macOS High Sierra naujovės

Tema: macOS

Nors „macOS High Sierra“, kaip teigia ir pats nestipriai pakitęs „Mac“ skirtos operacinės sistemos pavadinimas – naujovių nėra daug, bet jų yra ir pora jų gana svarbios.

Pastaraisiais metais „macOS“ atnaujinimai nebuvo dideli ar svarbūs ir didele dalimi, „Mac“ kompiuteriams skirta operacinė sistema būdavo papildoma keliomis funkcijomis, kurios pirmiau atsirado mobiliems „Apple“ įrenginiams skirtoje „iOS“.

Nestipriai pakitęs „macOS“ pavadinimas leidžia manyti, kad ir šiais metais naujovių „Mac“ kompiuteriams skirtoje operacinėje sistemoje nebus daug, o gal net mažiau nei jų pasirodydavo per pastaruosius kelis metus išleistose „macOS“ ir „OS X“ versijose. Matyt „Apple“ ir pati tai supratusi, apie tai informavo dabartinės „macOS Sierra“ pavadinimą tiesiog papildę žodžiu „High“; ką iš principo galima būtų vertinti, geresnė, tobulesnė, bet ta pati „Sierra“.

Laužantiems galvas kas ta „Sierra“ – priminsiu, kad Sierra tai nedidelė apskritis Kalifornijos valstijoje. Sierra gyvena vos 3000 gyventojų ir tai yra antra pagal dydį mažiausia apskritis Kalifornijoje. Sierra apskritis buvo suformuota 1852 metais iš Jubos apskrities (Youba) dalių, o savo pavadinimą gavo iš Sierra Nevada (isp. Sierra Nevada – „snieguotasis kalnagūbris“) – kalnų grandinės Kordiljeruose. Bet užteks pasaulio pažinimo.

Jau keli metai iš eilės, „OS X“ ir „macOS“ atnaujinimai, didele dalimi liečia tik „Apple“ aplikacijų, tokių kaip „Mail“, „Photos“, „Safari“, „iCloud Drive“ ir t.t. naudotojus. Ką gi naujo „Apple“ siūlo aukštutinėje Sierroje.

APFS

Pernai metų WWDC konferencijos metu „Apple“ pranešė, kad kuria naują failų sistemą, kuri pakeis jau kelis dešimtmečius naudojamą HFS+. Naujoji failų sistema pavadina paprastai „Apple File System“ arba sutrumpintai, kaip jos pavadinimą matysime dažniau – APFS.

Pirmoji, nors ir neakivaizdi, „Apple“ technikos naudotojų akistata su APFS įvyko anksčiau, šiais metais išleistoje „iOS 10.3“ operacinėje sistemoje. Pirmadienį, „WWDC 2017“ pristatymo metu, „Apple“ pristatė naują „macOS High Sierra“ operacinę sistemą, kurioje APFS bus naudojama kaip pagrindinė failų sistemą. Apie tai, „Kas tas APFS“ esu jau rašęs anksčiau, tad dabar tik bendrais bruožais paminėsiu kai kuriuos šios failų sistemos privalumus.

Pirmiausia, kadangi daugelis „Apple“ kompiuterių, išskyrus kai kuriuos „Mac mini“ ir „iMac“ modelius, jau naudoja tik SSD tipo diskus – naujoji failų sistema yra optimizuota būtent šiems diskams.

APFS taip pat greitesnė. „Apple“ teigia, kad tokios įprastos užduotys, kaip aplanko dydis APFS sistemoje bus parodomas daug greičiau. „WWDC 2017“ demonstracijos metu buvo rodomas sistemos našumas dubliuojant failus - ir greičio, pagrinde dėl pakitusios failų dubliavimo metodologijos, skirtumas lyginant su HFS+ labai akivaizdus. APFS taip pat sukurta užtikrinti didesnį sistemos ir joje saugomų duomenų saugumą, darbo stabilumą, duomenų šifravimo palaikymą ir našų atsarginių duomenų kopijų saugojimą.

H.265

Eilę metų, buvo plačiai naudojamas H.264 video suspaudimo standartas. „WWDC 2017“ kompanija pasakė pereinanti prie HVEC (High Efficiency Video Coding) formato, geriau žinomo H.265 pavadinimu, kuris yra daug efektyvesnis suspaudžiant vaizdus neprarandant vaizdo kokybės. Šis privatus standartas veiks kompiuteriuose, kuriuose įdiegtas bent jau šeštos kartos „Intel“ procesorius. Ką tai duos naudotojams? „Apple“ teigia, kad H.265 gali suspausti video failus iki 40 procentų stipriau nei H.264, o tai reiškia vido failai užimdami mažiau vietos diske išliks tokie pat kokybiški. Pernai metais „Netflix“ tyrimas parodė, kad H.265 yra 20 procentų efektyvesnis nei VP9 – „Google“ sukurtas standartas.

4K video failo naudojančio H.264 viena minutė užima 340MB, o naudojant H.265 kodavimą tas pats siužetas užima tik 170MB diske.

Žinoma, mažiau vietos užims tik H.265 kodavimą naudojantys video failai ir filmuojant „Camera“ aplikacijos pagalba „iOS 11“ - būtent šis video suspaudimo metodas ir bus naudojamas. Programuotojai jau turintys galimybę išbandyti „iOS 11“ jau gali įvertinti H.265 privalumus.

Metal

Daugelis labiau besidominčių kompiuterine technika žino, kad grafiniai procesoriai skirti ne tik 3D grafinių vaizdų atvaizdavimui, bet ir sumažinti pagrindinio procesoriaus apkrovimą. „Apple“ pristatė „Metal“ - jos sukurtos „geležies“ pagreitinamos grafikos ir skaičiavimų API kartu su „iOS 8“ ir ji konkuruoja su „OpenGL“, „OpenCL“ bei „Android 7.0 Nougat“ ir aukštesnių versija palaikoma „Vulkan“.

Šiais metais „Apple“ pristatė antrąją „Metal“ versiją, kuri debiutuos „macOS High Sierra“ papildydama šią sistemą tokiomis galimybėmis kaip ML (machine learning), VR (Virtuali realybė) bei išorinių GPU palaikymas per „Thunderbolt 3 USB-C“ jungtį. „Apple“ taip pat bendradarbiaudama su „HTC Vive“ VR patirtis „Mac“ programuotojams.

Photos

„Photos“ aplikacija „macOS High Sierra“ turi kiek kitokią, su visada esančia šonine valdymo juosta, naudotojo sąsają. „Atsiminimų“ (Memories) skiltis naujoje „macOS“ versijoje turės daugiau kategorijų, tokių kaip: gyvūnai, vaikai, vestuvės, gimtadieniai ir t.t. – tai reiškia, kad aplikacija pati identifikuos nuotraukas, priskirs jas galimoms kategorijoms ir sukurs atitinkamus albumus su geriausiomis parinktomis nuotraukomis. „Gyvosios nuotraukos“ (Live photos), pristatytos kartu su „iPhone 6s“, dabar galės būti redaguojamos papildant jas įvairiais efektais, leis sukurti „vaizdus be pabaigos“ (loop) ar dalį judančio vaizdo rodyti atgaline tvarka (iš galo į priekį).

Smagu ir tai, kad „Apple“ naują „Photos“ versiją papildė galimybe geriau bendradarbiauti su trečių šalių aplikacijomis, tokiomis kaip „Pixelmator“ ar „Photoshop“. Galiausiai, „Apple“ teigia, kad veidų atpažinimo funkcija naujoje „Photos“ aplikacijoje veiks tiksliau bei jei nuotraukose esantiems žmonėms bus priskirti vardai bei naudojama „iCloud Photo Library“ – tie vardai bus sinchronizuojami su kitais įrenginiais taip pat.

Safari

Naujoje „macOS High Sierra“ versijoje pagrindinė naršyklė „Safari“ taip pat patobulėjo ir įgavo naujų galimybių, kurias teigiamai įvertins daug „Mac“ kompiuterių naudotojų. Viena tokių yra sumanus sekimo draudimas/kontrolė (Intelligent Tracking Prevention). „Apple“ pagalvojo ir apie dar vieną erzinantį šiais interneto laikais - apie automatiškai pasileidžiančius video. Prieš kelis metus „Safari“ pradėjo rodyti garsiakalbio piktogramą, kurios pagalba buvo galima lengvai identifikuoti svetainę iš kurios sklinda garsai ir ją užtildyti. „macOS High Sierra“, „Safari“ pagal nutylėjimą draus tokiems video automatiškai pasileisti. Tiesa, naudotojams „Apple“ paliko galimybę svetaines įtraukti į „baltą“ automatiškai pasileidžiančių video svetainių sąrašą, jei kartais yra svetainių, kur tokius video matyti pageidaujama.

Dar viena naujovė „macOS High Sierra“ esančioje svetainėje padedanti išvengti nemalonių pojūčių naršant prastai sukurtose ar reklamomis perkrautose interneto svetainėse yra automatinis nurodytų svetainių atidarymas „Reader“ režime. Dabar tokį režimą svetainėse galima įjungti paspaudus ant „Safari“ naršyklės „Reader“ funkcijos piktograma „Reader“ režimo piktogramos esančios kairėje interneto adreso įvedimo lauko pusėje, jei svetainė tokį režimą palaiko. „macOS High Sierra“ bus galima nurodyti „Safari“ svetainėje, kokių svetainių puslapis šiame režime atidaryti automatiškai.

„Safari“ naršyklės „Reader“ funkcija leidžianti skaityti interneto svetainės turinį be blaškančių reklamų ir kitų trikdžių.

„Apple“ taip pat teigia, kad „Safari“ naršyklė „macOS High Sierra“ veikia greičiau ir net yra greičiausiai veikianti naršyklė lyginant su konkurentų „Chrome“, „Firefox“ ir „Microsoft Edge“. Įvairius naršyklių spartos rezultatus matuojančių aplikacijų pagalba atlikti testai rodo, kad šiuo metu naujoji „Safari“ yra sparčiausia naršyklė pasaulyje (bent jau taip teigia „Apple“). Taip pat yra žinoma, kad „Safari“ yra mažiau elektros energijos išnaudojanti (kas aktualu nešiojamų kompiuterių savininkams) naršyklė „Mac“ kompiuteriuose nei kitos naršyklės, ypač „Chrome“, kuri nepasižymi energijos taupymu.

Daugiau „macOS High Sierra“ naujienų rasite trumpoje „WWDC 2017“ apžvalgoje.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų