Koks likimas laukia 3D Touch funkcijos iOS 13? [papildyta]

Tema: iOS

Dar prieš WWDC19 konferenciją internete pasirodė gandai, kad „iOS 13“ nebeliks „3D Touch“ funkcijos. Pirmoji „iOS 13“ beta versija, panašu, šiuos gandus patvirtina.

„iOS 13“, bent jau pirmojoje jos beta versijoje, didelę „3D Touch“ funkcionalumo dalį pakeitė „Haptic Touch“[1]. Dabar, įrenginiuose su įdiegta „iOS 13“, nepriklausomai nuo to ar įrenginys palaiko „3D Touch“ ar nepalaiko — norint iškviesti kontekstinį meniu leidžiantį pasirinkti su tuo naudotojo sąsajos elementu susietus veiksmus, nebereikia stipriau spausti ekrano — pakanka pirštą palaikyti ant ekrano kiek ilgėliau.

Šią naujovę tinkamai įvertins „iPhone SE“, XR, „iPad“ ir „iPod touch“ naudotojai. Tačiau, manau, „iPhone 6s“ ir naujesnių „iPhone“ palaikančių „3D Touch“ savininkams ši naujiena gali ir nepatikti. „3D Touch“ man atrodo gerokai intuityvesnė, o ir veikia greičiau nei „Haptic Touch“.

Bent jau pirmojoje „iOS 13“ beta versijoje vienintelė vieta kur „3D Touch“ vis dar veikia tai stipriau spustelėjus užrakintą telefono ekraną ant šviestuvėlio ir kameros piktogramų. Dar, stipriau spustelėjus ekraną virtualios klaviatūros zonoje, galima aktyvuoti trackpad’o funkciją. Įrenginiuose nepalaikančiuose „3D Touch“, norint aktyvuoti šią funkciją reikia pirštą ilgiau palaikyti palietus tarpo klavišą.

Nežiūrint labai riboto „3D Touch“ veikimo, „iOS 13“ nustatymų skirsnyje vis dar yra išlikę šios funkcijos nustatymai. Laikas parodys ar šie nustatymai išliks ir „3D Touch“ funkcionalumas atsiras galutinėje „iOS 13“ versijoje.

Kol kas susidaro įspūdis, kad „Apple“ ruošia „iOS 13“ naujam flagmanui, kuris nepalaikys „3D Touch“.

Papildyta: nelikus „3D Touch“ funkcionalumo „iOS 13“ pirmojoje beta versijoje kilo nemažas sąmyšis. Tačiau galima atsipūsti — Craig Federighi patvirtino, kad tai paprasčiausia klaida, kuri bus ištaisyta kitoje beta versijoje.


  1. Haptic Touch tai funkcija registruojanti kiek ilgai pirštas laikomas ant tam tikro naudotojo sąsajos elemento. „3D Touch“ naudijimo atveju reikia naudotojo sąsajos elementą ekrane spustelėti stipriau. „Haptic Touch“ atveju paspaudimo stiprumas neturi reikšmės — tik laikas kurį naudotojo sąsajos elementas yra paliestas. Kai elementas būna paliestas sistemoje numatytą laiką (apie sekundę) — naudotojas pajunta silpną virptelėjimą ir sistema aktyvuoja tokiam veiksmui numatytas funkcijas, pavyzdžiui ekrane parodo tam elementui priskirtas kontekstinio meniu parinktis.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 5 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Kartais aš visiškai nesuprantu „Apple“ tam tikrų jų sprendimų...
    viskas ok jei tai būtų kalbama apie naujus telefonų modelius ir jų apsisprendimą toliau nbenaudoti 3D Touch,bet kaip galima atimti iš žmogaus tai,už ką jis jau yra susimokėjas pinigus ir tai gal jam yra pagrindinė funkcija dėl kurios jam patinka būtent toks telefono modelis ir ne kitoks...čia juk fizinė telefono savybė.
    Tikriausiai reikės gerai pagalvoti ar atsinaujinti į iOS 13 kai ji pasirodys...

  2. Amerikonai už šitą bajerį gali kalt ieškinį už milijoną, moralinės žalos atlyginimui :)

  3. Straipsnis papildytas nauja informacija dėl 3D Touch funkcionalumo iOS 13.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų