Naujasis Mac Studio. Ar vis dar reikia Mac Pro?

Mac Studio 2023

Nors „Mac Studio“ pavadinime nėra žodelio „Pro“, šis kompiuteris eilę metų buvo labai mėgstamas daugelio profesionalų. Ar naujas „Mac Pro“ pakeis profesionalų nuomonę apie „Mac Studio“ kompiuterį?.

Nors „Mac Studio“ labiau panašus į padidintą „Mac mini“, o ne į sumažintą „Mac Pro“, būtent jį rinkosi daug profesionalų. Jo „M1 Max“ ir „M1 Ultra“ procesoriai buvo fantastiški. Be to, jie buvo daug efektyvesni nei tuo metu išleistame naujausiame „Mac Pro“ su „Intel“ procesoriumi.

Šią savaitę „Apple“ išleidžia „Mac Studio“ kompiuterį su M2 šeimos procesoriais. Nors jis ir pristatomas kartu su visiškai nauju „Mac Pro“, kurio maksimalios konfigūracijos kaina lyginant su ankstesniu maksimalios konfigūracijos, „Intel“ procesorių turinčiu, „Mac Pro“ kompiuteriu sumažėjo net keturis kartus „Mac Studio“ vis tiek gali būti patraukliausias „Apple“ kompiuteris profesionalams. Iš dalies taip gali nutikti todėl, kad naujasis „Studio“ yra dar greitesnis už senąjį.

Tikriausiai vis dar yra nedidelė auditorija, kuriuos domina naujasis „Mac Pro“, kurie vis dar naudoja „PCI Express“ išplėtimo plokštes, kurios nėra GPU; taip pat turėtų būti gana lengva pridėti pigių, greitų vidinių diskų, o tai yra atnaujinimas, kuris „Mac Studio“ naudotojams vis dar neprieinamas.

Tačiau daugumai žmonių, kurie nori redaguoti nuotraukas, vaizdo medžiagą, kurti 3D vaizdus ar programas bei atlikti kitus sudėtingus darbus naudojant „Apple“ stacionarius kompiuterius, „Mac Studio“ yra tas kompiuteris, kuriam sunku rasti pakaitalą.

Išoriškai „Mac Studio“ nepasikeitė, taip pat niekas nepasikeitė ir kainų struktūroje ar galimų konfigūravimo parinkčių sąraše.

Yra dvi naujų „Mac Studio“ versijos: viena su „M2 Max“ procesoriumi (tokiu pačiu kaip ir naujausiame „MacBook Pro“), o kita su M2 Ultra lustu, kuris yra naujas tiek „Studio“, tiek ir naujajame „Mac Pro“. „Apple“ lustų šeimoje „Ultra“ yra aukščiausios klasės procesorius, o „Max“ yra antras pagal galingumą/našumą.

Mac Studio 2023 fotografams

„Mac Studio“ kompiuteryje su „M2 Ultra“ procesoriumi visko yra lygiai du kartus daugiau nei „M2 Max“ versijoje: dvigubai daugiau procesoriaus branduolių, dvigubai daugiau GPU branduolių, dvigubai daugiau RAM ir dvigubai brangiau. Tai suprantama, nes architektūriniu požiūriu „M2 Ultra“ yra du „M2 Max“ lustai, sujungti kartu tarpusavyje silicio jungtimi, leidžiančia duomenims keliauti iki 2,5 TB per sekundę greičiu. Tiesa, du procesoriai nereiškia, kad našumas bus du kartus didesnis.

Be lustų, yra keletas kitų reikšmingų skirtumų tarp dviejų sistemų. Dvi „M2 Max Mac Studio“ priekyje esančios jungtys yra yra 10 Gbps USB-C, o dvi „M2 Ultra“ jungtys — 40 Gbps „Thunderbolt“ prievadai. RAM „M2 Max“ galima konfigūruoti nuo 32 GB iki 96 GB, o „M2 Ultra“ - nuo 64 GB iki 192 GB. Kaip įprasta „Mac“ kompiuteriuose su „Apple Silicon“ procesoriais, nei vieno iš šių kompiuterių negalima patobulinti vėliau. Kitaip tariant — kokį nusipirkote, tokį ir turite.

„Apple Silicon Mac“ kompiuteriai sukurti taip, kad „Mac Pro“ stiliaus išplėtimas ir moduliškumas tampa neįmanomi.

„Mac Studio“ SSD diskų talpą galima rinktis nuo 1 iki 8 TB, tačiau tai ganėtinai brangu ir jei neturite labai svarios priežasties naudoti vidinius „Apple“ didelės talpos diskus, ko gero vertėtų nutarti kokios vidinės disko talpos pakanka ir tada jau pasidairyti greitais išoriniais „Thunderbolt“ SSD diskais ir jų korpusais.

„M2 Ultra Mac Studio“ taip pat yra beveik kilogramu (900 gramų) sunkesnis nei „M2 Max“ versija. Nors jie yra vienodo dydžio, „Apple“ naudoja sunkesnį ir laidesnį varinį radiatorių greitesnio lusto aušinimui, o „M2 Max“ apsieina ir su lengvesniu aliuminio radiatoriumi.

Mac Studio 2023 jungtys kompiuterio gale

Be priekinių „Thunderbolt“ prievadų, abiejų sistemų ryšys yra toks pat: keturi „Thunderbolt“ prievadai, viena 10 gigabitų kompiuterinio tinklo jungtis, du 5 Gbps USB-A prievadai, ausinių lizdas ir HDMI[1] prievadas galinėje dalyje. Be to, šalia dviejų priekinių prievadų yra SD kortelių lizdas – tai palaima fotografams ar kitiems mėgėjams, kurie naudoja SD arba microSD korteles. Šios palaimos trūksta daugeliui fotografijos entuziastų, naudojančių „Mac mini“ kompiuterius. Jei jau prabilau apie „Mac mini“, tai reikėtų paminėti, kad priekinėje „Mac Studio“ dalyje esančios jungtys taip pat neretai palengvina gyvenimą kai tenka kai kuriuos įrenginius dažniau pajungti/atjungti prie/nuo kompiuterio.

„Mac Studio“ kompiuterių kainos prasideda nuo:

  • 2 449 € už „Mac Studio“ su „M2 Max“ 12‑core CPU 30‑core GPU/32GB/512GB SSD
  • 4 899 € už „Mac Studio“ su M2 Ultra 24‑core CPU 60‑core GPU/64GB/1TB SSD

Reziumuojant, „Mac Studio“:

  • nedidelis, greitas kompiuteris
  • neblogas jungčių komplektas
  • yra jungčių ir kompiuterio priekinėje dalyje
  • tylus
  • kainuoja 3600 € mažiau nei tokios pačios specifikacijos „Mac Pro“
  • greitesnis nei panašiai kainuojantis „Mac mini“

tačiau:

  • tradiciškai brangi atmintis, norint įsigyti „Mac Studio“ su didesniu RAM kiekiu
  • lyginant „M2 Ultra“ vs „M2 Max“ padvigubėjusi kaina ne visada reiškia dvigubai didesnį našumą
  • „M2 Ultra“ konfigūracija ganėtinai brangi, jei lyginti su kitais „Mac“ modeliais išskyrus „Mac Pro“
  • nėra galimybės patobulinti kompiuterio specifikacijų po jo įsigijimo.

Mac Pro

Mac Pro 2023 vidus

Kalbant apie kompiuterius skirtus profesionalams būtų negražu nepaminėti ir naujojo „Mac Pro“, nors jo atnaujinimas vis labiau verčia abejoti tokio „Apple“ žingsnio tikslingumu. Tai nereiškia, kad 2023 m. nėra poreikio ar paklausos aukščiausios klasės, moduliniams, atnaujinamiems stacionariems ar į kompiuterines spintas montuojamiems kompiuteriams. Abejonių kyla, nes naujasis „Mac Pro“ vos atitinka šį aprašymą, o identiškos specifikacijos „Mac Studio“ kainuoja 3 600€ pigiau, jau nekalbant apie tai, kad „Studio“ yra žymiai kompaktiškesnis. Už šį skirtumą galima įsigyti geresnių charakteristikų: „Apple Studio“ su „M2 Ultra“ 24‑core CPU, 76‑core GPU, 32‑core Neural Engine, 128GB RAM ir 4TB SSD disku kompiuterį ir dar šiek tiek pinigų liks.

Iki „Apple“ pristatant naujuosius kompiuterius, buvo kalbama, kad kompanija planuoja išleisti „Mac Pro“ su dar galingesniais M2 procesoriais - sujungti porą „M2 Ultra“ procesorių, taip kaip sujungė du „M2 Max“ procesorius „Mac Studio“ „Ultra“ versijoje. Gal tada būtų didesnis stimulas pamąstyti ir apie galingą „Mac Pro“ versiją. Tačiau, panašu, kažkuriame planavimo etape šios idėjos buvo atsisakyta (norėtųsi tikėti, kad tam buvo svarių priežasčių).

Nors naujasis „Apple Silicon Mac Pro“ yra greičiausias kada nors egzistavęs „Mac“, koks turėtų būti naujasis „Mac Pro“. Tačiau naujasis „Mac Pro“ šiuo metu kovoja su mažesniu, 3 600€ pigesnius ir ne ką prastesniu „Mac Studio“.

Ankstesnių „Mac Pro“ naudotojai šiuos modelius rinkdavosė dėl jų moduliškumo - galimybės įdiegti papildomus vidinius diskus, vaizdo plokštes (tiek vidines, tiek ir išorines), prievadų išplėtimo modulius ir t.t. Naujuose „Mac Pro“ kai kurios šių galimybių gerokai apkarpytos.

„Mac Pro“ nebegali pasinaudoti tam skirtų išorinių GPU ir atnaujinamos atminties pranašumais, nes to neleidžia jame panaudoti „Apple Silicon“ lustai. RAM ir GPU yra M2 paketo dalis, o integruotas vieninga atmintimi (RAM) dalinasi procesorius ir GPU. „Apple Silicon“ lustai tiesiog nėra sukurti moduliškumui ar išplečiamumui. Hector Martin iš „Asahi Linux“ komandos, vienas iš žmonių, nepriklausančių „Apple“, turbūt geriausiai išmanantis „Apple“ lustus, netgi pabrėžia, kad „Apple“ turėjo šiek tiek pakeisti „Mac Pro“ PCI Express lizdus, ​​nes „M2 Ultra“ neturi pakankamai PCIe kanalų, kad kiekvienam lizdui vienu metu būtų suteiktas visas pralaidumas. Gal todėl naujame „Mac Pro“ įdiegtos 4-os — 2 kartus greitesnės lyginant su „Intel“ procesorių turinčiais „Mac Pro“, o ne 5-os kartos PCIe jungtys.

Dėl šių priežasčių, pradedant gilintis į „Mac“ kompiuterių šeimos specifikacijas, galimybes bei jų paskirtis, naujasis „Mac Pro“ atrodo kiek keistai ir kyla abejonių ar išties „Mac Pro“ naudotojai ras vietos naujam „Mac Pro“ pas save ant stalo, teisingiau po stalu (bent jau mano „Mac Pro“ gyvena po stalu, nes koks gražus jis bebūtų ant stalo stovėti jis gerokai per didelis. Tiesą sakant pas mane ir „Mac mini“ gyvena po stalu).

2019 m. išleistą „Mac Pro“ buvo galima patobulinti jame įdiegiant iki 1,5 TB RAM (tiesa, sunkiai įsivaizduoju ką reikia daryti, kad naudoti tiek RAM, gal kokios kino studijos, pvz. „Pixar“ tiek ir sunaudoja); naujame „Mac Pro“ maksimaliai galima įdiegti 192 GB, kaip ir „Mac Studio“ (net patiems pažangiausiems namų vartotojams sunku įsivaizduoti, kad reikia daugiau, tačiau ilgaamžiškumas ir žvilgsnis į ateitį kažkada buvo „Mac Pro“ pardavimo variklis). Dėl naujų AMD grafikos tvarkyklių naujesnėse „MacOS“ versijose, 2019 m. „Mac Pro“ gali būti naudojamos vaizdo plokštės pagamintos po 2019 m., tačiau naujasis „Mac Pro“ visą savo gyvavimo laiką naudos tą patčią „Apple“ vaizdo plokštę. Iš išorės jis gali atrodyti kaip senasis (gerasis) „Mac Pro“, tačiau jis turi daug apribojimų, kaip ir dešimtmečio senumo „Mac Pro“ „šiukšliadėžė“.

Dėl eilės apribojimų šis „Designed by Apple in California. Product of Thailand[2]. Final Assembly in the USA“ „Mac Pro“ turi siauresnę nei bet kada potencialią auditoriją: žmones, kuriems reikia „macOS“ aukštos klasės darbui ir kuriems nerūpi galimybė po kurio laiko atnaujinti RAM ar GPU, bet kuriems reikia kelių vidinių PCI Express išplėtimo lizdų (ne vaizdo plokštėms) ir ne „Afterburner“ plokštėms. Nesakau, kad nėra žmonių, kuriems visiškai tinka ir kurių poreikius visiškai patenkins naujasis „Mac Pro“, tačiau tai vis tiek skamba kaip nepilnavertis kompromisas tarp noro turėti kompiuterį, kurio pajėgumus galima plėsti ir „Apple Silicon“ architektūros sukurtos realybės.

Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.

  1. „Apple“ nenurodo, kuri HDMI versija įdiegta „Mac Studio“ kompiuteriuose, tačiau kadangi ši jungtis gali valdyti 8K ekraną esant 60 Hz, tikėtina, kad HDMI 2.1. ↩︎

  2. „Apple“ anksčiau darė didelę įtaką tuo, kad 2019 m. „Mac Pro“ buvo pagamintas Ostine, Teksase – nors ne visi. Tai daugiausia reiškė, kad „Mac Pro“ buvo surenkamas ten. Naujasis modelis ir toliau turi etiketę „Galutinis surinkimas JAV“. Tačiau ta pati FCC etiketė prideda šią naują ir iki šiol nematytą frazę „Tailando gaminys“ (Product of Thailand). Buvo kalbama, kad „Apple“ siekė padidinti gamybą Tailande, bet konkrečiai „MacBook Pro“, o ne „Mac Pro“. ↩︎
    Designed by Apple in California. Product of Thailand. Final Assembly in the USA

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų