Intel turėtų sunerimti dėl Apple kuriamų procesorių

A9 procesorius

Apple kuriami procesoriai sparčiai artėja prie Intel procesorių pajėgumų ir tai turėtų kelti nerimą Intel.

A9X procesoriai naudojami iPad Pro – naujausiame ir galingiausiame Apple planšetiniame kompiuteryje yra pilnai sukurti Apple kompanijoje. Tai svarbu, nes rodo, kad Apple įgauna vis daugiau patirties kuriant procesorius ir tampa vis mažiau priklausoma nuo Intel.

„AnandTech“ rašo, kad Intel procesoriai vis dar lenkia tuos, kuriuos gamina Apple, tačiau juos skirianti riba tampa vis mažiau pastebima ir tikrai „gerokai mažesnė nei ta, kurios norėtų Intel“.

Apple savo procesorius pradėjo kurti nuo iPhone 4, kurie buvo išleisti su Apple gamybos A4 procesoriumi. Apple pranašumas yra efektyvumas: ji kontroliuoja kaip procesoriai yra kuriami, kaip veikia ir tai leidžia jai paprasčiau jo pajėgumus integruoti į savo produktus. Naudodama savo gamybos procesorius Apple tampa vis mažiau priklausoma nuo Intel ir jai nereikia laukti, kada ši išleis naują savo produktą.

Tiesa, dabar eilė Apple produktų vis dar naudoja Intel procesorius, pavyzdžiui 12 colių „MacBook“ kompiuteriuose naudojami „Core M CPU“ išleisti 2015 metų pradžioje. iPad Pro ir MacBook kompiuterių našumo skirtumai – pastebimi, tačiau skirtumas nėra didelis. iPad Pro galingumas yra panašus, kaip dviejų-trijų metų senumo MacBook Pro, o turint omenyje, kad iPad Pro tai 6,9 mm storio planšetinis kompiuteris – tai įspūdinga.

Jau keli metai kalbama, kad Apple dairosi į kitus procesorių gamintojus ieškodama tinkamiausių savo MacBook kompiuteriams. ARM – kiti procesoriai, kurie dėl savo efektyvesnio energijos naudojimo, galėtų MacBook Air kompiuteriuose pakeisti Intel procesorius.

Procesoriaus pakeitimas yra didelis dalykas ir Mac kompiuterių vartotojai tai pajustų taip pat, ir nebūtinai jiems tai patiktų. Aplikacijos, kurios sukurtos Intel procesorių pagrindu veikiantiems kompiuteriams - naudojant kito tipo procesorių neveiktų. Apple tai nėra naujiena, tokį pakeitimą ji yra jau dariusi anksčiau ir tai puikiai prisimena ilgesnį laiką naudojantys Mac kompiuterius - 2005 metais Apple perėjo nuo IBM „PowerPC“ architektūros prie Intel.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 3 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. "ir nebūtinai jiems tai patiktų" - o tai ką - iš tiesų tai turi patikti??? Puikiai prisimenu kokia didžiausia nesamonė buvo su pirmaisiais intel core - kompas naujas, išgirti nauji INTEL procai, o realiame gyvenime photoshopas ir visi kiti Adobio softai senesniame PowerPC G5 vartosi daug greičiau. Agentūroje kurioje dirbau valdžia taip ir nesuprato koki velnio reikėjo pirkti naujus imakus jei juose softas vos vos vartosi. Roseta - Slowseta... Teko vargti ir keiktis gerus metus laiko kol Adobe ir kiti softo gamintojai perrašė viska... Progresas - gerai, bet šitaip tyčiotis iš savo klientų tai jau darosi ju stilius. Ai, dzin, nieko tokio, pakentės ir po kokiu metų kai softo gamintojai pritaikys savo programas, kad dirbtų sklandžiai kaip turi būti, užmirš viską.

    • Prisiminęs to perėjimo iš PowerPC „lomkes“ ir parašiau, kad nebūtinai patiks. Reikia pripažinti, kad buvo gana daug vartotojų, kuriems vienodai piešė tas pasikeitimas. Aišku gerai, kad Apple nenukirto kaip kirviu PowerPC aplikacijų palaikymo ir šios dar veikė kelis metus ant sekančių OS X versijų (atrodo SL buvo paskutinė OS X versija ant kurios per Rosetta“ buvo galima naudoti PPC apsus), kurie kreivai, šleivai, bet veikė. Aišku, PPC app'są ir dar tokį monstrą kaip PS leisti per Rosetta ne tas pats kas tiesiai ant G5.

      Pamenu dideliai daliai amerikonų dėl to perėjimo iš PowerPC apskritai plaukai buvo pradėję slinkti, nes pusė Amerikos naudojo kažkokią tai apskaitų programą ir namie ir mažesnėse įmonėse, o ta po poros metų pasakė „velniop, neperrašinėsim Inteliui“ ir pasirodo, kad normalios alternatyvos jai kaip ir nebuvo. Vėliau, lyg ir praėjus porai metų kai Apple OS X jau visiškai nebepalaikė PowerPC aplikacijų jie vis tik perrašė tą app'są.

  2. Vienodai buvo tik tiems kas kompą naudoja tik browsinimui, meilui ir "tetriui"

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų