Wi-Fi aljansas svarsto 802.11ah „HaLow“ standartą

Wi-Fi aljansas svarsto oficialiai 802.11ah vadinamą „HaLow“ standartą, kuris leidžia duomenis perduoti beveik dvigubai greičiau.

Wi-Fi aljansas (Wi-Fi Alliance®[1] gali pagerinti Wi-Fi tinklų naudojamų namuose kokybę ypač namų automatizavimo platformose tokiose kaip Apple „HomeKit“.

„HaLow“ įrenginiai veiks mažesniu nei gigaherco - 900 MHz dažniu, kuriuo perduodami duomenys keliauja dvigubai toliau nei naudojant dabar labiausiai paplitusį Wi-Fi 2,4 GHz dažnį, bent jau taip teigia Aljansas. „HaLow“ reikalauja mažiau energijos sąnaudų ir taip pat turėtų lengviau įveikti tokias kliūtis kaip sienos bei kitas patalpose pasitaikančias ir ryšio kokybę žeminančias kliūtis. Tai svarbu ne tik namų automatizavimo sistemoms, bet ir kitokiose įrenginių kategorijose tokiose kaip automobiliai ar dėvima elektronika.

Dabar, tam kad sumažinti energijos sąnaudas, dauguma „išmanių“ namų įrenginių, vietoje Wi-Fi naudoja Bluetooth, tačiau Bluetooth bangų plotis yra palyginti mažas ir tai ko gero yra viena pagrindinių priežasčių, kodėl „HomeKit“ šiuo metu merdėjanti platforma. Stiprus duomenų šifravimas įdiegtas Apple įrenginiuose, tame tarpe ir „HomeKit“ platformoje neretai tampa netoleruotinų duomenų užlaikymų (lago) priežastimi.

Teoriškai šis standartas gali būti įsisavintas Apple ir pradėtas naudoti tokiuose įrenginiuose kaip Apple Watch, kurie šiuo metu jungiasi prie 2,4 GHz 802.11n Wi-Fi tinklo, tačiau įprastai yra priklausomi nuo Bluetooth, kurio pagalba laikrodis yra susietas su konkrečiu iPhone.

Kol kas tai rik pirmosios 802.11ah kregždės ir žinių kada pasirodys pirmasis šią technologiją naudojantis įrenginys - nėra.


  1. Wi-Fi
    Wi-Fi Alliance® arba WECA (Wireless Ethernet Compatibility Alliance) tai pasaulinis kompanijų tinklas, besirūpinantis Wi-Fi tinklų standartais. Aljansas susikūrė 1999 metais iš kelių turinčių ateities vizijų kompanijų ir taip suformavo nepelno siekiančią asociaciją, kurios tikslas suteikti vartotojams geriausius patyrimus naudojantis belaidėmis technologijomis nepriklausomai nuo to kokio gamintojo produktus jie naudoja. Aljanso svetainė www.wi-fi.org.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 2 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. "900 MHz dažniu, kuriuo perduodami duomenys keliauja dvigubai greičiau nei dabar labiausiai paplitusiu Wi-Fi 2,4 GHz dažniu"
    Ar tikrai? O.o Nes kiek žinau, tai kuo didesnis dažnis, tuo platesnė dažnių juosta, kuo juosta platesnė, tuo didesnis pralaidumas. Tačiau, kuo žemesnis dažnis, tuo geresnis prasiskverbimas pro kliūtis, t. y. didesnis padengimas.

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų