Mac mini ar Mac Studio

Dabar tiek paprasti kompiuterių naudotojai, tiek ir profesionalai turi didesnį nei bet kada pasirinkimą. Pradinio lygio „Mac mini“ puikus kompiuteris kasdieniam naudojimui, o didesnių pajėgumų „Mac Studio“ suteiks daugiau galimybių reiklesniems naudotojams ir profesionalams.

2023 m. sausio mėn. „Apple“ pristatė atnaujintus „Mac mini“ ir aukščiausios klasės „MacBook Pro“ modelius. „Mac mini“ gavo ne tik bazinį M2 lustą, bet ir galingą „M2 Pro“ procesorių, sukurtą specialiai profesionalams. Pristačius „M2 Pro Mac mini“, iškilo klausimas: ar vis dar reikalinga „Mac Studio“? Ar yra kokių nors pranašumų pasirinkus „Mac Studio“ lyginant su „Mac mini“? Tiesa ta, kad abu modeliai skiriasi, ir nors lengva manyti, kad įrenginys su M2 serijos lustu jau ledkalnio viršūnė, „Mac Studio“ dar prieš jo atnaujinimą ir būdamas su „M1“ lustu turėjo kiek daugiau galios už „Mac mini“, o su „M2 Max“ ir „M2 Ultra“ procesoriais jis tapo nepaprastai galingas. Tačiau daugumai, net ir profesionalių naudotojų, tokių kompiuterio pajėgumų nereikia.

„Mac mini“ buvo vienas iš pirmųjų „Mac“, kuriuose buvo įdiegtas novatoriškas „Apple“ M1 lustas, sukėlęs perversmą mažų stalinių kompiuterių rinkoje. Tačiau kai galingesni lustai, tokie kaip „M1 Pro“ ir „M1 Max“ buvo pristatyti 2021 m. „MacBook Pro“ modeliuose, „Mac mini“ pradėjo atsilikti.

Dabar „Mac mini“ turi daug galingesnį „M2 Pro“ lustą, todėl jis tinka vartotojams, kurie anksčiau būtų pasirinkę „Mac Studio“. „Mac mini“ galima rinktis su standartinu M2 lustu, ir „M2 Pro“ — skirtu įvairiems, aukštesnius reikalavimus kompiuterio pajėgumams keliantiems, vartotojams. „M2 Pro“ lustas, esantis „Mac mini“, turi 10 arba 12 procesoriaus branduolių, o „Mac Studio“ galima rinktis su 12 branduolių turinčiu „M2 Max“ arba 24 branduolius turinčiu „M2 Ultra“. 10 branduolių „M2 Pro“ varianto našumas kiek mažesnis, nei „M2 Max“ kelių branduolių procesoriaus etalonuose. Norėdami nustatyti, kuri procesoriaus konfigūracija jums tinka, apsvarstykite ar jūsų aplikacijos gali pasinaudoti papildomais „M2 Ultra“ branduoliais, nes priešingu atveju galima „išmesti“ nemažą sumą pinigų ir vis tiek negalėti pasinaudoti visais turimais kompiuterio resursais.

Jei užsiimate saikingu vaizdo ir nuotraukų redagavimu — užteks ir „M2 Pro Mac mini“. Tačiau, jei jums reikia „renderinimo“ galimybių, „Studios“ procesoriaus galia gali pateisinti didesnes išlaidas ir užtikrinti, kad šių galimybių užteks dar kurį laiką ir ateityje. Ekspertai teigia, kad vidutinė „Mac“ eksploatavimo trukmė yra 7–10 metų, todėl nėra jokios priežasties, kodėl negalėtumėte rytoj nusipirkti „Mac Studio“ ir naudoti jį dešimt metų.

Kalbant apie grafikos našumą, „Mac Studio“ yra aiškus nugalėtojas, nors ir už gerokai aukštesnę kainą. Žinoma, renkantis „Mac Studio“ dar reikia apsispręsti kokio procesoriaus konfigūraciją rinktis — „M2 Max“ ar „M2 Ultra“.

Kalbant apie GPU, net „M1 Max“ lenkia „M2 Pro“ grafikos našumu, o ką jau kalbėti apie 30 branduolių (galima rinktis ir 76-ų branduolių) vaizdo plokštės našumą. Tačiau jei jums nereikia didesnio našumo nei „M2 Max“, investuoti į „M2 Ultra“ ko gero neverta. Bazinė „Mac Studio“ su „M2 Max“ lustu versija yra aukso viduriukas, kuris tinka daugumai profesionalų.

Pradinės konfigūracijos „M2 Pro Mac mini“ turi 16 GB vieningos atminties, su galimybe atnaujinti iki 32 GB vartotojams, kurie vienu metu vykdo užduotis keliose aplikacijose arba kuriems reikia papildomos erdvės kompiuterio atmintyje.

Būsimiems „Mac Studio“ pirkėjams bus malonu žinoti, kad baziniame modelyje standartiškai yra 32 GB vieningos atminties. Tačiau jei manote, kad užduotims, kurias vykdote tiek gali nepakakti ir jums reikia dar daugiau RAM bei galios — galite sukonfigūruoti „Mac Studio“ su „M2 Ultra“ procesoriumi ir iki 192 GB vieningos atminties (už papildomus beveik 2 000 eurų). Maksimalus galimas RAM kiekis „Mac Studio“ su „M2 Max“ lustu yra 64 GB, o pasirinkus 38-ų branduolių „M2 Max“ procesorių – 96 GB RAM.

Jungtys

„Mac Studio“ ir „Mac mini“ USB prievadų kiekio pakaks daugumai naudotojų. „M2 Pro Mac mini“, kaip ir „Mac Studio“ galinėje kompiuterio dalyje turi keturias „Thunderbolt 4“ ir dvi USB-A jungtis. Abiejuose įrenginiuose taip pat yra HDMI ir „Ethernet“ jungtys. Tačiau „Mac Studio“ priekinėje dalyje yra dar dvi USB-C jungtys „M2 Max“, o „M2 Ultra“ modeliuose dvi „Thunderbolt 4“ jungtys.

„Mac mini“ palaiko 1 gigabito LAN standartą, o brangesnė „Mac Studio“ kaip numatytąją parinktį siūlo 10 gigabitų LAN suderinamą su 1Gb, 2.5Gb, 5Gb ir 10Gb „Ethernet“ naudojant RJ-45 jungtį. Be to, „Mac Studio“ yra įdiegtas SDXC kortelės lizdas, todėl šio tipo kotelių naudotojams patogu perkelti nuotraukas ir vaizdo įrašus. Teisingumo dėlei, reikėtų paminėti, kad daugelis naudotojų nepajus 10 gigabitų tinklo greičio privalumų, nebent naudoja tokį pat greitį palaikančius maršrutizatorius ir kitą tinklo įrangą.

Mac Studio ir Mac mini jungtys
„Mac Studio“ (viršuje) ir „Mac mini M2 Pro“ (apačioje)

Kalbant apie jungiamumą su ekranu, „Mac mini“ gali palaikyti iki dviejų 6K ekranų ir papildomą 4K monitorių vienu metu. Tačiau, jei tokio ekranų kiekio nepakanka — prie „Mac Studio M2 Max“, galite prijungti keturis 6K (60Hz) ekranus (per USB–C) ir dar vieną 4K (60Hz) monitorių per HDMI. Jei ir to negana ir turite pinigų įsigyti „Mac Studio“ su „M2 Ultra“ — prie jo galite pajungti tris 8K (60Hz), arba šešis 6K (60Hz) arba aštuonis 4K (60Hz) ekranus (per USB–C) ir dar vieną 4K (60Hz) monitorių per HDMI, sukurdami tikrai įspūdingą monitorių sieną sau prieš akis.

HDMI jungtis palaiko vieną iki 8K raiškos 60Hz arba 4K raiškos iki 240Hz monitorių.

Tiek „Mac mini“, tiek ir „Mac Studio“ palaiko „Wi-Fi 6E“ ir „Bluetooth 5.3“.

Išvaizda

Mac Studio ir Mac mini dydžiai
„Mac Studio“ kairėje ir „Mac mini“ dešinėje.

„Mac mini“ ir „Mac Studio“ užima tiek pat vietos ant stalo[1]. Tačiau „Mac Studio“ yra aukštesnis, atitinkantis dviejų, vienas ant kito sukrautų „Mac mini“ aukštį. Dėl to „Mac mini“ yra mobilesnis ir jį lengviau nusinešti kitur, jei yra toks poreikis. „Mac mini“ viduje, „M2 Pro“ lusto aušinimui įdiegtas vienas ventiliatorius ir su šia užduotimi jis puikiai susidoroja. „Mac Studio“ įdiegta dviejų ventiliatorių sistema atitinkanti „M2 Max“ arba „M2 Ultra“ lustų našumą. Dviejų ventiliatorių sistema įsiurbia orą per perforuotas angas kompiuterio apačioje, o karštą orą išstumia per perforuotas angas esančias korpuso gale. Nepriklausomai nuo to, ar pasirinksite „Mac mini“, ar „Mac Studio“, galite būti tikri, kad abiejų įrenginių aušinimas vyksta efektyviai ir nekils jokių rūpesčių dėl kompiuterio komponentų perkaitimo, kuris kankino ankstesnių „Intel“ pagrindu veikiančių mažųjų kompiuterių savininkus.

Kaina

Kaip ten bebūtų, kaina užima toli gražu ne paskutinę vietą sprendimų priėmimo procese. Nors tam tikrose srityse „Mac mini“ gali nusileisti našumu „Mac Studio“, jo kaina yra ženkliai žemesnė ir jis vis tiek yra galingas įrenginys.

Bazinio „Mac mini“ su „M2 Pro“ lustu, 16 GB RAM ir 512 GB SSD disku modelio kaina prasideda nuo 1 599 €. Palyginimui, „Mac Studio“ kaina prasideda nuo 2 499 € už bazinį „M2 Max“ variantą, kuriame yra 32 GB RAM ir 512 GB SSD. Tačiau kainų dinamika keičiasi atnaujinant „Mac Studio“. „M2 Ultra“ modelio kaina startuoja nuo 4 899 €, o jei pasirinksite 76 branduolių GPU konfigūracija, turėsite sumokėti papildomai, kiek daugiau nei tūkstantį eurų. Šia „Mac Studio“ kaina patenka į kitą kategoriją ir kompiuterį jau tampa sunkiau lyginti tiesiogiai su „Mac mini“.

Jei, nežinau kokius darbus dirbate ir jums reikia maksimalios „Mac Studio“ su 76-ų branduolių „M2 Ultra“ lustu konfigūracijos: su 192 GB RAM ir 8 TB SSD disku — šis mažas kompiuteris gali kainuoti visai nemažus pinigus, maždaug 10 500 eurų. O jei dar reikės ir „monitorių sienos“ — tai gali būti visai neprasta investicija į kompiuterinę techniką.

Pabaigos žodis

Nors „Mac Studio“ pajėgumai yra žavintys, daugeliui naudotojų jų tiek nereikia ir jų visus kompiuterinius poreikius patenkins „Mac mini“. „Mac Studio“ sukurtas profesionalams[2], kuriems reikia maksimalių kompiuterio pajėgumų ir alternatyvos „Mac Pro“. Todėl spendimas kurį kompiuterio modelį pirkti turi būti priimtas apsvarsčius, poreikį, galimybes, biudžetą ir tai ar šio įrankio sukuriama nauda atsipirks per protingą laiką (tarkim 30 proc. jo viso tarnavimo laiko).

P.S. Kalbama, kad „Mac Studio“ su M3 lustu, gali pasirodyti 2024 metų viduryje.

Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.

  1. Asmeniškai man labiau patinka, kai kompiuterių, jei tik yra galimybė ant stalo nėra. Mažųjų kompiuterių atveju, yra įvairių sprendimų jiems tvirtinti po stalu (ne ant žemės, o stalviršio apačioje):

    • Paprastas sprendimas „Mac mini“ (yra ir „Mac Studio“) pritvirtinti kompiuterį po stalu ar net ant galinės monitoriaus dalies.
    • Taip pat, priklausomai nuo to kaip prie sienos pristumtas jūsų stalas, galima naudoti, kad ir reguliuojamo aukščio „stalčiukus“ klaviatūrai, juos pritvirtinant prie stalviršio sienos pusėje. Jie puikiai tinka tiek ant jų padėti patį „Mac mini“, tiek ir papildomą įrangą: išorinius diskus, maršrutizatorius ir t.t., nes galite rinktis kokio pločio bus ta lentyna arba ją tiesiog iš kokios plokštės išsipjauti patys ir prisukti prie tvirtinimų. Fix&Easy
    Tokie paprasti sprendimai padės sutaupyti vietos ant stalo ir neapkrauti tuo, kuo jo apkrauti nėra būtina.↩︎

  2. Tam tikros srities profesionalais: aš laikau žmones, kurių 70 ir daugiau procentų pajamų yra gaunama iš tam tikros veiklos. Pavyzdžiui profesionalus fotografas yra žmogus, kuris iš savo fotografinės veiklos gauna 70 ir daugiau procentų visų jo gaunamų pajamų. Tai niekaip nėra susiję su jo „gebėjimu ar negebėjimu“ fotografuoti. ↩︎

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų