52-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

52-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Gražių ateinančių metų!
  • „Linux“ operacinės sistemos mylėtojai gali džiaugtis — išleista „Fedora Asahi Remix 39“, kuri veikia „Mac“ su ARM procesoriais M1 ir M2. Tad šią „Linux“ versiją galima užsikurti „MacBook“, „Mac mini“, „Mac Studio“ ir „iMac“. Norintiems ją pasileisti „Mac Pro“, teks palaukti 40-to „Fedora Linux“ leidimo, kuriame tikimasi išvysti ir pilną M1/M2 grafikos palaikymą.
  • „The New York Times“ rašo, kad „Apple“ kalbasi su kai kuriais stambiais naujienų leidėjais apie jų naujienų archyvų licencijavimą ir šios informacijos naudojimą generatyvaus dirbtinio intelekto sistemų apmokymui. NYT sako, kad bendrovė, matyt, diskutuoja apie „daugiamečius sandorius, kurių vertė ne mažesnė kaip 50 milijonų USD“ ir šiuo klausimu susisiekė su tokiais leidiniais kaip „Condé Nast“, „NBC News“ ir IAC.
  • „Apple“ išleido reklamą, kurioje pabrėžiamas ilgas autonominis „iPhone 15 Plus“ darbo laikas. Rozetėms liūdna.
  • „Google“ savo „Gmail“ aplikacijoje įdiegė galimybę gretai ir patogiai atsisakyti nepageidaujamos prenumeratos. Ši naujovė kurį laiką buvo testuojama, o dabar tapo prieinama visiems „iOS“ ir „iPadOS“ operacinėms sistemoms skirtų „Gmail“ aplikacijų naudotojams. Kompanija žada vėliau šią galimybę pristatyti ir „Android“ naudotojams.
    Įprastai nuoroda į prenumeratos atsisakymą būna patalpinta laiško apačioje ir parašyta mažučiu šriftu. „Gmail“ dabar šias nuorodas laiške suranda ir patalpina mygtuką į prenumeratos atsisakymą laiško viršuje. Norint naudotis šia funkcija – ją reikia įjungti aplikacijos nustatymuose: pasirinkite Meniu (viršus-kairė), tada „Nustatymai“ („Settings“), skiltyje „Gautieji“ („Inbox“) paspauskite „Gautųjų tinkinimas“ („Inbox customizations“), tada „Gautųjų patarimai“ („Inbox tips“) ir įjunkite „Prenumeratos atšaukimo patarimai“ („Unsubscribe tips“).
  • „Reddit“ naudotojas NoisilyMarvellous papasakojo istoriją iš, kurios turėtų pasimokyti naudojantys neoriginalius ir „neaišku kokio gamintojo“ įkroviklius ir laidus.
    NoisilyMarvellous nutarė įkrauti savo „iPhone 15 Pro Max“ naudodamas neoriginalų laidą, kurį jau naudojo apie mėnesį. Nors anksčiau nebuvo jokių nesklandaus laido darbo požymių, šį kartą laidas išsilydė ir net „privirino“ laido jungtį prie jungties telefone.
    NoisilyMarvellous sako, kad šį laidą jis įsigijo „Amazon“ iš gerai save užrekomendavusio pardavėjo. Problemos priežastimi galėjo tapti ir tai, kad jis naudojo ne originalų ir gerokai didesnės galios įkroviklį. Gali būti, kad kažkuriuo įkrovimo momentu telefonas įkroviklį interpretavo kaip įrenginį į kurį reikia paduoti reversinę įkrovos srovę ir tai iššaukė perkaitimą USB-C jungtyje. Telefonas neužsidegė, bet jį vis tiek teks nešti į taisyklą ir keisti USB jungtį bei maitinimo kontrolerį.
    Neoriginalus laidas ir įkroviklis privirino USB-C jungtį prie iPhone 15 Pro Max
  • Įkvėptas įnoringo filmo, kuriame vaidina Timothée Chalamet, „Wonka“ pasaulio, „Caviar“ dizaineris žaviausią metų mobilųjį įrenginį pavertė šokoladiniu šedevru. Naujasis „iPhone 15 Pro Max“ pagamintas tik iš šokolado ir padengtas valgomuoju 23 karatų auksu. Šio mielo techno-kulinarijos stebuklo kaina yra 1 100 USD, maždaug tokia pat, kaip ir standartinio 256 GB „iPhone 15 Pro Max“, kuris kainuoja 1 199 USD.
    Šokoladinis Caviar dizainerių pagamintas iPhone 15 Pro Max
    Nuotrauka: „Caviar“
  • Japonija rengia taisykles, kurios privers „Apple“ ir „Google“ leisti naudoti alternatyvias aplikacijų parduotuves ir planuoja skirti baudas už antimonopolinę veiklą, susijusią su OS rinkos dalimi ir lengvatiniais paieškos rezultatais.
    Planuojami įstatymai atitinka ankstesnius Japonijos žingsnius, reikalaujančius, kad „Apple“ leistų trečiųjų šalių aplikacijų parduotuves, ir „Apple“ bandymus prieštarauti šiam planui. Pasak „Nikkei Asia“, jei šalies parlamentas 2024 m. priims siūlomus reglamentus, Japonijos sąžiningos prekybos komisija (FTC) galės skirti įmonėms baudą iki 6 proc. pajamų, gautų iš veiklos, pažeidžiančios įstatymus.
  • „Apple“ pateikė „neatidėliotiną pasiūlymą“ dėl apeliacijos dėl JAV taikomo „Apple Watch“ importo draudimo ir pareikalavo laikinai sustabdyti šio sprendimo galiojimą.
    Baltiesiems rūmams priėmus sprendimą nevetuoti Jungtinių Valstijų Tarptautinės prekybos komisijos (USITC) draudimo importuoti „Apple Watch“ į JAV, „Apple“ pateikė apeliaciją, kurioje tvirtina, kad draudimas „padarys nepataisomą žalą, jei įsakymai bus palikti“. Ji nori, kad draudimas būtų panaikintas, ir atskirai taip pat prašo jį panaikinti, kol bus svarstomas apeliacinis skundas. Tai „neatidėliotinas pasiūlymas“, nes USITC pareiškė, kad „atsakyti prireiks daugiau nei dviejų savaičių“.
    Trečiadienį „Apple“ laimėjo laikiną „Apple Watch“ draudimo, kuris įsigaliojo antradienį, sustabdymą. Federalinis apeliacinis teismas nurodė sustabdyti importo ir pardavimo draudimus, po to kai „Apple“ paprašė juos pristabdyti bent iki tol, kol JAV muitinė galės nustatyti, ar pakaks „Apple Watch“ atliekamų pakeitimų, kad būtų išvengta ginčo dėl patentų, dėl kurių buvo uždrausta prekyba ir „Apple Watch 9“ ir „Apple Watch Ultra 2“ bei šių modelių importas į JAV. Numatoma, kad muitinė savo sprendimą paskelbs sausio 12 d.
  • X naudotojas Kosutami savo paskyroje rašo, kad „Apple“ kuria išlenktą sensorinį ekraną turinčią „HomePod“ kolonėlę. Manoma, kad „Apple“ pritaikys „Apple Music“ lietimui jautriam ekranui, kuriame bus rodomi valdymo mygtukai, o fonas bus neryški albumo viršelio animacija.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento ar aplikacijų kūrėjų galimybės kainas kooreguoti bei „Apple“ pakeistos kainodaros, žemiau pateiktų aplikacijų kainos yra orientacinės ir gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“.

Taip pat turėkite omenyje, kad žemiau paminėtos aplikacijos pigiau ar nemokamai platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų