24-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

24-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Prieš 10 metų, 2013 metų birželio 10 dieną startavo „MacArena.lt“. Prieš tai apie su „Apple“ technika susijusius dalykus rašiau kitame savo bloge, bet po kurio laiko nusprendžiau, kad ši tema verta atskiros erdvės. Greitai bėga laikas.
  • Nuo birželio 12 dienos „iDeal“ salonas įsikūręs PLC „Panorama“ užsidarė rekonstrukcijai.
  • „Apple“ pasidalijo naujausio serialo sukurto Akiva Goldsman „The Crowded Room“, kuriame pagrindinį vaidmenį atlieka vadovas ir prodiuseris Tom Holland, pradžios scenos peržiūra.
  • Pranešama, kad būsima „Apple TV+“ filmas „Monarch: Legacy of Monsters“ yra filmuojamas 3D formatu, kad būtų galima kuo geriau išnaudoti „Apple Vision Pro“ akinių teikiamą įtraukiančią kino patirtį. Pasak „ScreenTimes“ atstovo Sigmund Judge, tiesioginio veiksmo „Godzilla“ ir „Titans“ televizijos serialas, pagrįstas „Legendary's Monsterverse“ franšize, buvo filmuojamas trimačiu formatu, kurį palaiko naujai pristatuti „Apple“ akiniai.
  • „Apple“ ir vėl susidūrė su teisinėmis problemomis dėl prekės ženklo pavadinimo. „Vision Pro“ prekės ženklą Kinijos „Huawei“ užregistravo prieš ketverius metus iki „Apple Vision Pro“ pristatymo. „Apple“ jau seniai atsisakė naujų įrenginių pavadinimų rašymo „i“, tačiau iš pradžių „Apple TV“ buvo paskelbta kaip „iTV“. Kol stambioji britų transliuotoja ITV tam paprieštaravo. Tada pavadinimas „iPad“ pirmą kartą buvo licencijuotas Fujitsu, o „iOS“ buvo „Cisco“ prekės ženklas, kaip ir „iPhone“. Dabar, pasak „Gizmo China“, tas pats kartojasi su „Apple Vision Pro“. Leidinys Kinijos prekių ženklų tinkle aptiko „Vision Pro“ įrašą, paraišką kuriam „Huawei“ pateikė 2019 m. gegužės 16 d.
    Teoriškai, norint parduoti „Vision Pro“ Kinijoje, „Apple“ gali tekti pakeisti įrenginio pavadinimą. Arba ji gali tiesiog nepardavinėti jo tame regione – „Apple“ teigė, kad iš pradžių „Apple Vision Pro“ bus prekiaujama tik JAV. Vis dėlto labiau tikėtina, kad „Apple“ imsis pavadinimo ir tam tikru momentu susitars su „Huawei“. Taip nutiko visais tokiais atvejais, išskyrus ITV, kuri tikrai negalėjo prarasti vardo, kurį naudoja nuo 1955 m.
    Šiuo metu „Huawei“ turi produktų linijas, įskaitant išmaniuosius akinius „Vision Glass“ ir daugybę įrenginių, vadinamų „Huawei Vision Smart Screen“ ir neturi produkto pavadinto „Vision Pro“.
  • Internete pasirodė informacija, kuri atskleidžia naują informaciją apie neseniai paskelbtus mišrios realybės akinius „Apple Vision Pro“. Informacija surinkta „WCCF Tech“. Šaltinio teigimu, trečiųjų šalių internetiniai mažmenininkai pradėjo pardavinėti „Apple Vision Pro“ įkrovimo laidą. Sprendžiant iš priedo nuotraukų, „Apple“ akiniuose nenaudojamas šiandien įprastas USB-C ar net „Lightning“; „Apple Vision Pro“ naudojama visiškai nauja „Apple“ patentuota jungtis. Tai reiškia, kad įrenginio įkrovimui netinka joks kitas laidas, išskyrus originalų. Taip pat teigiama, kad įrenginys nebus įkraunamas jei bus naudojami nesertifikuoti laidai – tai yra, laidą pametęs įrenginio savininkas jį turės pirkti iš „Apple“ arba iš trečiųjų šalių pardavėjų, kurie iš jos įsigijo gamybos sertifikatą. Nedžiugina ir pačio laido kaina — trečiųjų šalių parduotuvės „Apple Vision Pro“ įkrovimo laidą parduoda už 85 USD.
  • Panašu, kad akcijų rinkos žaidėjai pagaliau apsisprendė ar jiems patinka naujai pristatyti „Apple“ produktai. Pirmadienį, pirmą kartą šiais metais, buvo pasiektas „Apple“ akcijų (AAPL) kainų rekordas kai baigiantis prekybai akcijomis AAPL kaina buvo 183,79 USD. Nauja rekordinė kaina buvo pasiekta praėjus vos savaitei po to, kai „Apple“ pristatė savo „Vision Pro“ mišrios realybės produktą, kuris pasirodys kitais metais.
  • „Apple“ paskelbė oficialų antrojo „Foundation“ sezono anonsą, jo epinę pasakotojo Davido S. Goyerio sagą, paremtą apdovanojimus pelniusiomis Isaac Asimov istorijomis. Seriale vaidina Jared Harris ir Lee Pace, kartu su Lou Llobell ir Leah Harvey.

    Naujasis „Foundation“ sezonas startuos liepos 14 dieną.
  • „Apple“ anksčiau padarė didelę įtaką tuo, kaip 2019 m. „Mac Pro“ buvo pagamintas Ostine, Teksase – nors ne visi. Tai daugiausia reiškė, kad „Mac Pro“ buvo surenkamas JAV. Naujasis „Mac Pro“ modelis ir toliau turi etiketę „Galutinis surinkimas JAV“ (Final Assembly in the USA), tačiau ta pati FCC etiketė prideda šią naują ir iki šiol nematytą frazę „Tailando gaminys“ (Product of Thailand). Anksčiau buvo pranešta, kad „Apple“ siekė padidinti gamybą Tailande, bet konkrečiai „MacBook Pro“, o ne „Mac Pro“.
    Designed by Apple in California. Product of Thailand. Final Assembly in the USA
  • „Apple“ atnaujino „iOS“ ir „macOS“ skirtas „Pages“, „Numbers“ ir „Keynote“ aplikacijas.
  • Tarptautinė jogos diena šiais metais minima birželio 21 d., o „Apple“ šią progą pažyės specialiu „Apple Watch“ naudotojams skirtu „Yoga Day Challenge“ ir žinoma specialiu apdovanojimu tiems, kas tą dieną bent 10 minučių įsijungę „workout'ą“, anot „Apple“ bet kokioje aplikacijoje, kuri informaciją apie atliktus fizinius pratimus ir krūvį patalpina „Health“ aplikacijoje, atliks kojų užsidėjimo ant galvos, stovėjimo žemyn galva ant vienos rankos ar kitus paprastesnius jogos pratimus bent 10 minučių.
  • „Apple“ minimalias SSD diskų talpas nuo 128GB padidino iki 256GB. Tai ne tik padidina bazinio modelio disko talpą dvigubai, bet ir leidžia „Apple“ šiek tiek sutaupyti, nes 128GB SSD NAND kainuoja brangiau nei 256GB NAND atmintis. Tačiau šis perėjimas turi ir savo trūkumų. Jei anksčiau 256GB SSD besirenkantys „Apple“ technikos naudotojai savo kompiuteriuose turėjo 2x128GB SSD lustus, tai dabar turi vieną 256GB SSD ir jis veikia lėčiau, lyginant su dviejų SSD lustų konfigūracija. Norint turėti greičiau veikiančius SSD diskus, reikėtų rinktis konfigūracija su 512GB ar dar didesnės talpos (veiks dar greičiau) talpos SSD diskais. Tai galioja ir naujiems 15" „MacBook Air“ kompiuteriams ir „Mac mini“ ar „MacBook Pro“. Teisingumo dėlei reikėtų paminėti, kad jei kompiuterį pagrinde naudojate dokumentų tvarkymui ir naršymui internete esminio disko greičių skirtumo nepajusite.
  • „macOS Sonoma“ naudotojams pateiks daug naujų „Mac“ funkcijų, įskaitant žaidimo režimą, interaktyvius darbalaukio valdiklius, PDF peržiūros ir redagavimo patobulinimus ir kt. Tačiau tuo pat metu „Apple“ taip pat atsisako senų „Mail“ aplikacijos įskiepių (plug-ins) palaikymo. Nors daugumai vartotojų tai neturės įtakos, yra kai kurių trečiųjų šalių programų, kurios dėl to nebeveiks. Tačiau tai nereiškia, kad tai yra „Apple Mail“ programos įskiepių pabaiga. Taip yra todėl, kad „Apple“ pristatė naują „Mail“ plėtinių kūrimo būdą naudojant „MailKit“ API „macOS Monterey“. Taigi nuo šiol tai bus vienintelis būdas kurti „Mail“ plėtinius. Tačiau net ir tokiu atveju reikia atsiminti keletą dalykų. „MailKit“ API, turi daugiau saugos sluoksnių ir daug labiau apribos įskiepius.
  • Prieš pat sezono pabaigą buvo paskelbta, kad kritikų gerai vertinama „Apple TV“ postapokaliptinė drama „Silo“ buvo atnaujinta antrajam sezonui. „Negalime sulaukti, kol žiūrovai visame pasaulyje pasiners į epinį pasaulį, kurį sukūrėme, kad atgaivintume Hugh Howey romanus“, – apie antrojo sezono atnaujinimą sakė serialo kūrėjas Graham Yost. „Apple nuo pat pirmos dienos tikėjo mūsų vizija ir man didelė garbė, kad turiu galimybę giliau įsigilinti į šią istoriją ir atskleisti daugiau paslapčių bokšto gyventojams.“
  • „Apple“ išleido 172 „Safari Technology Preview“ versiją, kurioje ištaisytos klaidos ir patobulintas saugumas.
  • „Capture One“ pristatė savo to paties pavadinimo fotografavimo aplikaciją skirtą „iPhone“. Fotografai gali prijungti fotoaparatą prie telefono ir fotografuoti tiesiai į aplikaciją. „Capture One“ veikia su daugiau nei 500 fotoaparatų, įskaitant „Canon“, „Sony“, „Nikon“, „Fujifilm“, „Leica“ ir „Sigma“ modelius.
    „Capture One“ tampa vis populiaresnė „Lightroom“ alternatyva, dabar prieinama „App Store“. Po septynių dienų bandomojo laikotarpio prenumerata kainuoja 5,49 € per mėnesį, tačiau naudotojai, turintys „iPad“ skirtą aplikacijos versiją arba „All in One“ paketą, „iPhone“ skirtą „Capture One“ aplikaciją gali naudoti be papildomų mokesčių.
  • „Bloober Team“ perkurta originalaus siaubo žaidimo „Layers of Fear“ versija į „Mac“ atkeliauja birželio 15 d.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų