29-os 2018 metų savaitės naujienų ir gandų apžvalga

29-os 2018 metų savaitės su „Apple“ susijusios naujienos ir gandai, o taip pat laikinai nemokamai ar pigiau platinamų „iOS“ įrenginiams, „Mac“ kompiuteriams, „Apple Watch“ ir „Apple TV“ skirtų aplikacijų savaitės rinkinys.

  • Naujuose 2018 „MacBook Pro“ kompiuteriuose, „Apple“ įdiegė patobulintas klaviatūras. Šios klaviatūros, anot „Apple“ ne tik veikia tyliau, bet „iFixit“ išardžius naujuosius “Macbookus“ paaiškėjo, jog papildomos specialios plėvelės dėka, šios klaviatūros yra mažiau jautrios dulkėms ir picos trupiniams, bei turėtų padėti išvengti pirmuosiuose „MacBook Pro“ kompiuteriuose su „butterfly“ tipo klaviatūra pasitaikančių problemų.
    Šio tipo klaviatūra ir jų apsauga aprašyta šių metų kovą paskelbtame „Apple“ patente.
  • „Primate Labs“ paskelbė preliminarius naujų „MacBook Pro“ kompiuterių sistemos darbo našumo testų rezultatus. Tai didžiausias našumo šuolis nuo 2011 metų, kai kompanija pristatė 4-ų branduolių procesorius šios klasės kompiuteriuose. 15 colių „MacBook Pro“ kompiuterių našumas vieno branduolio režime padidėjo 12–15 proc, o daugiabranduoliniame 39–46 proc. Šie sistemos pagreitėjimai vyksta „Turbo Boost“ dažnių, papildomų branduolių ir DDR4 RAM dėka. Diskretinės vaizdo plokštės paspartėjimas 28–32 proc.


    13 colių modeliai taip pat stipriai paspartėjo. Nors vieno branduolio režime paspartėjimas 3–11 proc., daugiabranduoliniame 81–86 proc.

  • „LaptopMag“ išbandė ir SSD diskų įdiegtų naujuose „MacBook Pro“ greitį. 4,9GB failo dublikato sukūrimas 13 colių modelyje užtruko vos 2 sekundes. „BlackMagic Disk Speed“ testas patvirtino tokį disko darbo greitį 2,682 MB/s. Panašius greičius demonstruoja ir SSD diskas įdiegtas „iMac Pro“.
     SSD gretis (failo kopijavimo testas)
    Apple MacBook Pro 13 colių2,519 MB/s
    Dell XPS 13 (Core i7)399.4 MB/s
    HP Spectre 13339.3 MB/s
    Huawei MateBook X Pro282.7 MB/s
    Asus ZenBook 13203.6 MB/s
    Microsoft Surface Book 2203.6 MB/s
    Kategorijos vidurkis279.3 MB/s
  • Paminėdama pasaulinę Emoji dieną (liepos 17), „Apple“ parodė kelias naujas Emoji piktogramas, kurios vėliau, šiais metais atkeliaus į „iOS“, „macOS“ ir „watchOS“. „Apple“ paskelbė tik kelias iš 157 naujų Emoji piktogramų.
    Naujos Apple emoji piktogramos
    Šiek tiek emoji istorijos. Pirmuosius emoji 1999-aisiais sukūrė japonas Shigetaka Kurita. Jį įkvėpė orų prognozių metu naudojami lietaus ar debesų simboliai, taip pat gatvių užrašai ir Japonijoje populiarių manga komiksų dialoguose pasitaikantys simboliai. Pirmuosius emoji sudarė vos 176 emocijas ar veiksmą atspindintys simboliai. Tarp jų nebuvo dabar itin populiaraus besišypsančio veiduko. Vartotojai galėjo rinktis iš Zodiako ženklų, atskirų kūno dalių ar oro prognozes atspindinčių simbolių. Nors šiandien emoji yra neatsiejama rašytinio bendravimo dalis, taip nutiko ne iš karto. Tam prireikė net 13 metų. 2012-aisiais pasirodęs „iPhone 5“ tapo tikruoju emoji populiarumo ledlaužiu. Mat su juo vartotojai SMS žinutes galėjo rašyti pasitelkdami besišypsančius, verkiančius ar kitokias emocijas išreiškiančius jaustukus. Vartotojai netruko išmokti ir priprasti prie „iPhone“ pasiūlytos specialios emoji klaviatūros, kurią įsijungti galima vos vienu spustelėjimu. Augant „iPhone“ vartotojų skaičiui, augo ir emoji sėkmė. Tad tokią klaviatūros funkciją ėmė siūlyti ir socialinių tinklų gigantai – „Facebook“, „Instagram“, „Twitter“ ir kiti.
  • Antradienį „Apple“ turimų patentų šūsnį papildė dar 40 naujų patentų. Išmanūs rūbai, apmušalai, tampomas ekranas, sumani automobilio kėdė ir t.t. Apjungus šiuose patentuose aprašomas technologijas galima prigalvoti labai įdomių produktų.
  • „Apple“ paviešino tris naujas „Close your rings“ reklaminius video.
  • Pristatydama naujuosius „MacBook Pro“ „Apple“ paminėjo, kad jų klaviatūros veikia tyliau. Neoficialus „TechCrunch“ testas parodė, kad jos nors ir nedaug, bet tikrai klaksi tyliau. Tai pradžiugins daugumą įsigysiančių naujuosius „MacBook Pro“, kuriais „iDeal“ prekiauti pradėjo jau šį trečiadienį.
  • Jei manantys, kad „Apple“ išleidus naujuosius „MacBook Pro“ su tylesnėmis ir geriau apsaugotomis trečios kartos „butterfly“ klaviatūromis, klaviatūrų serviso programos metu bus keičiamos klaviatūros į šias naująsias naudojamas 2018 metų „MacBook Pro“ — klysta. „Mac Rumors“ rašo, kad „Apple“ šias naujas klaviatūras apibūdina kaip išskirtinai 2018 metų „MacBook Pro“ kompiuteriams skirtas klaviatūras.
  • Su 16-uoju gimtadieniu „iCal“ — kalendoriaus aplikacija pristatyta 2002 metų liepos 17 dieną „Macworld Expo“ vykusioje Niujorke. Ilgą laiką „iCal“ naudotojai šios aplikacijos piktogramoje matė liepos 17 dieną. Dabar, „iCal“ jau vadinasi „Calendar“, o jos piktogramoje dinamiškai atvaizduojama šios dienos data. Tačiau, „Apple“ entuziastai iki šiol šią dieną vadina „iCal diena“, o pati „Calendar“ aplikacija ir dabar dar neretai kalbant pavadinama „iCal“.
  • Kalbama, kad „Apple“ planuoja atnaujinti ir jos mažiausius 12 colių nešiojamus „MacBook“ kompiuterius. Informacijoje, kurią „nutekino“ „Dell“ teigiama, kad atnaujintuose 2018 metų „MacBook“ kompiuteriuose bus diegiami „Amber Lake Y“ serijos procesoriai, kurie ženkliai pagerins šios šeimos kompiuterių našumą.
  • „Apple“ daugiau nebesiūlo pogarantinio „iPhone 7“ ir „iPhone 7 Plus“ su pilka garsiakalbio piktograma (pašnekovas gali jūsų negirdėti telefoninio pokalbio metu) remonto. Jei jūsų telefonui yra tokia bėda — panašu nepasinaudojote galimybe. Vidiniai „Apple“ dokumentai pripažįsta, kad tokios problemos priežastis slypi aparatinėje telefono dalyje.
  • „Microsoft“ išleido atnaujintą kompiuteriams skirtą „Skype“ 8-tą versiją. Šioje versijoje kompanija pristatė kelias naujoves, tarp kurių ir galimybė įrašyti pokalbį ar 1080p raiškos video pokalbiai. Ši versija pakeis „Skype 7“, kuri nustos veikti nuo 2018 metų rugsėjo 1 dienos.
  • „Apple“ išleido trečias viešiems testuotojams skirtų „macOS Mojave“ ir „iOS 12“ beta versijas.
  • „Apple“ išleido programuotojams skirtų „iOS 12“, „tvOS 12“ ir „watchOS 5“ ketvirtas beta versijas. Šioje beta versijoje prieš „iOS“ įrenginį pajungiant prie USB priedo, telefonas privalo būti atrakintas.
  • Minėdama Emoji (jaustukų) dieną (liepos 17), „Apple“ savo vadovų nuotraukas pakeitė Memoji paveikslėliais.
  • Vis daugiau ir daugiau muzikantų savo muzikinius klipus filmuoja „iPhone“. Dabar prie jų prisijungė it „Metric“ nufilmavę „Dark Saturday“ vienu „iPhone X“.
  • Youtuberis Dave Lee įspėja, kad naujas 15 colių „MacBook Pro“ su 6-ų branduolių 2,9GHz „Intel Core i9“ procesoriumi negali veikti visu greičiu, nes kompiuteryje esantys komponentai nėra pakankamai efektyviai aušinami. Dokumentuotas „Intel Core i9–8950HK“ procesoriaus greitis „Turbo Boost“ režime yra 4,48GHz. Tačiau dėl komponentams užkaitus naudojamo apsaugos mechanizmo nuo jų perkaitimo ir dirbtinio jų našumo lėtinimo, naujasis „MacBook Pro“ nesusidoroja net su 2,9GHz.
  • Naujoje savo „Galaxy S9“ reklamoje „Samsung“ eilinį kartą šaiposi iš „iPhone“, šį kartą iš „iPhone X“, nes jame apsikeitimas duomenimis vyksta lėčiau. „Galaxy S9“ įdiegtas LTE modemas palaikantis duomenų apsikeitimo greitį iki 1,2Gbs. Mobilaus interneto modulis „iPhone X“ veikia dvigubai lėčiau - 600Mbs. Kalbama, kad 2018 metais pasirodysiančiuose „iPhone“ bus diegiami gigabitiniai LTE moduliai.
  • „Apple“ nutraukė „iOS 11.4“ versijos pasirašymą, o tai reiškia jog nebeliko galimybės grįžti prie šios „iOS“ versijos.
  • Prancūzijai skirtame „Apple“ puslapio „ApplePay“ skiltyje atsirado įdomi informacija. Tarp greitai „Apple Pay“ aptarnausiančių paminėta ir „Revolut“. Keista, kad šis paminėjimas yra tik pas prancūzus. Tačiau tai gal šviesa koridoriaus gale ir Lietuvoje benaudojantiems Revolut paslauga (net jei tai reikėtų daryti ir gudraujant — iškreiptu būdu — per Prancūzijos „App Store“). Gal nuo 2017 metų besitęsiantys „Revolut“ pažadai netrukus „taps kūnu“.
  • „Apple“ išleido „Safari Technology Preview“ 61-ą atnaujintą versiją.
  • Panašu, kad „Revolut“ jau palaiko „Google Pay“.
  • „Apple“ iš „HomeKit“ palaikomų įrenginių tipų sąrašo pašalino išmanius durų skambučius. „HomeKit“ tai išmanių namų ekosistema leidžianti su ja susieti daugybę išmanių įrenginių: nuo elektros rozečių, klimato kontrolės prietaisų iki išmanių garsiakalbių. „Apple HomeKit“ priedų puslapyje rasite palaikomų įrenginių sąrašą. Tačiau jis šiek tiek sutrumpėjo — jame nebeliko durų skambučių. Matyt šio durų skambučių kategorijos pašalinimo priežastis yra ta, kad dvi kompanijos „Ring“ ir „August“ jau nuo 2016 metų žada savo įrenginius pritaikyti „HomeKit“, tačiau tai vis dar tik pažadai.
  • „Corning“ pristatė, naują 6-tos kartos „Gorilla Glass“ skirtą plačiai vartojamiems įrenginiams. Šį stiklą kompanija vadina pačiu atspariausiu ir stipriausiu iki šiol sukurtu stiklu. Gal sekančių „iPhone“ ekranai jau bus padengti šiuo stiklu…
  • Europos Komisija skyrė 4,34 € baudą „Google“ už „neteisėtą praktiką, kuri susijusi su „Android“ mobiliaisiais įrenginiais ir kuria siekiama stiprinti „Google“ paieškos sistemos dominavimą“. „Google“ dabar privalo per 90 dienų faktiškai nutraukti šią praktiką, kitaip jai teks mokėti iki 5 proc. „Google“ patronuojančiosios bendrovės „Alphabet“ vidutinės pasaulinės dienos apyvartos siekiančias baudas.
    Už konkurencijos politiką atsakinga Komisijos narė Margrethe Vestager sakė: „Šiuo metu mobilusis internetas sudaro daugiau kaip pusę pasaulinio interneto srauto. Jis pakeitė milijonų europiečių gyvenimą. Ši byla susijusi su trimis bendrovės „Google“ „Android“ įrenginių gamintojams ir tinklų operatoriams taikomais apribojimais, kuriais siekiama užtikrinti, kad duomenų srautas „Android“ įrenginiuose būtų nukreiptas į „Google“ paieškos sistemą. Taip elgdamasi bendrovė „Google“ sistemą „Android“ panaudojo kaip priemonę savo paieškos sistemos dominavimui įtvirtinti. Dėl tokios praktikos iš konkurentų atimta galimybė kurti naujoves ir konkuruoti paslaugų vertingumu, o iš Europos vartotojų – galimybė pajusti veiksmingos konkurencijos svarbioje judriojo ryšio srityje naudą. Pagal ES antimonopolines taisykles tai neteisėta.“
  • Buvęs Rusijos futbolininkas, o dabar kanalo „Матч ТВ“ komentatorius Konstatin Genič (Константин Генич) savo „Twitter“ kanale pareklamavo Xiaomi. Genič žinimas kaip ilgametis „iPhone“ naudotojas. Daugelį jo sekėjų toks pranešimas nustebino. Genič rašo: „Ko reikia atostogaujančiam žmogui. Jūros, saulės ir galingo išmanaus telefono geroms fotografijoms@ Tokio kaip Xiaomi Redmi 5 Plus“. Kai kurie „Twitter“ klientai leidžia matyti iš kokio įrenginio buvo paskelbta žinutė. Pasirodo, apie „Xiaomi“ gerumą Genič postringuja iš „iPhone“ ir nuotrauką prisegė darytą „Apple“ mobiliu telefonu. Į nustebusių sekėjų komentarus Genič atsakė, kad „savo paskyroje gali rašyti ką tik nori“ ir tai toliau darė iš „iPhone“. Tai tik vienas iš daugelio atvejų kai garsiems žmonėms mokama už „Android“ reklamą, tačiau jie taip myli savo „iPhone“, kad pinigus „atidirbinėja“ liaupsindami „Android’us“ iš „iPhone“. :)
  • Iš „Apple“ išėjo paskutinis „Siri“ įkūrėjas Tom Gruber. Gruber kartu su Dag Kittlaus ir Adam Cheyer įkūrė „Siri Inc“ — kompaniją sukūrusią originalią — pirmąją „Siri“ aplikaciją, kurią 2010 metais „Apple“ įsigijo už 200 mln. JAV dol. Gali būti, kad šis paskutinio Siri mohikano pasitraukimas iš kompanijos susijęs su nauju dirbtinio intelekto ir sistemos mokymosi departamento vadu John Giannandrea į „Apple“ atkeliavusiu iš „Google“. Kas žino, gal šis pasitraukimas ir į gerą…
  • Kompanijos „Decluttr“ atliktas tyrimas „su kokius išmanius telefonus naudojančiais žmonėmis į pasimatymą einama su didesniu noru“ parodė, kad 70 proc. apklaustųjų rinktųsi romantinį susitikimą su žmogumi naudojančiu „iPhone“, o ne „Android“ operacinės sistemos pagrindu veikiantį telefoną. „Android“ telefonų naudotojai taip pat geri snobai, nes tik 53 proc. jų eitų į pasimatymą su žmogumi naudojančiu „iPhone“.
  • „Apple“ patvirtino, kad naujuose 2018 metų 13 colių „MacBook Pro“ kompiuteriuose su „Touch Bar“ įdiegtos keturios visu pajėgumu veikiančios „Thunderbolt 3“ jungtys. 2016 ir 2017 metų 13 colių modeliuose su šeštos ir septintos kartos i5 ir i7 procesoriais maksimalus „Thunderbolt“ jungčių greitis prieinamas tik dviejuose kairėje pusėje išdėstytose „Thunderbolt 3“ jungtyse, o dešinėje pusėje esančių jungčių greičiai yra sumažinti. Pagaliau, naujųjų „MacBook Pro“ naudotojams nebereikės galvoti ką į kurią pusę jungti.
  • Penktadienį pasirodė dar trys „Samsung“ reklamos, kuriose ji „traukia per dantį“ „Apple“, nes jos „iPhone“ nėra ausinių jungties, greitą įkrovimą palaikančio įkroviklio ir anot korėjiečių „Galaxy S9“ kamera geresnė.
  • „Apple“ paviešino naujo jos dokumentinio filmo „Songwriter“ anonso video. Šiame Murray Cummings filme rodoma kaip kuria Ed Sheeran. Filme pasakojama apie trečio Sheeran albumo „÷“ kūrybos procesą ir yra suteikiama unikali galimybė pasižvalgyti po jo gyvenimą filme panaudotų namų video siužetų dėka. Albumo debiutas planuojamas rugpjūčio 28 dieną, išskirtinai tik „Apple Music“ paslaugos prenumeratoriams.
  • Gal kam pasirodys verta dėmesio šviesos „varoma“ belaidė „Logitech“ klaviatūra K750, kurios teoriškai niekada gali nereikėti įkrauti.
Jei įsigyjate prekę „Mac Arena“ svetainėje paspaudę ant nuorodos į „Amazon“ svetainę — „MacArena“ gauna nedidelį mokestį.

Laikinai pigiau ir nemokamai platinamų aplikacijų rinkinys

Dėl „Apple“ taikomo USD-EUR kainų kurso koeficiento, kai kurių aplikacijų kainos aukštesnės nei 0,00 gali šiek tiek skirtis nuo tų, kurias pamatysite App Store. Nors stengiausi sužiūrėti visas, gali būti, kad kokios aplikacijos kaina ir praslydo pro mano akis.

Taip pat turėkite omenyje, kad pigiau ar nemokamai žemiau paminėtos aplikacijos platinamos laikinai. Kiek tas „laikinai“ priklauso nuo aplikacijos autoriaus ir kaina grįžti į įprastinę ar kaip nors kitaip pakisti gali bet kurią akimirką.

iOS žaidimai

iOS aplikacijos

macOS aplikacijos

watchOS aplikacijos

tvOS aplikacijos

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų