Macintosh burtininkai: kūrę Macintosh programinę įrangą

Macintosh komandos nariai:  (Pirma eilė - viršus): Rony Sebok, Susan Kare; (2-a eilė): Andy Hertzfeld, Bill Atkinson, Owen Densmore; (3-ia eilė): Jerome Coonen, Bruce Horn, Steve Capps, Larry Kenyon; (4-a eilė): Donn Denman, Tracy Kenyon, Patti Kenyon. Nuotrauka: Norman Seeff
Macintosh komandos nariai: (Pirma eilė - viršus): Rony Sebok, Susan Kare; (2-a eilė): Andy Hertzfeld, Bill Atkinson, Owen Densmore; (3-ia eilė): Jerome Coonen, Bruce Horn, Steve Capps, Larry Kenyon; (4-a eilė): Donn Denman, Tracy Kenyon, Patti Kenyon.
Nuotrauka: Norman Seeff

Macintosh kompiuterį kūrė kelios, savo kūrybines kančias tarpusavyje derinančios, komandos. Taip pat kai ir komandos dirbusios su Macintosh geležine dalimi: pradedant nuo motininėmis plokštėmis, kietųjų diskų, maitinimo blokų, plastikiniu rėmo iki pelės, jaunų ir talentingų programuotojų komanda rašė programinį kodą kurio pagalba Macintosh atgydavo.

Šis straipsnis yra vienas iš straipsnių serijos dedikuotos Macintosh kompiuteriui ir jį kūrusiai komandai, Macintosh 30-mečio proga.

Macintosh programinės įrangos pagrindu tapo Bill Atkinson’o Apple Lisa kompiuteriui sukurta ir perkelta į Macintosh, aplikacija QuickDraw ir jos pagalba kuriame grafinė vartotojo aplinka.

Bill Atkinson programavo namuose ir Polarod fotoaparatu fotografavo rezultatus ir jais dalinosi su komanda. Nuotrauka: Folklore.org/Bill Atkinson
Bill Atkinson programavo namuose ir Polarod fotoaparatu fotografavo rezultatus ir jais dalinosi su komanda.
Nuotrauka: Folklore.org/Bill Atkinson

Atkinson'o karjera Apple prasidėjo nuo Apple II kitų parašyto programinio kodo tvarkymo. Pagrindinės jo pareigos buvo Apple II programuotojas Pascal kalba. Vėliau savo sugebėjimus jis pritaikė Lisa kompiuteriui sukurdamas „QuickDraw“, kuri anksčiau vadinosi „LisaGraf“ bei įdiegė vartotojo sąsajos elementus tokius kaip išsiskleidžiantys meniu elementai (drop-down menu) ir įrankių juostas (tool palette).

Prie Macintosh komandos Atkinson’as prisijungė 1883 metais ir kūrė MacPaint aplikaciją, kuri galėjo pademonstruoti kompiuterio bit-map grafinių vaizdų galimybes.

Susumuojant viską ką aš dariau dirbdamas Apple galima pasakyti, kad aš kūriau įrankius suteikusius papildomų galių kūrybingiems žmonėms. QuickDraw suteikė papildomų galimybių kitiems programuotojams, dabar jie galėjo slankioti elementus savo ekranuose, taip pat kaip ir kitos aplikacijos su kurias aš kūriau, tokios kaip: Windows Manager, Event Manager ir Menu Manager.“, - pasakojo Bill Atkinson.

Bud Tribble - Atkinson'o ir Jef Raskin vadovavusio Macintosh projektui, draugas prie komandos prisijungė 1980 metų rugsėjį, tada kai Macintosh komandą sudarė trys žmoės: Raskin’as , jo ilgametis kolega Brian Howard ir aparatinės įrangos inžinierius Burrell Smith. Tribble parašė grafinį kodą skirtą Motorola 6809 procesoriui, bet vėliau įtikino Macintosh „geležinės“ dalies dizainerį Burrell Smith naudoti labiau galingesnį Motorola 68000.

Tuo metu prie prie projekto prisijungė Steve Jobs ir pasinaudodamas savo įgimtu įtakingumu pradėjo veikti komandą dirbusią prie pigaus, vartotojui suprantamo ir paprasto naudoti kompiuterio ir 1981 metais prisiviliojo iki tol Apple II komandoje dirbusį Andy Hertzfeld. „Didelės dalies sisteminės programinės dalies kūrimas buvo aukščiausias mano karjeros taškas, jei ne pats svarbiausias viso mano gyvenimo įvykis“ - sakė, tuos laikus primindamas Hertzfeld’as.

Hertzfeld’as dalyvavo kuriant sistemos programinę įrangą nuo pat projekto pradžios. Jis sukūrė pradinę I/O sistemą ir didelę dalį tvarkyklių, vėliau Bill Atkinson’o Lisa sukurtos įrangos pagrindu jis sukūrė vartotojo sąsajos įrankinę, tapusią visos vartotojo sąsajos pagrindu. Hertzfeld’as taip pat sukūrė didelę dalį pagalbinių aplikacijų tokių kaip Scrapbook ir Control Panel. Tačiau didžiausias iššūkis Hertzfeld’ui buvo, po to kai komandą paliko Tribble, išlaikyti ją kartu.

Steve Capps, žinomas kaip Macintosh programuotojų komandos „šiknų spardytojas“. Apple jis pradėjo drbti 1981 metų rugsėjį atėjęs į kompaniją iš Xerox PARC ir užsiėmė Lisa kompiuterio spausdinimo galimybėmis. Laisvalaikiu jis taip pat kūrė ir žaidimus, kurie patraukė Steve Jobs dėmesį ir jis 1983 metų sausį jį įdarbino Mac komandoje.

Steve Jobs (dešinėje) prisijungė prie Macintosh komandos, kad nusifotografuoti kartu ir įsiamžinti garsaus fotografo Norman Seeff nuotraukoje. Iš kairės į dešinę: Randy Wigginton, Jerome Coonen, Rony Sebok, Donn Denman, Andy Hertzfeld, Bruce Horn, Bill Atkinson, Susan Kare, Owen Densmore, Steve Capps, Larry Kenyon, Patti Kenyon, Tracy Kenyon, Steve Jobs. Nuotrauka: Norman Seeff
Steve Jobs (dešinėje) prisijungė prie Macintosh komandos, kad nusifotografuoti kartu ir įsiamžinti garsaus fotografo Norman Seeff nuotraukoje. Iš kairės į dešinę: Randy Wigginton, Jerome Coonen, Rony Sebok, Donn Denman, Andy Hertzfeld, Bruce Horn, Bill Atkinson, Susan Kare, Owen Densmore, Steve Capps, Larry Kenyon, Patti Kenyon, Tracy Kenyon, Steve Jobs.
Nuotrauka: Norman Seeff

„Aš buvau tenm nes visi kiti buvo perdegę. Aš dariau viską kas nebuvo padaryta“, - pasakojo Steve Capps.

Caps sukūrė Disk Utility skirtą perkelti duomenis iš Lisa į Mac ir teksto redagavimo paketą, kuris tilpo mažučiame Mac ROM’e - mikroschemoje saugančioje pagrindines kompiuterio veikimo instrukcijas.

Artėjant laikui, kai viskas turėjo būti užbaigta, bet taip nebuvo ir įtampa tarp komandos narių augo dėl pastovus reikalų susijusių su viešaisiais ryšiais trukdymo - Steve Capps padėjo Bruce Horn - pagrindiniam Finder kūrėjui. Steve Jobs parinko tik kelis komandos narius būti Macintosh didvyriais dalyvavimui spaudos konferencijose ir kituose viešuose įrenginiuose, o likę buvo priversti jaustis atstumti.

„Bruce galėjo matyti Andy Hartzfeld kalbinančius žurnalistus iš Roling Stones žurnalo ir tai galėjo jį blaškyti ir jo darbą padaryti mažiau efektyvų. Bruce jautė nuoskaudą, kad jo indėlis Mac nėra deramai įvertintas“, - pasakojo Caps. Mes pastate radome kambarį į kurį buvo atnešamas paštas ir ten baigėme kurti Finder, kuris buvo viso labo 46K dydžio.

Larry Kenyon, kuris anksčiau tris metus dirbo aparatinės įrangos dizaineriu Amdahl, sėdėjo šalia Andy Hertzfeld po to kai jis prisijungė prie Apple II komandos 1980-tais ir Hertzfeld’ui perėjus į Macintosh grupę, 1982 metų pradžioje nusekė paskui jį kur darbavosi su failų sistema, atminties valdymu, tvarkyklėmis ir bet kuo kitu kur buvo reikalingas.

„Andy, kuris tuo metu buvo komandos architektas, galėjo užkrauti man darbus. Jis sukūrė Apple II disko tvarkyklę Mac’ui. Jis išmokė mane kaip tai veikia ir tada aš sukūriau Twiggy (5,25“ floppy diskas) ir Sony (3,5” floppy diskas) tvarkykles ir pagalbinę aplikaciją vyrukams pagelbėjusią kuriant geležį. Aš taip pat diebau su Bruce Horn ir padėjau jam padaryti, kad Finder palaikytų Resource Manager. Kenyon’o žmona, Patti buvo programuotoja Macintosh komandoje ir jie susilaukė dukros vos prieš porą dienų kai buvo pristatytas Macintosh.“

Kenyon, kartu su programuotojų vadu Jerome Coonen buvo vieni tų Macintosh komandos narių, kurie liko dirbti Apple po to, kai Macintosh nepavyko palaidoti IBM PC.

„Po to kai Jobs išėjo kompanijoje buvo chaosas“, - pasakojo Kenyon. „nebuvo jokio pasitikėjimo ir garantijos, kad Apple toliau investuos į Mac. Prie Jobs visada buvo aišku ką reikia padaryti, o ko reikia nedaryti. Mes taip pat visada žinojome kelis dalykus, kurie turi būti padaryti nors jis to ir nenori, pavyzdžiui tai, kad reikia naudoti Sony diskų skaitytuvus, o ne kurti savo. praradus tokį lyderį tapo sunku išgyventi tipiškoje kompanijos politikos aplinkoje. Steve buvo sunkus tipas, bet jis visada sugebėjo sutelkti dėmesį į esmę.“

Apibendrindamas savo patirtį kuriant Macintosh Hertzfeld sakė: „Aš buvau laimės kūdikis, kad atsidūriau reikiamu laiku tinkamoje vietoje ir galėjau prisidėti prie produkto pakeitusio pasaulį kūrimo.“

Po to kai Apple pristatė Macintosh, Hertzfeld ir keli jo kolegos išėjo iš kompanijos ir įkūrė Mac monitorių kompaniją Radius. Hertzfeld taip pat buvo vienas iš General Magic ir Easel įkūrėjų, kur jis padėjo kurti Linux GNOME. 2005 metais jis įsidarbino Google ir buvo pagrindinis Google+ Circles vartotojo sąsajos dizaineris. 2013 metais jis išėjo iš Google.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų