Naujovės, kurių greičiausiai sulauksime iOS 13

Tema: iOS

Naujausios „Apple“ mobiliems įrenginiams skirtos operacinės sistemos „iOS 13“ patikimų naujienų sulauksime tik artimiausios WWDC (Worldwide Developers Conference) metu, tačiau kai kurios naujovės jau tapo žinomos.

Nors „iPhone“ ir „iPad“ įrenginiams skirtos operacinės sistemos pristatymo sulauksime tik birželio 3 dieną, kai „Apple“ pristatys „iOS 13“, tačiau „9to5Mac“ teigia, kad su šios naujos operacinės sistemos kūrimu susiję žmonės pasidalino su jais, kai kuriomis būsimos mobiliems „Apple“ įrenginiams skirtos operacinės sistemos naujovėmis.

Tamsi tema ir daugiaprogramis režimas (multitasking)

Yra nemažai tamsios naudotojo sąsajos temos mėgėjų ir dideliam jų džiaugsmui, „iOS 13“ atsiras tokia tema veikianti visoje sistemoje. Ją reikės įgalinti įrenginio nustatymuose. Tema taip pat turės ir didelio kontrastingumo režimą, taip pat kaip ir „macOS“. Kalbant apie „macOS“, kompanijos planšetiniams kompiuteriams skirtos aplikacijos, kurios veikis „Mac“ kompiuteriuose „Marzipan“[1] pagrindu naudos tamsios temos nustatymus abiejose sistemose.

„iOS 13“ praturtins „iPad“ naudotojo sąsają nemažai naujovių, pavyzdžiui tokių kaip galimybe aplikacijoms atidaryti kelis langus. Kiekvienam langui bus pradžioje priskiriama ekrano vieta, tačiau specialaus gesto pagalba juos bus galime perkelti į kitą vietą, panašiai taip, kaip atviro kodo projekte „PanelKit“. Šie langai gali būti „kraunami“ vienas ant kito ir gilumo efektas leis nustatyti kurie jų yra viršuje, o kurie po apačia.

Atšaukimo (undo) gestas, Safari patobulinimai ir šriftų valdymas

Daugiau rašantys „iOS“ įrenginiuose jau senokai skundžiasi, kad nėra patogaus atšaukimo (undo) gesto ir norint inicijuoti atšaukimą reikia purtyti įrenginį, kas „iPhone“ atveju dar pusė velnio, tai rašant tekstą periodiškai stverti „iPad“ ir jį lyg kokį marakasą purtyti yra nepatogu.

„iOS 13“ naudotojai savo „iPad“ turės galimybę specialiu gestu atlikti atšaukimo (undo) ir grąžinimo (redo) veiksmus. Šis gestas tai trijų pirštų paspaudimas klaviatūros zonoje ir pabraukimas į kairę (atšaukimui - undo) ar į dešinę (atšaukimo anuliavimui - redo). Pirmą kartą naujoje operacinės sistemos versijoje aktyvavę klaviatūrą galės pasitreniruoti teisingai atlikti šį veiksmą bei pakoreguoti jo nustatymus.

„Safari“ naujoje „iOS“ versijoje automatiškai svetainių užprašys kompiuteriams skirtos svetainės versijos, nes kai kurios svetainės naršant jose su „iPad“ rodo „iPhone“ skirtą svetainės versiją nekreipdamos dėmesio, kad „iPad“ ekranas yra gerokai didesnis. Viena tokių svetainių yra „YouTube“, kur „iPad“ naudotojai tampa priklausomi nuo mygtuko leidžiančio reikalauti kompiuteriams skirtos svetainės vaizdo.

Šriftų valdymas „iOS 13“ taip pat atnaujintas. Daugiau nebereikės diegti profilio norint įdiegti naujus šriftus sistemoje. Nustatymuose atsiras šriftų valdymui skirtas skirsnis. Bus įdiegtas naujas įrankis programuotojams leidžiantis pasirinkti šriftą, o naudotojai atidarę dokumentą, kuriame panaudotas sistemoje nesantis šriftas bus apie tai informuoti.

Išmanesnė Mail aplikacijas ir galimybė pažymėti kelis elementus ir kita

Po gana ilgos pertraukos, „Mail“ aplikacija taps išmanesnė. Ilgai stagnavusi „Mail“, naujoje versijoje galės laiškus suskirstyti į kategorijas, naudotojai galės laiškus perkelti į „skaityti vėliau“ (read later), ką jau kuris laikas gali kitų programuotojų sukurtos el. pašto aplikacijos.

Kompanijos inžinieriai kuria būdą leidžiantį trečių šalių aplikacijoms skirtoms dokumentų kūrybai naudoti kolaboraviomo būdą, panašiai kaip kompanijos „Pages“, „Numbers“ ir „Keynote“ aplikacijose.

Kompanija taip pat stiprina našumo galimybių diegimą ir „iOS 13“ atsiras gestų leidžiančių pažymėti ir perkelti kelis elementus. Naujoje versijoje programuotojai taip pat turės galimybę naudoti skirtingas būsenos juostos (status bar) temas (tamsią ir šviesią) skirtingose ekrano pusėse esančiose aplikacijoje.

Naujoje versijoje taip pat bus atnaujinta „Reminders“ aplikacija. Atnaujinta ši aplikacija bus ir „Mac“ kompiuteriams skirtoje operacinėje sistemoje. Garso reguliavimo langas, kuris dabar atrodo prastai taip pat permąstytas, „Hey Siri“ gebės tiksliau atskirti triukšmą fone, tokį kaip vaikų verkimas, geresnis klaviatūrų daugiakalbystės ir diktavimo palaikymas bei išplėstos spausdinimo galimybės.


  1. „Marzipan“ pavadintas kompanijos projektas leis programuotojams kurti aplikacijas veikiančias „iPhone“, „iPad“ ir „macOS“.  ↩

Žymos
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų