Apple WWDC 2018: kokias naujienas galima tikėtis išvysti ir išgirsti

Tema: Apple
WWDC 2018

Iki birželio 4 dieną įvyksiančio, ko gero pačio laukiamiausio „Apple“ renginio — WWDC (World Wide Developers’ Conference) liko visai nedaug. Ką naujo išgirsti ir išvysti galima šiame renginyje?

Iki vieno laukiamiausių „Apple“ renginių — WWDC — Pasaulinės programuotojų konferencijos liko mažiau nei pora savaičių. Renginys įvyks San Jose įsikūrusiame „McEnery Convention Center“ pastate. Tai jau 29-tas „Apple WWDC“ renginys. Jis prasidės birželio 4 dieną, 20:00 Lietuvos laiku ir baigsis birželio 8 dieną. Pati įdomiausia, daugeliui, dalis — pristatymas (Keynote) planuojama, kad kaip ir įprastai truks apie 2 valandas. Jei nenorite pražiopsoti daugeliui pačios įdomiausios dalies — pristatymo — patalpinkite priminimą apie renginį savo kalendoriuose.

Ko tikėtis

Nors renginio pavadinime parašyta, kad jis yra skirtas programuotojams ir jo metu daugiausiai dėmesio skiriama programinei įrangai ir vyksta specialios programuotojams skirtos pamokos, mokymai ir kiti renginiai — šis „Apple“ renginys susilaukia daugiausiai dėmesio ir iš paprastų „Apple“ technikos naudotojų bei spaudos atstovų.

„Apple“ mėgsta savo WWDC renginį reprezentuojančiuose paveikslėliuose užkoduoti žinutę, kurioje, jei teisingai ją iššifruoti galima suprasti pagrindinius būsimo renginio akcentus. Šių metų žinutė su 2D piktogramomis atvaizduotomis 3D, bent jau man, sako jog WWDC metu galima tikėtis didesnio dėmesio virtualiai realybei.

iOS 12

Nors sunku nuspėti „Apple“ veiksmus, tačiau yra labai didelė tikimybė, kad konferencijos metu kompanija pristatys naują, mobiliems įrenginiams skirtos „iOS“ operacinės sistemos versiją. Pernai išleista „iOS 11“ turėjo nemažai klaidų jos naudotojams sukėlusių didesnių ar mažesnių nepatogumų. Labai galimas dalykas, kad „iOS 12“ daugiau dėmesio skirs ne naujovėms, o senoje versijoje likusių klaidų taisymui. Bet ir vėl, dėl „Apple“ paslaptingumo, konferencijos metu gali būti pažertas visas šūsnis naujovių, nuo didesnių, tokių kaip „iPhone“ galimybė naudoti dvi aplikacijas vieną šalia kitos iki visai smulkių, bet malonių kaip akumuliatoriaus įkrovos rodymas procentais be papildomų veiksmų „iPhone X“.

Bet kuriuo atveju, bus naujovių ar ne, manau, pristatantis naują „iOS“ versiją, tradiciškai susilauks audringų ovacijų.

macOS 10.14

Labai tikėtina, kad konferencijos metu išgirsime ir apie naują „Mac“ kompiuteriams skirtos operacinės sistemos „macOS“ versiją, kurios beta versiją registruoti „Apple“ programuotojai galės atsisiųsti jau birželio 4 dieną, o dar po poros savaičių pasirodys ir viešoji beta. Taip pat bus paskelbtas ir naujosios „macOS“ operacinės sistemos, pakeisiančios „High Sierra“ pavadinimas.

Taip pat buvo kalbų, kad pasirodys universalios „macOS“ ir „iOS“ aplikacijos. Dabar daugelis tokių aplikacijų kaip „Messages“, „Notes“ ir panašiai turi savo atskirus ekvivalentus šioms operacinėms sistemoms, tačiau „Apple“ gali pristatyti galimybę programuotojams kurti vieną aplikaciją, kuri veiktų abiejose operacinėse sistemose.

watchOS 5

Nereikėtų tikėtis, kad pasirodys „Apple“ laikrodžiams „Apple Watch“ skirta viešoji beta versija — iki šiol tokios nebuvo — tačiau gali būti, kad registruoti „Apple“ programuotojai galės išgirsti ir net išbandyti „watchOS 5“ ir pradėti kurti su šia versija suderinamas sveikatai, laisvalaikiui, mokėjimams ir t.t. skirtas aplikacijas. Reikėtų tikėti, kad „Apple“ ne be reikalo pernai įsigijo „Beddit“ ir naujoje versijoje bus patobulintas miego ritmo ir su juo susijusių parodymų varikliukas.

tvOS 12

WWDC 2018 metu tikėtina, kad bus pristatyta ir nauja „Apple TV“ skirta operacinės sistemos versija, kurios beta versiją galės išbandyti registruoti „Apple“ programuotojai ir tikėtina jog po kurio laiko pasirodys ir vieša „tvOS 12“ beta.

Pernai vykusios konferencijos metu su „Apple TV“ susijusių naujienų kompanija pažėrė kukliai. Didžiausią naujieną ji saugojo rugsėjui, kai pasirodė 4K video palaikantis „Apple TV“ 4K“ įrenginys.

Geležis

WWDC kaip taisyklė yra programinei įrangai skirtas renginys, tačiau tiesiogiai ar netiesiogiai gali paaiškėti kai kurios ir su aparatine įranga susijusios naujienos. Praėjusiais metais vykusios konferencijos metu išgirdome apie „HomePod“ ir naujausią 10,5 colio ekrano įstrižainę turintį „iPad Pro“.

Sklando gandai, kad šiais metais „HomePod“ apsigyvens gerokai sumanesnė Siri.

Labai tikėtina, kad konferencijos metu išgirsime daugiau informacijos, o gal ir įvyks oficialus „AirPower“ — belaidžio įkroviklio skirto „iPhone 8“, „iPhone 8 Plus“, „iPhone X“, „Apple Watch Series 3“ ir „AirPods“ ausinėms įkrauti su tokiu įkrovikliu suderinamu, iki šiol dar neišleistu, specialiu dėklu. Visa tai buvo pristatytą praėjusį rugsėjį, bet iki šiol taip ir nepasirodė.

Kas žino, gal pasirodys „AirPods 2“.

Senokai nebuvo atnaujinti ir „MacBook“ kompiuteriai. Jiems taip pat gali būti skirtos keli sakiniai pristatymo metu. „Apple“ interneto svetainėje prie 13 colių „MacBook Pro“ kompiuterių be „Touch Bar“ trumpam pristatymo data buvo pakeista į birželio 5 dieną. Gali būti, kad po WWDC pasirodys naujas 13 colių „MacBook Pro“ modelis, tad jei planuojate tokį pirkti, gal verta palaukti porą savaičių.

„Apple“ CEO Tim Cook yra minėjęs, kad garsiąją Steve Jobs frazę naudoja tik labai specialiais atvejais, pavyzdžiui tokiais kaip „iPhone X“ pristatymas, tad vargu ar šios konferencijos metu išgirsime „one more thing“. Jei taip įvyks, tai galėtų būti „iPad Pro“ palaikantis „Face ID“, tačiau ši naujiena gali būti pasaugota rudeniui. Kadangi nuo paskutiniojo „iPad Pro“ modelio pristatymo praėjo lygiai metai, logiška būtų manyti, kad šios konferencijos metu vienaip ar kitaip šmėstelės naujas „Apple“ planšetinio kompiuterio modelis.

Gandonešiai taip pat šnibžda apie mažesnį ekraną turintį „iPhone“ modelį ir atnaujintą „iPhone SE“. Kalbama, kad SE modelis gali išmokti atpažinti veidus ir jame bus įdoegta „Face ID“ sistema. Tačiau, vargu ar konferencijos metu šie gandai bus kaip nors patvirtinti ar paneigti. Greičiausiai, jų patvirtino ar išsklaidymo teks laukti iki rudens.

Jei norite nepraleisti WWDC 2018 pristatymo ir visas naujienas išgirsti tiesiogiai iš pirmų lūpų — paspauskite ant žemiau esančios kalendoriaus piktogramos ir savo kalendoriuose patalpinkite priminimą apie „Apple WWDC 2018“ konferenciją.

WWDC 2018 kalendorius

Žymos
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų