51-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

51-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.
  • „Apple“ ir „Corellium“ pasiekė susitarimą byloje, kuri tęsiasi daugiau nei ketverius metus. „Corellium“ kuria virtualias „iOS“ kopijas saugumo tyrimams. Šis faktas ir tapo teisminio ginčo priežastimi. Pirmą kartą „Corellium“ į teismą „Apple“ padavė 2019 m. Ji apkaltino kompaniją kopijuojant „iOS“ ir nesąžiningu jos operacinės sistemos naudojimu. „Apple“ šią bylą pralaimėjo 2020 m. Buvo tikimasi, kad šalys susitars, tačiau paskutinę akimirką „Apple“ persigalvojo ir 2021 metais dar kartą padavė „Corellium“ į teismą, apkaltindama įmonę pažeidus „Apple“ prekės ženklo autorių teises. Tik dabar ši byla pagaliau baigta ir baigta šalių taikos susitarimu. Taikos sutartis yra visiškai konfidenciali, todėl sąlygos, kurias šalys sutarė nėra žinomos.
  • „Apple“ tiekimo grandinės analitikas Jeff Pu teigia, kad „iPhone 17 Pro Max“ greičiausiai turės 48 megapikselių teleobjektyvą. Pu komentarai pateikiami šią savaitę Honkonge įsikūrusios investicinės bendrovės „Haitong International Securities“ tyrimo pranešime, daugiausia dėmesio skiriant „Apple“ tiekėjui „Largan Precision“. Pu teigė, kad „iPhone 17 Pro Max“ 48 megapikselių teleobjektyvas bus optimizuotas naudoti su dar tik debiuto laukiančiais „Vision Pro“. Pu nepaaiškino, kaip jis sąveikaus su „Vision Pro“.
    „iPhone 15 Pro“ telefonai turi 48 megapikselių pagrindinį objektyvą, 12 megapikselių platų objektyvą ir 12 megapikselių teleobjektyvą. Nuo „iOS 17.2“ versijos, „iPhone 15 Pro“ ir „iPhone 15 Pro Max“ gali įrašyti erdvinio vaizdo įrašą 3D gyliu, kurį bus galima atkurti naudojant „Vision Pro“. (Pačiuose „iPhone“ peržiūrint šį vaizdo įrašą skirtumo nuo paprasto nesimatys).
    Anksčiau šiais metais Pu teigė, kad „iPhone 16 Pro“ modeliai turės 48 megapikselių platų objektyvą, o tai reiškia, kad „iPhone 17 Pro Max“ gali būti pirmasis „iPhone“, kurio visa galinės kameros sistema bus 48 megapikselių.
  • Mark Gurmn rašo, kad kitais metais „Apple“ planuoja išleisti bent vieną naujo dizaino „Apple Watch“ modelį. Kol kas nėra aišku koks tai bus modelis - „Apple Watch 10“ arba (X) ar „Ultra“, nors greičiausiai dizainas bus atnaujintas ne „Ultra“ modeliams.
  • Nemažai naujausias „Apple“ operacines sistemas savo įrenginiuose įdiegusių naudotojų skundžiasi, kad po to kai kompanija pašalino filmų įsigijimo galimybę iš „iTunes“ aplikacijos ir ją perkėlė į „Apple TV“ aplikaciją, jie prarado, pageidaujamų sąrašus, nes šie nebuvo perkelti į naują aplikaciją. Kai kurie naudotojai šiame „pageidaujamų“ sąraše filmus kaupė 10 metų ir jame turėjo šimtus filmų. Sąrašas buvo patogus tuo, kad jame buvo galima įrašyti filmus, kuriuos norėtum pažiūrėti ar stebėti kada jų kaina nukris. Dabar, daugelis naudotojų net nespėjo tų sąrašų išsisaugoti ir juos prarado atnaujindami operacines sistemas. Tiesa, kai kurie naudotojai gali atidarę „iTunes Store“ aplikaciją „iOS“ ir paspaudę ant „hamburgerio“ piktogramos ekrano dešinėje-viršuje, matyti savo „wishlist“, bet tai veikia ne visiems.
  • „Apple“ paskelbė, kad gavusi Tarptautinės prekybos komisijos (ITC) įsakymą, nuo gruodžio 21 d. sustabdys „Apple Watch Series 9“ ir „Apple Watch Ultra 2“ pardavimą JAV. Gavusi „Masimo Corporation“ ir „Cercacor Laboratories, Inc.“ skundą, ITC pradėjo tyrimą, ar „Apple Watch“ deguonies kraujyje nustatymo funkcija nepažeidžia įmonių patentų. 2023 m. spalio 23 d. ITC baigė tyrimą ir priėmė „Apple“ nepalankų sprendimą. Po šio paskelbimo nemažai „Apple Watch“ pardavinėjančių prekybininkų JAV stipriai sumažino šių įrenginių kainas.
    „Apple“ aktyviai pluša kurdama „watchOS“ atnaujinimą, kuriame bus pakeistas deguonies kraujyje nustatymo algoritmas. Tai leis kompanijai sugrąžinti „Apple Watch Series 9“ ir „Apple Watch Ultra 2“ modelius į pardavimus JAV.
  • Mark Gurman iš „Bloomberg“ teigia, kad sekančios kartos „iPad“ turės belaidžio įkrovimo galimybę ir palaikys Qi2 standartą. Tiesa, norint įgyvendinti šią idėją, „Apple“ gali tekti aliuminio korpusą pakeisti stikliniu ar plastikiniu.
  • „iFixit“ meistrai išardė „iMac“ su M3 procesoriumi. Prie daugelio komponentų kompiuteryje pririti sudėtinga, nes tam reikia nuimti stipriai prie korpuso priklijuotą ekraną. Viduje begalė lipukų ir varžtų saugančių ir laikančių pagrindinę plokštę. Specialistai taip pat mini plonyčius ekraną su likusia elektronika jungiančius laidus. Naujame modelyje įdiegtas vienas akumuliatorius atsakingas už kompiuterio nustatymus (anksčiau buvo du). Juokais „iFixit“ šį akumuliatorių pavadino „lengviausiai pakeičiamu akumuliatoriumi visoje „Apple“ įrangoje“.
  • „Bloomberg“ rašo, kad spalio mėnesį iš „Apple“ išėjo pagrindinis kompanijos dizaineris Peter Russell-Clarke. Russell-Clarke kompanijoje pradirbo ilgiau nei 20 metų ir bendradarbiavo su Jony Ive kuriant „iMac“, „iPod nano“, „MacBook Pro“ ir „MacBook Air“. Jis taip pat dalyvavo kuriant daugelį „iPhone“ ir „iPad“ modelių. Jo vardas minimas daugiau nei 1000 kompanijos patentų. Peter Russell-Clarke išėjo į „Vast“ — kompaniją užsiimančią kosmoso technologijomis.
  • Naras, valęs upę Šiaurės Kalifornijoje, rado paskendusį ir dumbliais apaugusį „iPhone 12“. Šį nuvalius, išdžiovinus ir pajungus įkroviklį - tris mėnesius po vandeniu išbuvęs telefonas įsijungė. Vyras, vardu Lee, susisiekė su AppleInsider ir pasidalino savo istorija apie „iPhone“ atradimą. Telefonas nebuvo apsaugotas slaptažodžiu, tad Lee turėjo prieigą prie failų telefone, tačiau savininko nustatyti kol kas nepavyko.
  • X vartotojai „Wayback Machine“ (žiniatinklio archyve) netyčia atrado daugybę senų mobiliųjų žaidimų ir aplikacijų, kurios buvo išbandytos „TestFlight“. Atradimas pavadintas „TestFlight teraleak“, nes bendras diegimo failų dydis yra 1,2 TB. Daugiausia tai žaidimai ir aplikacijos skirtos „iOS“ ir sukurtos 2012–2015 m. Tikslus aplikacijų skaičius kol kas nežinomas, nes tarp jų yra skirtingų tos pačios aplikacijos versijų, o entuziastai dar nespėjo surūšiuoti duomenų.
    Archyve yra prototipų ir beta versijų, kurios niekada nebuvo išleistos „App Store“. Tarp jų – niekada nebuvusios išleistos „Angry Birds“, „Cut the Rope“, „Temple Run“ ir žaidimo „Obamagram“ versijos. „TestFlight“ „Apple“ įsigijo 2014 m., o šios aplikacijos ir žaidimai buvo pašalinti iš paslaugos 2015 m. pradžioje. Tačiau tikriausiai dėl neteisingos debesies konfigūracijos archyvas atsidūrė viešajame domene ir taip pateko į „Wayback Machine“ archyvą. Įdomu tai, kad jis prieinamas nuo 2015 m., tačiau žmonės jį pastebėjo tik neseniai. Visos aplikacijos skirtos senesniems „iPhone“ modeliams, todėl šiuolaikiniuose modeliuose jos neveiks.
  • „Beeper“ nenori pasiduoti. Dabar „Beeper“ teigia, kad turi naują pataisą, leidžiančią siųsti „iMessages“ iš „Android“ telefono, tačiau norint atlikti pakeitimą reikia turėti „Mac“ kompiuterį arba turėti prieigą prie jo.
  • Antradienį vakare „Apple“ išleido „iOS 17.2.1“ skirtą „iPhone XS“ ir naujesniems „iPhone“ bei „iOS 16.7.4“ ir „iPadOS 16.7.4“ atnaujinimus skirtus „iPhone 8“, „iPhone 8 Plus“, „iPhone X“, „iPad“ 5-os kartos, 9,7 colio „iPad Pro“ ir 1-os kartos 12,9 colio „iPad Pro“. „Apple“ taip pat išleido trečios kartos „AirPods“ skirtą aparatinės įrangos atnaujinimą 6A317.
    Kompanija taip pat nutraukė „iOS 17.1.1“ ir „iOS 17.1.2“ sertifikatų pasirašymą, tad grįžti prie šių versijų nebepavyks.
  • „iPhone“ yra atsparus dulkėms, vandeniui ir kai kurioms ekstremalioms temperatūroms, bet „Apple“ niekada nepranešė, kad įrenginys neperšaunamas. Jis toks ir nėra, tą galima matyti iš eilės mėgėjų pašaudyti į „iPhone“ testų. Tiesa, jie pyškina iš galingų šautuvų ir sąlyginai iš arti. Tačiau tam tikrose situacijose žmonėms šią metriką tenka išbandyti ant savęs. Izraelio kareivio gyvybę, sustabdydamas kulką, išgelbėjo jo „iPhone“, todėl jam ir jo kolegoms kariams ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu ir rabinas Shai Graucheris padovanojo naujus „iPhone“.
  • Kitas „Apple Watch Activity Challenge“ konkursas prasidės pirmąją naujųjų metų dieną, pirmadienį ir „Apple Watch“ naudotojai galės pelnyti virtualų apdovanojimą septynias dienas iš eilės sausio mėnesį uždarydami visus tris fizinio aktyvumo žiedus.
  • Rugpjūtį Mark Gurman iš „Bloomberg“ teigė, kad būsimas „Apple Watch X“ gali turėti kitokį apyrankės tvirtinimo būdą. Naujausia Kosutami naujiena patvirtina šią galimybę.
    Asmenys, dalyvaujantys kuriant naujus „Apple Watch“ modelius, sakė Gurman, kad esama apyrankių sistema užima daug vietos, kurią būtų galima panaudoti didesnėms baterijoms ar kitiems vidiniams komponentams. Panašu, kad „Apple“ svarsto magnetinės juostos tvirtinimo sistemą, tačiau šiuo metu neaišku, ar šis konkretus metodas bus naudojamas „‌‌Apple Watch X“‌, ar bendrovė pasirinks kokį kitą būdą‌.
  • „Cool Hunting“ ir „Car and Driver“ pranešė, kad „Porsche“ ir „Aston Martin“ bus pirmieji automobilių gamintojai, palaikantys naujos kartos „CarPlay“ nuo 2024 m.
    Pažymėtina, kad „Aston Martin“ nebuvo įtrauktas į pradinį „Apple“ automobilių gamintojų, palaikysiančių naujos kartos „CarPlay“, sąrašą. „Apple“ apibūdina naujos kartos „CarPlay“ kaip „geriausią iPhone patirtį automobiliui“. Naujos kartos „CarPlay“ veikia visuose vairuotojo ekranuose, įskaitant prietaisų skydelį. Tai sukuria „darnią dizaino patirtį, kuri yra geriausia jūsų automobiliui ir jūsų iPhone“.
  • Nepaisant šiais metais pristatytų naujų filmų ir serialų skaičiaus sumažėjimo 10 proc., „Apple TV+“ gali pasigirti, kad lyginant su praėjusiais metais, naudotojai dvigubai daugiau valandų praleidžia „TV“ aplikacijoje. Tai rodo nauja „Deadline“ ataskaita, kurioje taip pat teigiama, kad 2023 m. bendras žiūrovų skaičius išaugo 42 proc. Šią savaitę Benjaminas Mayo pažymėjo, kad šiais metais „Apple TV+“ pasirodė 50 naujų filmų, o prieš metus – 56. Kodėl? Buvo keli dideli Holivudo streikai, dėl kurių buvo daug filmų filmavimų buvo nutraukti.
  • „Apple“ išleido 185-ą „Safari Technology Preview“ naršyklės versiją.
  • Naujas dokumentas rodo, kad „Apple“ turi praktinių sprendimų techninėms dirbtinio intelekto (DI) problemoms spręsti, kurių kitos įmonės, atrodo, nepaiso, ypač kaip naudoti didžiulius didelius kalbos modulius mažesnės atminties įrenginiuose, pvz., „iPhone“.
    Nepaisant tvirtinimų, kad iš už generatyvaus DI pramonės šakos kyšo „Apple“ ausys, bendrovė jau du kartus atskleidė, kad ir toliau planuoja rinktis ilgesnį kelią vietoje to, kad išleistų „ChatGPT“ kloną. Pirmasis ženklas buvo mokslinis darbas, kuriame buvo pasiūlyta DI sistema, vadinama HUGS, kuri sukuria skaitmeninius žmonių avatarus.
    Dabar, kaip pastebėjo „VentureBeat“, antrasis mokslinis darbas, pavadintas „LLM in a flash: Efficient Large Language Model Inference with Limited Memory“ siūlo sprendimus, kaip diegti didžiulius didelius kalbos modulius (LLM) įrenginiuose su ribota RAM, pvz., „iPhone“. „Apple“ teigia, kad „sprendžia iššūkį kaip efektyviai paleisti LLM, viršijančias turimą DRAM talpą, modelio parametrus išsaugodama „flash“ atmintyje, bet prireikus perkeldama juos į DRAM.
  • Sausio 20 dieną visiems laikams „Apple“ uždaro savo kultinę parduotuvę Apple Infinite Loop. Šiuo adresu nuo praėjusio šimtmečio 90-tųjų vidurio iki 2017 metų buvo įsikūręs pagrindinis kompanijos biuras.
  • Visiems gražių švenčių, taikių, sveikų ir laimingų metų!

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų