Apple primena apie paskutines Back to My Mac paslaugos dienas

„Mac“ naudotojams elektroniniu laišku „Apple“ priminė, kad „Back to My Mac“ paslauga greitai nebeveiks.

„Back to My Mac“ paslauga debiutavo 2007 metais kartu su „Mac OS X Leopard“, kaip dalis paslaugos tada žinomos kaip „.Mac“. vėliau ji pavirto „MobileMe“ ir galiausiai tapo „iCloud“ paslaugų dalimi „Back to My Mac“. Paslauga naudinga tiems kas turi kelis „Mac“ kompiuterius. Jos pagalba galima valdyti ar turėti prieigą prie kito savo „Mac“ kompiuterio. Pavyzdžiui namie turite stacionarų „Mac“ kompiuterį, o su savimi nešiojatės „MacBook“.

Aš šia paslauga periodiškai pasinaudodavau, tačiau daugeliui naudotojų ji buvo neprieinama dėl komplikuoto (jei nenaudojami „Apple“ maršrutizatoriai) konfigūravimo. „Back to My Mac“ naudojo Bonjour (anksčiau žinomą Randevous pavadinimu) protokolą. Dabartinė versija reikalauja naudoti „iCloud“. Naudotojai norintys naudoti „Back to My Mac“ ir turėti prieigą prie savo kompiuterių per internetą privalo naudoti UPnP arba NAT-PMP palaikančius maršrutizatorius. Bet nesigilinsiu į tai, nes „Apple“ šią funkciją jau yra pasmerkusi ir savo palaikymo dokumente rekomenduoja kelias galimas alternatyvas.

Kai kuriems ilgus metus naudojusiems „Back to My Mac“ paslaugą šis pasikeitimas gali būti trikdantis ir nepatogiai keičiantis jų įpročius.

Vienas iš „Apple“ pasiūlymų — naudoti „iCloud“ — gali pavirsti būtinybe įsigyti daugiau „iCloud“ vietos ir į „iCloud Drive“ perkėlus failus turėti prieigą prie jų iš visų savo įrenginių. Jei reikia turėti tik prieigą prie failų ir tų failų nėra terabaitai — šis sprendimas gal ir tinkamas, tačiau jei tokių failų daug arba periodiškai reikia tai vieno, tai kito failo esančio kompiuteryje… nesusikelsi gi „viso gyvenimo“ į „iCloud“. Pavyzdžiui pas mane sukaupta beveik 18TB failų ir pirmiausia „Apple“ net nesiūlo tokios talpos „iCloud“ (o jei siūlytų tai kaina būtų apie 90€/mėn), o antra — tiek failų persiųsti į „iCloud“ truktų tris savaites (optimistinės prognozės) siunčiant nenutrūkstamu srautu. Žodžiu šis variantas tik turintiems palyginus nedaug failų.

Kita „Apple“ rekomendacija — naudoti „Apple Remote Desktop“ aplikaciją kainuojančią 89,99€. Mano galva „Apple Remote Desktop“ nėra verta tokių pinigų ir ko gero ne pats tinkamiausias sprendimas šioje situacijoje, nes:

  • norint ja naudotis reikia žinoti kaip teisingai sukonfigūruoti maršrutizatorių ir nukreipti atitinkamus prievadus. Greičiausiai tiems kompiuteriams, prie kurių jungsitės, reikės suteikti statinius IP adresus ir t.t. Nemažai kompiuterių naudotojų tokių žinių neturi.
  • per penkis metus „Apple“ taip ir nesugebėjo ištaisyti visos virtinės „Apple Remote Desktop“ klaidų ir panašu, kad ji to daryti nesiruošia, pavyzdžiui ištaisyti Failed to Authenticate klaidas.
  • nepanašu, kad kompanija šiai aplikacijai skirtų pakankamą dėmesį. Paskutinį kartą ji buvo atnaujinta 2017 metų vasario 21 dieną.

…nors gal dabar, kai kompanija šį sprendimą mini kaip galimą jos naikinamos funkcijos alternatyvą, kas nors pasikeis į geresnę pusę…

Trečia „Apple“ minima alternatyva yra naudoti Screen Sharing funkciją. Ši gal ir nėra bloga, tačiau vėlgi — su ja susidoroti gali būti sudėtinga tiems, kam maršrutizatoriaus konfigūravimas yra „misija neįmanoma“ jei prie kompiuteryje esančių failų reikia prieiti per internetą.

Alternatyvos

Rinkoje yra nemažai, nuotoliniu būdu prieiti prie failų kompiuteryje, esančių failų ar jei reikia perimti kompiuterio valdymą matant jo ekraną. Kiekvienos jų turi savo pliusų ir minusų.

Chrome Remote Desktop

Chrome Remote Desktop

„Google“ yra įkėlusi koją į nuotolinės prieigos paslaugų rinką ir sukūrusi „Chrome Remote Desktop“. Šis įrankis nemokamas, tačiau kadangi yra web-aplikacija sukurta „Google“, norint jį naudoti teks įsidiegti „Chrome“, įdiegti „Chrome Remote Desktop“ įskiepį ir prie nutolusio kompiuterio jungtis per šią naršyklę.

„Google“ yra išleidusi ir „iOS“ aplikaciją, kurios pagalba prie kompiuterio, kuriame įdiegta „Chrome Remote Desktop“ galima jungtis iš „iPhone“ ar „iPad“.

Iš privalumų, be to, kad ši galimybė yra suteikiama nemokamai, galima paminėti ir tai, kad ją galima įdiegti tiek „Mac“ kompiuteriuose, tiek ir PC. Taip pat nereikia atsiminti IP adresų, vietoje to kompiuteris susiejamas su „Google“ paskyra ir aplikacija pateikia su ta paskyra susietų įrenginių sąrašą ir pažymi tuos, kurie yra įjungti ir prie jų gali būti prisijungta saugumo PIN pagalba. Prie įrenginių „Chrome Remote Desktop“ pagalba galima jungtis nepriklausomai nuo to kokiame tinkle jie yra jei jie turi prieigą prie interneto.

Nors „Google“ rašo, kad „All connections are fully secured“, mane nepasotinamas paieškos ir reklamos gigantės alkis naudotojų duomenims verčia abejoti ar aš norėčiau ją įsileisti dar ir į savo kompiuterį. Manau tokių, kurie su nepasitikėjimu žiūri į tai, kad asmeniniai duomenys keliaus per „Google“ serverius yra ir daugiau.

„Chrome Remote Desktop“ tinka trumpoms prisijungimo sesijoms… kai labai trumpam ir skubiai reikia. Kadangi „Chrome Remote Desktop“ veikia naršyklės pagrindu, ja naudojantis gana greitai ši paslauga gali pasiglemžti labai daug kompiuterio resursų, ypač atminties (RAM).

Screens

Screens

Visai neprasta aplikacija leidžianti prie kompiuterio prisijungti nuotoliniu būdu. „Edovia“ yra sukūrusi „macOS“ ir „iOS“ įrenginiams skirtas „Screens“ aplikacijų versijas.

Diegiant aplikaciją „Mac“ kompiuteryje, kartu įdiegiama ir jos palydovė „Screens Connect“ — paslauga, kurios pagalba užsiregistruojama ir prisijungiama abiejuose įrenginiuose. Po to, „Mac“ kompiuterio kontroliavimas yra paprastas kaip aplikacijos paleidimas.

Aplikacija puikiai atlieka savo užduotį, tačiau ji neperduoda valdomo įrenginio garsų, tad pasileidę nutolusiame kompiuteryje filmą — įrenginyje iš kurio prie jo prisijungėte matysite tik vaizdą, bet perduodamo garso nebus.

Kita

TeamViewer iOS versija

Neretai sunku nubrėžti skiriamąją liniją kalbant apie Pro naudotojų ir kompanijų tikslams naudojamų nuotolinio prisijungimo aplikacijoms keliamus reikalavimus. Tiek vieniems, tiek ir kitiems reikia matyti „Mac“ kompiuterio ekrano vaizdą ir persiųsti ar atsisiųsti failus iš vieno kompiuterio į kitą. Daugelyje kompanijų naudojamos standartinių galimybių nuotolinio valdymo aplikacijos kaip klientai ar net bandomosios jų versijos ir tik inicijuojantiems prisijungimus naudojamos įmonėms skirtos versijos.

Pavyzdžiui daugeliui gerai žinoma „TeamViewer“ turi tiek nemokamą versiją skirtą asmeniniam naudojimui arba jei ji naudojama profesionaliais tikslais (kartais intensyviau naudojant asmeniniai aplikacijos naudojimo tikslai gali būti interpretuojami kaip profesionalūs).

Naudojant „TeamViewer“ profesionaliems tikslams vienos darbo vietos licencija kainuoja 27,90€ mėn arba slankioji licencija (nesusiejama su konkrečiu kompiuteriu) 57,90€ mėn. Prie didesnio kompiuterių kiekio vienu metu reikalaujančios kompanijos gali įsigyti 124,9€ mėn. kainuojančią licenciją.

„TeamViewer“ patogi yra ir tuo, kad be „Mac“ kompiuteriams skirtos aplikacijos versijos, kompanija yra sukūrusi aplikacijas skirtas: „iOS“ įrenginiams, „Windows“ kompiuteriams ir šios operacinės sistemos pagrindu veikiantiems telefonams, „Android“ įrenginiams, „Chrome OS“, „BlackBerry“ ir „Linux“. Kitaip tariant aplikaciją galima įdiegti visose populiariausiose ir net mažiau populiarių operacinių sistemų pagrindu veikiančiuose įrenginiuose.

Panaši į „TeamViewer“ tiek galimybėmis, tiek ir kaina yra „LogMeIn“ paslauga — jos kainos prasideda nuo 30€ mėn., paprastiems naudotojams, daugiau galimybių ir toliau, priklausomai nuo poreikių gali būti 70€ mėn. ir gali siekti 127€ mėn. (1520€ metams).

Pabaigai

Nei viena iš aukščiau paminėtų „Back to My Mac“ alternatyvų nėra nauja ir bet kuri jų yra geresnė nei buvo „Back to My Mac“ (gal tik „Chrome Remote Desktop“ gali būti išimtis).

Tiesą sakant man gaila, kad „Apple“ vietoje to, kad vystytų naudingą paslaugą ją uždaro, perkelia apkarpiusi jos galimybes kitur ir nebelieka to sistemos vieningumo jausmo, kai sėdėdamas bet kur prisijungęs prie interneto tiesiog „Finder’yje“ matai savo kitų (paliktų namie ar darbe) „Mac“ kompiuterių pavadinimus, paspaudi ant jų ir jei nori gali valdyti juos nuotoliniu būdu ar tiesiog persiųsti į juos ar atsisiųsti iš jų failus.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 4 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Laba diena, norėjau pasiteirauti. Aš šita funkcija su MAC Pro per atstumą prisijungiu prie savo Time capsule duomenų. Ar yra kokie kiti sprendimai kaip tai galėsiu padaryti po išjungimo ?

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų