Istorija: sausio 24 — Macintosh gimtadienis

1984 metų sausio 24 dieną buvo pristatytas pirmasis „Macintosh“ kompiuteris.

„Macintosh“ arba „Mac“ — tai asmeninių kompiuterių linija sukurta „Apple Inc.“ Pirmąjį „Macintosh“ kompiuterį pasauliui 1984 metų sausio 24 dieną pristatė Steve Jobs ir tai buvo pirmasis komerciškai sėkmingas asmeninis kompiuteris turėjęs jau gerai tuo metu žinomus, bet nepopuliarius: kompiuterinę pelę[1] ir grafinę naudotojo sąsają[2], o ne komandinės eilutės naudotojo sąsają kaip jo pirmtakai.

„Mac“ gamyba sugalvota vertikalios integracijos modelio principu ir jame diegiama „Apple“ sukurta aparatinė ir programinė įranga tada vadinta „System Software“, o veliau pervadinta į „Mac OS“, kuri buvo iš anksto įdiegta visuose „Mac“ kompiuteriuose. Tai kontrastavo su IBM PC, kai daug skirtingų gamintojų kūrė aparatinę įrangą galinčią veikti su vienos kompanijos sukurta programine įranga. „Apple“ kūrė savo išskirtinę aparatinę „Mac“ įrangą, vidines kompiuterio sistemas, dizainą, programinę įrangą ir kainodarą. Kompanija taip pat kuria ir šiems kompiuteriams skirtą operacinę sistemą. Šiuolaikiniai „Mac“ kompiuteriai gali veikti ir su alternatyviomis operacinėmis sistemomis, tokiomis kaip „Linux“ ar „Windows“. Tačiau, „Apple“ ne licencijuoja „Mac OS X“ pastaruoju metu vadinamos „macOS“ naudojimui su ne „Apple“ sukurtais kompiuteriais.

„Macintosh“ projektą 1970-ų metų pabaigoje pradėjo „Apple“ darbuotojas Jef Raskin (1943–2005). Jis įsivaizdavo lengvą naudoti, nebrangų, vidutiniam naudotojui skirtą kompiuterį. Kompiuterį jis norėjo pavadinti savo mėgstamų obuolių veislės „McIntosh“ garbei tačiau dėl teisinių priežasčių pavadinimas turėjo būti pakeistas.

1979 metų rugsėjį kompanijos vadovybė Raskin suteikė teisę pradėti rinkti žmones projektui ir jis pradėjo ieškoti inžinieriaus, kuris galėtų surikti kompiuterio prototipą. „Apple“ komandos kūrusios panašų, bet aukštesnės klasės kompiuterį „Lisa“ narys Bill Atkinson pristatė Raskin’ui anksčiau tais metais pasamdytą serviso techniką Burrell Smith.

Per kelis metus Raskin surinko nemažą komandą sukūrusią aparatinę ir programinę pirmojo „Macintosh“ įrangą. Be Raskin, Atkinson ir Smith „Macintosh“ komandoje triūsė: Chris Espinosa, Joanna Hoffman, George Crow, Bruce Horn, Jerry Manock, Susan Kare, Andy Hertzfeld ir Daniel Kottke.

Pirmoji „Macintosh“ pagrindinę plokštę sukūrė Burrell Smith. Joje turėjo 64 kilobaitus (KB) atminties (RAM), joje buvo įdiegtas „Motorola 6809E“ mikroprocesorius ir ji palaikė 256x256 juodai-baltą taškinės grafikos (bitmap) ekraną. „Macintosh“ programuotojas Bud Tribble norėjo paleisti grafines „Lisa“ programas ant „Macintosh“ ir paklausė pas Smith ar būtų įmanoma kompiuteryje įdiegti „Motorola 68000“ mikroprocesorių naudojamą „Lisa“ kompiuteriuose ir tuo pačiu neišpūsti „Macintosh“ kainos. Iki 1980 metų gruodžio Smith pasisekė net tik sukurti pagrindinę plokštę veikiančią su „Motorola 68000“ mikroprocesoriumi, bet ir pakelti darbo našumą nuo 5 iki 8 megahercų (MHz). Ši pagrindinė plokštė taip pat galėjo palaikyti 384x256 taškų ekraną.

Smith dizaino pagrindinėje plokštėje buvo naudojama mažiau atminties (RAM) lustų, nei jų buvo „Lisa“ kompiuteryje ir tai leido ženkliai sumažinti plokštės kainą. Galutinė „Mac“ dizaino versija buvo savarankiška ir palaikė visą „QuickDraw“ biblioteką bei interpretatorių turėdama 64 KB ROM ir 128 KB RAM. Nors kompiuteryje nebuvo atskirų RAM jungčių, kompiuterio atmintį buvo galima praplėsti iki 512 KB įlituojant papildomas atminties jungtys, kuriose galėjo būti įdiegta papildomi atminties lustai. Galutinis produktas turėjo 9 colių monochrominį ekraną palaikantį 512x342 skiriamąją gebą (daugiau nei prototipas).

Šis dizainas patraukė vieno iš „Apple“ įkūrėjų Steve Jobs dėmesį. Supratęs, kad „Macintosh“ yra labiau patrauklus rinkai nei „Lisa“, jis pradėjo daugiau dėmesio skirti šiam projektui. Galiausiai Raskin susipykęs su Steve Jobs, 1981 metais paliko „Apple“ ir sakoma, kad galutinė „Macintosh“ versija yra artimesnė Jobs idėjoms nei Raskin.

Išgirdęs apie revoliucingą naudotojo sąsajos technologiją sukurtą „Xerox PARC“, Steve Jobs susitarė, mainais už dalį „Apple“ akcijų, apsilankyti „Xerox“ kompanijoje ir pažiūrėti jų „Alto“ kompiuterį ir „Smalltalk“ vystymo įrankius. „Lisa“ ir „Macintosh“ naudotojo sąsaja buvo technologijos pamatytos „Xerox PARC“ ir „Macintosh“ grupės idėjų mišinys.

Macintosh 128k.
Macintosh 128k

Spaudai apie „Macintosh 128k“ buvo pranešta 1983 metų spalį, o pats kompiuteris pristatytas 1984 sausio 24 dieną. Jame buvo įdiegtos dvi aplikacijos skirtos pademonstruoti kompiuterio galimybes: „MacWrite“ ir „MacPaint“. Nors kompiuteris buvo sutiktas su dideliu entuziazmu, buvo nemažai tokių, kurie jį vadino „žaislu“ ir tam buvo pagrindo. „Macintosh“ buvo sukurtas naudoti grafinę naudotojo sąsają, o tuo metu kompiuteriai veikė teksto ir komandų įvedimo principu komandinėje eilutėje. Vadinsi aplikacijos turėjo būti perrašytos ir pritaikytos veikti naujoje aplinkoje — tai ilgas, daug laiko reikalaujantis darbas. Dėl šios priežasties daug programuotojų tiesiog numojo į tai ranka, o rezultatas buvo — šiam kompiuteriui skirtos programinės įrangos trūkumas.

1984 metais „Microsoft“ jos „MultiPlan“ migravo iš MS-DOS aplinkos, o 1985 sausį ja pasekė ir „Microsoft Word“. 1985 metais „Lotus Software“, po sėkmingo IBM PC skirtos „Lotus 1–2–3“ sėkmės pristatė „Lotus Jazz“, kurios švelniai tariant, sėkmė nelydėjo. Tais pačiais metais „Apple“ pristatė „Macintosh Office“.

1984 metais specialiame porinkiminiame „Newsweek“ leidinyje, už 2,5 mln. JAV dol. „Apple“ išpirko visus 39 reklaminius žurnalo puslapius ir juose reklamavo „Macintosh“. Kompanija taip pat pradėjo „Test Drive a Macintosh“ iniciatyvą, kuri leido potencialiems kompiuterio pirkėjams turintiems kredito kortelę paimti „Macintosh“ kompiuterį namo ir jį ten išbandyti, o po to grąžinti kompanijos atstovams. Nors šioje iniciatyvoje sudalyvavo 200 000 žmonių, pardavėjams ši akcija nepatiko: kompiuterių buvo mažiau nei norinčių juos išbandyti, o ir patys kompiuteriai neretai būdavo grąžinami tokiame stovyje, kad pardavimui jau nebetiko. Dėl šios kampanijos tuometinis „Apple“ vadovas John Sculley buvo priverstas kompiuterio kainą nuo 1995 JAV dol. kilstelėti iki 2495 JAV dol.[3]

1985 metais „Mac“ kompiuterio, „Apple“ lazerinio spausdintuvo „LaserWriter“ ir specifinės „Mac“ programinės įrangos, tokios kaip „Boston Software“ sukurtos „MacPublisher“ ir „Aldus PageMaker“ tandemas leido naudotojui kurti, peržiūrėti ir atspausdinti išbaigtus puslapius su tekstu ir grafiniais vaizdais. Vėliau ši galimybė buvo pavadinta „desktop publishing“ (stalinė leidybinė sistema arba stalinė leidykla). Pradžioje ši „stalinė leidybinė sistema“ veikė tik „Macintosh“ kompiuteriuose, tačiau vėliau tapo prieinama ir IBM  PC naudotojams. Dar vėliau tokia programinė įranga kaip „Macromedia FreeHand“, „QuarkXPress“, „Adobe Photoshop“ ir „Adobe Illustrator“ sustiprino „Mac“ kaip darbui su grafika skirto kompiuterio pozicijas ir padėjo išplėsti išplėsti naujai atsiradusią „stalinių leidyklų“ rinką.

Netrukus paaiškėjo pirmojo „Macintosh“ kompiuterio ribotumas — jame buvo įdiegta labai mažai atminties, net lyginant su kitais 1984 metų kompiuteriais, ir ją praplėsti nebuvo paprasta. Kompiuteryje taip pat nebuvo kietojo disko bei paprasto būdo jį pajungti.

Macintosh Plus debiutavo 1986 ir turėjo 1MB RAM bei SCSI prievadą leidusį pajungti periferinius įrenginius (diskus, spausdintuvus ir skenerius) jame pasikeitė ir spalva
Macintosh Plus

1985 metų spalį „Apple“ padidino „Macintosh“ kompiuterio atminties kiekį iki 512 KB, tačiau 128 KB „Mac“ kompiuterių atmintį praplėsti nebuvo paprasta. Siekdama pagerinti galimybę prie kompiuterio pajungti išorinius įrenginius „Apple“ 1986 metų sausio 10 dieną išleido „Macintosh Plus“, kurio kaina buvo 2600 JAV dol. Šiame „Mac’e“ buvo įdiegti: 1 MB RAM (su galimybe praplėsti iki 4 MB) ir tada revoliucinga SCSI sąsaja leidusi pajungti iki septynių papildomų įrenginių, tokių kaip kietieji diskai, spausdintuvai ar skeneriai. Kompiuterio lanksčiųjų diskų - diskečių (floppy drive) talpa buvo padidinta iki 800 KB. „Macintosh Plus“ tuojau pat susilaukė sėkmės ir nepakeistas buvo pardavinėjamas iki 1990 metų spalio 15 dienos. Juo buvo prekiauta šiek tiek daugiau nei keturis metus ir dešimt mėnesių, bet tai buvo „Macintosh“ kompiuterio modelis, kuriuo „Apple“ prekiavo ilgiausiai visos kompanijos istorijos metu.

Pradžioje „Macintosh“ buvo skirtas dviem pirminėms tikslinėms rinkoms: dirbantiems su informacija ir studentams. Tačiau vėliau naudojančių „Mac“ diapazonas stipriai išsiplėtė.

Kaip kažkada sakė Bill Gates: „Norint sukurti naują standartą negana sukurti kažką šiek tiek kitokio. Tam reikia kažko, kas yra išties nauja ir užkariauja žmonių vaizduotę. Macintosh šį standartą atitinka.“

Su 35-uoju gimtadieniu „Macintosh“


  1. Pirmąją pasaulyje kompiuterinę pelę 1968 m. pristatė JAV išradėjas Douglas Engelbart, prieš tai šešerius metus vadovavęs projektui, kurio tikslas buvo ištirti, kaip žmonės galėtų geriau valdyti kompiuterį. Iki to laiko dauguma kompiuterių veikė vien tekstiniu ritmu, naudojant klaviatūrą.  ↩

  2. 1973 metais „Xerox PARC“ sukūrė asmeninį kompiuterį „Alto“. Šis kompiuteris turėjo taškinės (rastrinės) grafikos ekraną ir buvo pirmasis kompiuteris pademonstravęs darbastalį ir grafinę naudotojo sąsają.  ↩

  3. Įvertinant infliaciją 1985 metais 2495 JAV dol. kainavęs kompiuteris, kainavo tiek lyg jo dabartine verte kaina būtų 4 110 JAV dol. Paskaičiavimai iš US Inflation Calculator.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų