. Netrukus po to „Apple Watch“, nesulaukęs jokio atsakymo iš savininko, pradėjo garsinį atgalinį skaičiavimą prieš skambindamas pagalbos tarnyboms. Tada Spielberg greitai laikrodį paėmė ir išjungė įspėjimą.
  • Pirmadienį „Apple“ išleido naujas savo operacinių sistemų beta versijas – „iOS 17.6“, „iPadOS 17.6“, „macOS Sonoma 14.6“, „watchOS 10.6“, „tvOS 17.6“ ir „visionOS 1.3“. Atnaujinimai pasiekiami registruotiems kūrėjams.
  • „Apple“ pirmadienį nutraukė „Apple Pay Later“ („pirk dabar, mokėk vėliau“) paslaugą, kuri pradėjo veikti praėjusį spalį. „Apple Pay‌ Later“ nebeteikiama, tačiau žmonės, turintys „Apple Pay‌ Later“ paskolas, galės toliau jas mokėti ir valdyti naudodami „Piniginės“ („Wallet“) aplikaciją. „Apple Pay Later“ paslauga buvo teikiama tik JAV.
  • Birželio 25 d. „Apple“ išleis naują „Beats Pill“ garsiakalbį. Bent jau taip galima spėti iš X socialiniame tinkle (buvusi „Twitter“) paskelbto vaizdo įrašo su krepšininku LeBron James. Tai nėra didelis siurprizas, nes „Apple“ jau kuris laikas parodo šį garsiakalbį su įvairiomis garsenybėmis.
  • Norėtumėte „iPhone“ be kamerų? Pasirodo tokie yra ir net egzistuoja visa industrija. Jau kuris laikas internete vis pasirodo „iPhone“, kurie iš pirmo žvilgsnio niekuo ne ypatingi, tačiau pažiūrėjus į jų nugarėlę, iš karto į akis krenta tai, kad jie neturi kamerų.
    „Apple“ telefonų be kamerų negamina. „iPhone“ perka privati kompanija, kuri pašalina kamerų modulius ir uždeda naują nugarėlę. Pagrindiniai šios kompanijos klientai yra karinės organizacijos ir karo pramonės įmonės, naftos kompanijos, energetikos kompanijos (pvz. branduolinių elektrinių darbuotojams) ir švietimo įstaigos.
    Modifikuotas iPhone – be kamerų.
    Šaltinis: Reddit
  • „Apple“ kol kas M4 lustą naudoja tik viename gaminyje – „iPad Pro“. Jei analitikai teisūs, jis bus įdiegtas ir „MacBook Pro“.
    Antradienį X prenumeratoriams Ross Young iš „Display Supply Chain Consultants“ teigė, kad jo neseniai atliktos tiekimo grandinės patikros rodo, kad laukia nauji „MacBook Pro“ atnaujinimai. Ekranai, skirti 14 ir 16 colių „MacBook Pro“, tariamai, bus pradėti diegti 2024 m. trečiąjį ketvirtį. Jei informacija teisinga, tai reiškia, kad naujieji „MacBook Pro“ pasirodys ketvirtą metų ketvirtį.
  • „Apple“ išleido „Beats Solo Buds“ ausines, kurias užsisakyti galima jau dabar. Kaina 89 €.
    • Baterijos veikimo laikas iki 18 valandų. „Fast Fuel“ - 5 minučių įkrovimas leidžia ausines naudoti iki 1 valandos. Maitinimo adapteris ir USB-C Įkrovimo kabelis parduodami atskirai.
    • Individualizuota akustinė architektūra, skirta dideliems ritmams, visam diapazonui ir aiškumui.
    • Mažiausias mūsų kada nors pagamintas dėklas, rašo gamintojai, todėl šios galingos ausinės yra puikus kompanionas keliaujant.
    • Dviejų sluoksnių tvarkyklės sumažina iškraipymus, užtikrindamos aukštos kokybės garsą.
    • Tikslingai išdėstytos ašinės krypties tvarkyklės garsą perduoda tiesiai į ausis.
    • Lazeriu išpjautos ventiliacijos angos dar labiau pagerina garso kokybę ir sumažina spaudimą, kad būtų užtikrintas didesnis komfortas.
    • Įkraukite tiesiai iš telefono, planšetinio kompiuterio ar nešiojamojo kompiuterio, kad gautumėte papildomos energijos kelyje.
    • Dvigubas suderinamumas su iOS ir Android įrenginiais, įskaitant vientisą susiejimą vienu paspaudimu
    • Kiekvienoje ausinėje yra specialiai sukurti mikrofonai, kuriuos maitina pažangus triukšmo mokymosi algoritmas, užtikrinantis išskirtinę skambučių kokybę.
    • Prailgintas diapazonas ir mažiau nutrūkimų dėl pramonėje pirmaujančio 1 klasės Bluetooth.
  • Technologijų naujienų svetainė „The Information“ rašo, kad „Apple“ keičia papildytos realybės prioritetus. Kita aukščiausios klasės „Vision Pro“ versija tariamai buvo atšaukta, kol tęsiamas darbas su pigesne versija turinčia sumažintą funkcijų rinkinį.
    Straipsnyje cituojami darbuotojai iš „Apple“ akinių tiekimo grandinės ir „Apple“ akinių gamybos, kurie teigia, kad pigesnis „Vision“ produktas – galbūt kainuosiantis apie 1600 USD – turi būti pristatytas iki 2025 m. pabaigos. Pradžioje „Apple“ ketino pristatyti šiuos akinius kartu su „Vision Pro“. Įperkamesnis modelis, greičiausiai, turėtų mažiau kamerų, mažesnius garsiakalbius ir mažiau svers, tačiau „Apple“ sunkiai pavyksta sumažinti įrenginio ekranų kainą.
  • Apple“ išleido „Xprotect Remediator“ saugos programinės įrangos, skirtos „Catalina“ ar naujesnėms „macOS“, naujinimą, nauja versija 137. Kompanija taip pat išleido ir „XProtect“ naujinimą, skirtą visoms „macOS“ versijoms nuo „El Capitan“. Naujos „XProtect“ versijos numeris 5268 (ankstesnė buvo 2195).
  • Pasak vartotojo X naudotojo @lafaiel, mašininio mokymosi našumo rezultatas, „iPhone 15 Pro“ įdiegus „iOS 18“ beta versiją pagerėjo beveik 25 proc.
    Įdiegus iOS 18 beta iPhone 15 Pro mašininio mokymosi balas pakilo. lyginant su iOS 17.5.1
  • „Apple“ sukūrė puslapį „Help Me Choose“ („Padėk pasirinkti“), kuris gali padėti pasirinkti „Mac“ kompiuterį, priklausomai nuo to kam jį naudosite.
  • Praėjusią savaitę „Apple“ vėl susigrąžino brangiausios pasaulyje kompanijos vardą. Tačiau šios savaitės antradienį „Nvidia“ (NVDA) vėl aplenkė „Apple“ (AAPL) ir tapo brangiausia kompanija planetoje. Dabar, matyt, taip jau kurį laiką bus, kol kuri nors iš šių kompanijų neišsiverš į priekį reikšmingiau.

Dvylikos mėnesių Nvidia, Apple ir Microsoft* pajamos ir grynosios pajamos

Dvylikos mėnesių Nvidia, Apple ir Microsoft* pajamų augimas %

* Skaičiai - keturių pilnų fiskalinių ketvirčių duomenys iki 2024 m. birželio 20 d.
Duomenys: Statista Consumer Insights
  • Kaip pastebėjo X vartotojas @aaronp613, „Apple“ pirmadienį išleido naują „Magic Mouse“ ir „Magic Trackpad“ programinę įrangą. Naujosios programinės įrangos versija 3.1.1. Tačiau atnaujinti šių įrenginių programinę įrangą yra gana sudėtinga, jei nepasakyti neįmanoma.
    Nors „macOS“ turi „Apple“ priedų atnaujinimo mechanizmus, daugelis vartotojų bėgant metams pastebėjo, kad nors „AirPod“ ir „AirTag“ atnaujinimus gauna, tokiuose įrenginiuose kaip „Magic Mouse“ ar „Magic Trackpad“ (matyt visiems laikams) įstrigo originali gamyklinė programinė įranga. Tikėtina, kad naujoji programinė įranga bus įdiegta naujuose įrenginiuose, o dabartiniai savininkai naujinimo negaus. Taip pat nėra informacijos apie tai, kas naujojoje programinėje įrangoje naujo. Greičiausiai tai tiesiog ištaisytos klaidos ir pagerintas priedų darbo patikimumas bei suderinamumas.
  • „Apple“ paaiškino kodėl „Apple Intelligence“ reikalingas „iPhone 15 Pro“.
    Pokalbių šou „Tiesiogiai iš WWDC 2024“, John Gruber iš „Daring Fireball“ uždavė klausimą „Apple“ AI / mašininio mokymosi vadovui John Giannandrea, rinkodaros vadovui Greg Joswiak ir programinės įrangos inžinerijos vadovui Craig Federighi, ir štai atsakymai. Gruber: „Taigi tai nėra naujų „iPhone“ pardavimo schema?“ Joswiak: "Ne, visai ne. Priešingu atveju būtume buvę pakankamai protingi, kad sukurtume naujausius „iPad“ ir „Mac“ kompiuterius, ar ne?"
    „Apple“ programinės įrangos inžinerijos vadovas Craig Federighi teigė, kad pirmasis bendrovės žingsnis su bet kokia nauja funkcija yra išsiaiškinti, kaip būtų galima ją ją įdiegti senesniuose įrenginiuose. Tačiau kalbant apie „Apple Intelligence“: „Tam reikalinga aparatinė įranga... Gana nepaprastas dalykas paleisti tokios galios modelius iPhone“, – pridūrė jis.
    iPhone 15 Pro“ modeliuose naudojamas „A17 Pro“ lustas, turintis 16 branduolių neuronų variklį, kuris yra iki 2 kartus greitesnis nei „A16“ lustas, esantis „iPhone 15“ ir „iPhone 15 Plus“. Jis atlieka beveik 35 trilijonus operacijų per sekundę. Federighi užsiminė, kad operatyvioji atmintis taip pat yra dar vienas sistemos aspektas, kurio reikalauja naujosios AI funkcijos, todėl galbūt neatsitiktinai visi su „Apple Intelligence“ suderinami įrenginiai turi bent 8 GB RAM.
  • Programišius pasivadinęs IntelBroker, anksčiau prisiėmęs atsakomybę už kitus didelio atgarsio sulaukusius duomenų pažeidimus, įskaitant JAV vyriausybės sistemų pažeidimus balandžio mėn., tariamai nutekino kelių „Apple“ naudojamų vidinių įrankių šaltinio kodą paskelbdami jį „dark web“ forume.
    Remiantis IntelBroker įrašu, „2024 m. birželio mėn. Apple.com patyrė duomenų pažeidimą“, tikriausiai nuo jų rankų, ir teigia, kad gavo šių vidinių įrankių šaltinio kodą: „AppleConnect-SSO“, „Apple-HWE-Confluence-Advanced“ ir „AppleMacroPlugin“.
    Nors apie „Apple-HWE-Confluence-Advanced“ ir „AppleMacroPlugin“ mažai žinoma, „AppleConnect-SSO“ yra autentifikavimo sistema, leidžianti kompanijos darbuotojams pasiekti konkrečias programas vidiniame „Apple“ tinkle. Sistema yra integruota su įmonės „Directory Services“ duomenų baze, kuri užtikrina saugią prieigą prie vidinių resursų. „iOS“ tik darbuotojams skirtos aplikacijos gali naudoti „AppleConnect-SSO“ kaip gestais pagrįstą prisijungimo sistemą, kurioje naudotojas, kad būtų lengviau, vietoj slaptažodžio nustato pabraukimų per ekraną šabloną.
  • Pasak ES konkurencijos skyriaus vadovės Margrethe Vestager, „Apple“ turi daug „labai daug“ problemų, susijusių su naujojo Europos Sąjungos skaitmeninių rinkų įstatymo nesilaikymu. Žemiau, esančiame vaizdo įaše interviu su Margrethe Vestager.
  • „Apple“ pristatė savo pirmąją parduotuvę Malaizijoje „Apple The Exchange TRX“, esančią Kvala Lumpūro Tun Razak Exchange verslo rajone.
    Architektūrinis „Apple The Exchange TRX“ dizainas pasižymi trimačiu sluoksniuotu stogu su horizontaliomis stiklo plokštėmis ir nuo saulės apsaugančiomis mentėmis. Centrinis įstiklintas okulis į vidų praleidžia natūralią dienos šviesą ir turi dinamišką dirbtinio apšvietimo sistemą prisitaikančią pagal paros laiką. Pastatas jungia centrinį prekybos centro atriumą su parku ant stogo, kuris apgaubia viršutinį parduotuvės lygį.
    Viduje tris lygius jungia skulptūriniai kvarco ir stiklo laiptai. Pagrindinis aukštas yra plūduriuojantis denis, esantis virš pagrindinės ekspozicijos zonos. Forumas, kuriame vyksta „Today at Apple“ sesijos, yra šiame denyje ir yra pagrindinė seminarų ir renginių vieta. Viršutinis lygis, kuris jungiasi tiesiai su parku ant stogo, per ištisinį stiklinį fasadą įneša į parduotuvę natūralios šviesos ir žalumos. Interjere panaudotos aukštos kokybės medžiagos, tokios kaip natūralaus akmens sienos, poliruotos nerūdijančio plieno kolonos, šviesios teraco grindys ir medinės lubos.
    „Apple“ „Exchange TRX“ veikia naudojant 100 proc. atsinaujinančią energiją ir yra neutrali anglies dioksido kiekiui, atitinkanti „Apple“ aplinkosaugos tikslus. Parduotuvėje yra „Genius“ baras, specialus „Apple Pickup“ prekystalis ir dirba daugiau nei 160 mažmeninės prekybos darbuotojų.Apple Store parduotuvė Apple The Exchange TRX, Kvala Lumpūro (Malaizija)Tun Razak Exchange verslo rajone
    Apple Store parduotuvė Apple The Exchange TRX, Kvala Lumpūro (Malaizija)Tun Razak Exchange verslo rajone.
  • „Apple“ pristatė naujos kriminalinės dramos ispanų kalba „Women in Blue“ („Moterys mėlynais drabužiais“) anonsą.
    Veiksmas vyksta 1971 m. ir yra įkvėptas tikrų įvykių. „Women in Blue“ pasakoja istoriją apie keturias moteris, kurios nepaiso to meto ultrakonservatyvių normų ir prisijungia prie pirmųjų Meksikos policijos moterų, tačiau sužino, kad jų būrys tėra reklaminis triukas, siekiant atitraukti žiniasklaidos dėmesį nuo žiauraus serijinio žudiko. Kūnų skaičiui augant, María (Mori), kurios ryžtas sugauti žudiką, tampa manija, Gabina (Amorita Rasgado), kurios tėvas yra garsus policininkas, Ángeles (Ximena Sariñana), puiki pirštų atspaudų analitikė, ir Valentina (Natalia Téllez), jauna maištininkė, pradėjo slaptą tyrimą, kad pasiektų tai, ko nesugebėjo joks vyras, ir patrauktų serijinį žudiką atsakomybėn. Seriale vaidina Mori, Sariñana, Téllez, Rasgado, Miguel Rodarte, Leonardo Sbaraglia, Christian Tappan ir Horacio García Rojas.
    Serialas „Apple TV+“ bus pradėtas rodyti liepos 31 d.
  • Natalie Portman kovoja, stengdamasi išnarplioti paslaptingą žmogžudystę oficialiame „Apple TV+“ filme „Lady in the Lake“, pastatyto pagal 2019 m. Laura Lippman romaną, anonse. Premjera „Apple TV+“ liepos 19 d.
  • „Apple Original Films“ ir „Sony Pictures“ išleido paskutinį oficialų filmo „Fly Me to the Moon“, kuriame vaidina Scarlett Johansson ir Channing Tatum, anonsą.
  • „Apple“ išleido „Final Cut Pro“, skirtą „iPad 2“ ir „Final Cut Pro 10.8“ skirtą „Mac“ su dirbtiniu intelektu pagrįstais organizaciniais atnaujinimais, kurie pagerina darbo eigą. Naujas „Live Multicam“ režimas leidžia naudotojui nufilmuoti vieną sceną iš keturių skirtingų kampų, prijungtuose „iPhone“ ir „iPad“. Ši funkcija veikia naudojant „Final Cut Camera“ aplikaciją, kuri užfiksuoja vaizdą ir perkelia jį į „Final Cut“. Naudotojas, savo ruožtu, įgyja visišką valdymą, „režisuodamas“ iš kiekvienos prijungtos kameros. Taip pat galima reguliuoti ekspoziciją, fokusavimą, baltos spalvos balansą, ISO ir pan. Programėlę „Final Cut Camera“ (skirta tik iPhone“) galima įsigyti atskirai nuo „Final Cut Pro“. Ją galima naudoti tiesiog kaip pažangią kamerą su išplėstiniais nustatymais. Kitos naujovės tai 12 išankstinių spalvų korekcijos nustatymų, 20 naujų vaizdo įrašų garso takelių ir naujų dinaminių fonų.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį, o jums tai nieko papildomai nekainuoja.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūną Blavaščiūną

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas, didelę savo laisvalaikio dalį skiriantis straipsnių „Mac Arena“ rašymui.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų