26-osios 2023 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

26-osios 2023 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ir pigiau platinamų: „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Bloomberg“ žurnalistas Mark Gurman teigia, kad dar šiais metais „Apple“ išleis naują „Apple Watch Ultra“ versiją, kuri greičiausiai bus pristatyta rudenį kartu su „iPhone 15“. Kompanija, anot žurnalisto, taip pat ruošia ir naujus 24 bei 30 colių ekrano įstrižainę turinčius „iMac“ kompiuterius bei kuria naują M3 procesorių. Mark Gurman taip pat teigia, kad „Apple“ planuoja išleisti 13 colių „MacBook Pro“ su M3 lustu, taip pat 14 colių ir 16 colių „MacBook Pro“ modelius su „M3 Pro“ ir „M3 Max“ lustais.
  • Praėjusį mėnesį „Apple“ paskelbė, kad uždarys nuotraukų srauto paslaugą „Photo Stream“, o pirmadienį (birželio 26) nutraukė nuotraukų talpinimą į „iCloud Photo Stream“ paslaugą. Nuotraukos iki šiol patalpintos „Photo Stream“ bus saugomos serveryje 30 dienų ir po to negrįžtamai ištrintos. Kompanija pateikia informaciją kaip išsaugoti nuotraukas esančias „My Photo Stream.“
  • Kinijos socialinis tinklas „Weibo“ paskelbė „iPhone 15 Pro“ dėklų nuotraukas. Sprendžiant iš jų, priedų gamintojai jau pasiruošę tam, kad pasikeis tylaus režimo svirties konstrukcija. Pasak gandų, jis bus pakeistas mygtuku su lytėjimo atsaku. Taip pat pasikeitė garsumo klavišų išdėstymas. Jie buvo pakelti šiek tiek aukščiau. USB-C prievado išpjova taip pat šiek tiek padidinta.
  • Kritimo aptikimas yra „Apple Watch“ funkcija, kuri gali susisiekti su pagalbos tarnybomis laikrodžio nešiotojui nukritus. „Apple Watch“ turi kelias integruotas funkcijas, kuriomis siekiama apsaugoti vartotojus nuo mirtinų ar beveik mirtinų situacijų, pavyzdžiui, kritimų.
    Praėjusios savaitės penktadienį Alexander Laserson iš Ontario (JAV) nukrito nuo kopėčių ir susitrenkė galvą. Jo „Apple Watch Series 8“ paskambino pagalbos tarnyboms, po to pagalbos tarnyboms paskambino ir jo žmona. Dėl kritimo jis negalėjo reaguoti į kritimo aptikimo įspėjimą, kuris iškviečia pagalbos tarnybas ir įspėja pagalbos kontaktus maždaug po minutės. Netrukus jį nukritusį aptiko žmona ir per „Apple Watch“ galėjo pasikalbėti su pagalbos darbuotojais. Laserson greitosios pagalbos automobiliu buvo nugabentas į greitosios medicinos pagalbos skyrių ir jam buvo septyniomis siūlėmis buvo susiūta žaizda. Aleksandr Laserson dėkoja „Apple“ už technologiją, kuri, anot Lserson, jam išgelbėjo gyvybę. „Be „Apple Watch“ gali būti, kad jau būčiau miręs“, – sakė Laserson. „Technika veikia“.
    Kritimo aptikimas yra funkcija įdiegta „Apple Watch Series 4“ ir naujesnėse laikrodžio versijose. Vyresniems nei 55 metų vartotojams ši funkcija įjungiama automatiškai, tačiau nustatymuose ją galima įjungti ir rankiniu būdu.
  • Tęsiant aukščiau paminėtą „Apple Watch“ funkcijos temą, reikėtų paminėti, kad ne visada žmogaus saugumui skirtos funkcijos „Apple“ įrenginiuose veikia teisingai. „Bonnaroo“ muzikos festivalio metu (birželio 14–18 dienomis, Coffee County, Tenesyje) greitosios pagalbos tarnybos patyrė dramatišką iškvietimų dėl eismo įvykių šuolį. Tai įvyko dėl klaidingų, „iPhone“ inicijuotų pranešimų apie avarijas. Festivalyje dalyvavo daugiau nei 80 000 žmonių. WKRN praneša, kad Coffee County 911 komunikacijos centro direktorius Scott LeDuc teigė, kad festivalio metu melagingų skambučių 911 buvo maždaug penkis kartus daugiau nei vidutiniškai. Manoma, kad „iPhone“ įdiegta avarijų aptikimo funkcija lėmė melagingų pranešimų gausėjimą. Manoma, kad festivalio lankytojai sužadino šią funkciją šokdami grojant „gyvai“ muzikai.
  • Jei kada nors lankėtės „Apple“ mažmeninėje parduotuvėje („Apple Store“), tikriausiai pastebėjote, kad darbuotojai turi „iPhone“, kuris veikia kaip kasos aparatas ( point of sale arba PoS). Kol kas ši sistema veikia „iPhone XS“, tačiau netrukus „Apple“ šiuos įrenginius jos parduotuvių darbuotojams pakeis visiškai naujais „iPhone 14s“.
    „iPhone XS“ buvo pristatytas 2018 m. Nors jo dizainas toks pat kaip ir „iPhone X“, jame įdiegtos geresnės kameros ir greitesnis „A12 Bionic“ lustas. „iPhone XS“ bus seniausias „iOS 17“ palaikantis „iPhone“, todėl logiška, kad „Apple“ pagaliau pakeičia šiuos įrenginius. Šie „iPhone“, naudojami kaip „Apple“ mažmeninės prekybos parduotuvėse kaip „PoS“, dedami į specialius dėklus. Iš šių telefonų parduotuvės darbuotojai siunčia pirkėjui pirkimo kvitą.
  • „Apple“ delsė šokti į „ChatGPT“ traukinį, prioritetizuodama savo ilgametį mašininio mokymosi (MM) darbą, o dabar, gavusi naujai suteiktą patentą, MM pradeda dirbti kūrėjams. „Mokymosi modelių integravimas į programinės įrangos kūrimo sistemą“ aprašo, kaip bent jau „Xcode“ galėtų atlikti ne tik daugiau automatinio eilučių užbaigimo ir sintaksės tikrinimo darbo, bet ir kurdama kodą. „Programinės įrangos kūrimo aplinkos gali būti naudojamos programinei įrangai sukurti tam tikra programavimo kalba skirtingose skaičiavimo platformose“, – teigiama naujame kompanijos patente. "Esamiems metodams, leidžiantiems programinės įrangos kūrėjams naudoti mašininio mokymosi modelius programinės įrangos kūrimo aplinkose, gali prireikti daug konfigūracijos."
    Patentas rodo, kad „Apple“ siekia naudoti MM modelius, plėtros kliūčių pašalinimui – nesvarbu, ar tai reiškia sukurti didžiąją dalį kodo, ar tiesiog padėti kūrėjams.„Programinės įrangos kūrėjas, dirbantis su tokiu modeliu, gali pasinaudoti IDE (Integrated Development Environment - integruotos kūrimo aplinkos) produktyvumo ypatybėmis, tokiomis kaip sintaksės tikrinimas spausdinant, automatinis užbaigimas, pavadinimo ar tipo klaidų aptikimas parametrų sąrašuose ir kt. „Pavyzdžiui, kodo generatorius sukuria paprogramę, kuri palengvina prieigą prie esamų MM duomenų reikšmių“, – teigia „Apple“, „per konkretų duomenų tipą, palaikomą konkrečioje programavimo kalboje“. „Apple“ pabrėžia, kad pasiūlymas skirtas dirbant su „Swift“, „Objective C“, „C++“, „Python“, „Java“ ar bet kokia programavimo kalba. Kaip dabar galite paprašyti „ChatGPT“ parašyti programą, tarkime, „AppleScript“ ar „SwiftUI“, taip „Apple“ MM sistema gali būti naudojama neatsižvelgiant į tai, kokią kalbą kūrėjas pasirinks. „Todėl transformuoto MM modelio kodo sąsaja... suteikia funkcijas ir duomenų tipus“, – rašoma patente, – „kurie yra suderinami su konkrečia programavimo kalba, naudojama dabartiniame projekte“.
  • Eilėje šalių „Apple“ pakėlė „iCloud“ kainas (20-29%). Kainų padidėjimas buvo pastebėtas Bulgarijoje, Brazilijoje, Kolumbijoje, Danijoje, Egipte, Jungtinėje Karalystėje, Norvegijoje, Peru, Lenkijoje, Rumunijoje, Saudo Arabijoje, Pietų Afrikoje, Švedijoje, Tanzanijoje, Turkijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose. Panašu, kad šalyse, kuriose naudojamas euras bei JAV, Australijoje, Kanadoje ir Indijoje, kainos, bent jau kol kas, nepakito.
  • Remiantis Myke Hurley internete paskelbtu gandu, šią vasarą rinkoje gali pasirodyti naujas ausinių rinkinys. „Beats Studio Pro“ liepos 19 d. pasirodys įvairių spalvų, įskaitant tamsiai rudą, „giliai rudą“, smiltainio ir juodą, praėjusią savaitę savo „Connected“ podcast'o epizode sakė Hurley.
    „MacRumors“ anksčiau pastebėjo gandus, kuriuose teigiama, kad „Studio Pro“ palaikys „Apple“ funkciją „Find My“ ir „Google Fast Pair“ bei turės USB-C ir 3,5 mm lizdus. Ganduose taip pat kalbama, kad ausinės turės triukšmo slopinimo ir erdvinio garso funkcijas, naują nešiojimo dėklą, patobulintus mikrofonus ir „optimizuotus garso profilius, vadinamus Beat Signature Entertainment and Conversation“. Hurley pridūrė, kad iš jo šaltinio neaišku, ar ausinėse bus skaidrumo (transparency) režimas – funkcija, esanti „AirPods Pro“ ir „AirPods Max“.
  • Internete pasirodė informacija, kad „Apple“ uždraudė Rusijos programuotojams „App Store“ talpinti mokamas aplikacijas, taip pat ir tas, kurios turi įdiegtą pirkimo aplikacijoje funkciją.
    Prieš kelias dienas Rusijos programuotojas Vitalij Podolsky iš „OnlyApps“ studijos sakė, kad staiga prarado galimybę „App Store“ talpinti mokamas aplikacijas ar aplikacijas su integruota pirkimo jose funkcija. Savo „Apple“ paskyroje jis gali skelbti tik nemokamą programinę įrangą.
    Atsakydamas į jo kreipimąsi, „Apple Support“ nurodė, kad bendrovė kūrėjams iš Rusijos įvedė naujas taisykles, todėl jie nebegali skelbti mokamų aplikacijų. Pagal vieną versiją, tokį įmonės sprendimą lėmė tai, kad Rusijos dukterinės įmonės, atstovaujamos „Apple Rus LLC“, sąskaitoje baigėsi pinigai, o vietiniai kūrėjai dėl sankcijų negali gauti mokėjimų kitomis valiutomis. Greičiausiai „Apple“ net neatšaukė galimybės talpinti mokamas aplikacijas „App Store“, bet tiesiog jos nepratęsė kūrėjams iš Rusijos. Paprastiems Rusijos naudotojams, greičiausiai, tai didelės įtakos neturės (na, nebent nebus kai kurių Rusijos programuotojų sukurtų aplikacijų atnaujinimų), tačiau vargu ar kompanija planuoja Rusijos naudotojams uždaryti prieigą prie „App Store“ (buvo ir tokių gandų), nes Rusijos „App Store“ paduodamos ir kitų šalių programuotojų sukurtos aplikacijos, iš kurių pardavimų „Apple“ uždirba pinigus.
  • Europos Sąjunga susitarė dėl taisyklių, kurios palengvintų žmonių duomenų perkėlimą tarp paslaugų, įskaitant „iCloud“.
    Europos Komisija 2022 metais pasiūlė Duomenų aktą, siekdama prižiūrėti išmaniųjų įrenginių, mašinų ir plataus vartojimo prekių gaunamus duomenis. Ši iniciatyva yra dalis platesnio teisėkūros siekio apriboti pagrindinių JAV technologijų įmonių įtaką. Remiantis „Reuters“ pranešimu, susitarimas buvo pasiektas po septynias valandas trukusių derybų. „Šiąnakt pasiektas susitarimas dėl Duomenų įstatymo yra svarbus žingsnis pertvarkant skaitmeninę erdvę“, – „Twitter“ tinkle sakė ES pramonės vadovas Thierry Breton. „Esame pakeliui į klestinčią ES duomenų ekonomiką, kuri yra naujoviška ir atvira mūsų sąlygomis.
  • Prieš kelerius metus rašytojas ir prodiuseris George Kay traukiniu važinėjo iš savo namų Londone į Prancūziją, kur dirbo prie serialo „Lupin“. Staiga traukiniui važiuojant tuneliu po Lamanšo sąsiauriu, šis sustojo. Kay panaudojo savo vaizduotę ir nerimą.
    „Apsidairiau aplinkui į skirtingus keleivius ir pagalvojau: kaip mes, kaip grupė žmonių susitvarkytume, jei įvyktų koks rimtas incidentas? jis prisiminė. „Ar vaikinas, kuris treniruojasi ir atrodo kietai su kostiumu, bus mums naudingesnis už dvi mažas seneles, kurios sprendžia kryžiažodį? Taip buvo pasėta sėkla „Hijack“ – septynių dalių trileriui, kurio premjera trečiadienį pasirodė „Apple TV+“. Seriale Idris Elba (kuris taip pat yra vykdomasis prodiuseris) vaidina Samą, įmonės derybininką, skrendantį namo iš Dubajaus į Londoną, kai skrydžio ramybę sudrumsčia grupė ginkluotų smogikų.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite „App Store“. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų