39-os 2018 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

39-os 2018 metų savaitės „Apple“ entuziastams skirtos naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ar pigiau platinamų „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • „Apple“ išleido pirmąjį reklaminį „Apple Watch Series 4“ video.
  • „iPhone“ akumuliatorių darbi palyginimas su „OnePlus 6“ ir „Samsung Galaxy Note9“. Jei kas nenori žiūrėti — naujųjų „iPhone XS“ ir „iPhone XS Max“ akumuliatoriai laiko ilgiau.
  • „iPhone XS“ ir „iPhone XS Max“ dūžio testas.
  • „Apple“ paskelbė, kad jos „Shazam“ įsigijimas baigtas.
  • Kai kuriuose forumuose pasirodė pirmųjų 1, 2, 3) „iPhone XS“ ir „XS Max“ naudotojų skundai. Jie skundžiasi mobilaus ryšio problemomis, nors šiuose „iPhone“ modeliuose LTE modulis veikia greičiau, ir lėtu internetu. Kol kas tokių skundų priežastys nėra žinomos.
  • Pirmadienį „Apple“ išleido „Mac“ kompiuteriams skirtą naują operacinės sistemos versiją „macOS Mojave 10.14“. Kompanija taip pat atnaujino ir ketvirtos bei penktos kartos „Apple TV“ skirtą operacinė sistemą išleisdama „tvOS 12.0.1“.
  • „iFixit“ specialistai išardė „Apple Watch Series 4“. Šis laikrodis ne tik turi didesnį ekraną, bet jo konstrukcija sumaniau padaryta ir jį lengviau taisyti. Tačiau yra ir nemalonių momentų meistrams. Kai kurie kontaktai yra prilituoti, o ne pajungtos specialiomis jungtimis, naudojami itin maži varžteliai, o pagrindinė plokštė užpilta epoksitiniais klijais. „iFixit“ specialistai ketvirtos kartos „Apple Watch“ taisomumą įvertino 6 balais iš 10-ties.
    Oficialiai „Apple“ paskelbti techniniai naujų „Apple Watch“ duomenys rodo, kad juose įdiegti mažesnės talpos akumuliatoriai nei buvo „Series 3“ laikrodžiuose. 44 mm „Series 4“ įdiegtas 1.12 vatvalandžių akumuliatorius (42 mm „Series 3“ – 1,34Wh), o 40 mm laikrodyje 0,86 vatvalandžių (38 mm „Series 3“ — 1,07Wh). Kaip ten bebūtų, kompanijai pavyko išsaugoti tokį patį 18 valandų veikimą, greičiausiai dėl patobulinto energijos sunaudojimo ir naujų laikrodžių modelių ekranuose naudojamo LTPO (angl. low-temperature polycrystalline oxide).
  • „tom’s guide“ paskelbė testų rezultatus, kurie parodo, kad „iPhone X“ naršant internete „Safari“ naršyklės pagalba akumuliatorius tarnaus ilgiau nei du nauji „iPhone XS“ ir „Max“ modeliai. Kiek keista, tačiau „iPhone X“ nugalėjo tiek XS ir „XS Max“, nes jo rodiklis 10 valandų ir 49 minutės.
  • „Qualcomm“ kaltina „Apple“ pavogus jos paslaptis ir šias perdavus „Intel“ korporacijai su tikslu, kad „Intel“ galėtų patobulinti savo lustus ir „Apple“ galėtų pradėti naudoti „Intel“ ir nenaudotų „Qualcomm“ gaminių.
  • Antradienį „Apple“ išleido pirmą, programuotojams skirtą „macOS Mojave 10.14.1“ beta versiją. Joje kompanija grąžino grupinį „FaceTime“ skambučių funkcionalumą leidžiantį video skambučių metu bendrauti iki 32 žmonių vienu metu. Penktadienį kompanija išleido ir viešą „macOS Mojave 10.14.1“ pirmąją beta versiją.
  • Vienose Rusijos miesto Ufa kapinėse aptiktas merginos kapas, kurį puošia „iPhone“ formos paminklas. Vietinių ritualinių paslaugų tiekėjų manymu toks paminklas gali kainuoti apie 100–105 tūkstančius rublių (apie 1300€) — panašiai kaip „iPhone XS“.

  • „TechInsights“ darbuotojai paskaičiavo „iPhone XS“ kainas ir jų išvada yra — 256GB talpos „XS Max“ telefonas yra daugiausiai pelno kompanijai atnešantis modelis. Vertindama kiekvieną „iPhone XS Max“ komponentą ir jo kainą, kompanija paskaičiavo, kad šio modelio savikaina yra 443 USD (pardavimo kaina 1249 JAV dol.). Jei paskaičiavimai teisingi, kompanijai šis telefonas kainuoja tik 38 proc. kainos, kurią mokame mes. Žinoma, likę 806 JAV doleriai nėra grynas pelnas. Dalis šių pinigų naudojama programinės įrangos kūrimo išlaidoms, darbuotojų atlyginimams ir kitiems reikalams. Kaip ten bebūtų, „Apple“ vis tiek gauna milžinišką pelną pardavusi šio modelio telefonus. Pernai metais išleistas „iPhone X“ modelis kainavo 100 JAV dol. mažiau, o jo savikaina buvo 47,56 JAV dol. aukštesnė. Kompanijai pavyko šiek tiek sumažinti naujų modelių savikainą juose panaikinus kai kuriuos už „3D Touch“ atsakingus komponentus.
  • Antradienį, rugsėjo 25d., Bostone surengtame aukcione parduotas vienas iš kelių išlikusių veikiančių „Apple I“ kompiuterių. Pirkėjas – neįvardintas verslininkas – savo siūlymą pateikė internetu ir už Steve Wozniak sukurtą produktą nepagailėjo 375 000 USD.
  • Nors „iPhone XS“ ir „XS Max“ telefonų versijos yra tik patobulintas „iPhone X“, kai kurios naujovės šiuose modeliuose gali sugundyti ir pernai metų modelį naudojančius jį pakeisti. Kai kurie naujus „XS“ modelių naudotojai pastebėjo, kad naudojant priekinę (asmenukių) kamerą — jie nuotraukose atrodo gražiau. Panašu, kad „Apple“ nieko nesakydama naudoja odą sulyginančius filtrus savo „Camera“ aplikacijoje. Tiesa, kai kurių manymu „Apple“ lygindama odą gal kiek per daug persistengė Kalbama, kad „Apple“ šią problemą sprendžia ir reikia tikėtis kažkurioje ateityje pasirodysiančioje „iOS“ versijoje plastic-fantastic efektas bus panaikintas ar bent jau sušvelnintas.
  • iPhone XS Max“ ir „Samsung Galaxy Note 9“ greičio testas
  • „Apple“ išleido 66 „Safari Technology Preview“ versiją.
  • Rugsėjo 25 dieną, Kembridžo Sąjungos bendruomenė (The Cambridge Union Society), įptastai vadinama Kembridžo sąjunga (Cambridge Union) pagerbė „Apple“ dizaino vadovą ir Karališkojo menų koledžo Londone kanclerį Jony Ive, profesoriaus Stephen’o Hawking’o apdovanojimu už indėlį į mokslą, technologijas, inžineriją ir matematiką.
  • „Apple“ DEP sistemoje aptikta saugumo spraga (jei įrenginio susiejimui su naudotoju MDM sistemoje naudojamas serijinis numeris). Kompanija apie ją buvo informuota dar gegužės mėnesį, tačiau vietoje to, kad klaidą ištaisytų rekomenduoja tiesiog naudoti kitokį - naudotojo vardo ir slaptažodžio metodą autentikacijai mobiliame įrenginyje (jį, beje naudoja daugelis savo įmonių informacijos saugumu besirūpinančių kompanijų ir organizacijų). P.S. Jei nesate įmonės ar organizacijos, kurioje darbuotojai naudoja mobilius įrenginius jos reikalams tvarkyti, IT padalinio specialistas ir nežinote kas yra MDM, DEP, ASM bei VPP — šią žinutę galite ignoruoti — ji Jūsų greičiausiai neliečia.
  • Australas įsilaužęs į privačias „Apple“ sistemas, tada kai jam buvo 16 metų Australijos vaikų teismo nuteistas aštuoniems mėnesiams lygtinai. Dabar šiam paaugliui 19 metų.
  • Internete pasirodė video, kur vienas veikėjas demonstruoja kaip galima apeiti įrenginio užrakinimo kodo apsaugą pasitelkus Assistive Touch ir Shortcuts. Persigąsti nereikėtų, tai nėra taip paprasta kaip galėtų atrodyti.
  • Prieš „iPhone XS“ pradavimų pradžią, prie Sankt Peterburge įsikūrusio autorizuoto „Apple“ atstovo parduotuvės „re:Store“ išsirikiavo netrumpa eilė. Prasidėjus prekybai 28 dienos ryte, prie prekystalio pirmasis priėjo žmogus, kurio eilės numeris 9. Pirmasis pirkėjas nieko nenusipirko, nes paaiškėjo, jog jam tiesiog neužtenka pinigų naujajam „iPhone“. Liūdna.
  • Programišiams pavyko nulaužti „Facebook“ ir pasisavinti 50 mln. šio socialinio tinklo paskyrų duomenų, „Facebook“ pranešė penktadienį. Kaip saugumo priemonę, kompanija be tų 50 mln. išlogino dar 40 mln. naudotojų, kuriems reikės vėl prisijungti prie snukiaknygės. Programišiai pasinaudojo saugumo spraga esančia „View As” funkcijoje leidžiančioje pasižiūrėti kaip atrodo paskyra ją žiūrint kitiems paslaugos naudotojams. „Facebook“ tiria įvykį.
  • „Microsoft“ paskelbė planuojanti nutraukti „klasikinės“ 7-tos „Skype“ versijos palaikymą. Kompanija konsoliduoja „Skype“ aplikaciją į vieną klientą, kuris naudojamas „Windows“, „macOS“, „Linux“, „iOS“, „Android“ ir net Web’e. Naujoji 8-tą aplikacijos versija kuriama nuo 2016 metų ir kompanija meta visas pajėgas į jos tobulinimą ir nenori blaškytis su senomis versijomis.
  • Kalbama, kad už teisę išlikti pagrindine paieškos sistema „iOS“ įrenginiuose „Google“ moka „Apple“ 9 milijardus JAV dolerių. Anksčiau skelbtais duomenimis „iOS“ įrenginiai generuoja 50 proc. paieškos gigantės pajamų gaunamų iš paieškos paslaugos naudojimo mobiliuose įrenginiuose, tad tokios išlaidos, panašu, pasiteisina. Manoma, kad sekančiais metais „Google“ mokama suma „Apple“ už tokią pat galimybę turėtų siekti 12 mlrd. JAV dolerių.
  • „Apple“ laimėjo bylą prieš Viskonsino universitetą, kuris kompaniją kaltino universitetui priklausančio patento pažeidimu. Viskas prasidėjo dar 2015 metais, kai universitetas apkaltino „Apple“ savo A serijos procesoriuose (jei tiksliai tai A7 ir A8) naudojant jų patentuotą mikroschemų efektyvumo pagerinimo metodą. Pradžioje universitetas reikalavo 862 mln. JAV dolerių, vėliau ši suma sumažėjo iki 234 mln. JAV dolerių, kol galiausiai kiekvieną sprendimą vis apskundusi „iPhone“ gamintoja, po trijų metų buvo pripažinta nekalta ir bylą prieš universitetą laimėjo.
  • JAV policija atpažino Kalifornijoje „Apple Store“ 19-ka kartų apvogusius nusikaltėlius. Bendra pavogtų iš „Apple“ parduotuvių daiktų vertė yra 1 mln. JAV dolerių. Išduoti 17-os asmenų arešto orderiai. 7 grupuotės nariai jau suimti. Keista, kad gana didelė nusikaltėlių grupuotė, kurios braižas buvo veikti grupėmis ir apvogti parduotuvę per kelias sekundes, specializavosi tik „Apple“ technikoje.
  • Buvęs „Apple“ inžinierius padavė „iPhone“ gamintoją į teismą, kad ši nepaminėjo jo pavardės penkiuose patentuose, kuriuos kompanija yra užregistravusi. Šių patentų tarpe yra ir patentuotos technologijos susijusios su „Find My iPhone“ ir „Passbook“ technologija.
  • „Apple“ kaip beje ir daugelis progresyvių technologijų kompanijų neišlenda iš teismų ir milžiniška tų kompanijų teisininkų komanda turi darbo „iki ausų“. Ketvirtadienį Suomijos holdingas „MPH Technologies“ padavė „Apple“ į teismą, kaltindamas ją naudojant suomių holdingui priklausančias patentuotas technologijas. Suomiai teigia, kad duomenų šifravimas naudojamas „iMessage“ ir „FaceTime“ paslaugose pažeidžia ne vieną VPN patentą priklausantį „MPH Technologies“.
  • „Apple“ atnaujino jos „MainStage“ aplikaciją išleisdama 3.4 versiją, kurioje atsirado nauji įskiepiai, loop’ai ir galimybės. Kompanija taip pat išleido ir naujomis galimybėmis praturtintą „Logic Pro X 10.4.2“ aplikacijos versiją.
  • Naujų „iPhone XS Max“ „Apple“ reklama.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų