Kaip Time Machine atsarginėms duomenų kopijoms naudoti nepalaikomą NAS ar atsarginį Mac

„AirPort“ stotelių gamybos nutraukimas gali sukelti tam tikrų nepatogumų „Mac“ kompiuterių naudotojams atsargines savo duomenų kopijas saugančių „Time Machine“ pagalba.

Paskutinį karta „AirPort“ maršrutizatoriaus vardas šmėstelėjo naujienose buvo kai pasklido gandas, kad jie gali pradėti palaikyti „AirPlay 2“ technologiją. Tačiau gegužės pabaigoje pasirodė informacija, kad kompanija nutraukia „AirPort“ bazinių stotelių gamybą. Tiesa, „AirPort Express“, „AirPort Extreme“ ir „AirPort Time Capsule“ stoteles kompanija dar kurį laiką (iki jie baigsis kompanijos ir partnerių sandėliuose) pardavinės savo ir autorizuotų partnerių parduotuvėse. Naujiena apie „AirPort“ maršrutizatorių gamybos nutraukimą nebuvo labai netikėta, nes savo maršrutizatorių kompanija neatnaujino jau gana seniai.

Daugelis „AirPort“ maršrutizatorius rinkdavosi dėl jų paprastumo, patikimumo ir suderinamumo su „Apple“ protokolais. Tiesa jų valdymas buvo gana ribotas, tačiau paprastam namų tinklui pakankamas. Labai dėl tokio „Apple“ sprendimo liūdėti nereikia — rinkoje yra nemažas gerų, kokybiškų ir patikimų maršrutizatorių pasirinkimas. Tiesa, neteko girdėti, kad kuris jų palaikytų „AirPlay“ funkciją, kuri, tiesa, taip pat buvo prieinama tik „AirPort Express“ maršrutizatorių savininkams.

Kai kurie, bet ne visi NAS[1] įrenginiai palaiko kai kurį „Time Machine“ funkcionalumą. Taip pat jei turite atsarginį, nenaudojamą „Mac“ kompiuterį — nereikia daug pastangų jį sukonfigūruoti kaip namų serverį ir naudoti atsarginėms duomenų kopijoms daromoms „Time Machine“ pagalba.

Metodas naudojant Terminal aplikaciją

Jei turite NAS, kuris nepalaiko visų „Time Machine“ funkcijų — yra galimybė nurodyti, kad saugoti atsargines duomenų kopijas „Time Machine“ galėtų ir tinkliniuose diskuose. Pagal nutylėjimą „Time Machine“ naudoja prie kompiuterio pajungtus diskus, „AirPort Time Capsule“ įrenginyje esančius diskus bei išorinius diskus pajungtus prie „AirPort Extreme“ maršrutizatoriaus ir dažnai nepasivargina pasiūlyti alternatyvias vietas išsaugoti duomenims net jei jos tam puikiausiai tinkamos.

Dėmesio! Žemiau pateikiamas metodas nėra oficialiai palaikomas „Apple“. Sprendimas ar jį naudoti — priklauso nuo jūsų ir jei jis teigiamas — labai rekomenduoju prieš tai atlikti visus veiksmus, kuriuos turėtų atlikti žmogus nenorintis prarasti savo duomenų.

Norėdami priversti „Time Machine“ aplikaciją naudoti nepalaikomas duomenų saugyklas — kompiuteryje, kuriame esančius duomenis norite išsaugoti, atidarykite Terminal aplikaciją ir įrašę žemiau pateiktą komandą (visa komanda yra viena eilutė):

sudo defaults write com.apple.systempreferences TMShowUnsupportedNetworkVolumes 1

Įvedę komandą paspauskite Enter ↲ ir įveskite kompiuterio administratoriaus slaptažodį. Turėkite omenyje, kad slaptažodį vesti reikia dėmesingai, nes ekrane to ką rašote (ir apskritai, kad rašote) nematysite.

Jei komandą „Time Machine“ suprato — atidarę šią aplikaciją turėtumėte sąraše pamatyti papildomus jūsų kompiuteriniame tinkle esančius diskus.

Norėdami šią galimybę išjungti — „Terminal“ aplikacijoje pakartokite tą pačią komandą jos gale esantį 1 pakeisdami į 0.

Naudojant kitą Mac

Jei turite atsarginį „Mac“ kompiuterį su pakankamai laisvos vietos diske — galite sukurti bendrinamą (shared) „Time Machine“ aplanką ir jame saugoti atsargines duomenų kopijas be aukščiau paminėtos „Terminal“ komandos.

  1. Atidarykite System Preferences aplikaciją.
  2. Paspauskite ant Sharing.
  3. Varnele pažymėkite (jei nepažymėta) File Sharing ir „atsistokite“ ant šio skirsnio.
  4. Paspauskite Options
  5. Jei nepažymėta — varnele pažymėkite Share files and folders using SMB ir paspauskite Done.
  6. Bendrinamų aplankų (Shared Folders) sąrašo apačioje paspauskite ant + piktogramos ir nurodykite aplanką, kuriame norite saugoti „Time Machine“ sukurtas failų kopijas ir paspauskite ant Add mygtuko.
  7. Paspauskite dešinį pelės klavišą ant naujai patalpinto aplanko ir iš kontekstinio meniu pasirinkite Advanced Options.
  8. Įsitikinkite, kad SMB parinktis yra pažymėta ir varnele pažymėkite Share as a Time Machine backup destination.
  9. Čia taip pat galite nurodyti, kiek disko vietos skiriate „Time Machine“ sukurtoms failų kopijoms. Spauskite OK.

Atminkite, kad naudodami atsarginį „Mac“ kompiuterį kaip „Time Machine“ sukurtų failų saugyklą — galite tą patį „Mac’ą“ sukonfigūruoti kaip namų serverį. Jis gali daryti gerokai daugiau nei tik saugoti failus — priklausomai nuo jūsų poreikio ir darbo su kompiuteriais patirties.


  1. NAS (Network-attached storage) - duomenų (failų) saugykla — serveris, kompiuterinio tinklo pagalba suteikiantis galimybę prieiti prie jame patalpintų failų ar juos jame patalpinti.  ↩

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų