Apie Apple ir Google derybas, bei galybę teisininkų dirbančių kompanijoje

„Apple“ ir „Google“ derybos dėl paieškos varikliuko naudojimo „Apple“ įrenginiuose truko ilgiau nei keturis mėnesius susitinkant beveik kasdien.

Kartais skaitant komentarus forumuose, kuriuose aptarinėjami didelių kompanijų reikalai, susidaro įspūdis, kad nemaža žmonių dalis mano jog didelių korporacijų vadovai didesnę dalį dienos tiesiog sėdi savo prabangiuose kabinetuose ir didžia dalimi nieko neveikia.

Didelėse korporacijose sprendžiami „dideli reikalai“ ir neretai kiekvieno iš tų „reikalų“ sprendimas trunka ilgai ir kainuoja daug pinigų.

Pavyzdžiui, atrodytų toks paprastas dalykas kaip „Apple“ susitarimas su „Google“ dėl pastarosios paieškos, kaip numatytos naudojimo „Apple“ įrenginių naršyklėse. Galima būtų įsivaizduoti, kad „Google“ CEO Sundar Pichai paskambina Tim’ui į „Apple“ ir sako: „klausyk, padarom bizniuką — mes sumokam „Apple“, o jūs mūsų paiešką padarykite pagrindine „Safari“. Sutaria kainą, teisininkai sudera sąlygas ir viskas. Bet ne viskas taip paprasta.

Buvęs „Apple“ teisininkas Bruce Sewell duodamas interviu teisę studijuojančiai Doreen Benyamin papasakojo porą įdomių faktų.

Anot Sewell milijardo JAV dolerių vertės sutarties derybos tarp „Apple“ ir „Google“ dėl pastarosios paieškos naudojimo „iPhone“ kūrėjos įrenginiuose truko ilgiau nei keturis mėnesius. Tai nereiškia, kad po kiekvienų derybų sekdavo ilga pauzė ir tada vėl derybos. Ne. Susitikimai dėl šios sutarties keturių mėnesių bėgyje vykdavo beveik kasdien. Šiuose susitikimuose „Apple“ atstovavo teisininkas Bruce Sewell ir Tim Cook, o kartais Eddy Cue. Iš „Google“ pusės derybose dalyvaudavo kompanijos CEO Sundar Pichai ir „Google“ teisininkas Kent Walker.

Sewell nedetalizavo kiek „Google“ moka „Apple“ už tai, kad šios paieška būtų numatytoji „Apple“ įrenginiuose, tačiau kalbama, kad anksčiau už tokią pačią „privilegiją“ paieškos gigantė „iPhone“ gamintojai mokėdavo milijardus dolerių.

Bruce Sewell sakė, kad tuo metu kai jis dirbi „Apple“, jis turėjo 900 jam pavaldžių žmonių: 600 jų buvo kompanijos teisininkų grupės nariai teisininkai ir jų padėjėjai (paralegalai).

Vien tik byloje su „Samsung“ „Apple“ kompaniją atstovavo 350 teisininkų, kurių didelė dalis nebuvo „Apple“ darbuotojai, nes kompanija negali tokio maštabo bylų spręsti tik savo turimais žmogiškaisiais ištekliais. Ir tai viso labo viena byla, o „Apple“ kaip žinia jų turi gerokai daugiau.

Byloje tarp „Apple“ ir „Samsung“ vien tik dokumentų buvo 8 milijardai ir bendrai paėmus teisininkų kompanijos „Apple“ išstatė sąskaitų už 280 000 darbo valandų (tai beveik 32 metai dirbant dieną ir naktį). Sewell sakė, kad jo biudžetas buvo „varganas vienas milijardų dolerių metams“.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų