Nors Memoji egzistuoja jau porą dešimtmečių, bet Apple šią funkciją pristatė laiku

iOS 12 Apple Memoji

WWDC 2018 konferencijos metu „Apple“ pristatė „iOS 12“ ir gana skirtingai „iPhone“ naudotojų vertinamą galimybė naudoti personalizuotą „Animoji“. Tačiau tai nėra naujiena technologijų pasaulyje.

Tarp daugybės WWDC 2018 metu pristatytų „iOS 12“ naujienų buvo ir viena naujiena, kuri daugeliui technologijos mylėtojui nenuskambėjo kaip naujiena, tačiau nemažą skaičių „iPhone“ naudotojų ši naujovė nudžiugino (ypač jaunesnius „iPhone“ naudotojus). Kalbu apie personalizuotą animuotų emojiAnimoji versiją „Memoji“.

Video žaidimų kūrėjai avatarų galimybių realizavimą aptiko daugiau nei prieš dešimtmetį. „Nintendo“ 2006 metais pristatė „Mii“[1], o 2008 metais „Microsoft“ ir „Sony“ pristatė savo „veidelių“ versijas. Po to kai pernai metais „Apple“ pristatė animuotus emoji, ilgai netruko laukti ir „Samsung“ atsako — suasmeninto „AR Emoji“. „Apple“ reakcija į tokį konkurentės žingsnį buvo neišvengiama.

Turintiems patirties žaidžiant žaidimus tam skirtų konsolių pagalba, animuotas „iOS 12“ emoji pasirodys labai pažįstamos. Daugiau nei prieš dešimtmečius, avatarai buvo pradėti naudoti žaidimų konsolėse. Juos diegti ir naudoti mobiliuose telefonuose bei planšetiniuose kompiuteriuose nebuvo labai prasminga. Iki šiol… kai virtuali ir papildyta realybės skinasi kelią į mobilius įrenginius ir 5G telefonai turėtų netrukus pasirodyti prekyboje (manoma apie 2020 metus). Netrukus gali pasirodyti ir telefonai palaikantys holografinio skambučio galimybę.

„Memoji“ — pirmas ir tvirtas „Apple“ žingsnis teisinga linkme. „Apple“ įdiegtas įrankis leidžiantis kurti personalizuotą, į animacinį personažą panašią, „iOS 12“ naudotojo versiją yra paprastas naudoti. Pradžioje rodoma geltonos spalvos plika galva, pasirenkate odos spalvą, plaukus, akių spalvą, parenkate plaukų spalvą, plaukuoseną, akinius, jei norite auskarus, patobulinate akių formą, nosį, ausis, žandus, smakrą ir jau esate sukūręs savo „Memoji“. Detalią informaciją kaip susikurti asmeninę, animacinį herojų primenančią savo versiją rasite straipsnyje „Kaip iPhone X susikurti Memoji“.

iOS 12 Memoji

Nežiūrint gana gausios parinkčių gamos, dar platesnės išvaizdos modifikavimo galimybės būtų sveikintinos, bet reikia tikėtis „Apple“ ateityje dar labiau patobulins „Memoji“ kūrimo įrankį. Šio įrankio pagalba norintys galės susikurti ir kokį nors ateivį ar „Galaktikos sergėtojus“ primenantį personažą. Dabartinė „Apple iOS 12“ įdiegta „Memoji“ versija skirta greičiau sukurti cherubiniškus, o ne realistiškus atvaizdus.

Pagrindinis skirtumas tarp ankstyvųjų avatarų ir „Memoji“ — galimybė „TrueDepth“ kamerų (kol kas įdiegtų tik „iPhone X“) gebančių sekti įrenginio naudotojo mimikas ir galvos padėtį dėka, judinti „Memoji“ burną, keisti galvos padėtį, kaišioti liežuvį, mirksėti ir panašiai. „iPhone X“ įdiegta „TrueDepth“ kamerų sistema puikiai susidoroja su šia užduotimi ir tikėtina, kad ateityje sistema tik dar labiau tobulės. „Apple“ numatė ir galimybę savo galvą „FaceTime“ skambučio metu pakeisti susikurta „Memoji“ ir pokalbio metu lūpos ir galvos judesiai beveik idealiai sinchronizuojami su garsu.

Tai gana patrauklu, turint omenyje, kad kompanijos triūsia kurdamos holografinių video pokalbių galimybę — kai skambučio metu yra perpiešiamas jūsų ir pokalbio oponento 3D vaizdas, tame tarpe ir jus ir pašnekovą supanti aplinka. Realiam vaizdui atkurti reikia kelių vaizdą fiksuojančių kamerų išdėstytų įvairiais kampais, tačiau naudojant kompiuterių sukurtus avatarus tokį sprendimą įgyvendinti yra gerokai paprasčiau. Tad, nors „Apple“ pristatyta „Memoji“ nėra pasaulį sukrečianti naujiena, tik dabar mūsų pačių 3D versijos mobiliuose įrenginiuose turėjimas įgauna daugiau prasmės.

Dabar, skaitant šias eilutes gali atrodyti, kad sąlyginai nedaug žmonių galės naudotis šia technologija, nes jai palaikyti reikalinga speciali aparatinė įranga, kuri šiuo metu įdiegta tik „iPhone X“. Tačiau visiems naudotojams skirta „iOS 12“ debiutuos rudenį, o su ja ir naujos kartos „iPhone“ (būtų labai keista jei naujieji „Apple“ telefonai nepalaikytų šios technologijos). Kalbant apie „iPad“, gali būti jog tik šiais metais pasirodysiantys nauji „iPad Pro“ palaikys „Memoji“, o ne Pro „iPad“ versijose „TrueDepth“ kameros dar nebus diegiamos kokius metus.


Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų