Ką naujo iOS įrenginių vartotojams Apple paruošė iOS 9

Birželio pradžioje Apple pasauliui pristatė naują iOS 9 - jos mobiliems įrenginiams skirtą operacinę sistemą, kuri bus sumanesnė, veiksnesnė ir mokysis iš vartotojo veiksmų stengdamasi kiek įmanoma labiau atitikti jo poreikius bei įpročius.

Numatyta iOS 9 išleidimo data: 2015 rugsėjo 16.

Pagrindinį dėmesį iOS 9, Apple sutelkė į darbo našumo ir funkcionalumo gerinimą. iOS 9 patobulintas sistemos sumanumas ir proaktyvumas (gebėjimas mokytis ir prisitaikyti prie vartotojo naudojimosi įrenginiu įpročių), įdiegtos kelios naujos aplikacijos bei patobulintas jau esančių aplikacijų darbas, pagerintas paieškos mechanizmas bei šiek tiek pakeistas vartotojo sąsajos dizainas. Jei dažnai ryte, nuskambėjus iPhone žadintuvui, tikrinate orą - galite tikėtis, kad išjungus žadintuvą ekrane automatiškai pamatysite orų prognozę. Vargu ar šią iOS versiją bus galima pavadinti radikalių pakeitimų Apple mobiliems įrenginiams skirta operacine sistema, tačiau naujovių joje tikrai yra nemažai.

iOS 9 Apple paruošė tikrai nemažai, daugiau ar mažiau vartotojui pastebimų, naujovių. Tai ir patobulinta atnaujinimų diegimo sistema ir 6-ų skaitmenų įrenginio atrakinimo kodo palaikymas, labiau optimizuotas operacinės sistemos darbas tausojantis energiją bei panaudoti telefono jutikliai taip pat pasitarnaujantys energijos taupymui. Pavyzdžiui iPhone aplinkos šviesos ir nuotolio jutiklių pagalba iPhone aptikęs jog yra padėtas ekranu į apačią - gavus žinutę neapšvies ekrano ir jos be reikalo naudodamas energiją nerodys. Apple iOS 9 įdiegė ir galimybę įjungti specialų - energijos taupymo režimą. Tiesa, testai rodo, kad energijos taupymo režime telefono našumas vidutiniškai sumažės 40%.

Žemiau kelios, bet tikrai ne visos, iOS 9 naujovės:

Sumanesnė ir funkcionalesnė paieška

Be paieškos laukelio iššaukiamo, bet kuriame iš pagrindinių aplikacijų rinkinių „puslapių“, perbraukus pirštu žemyn, iOS 9 atsirado ir papildomas paieškos langas į kurį patekti galima, pagrindiniame ekrane pirštu perbraukus iš kairės į dešinę. Nors abiem atvejais tai yra paieška, naujame paieškos lange yra ir „Siri pasiūlymai“ (Siri Suggestions).

Šioje, Siri pasiūlymų, paieškoje rasite sąrašą žmonių su kuriais dažnai kalbate bei aplikacijų, kurias norėtumėte naudoti sąrašas. Taip pat jei esate šalyje, kurioje palaikoma „Nearby“ funkcija - naujame paieškos lange rasite netoliese esančių restoranų, kuro kolonėlių, bei naujienų sąrašą. Šiame lange pateikiama informacija yra kontekstinė ir pateikia turinį priklausomai nuo paros laiko.

Jei pietų metu esate pratę žiūrėti YouTube - pietų metu naujosios paieškos lange galite rasti YouTube aplikaciją, jei esate automobilyje - parodyti artimiausių „benzokolonėlių“, o jei esate pakeliui į darbą - netoliese esančių kavinių sąrašą. Tiesa nebūtinai visos šios patogios funkcijos veiks Lietuvoje.

Kas naujo iOS 9 - paieškos galimybės

Su laiku iOS 9 geriau susipažins su jūsų įpročiais ir jų pagrindu sistemos darbą pritaikys asmeniškai jums.

iOS 9 paieška naudos daugiau šaltinių ir vartotojams ieškantiems informacijos naujoje iOS versijoje yra prieinami ir Siri naudojami informacijos šaltiniai, todėl naudojantis paieška galima greitai rasti informaciją apie akcijų kainas, orus ar atlikti paprastus bei valiutų konvertavimo paskaičiavimus.

Kas naujo iOS 9 - paieškos galimybės

Ieškant žmogaus esančio kontaktų sąraše, šalia atvaizduojamų kontakto bus pateikiamos ir skambučio bei žinutės piktogramos taip suteikiant galimybę greičiau ir patogiau paskambinti ar išsiųsti žinutę. Paieškos nustatymuose atsirado galimybė nurodyti kokių aplikacijų turinį norėtumėte prijungti prie paieškos rezultatų. Džiugina ir iOS 9 atsiradusi galimybė ieškoti nustatymuose padedanti išvengti „žirgliojimo“, kartais painiu keliu, iki reikiamo nustatymo.

Siri taip pat tapo sumanesnė. Pavyzdžiui paprašius Siri „priminti apie tai“ kai žiūrimas pranešimas Messages aplikacijoje - Siri supras kas yra „tai“ ir sukurs atitinkamą įrašą Reminders aplikacijoje. Siri taip pat išmoko atskirti kada esate automobilyje ir jei paprašysite, kad kai būsite automobilyje ji primintų jums paskambinti namo - ji tai padarys. Tiesa, nežiūrint viso jos didėjančio sumanumo, iškalbingumo ir poliglotiškumo - lietuvių ar kitų Baltijos šalių kalbų ji mokytis dar neketina ir bendrauti su asmeniniu asistentu teks viena iš jos suprantamų: anglų, portugalų, prancūzų, kiniečių (mandarinų dialektu), danų, vokiečių, italų, japonų, korėjiečių, olandų, rusų, švedų ar turkų kalba.

iOS 9 pasikeitė ir Siri aktyvavimas. Dabar vartotojas turės penkis kartus pasakyti skirtingas frazes po ko Siri aktyvuosis. Šito reikia tam, kad Siri galėtų skirti savo „šeimininko“ balsą. Kai į Siri kreipsis „šeimininkas“ ji visada jam atsakys į jį kreipdamasi vardu.

Aplikacijos ir paslaugos

Mail

iOS 9 Mail aplikacijoje atsirado ilgai laukta galimybė prisegti failus. Rašant laišką ir paspaudus bei palaikius pirštą ant ekrano - pasirodo meniu, kuriame galima pasirinkti „Add Attachment“. Prie laiško galima prisegti failus iš iCloud ar trečių šalių paslaugų tokių kaip Dropbox. Kai kurie failų tipai, prieš juos prisegant prie elektroninio laiško yra suarchyvuojami į zip’ą, tačiau tokie kaip PDF prisegami tokie, kokie yra.

Maps

iOS 9 Maps

Lietuvaičiams naujoje iOS 9 Maps aplikacijoje naudos iš naujų funkcijų, tikriausiai, daugiausiai bus svečiuojantis užsienyje, nes Apple savo žemėlapius papildė kai kurių šalių viešojo transporto informacija. Pirmą kartą, nuo 2012 metų kai Apple pristatė savo Maps, dabar galima matyti maršrutą, kuriame bus ir kelionė pėsčiomis ir viešuoju transportu.

Naujaisiais Maps patobulinimais, kol kas, galės naudotis tik didžiųjų pasaulio miestų, tokių kaip Baltimorė, Berlynas, Čikaga, Londonas, Meksikas, Niujorkas, Filadelfija, San Franciskas, Torontas, Vašingtonas ir keleto miestų Kinijoje gyventojai ar tų miestų svečiai.

Maps taip pat papildyta ir „Nearby“ (netoliese) galimybe, kuri rodo netoliese esančius restoranus, parduotuves ar populiarias lankytinas vietas.

Notes

iOS 9 Notes aplikacija

Notes aplikacija iOS 9 įgavo eilę naujų savybių ir tapo pilnaverte aplikacija pastaboms užrašyti. Naujojoje Notes galima sudaryti sąrašus su galimybe pažymėti juose esančius įrašus varnele, piešti ar braižyti eskizus, prisegti failus ar URL ar iTunes nuorodas, žemėlapius.

iOS 9 Notes aplikacijoje galima net piešti. Tam tikslui galima rinktis skirtingas priemones: pieštuką, žymeklį, tušinuką, liniuotę, spalvas ir t.t.

Notes aplikacija palaiko aplankus ir tai daug užsirašinėjantiems padės lengviau organizuoti savo pastabas. Dabar Notes aplikacija tapo konkurencinga net su šios srities aplikacijų lyderėmis, tokiomis kaip Evernote.

Health

Health aplikacija iOS 9 pasipildė keliomis naujais reprodukcinių rodiklių, tokių kaip: bazinė kūno temperatūra, menstruacijų ciklas ir t.t. žymėjimo galimybėmis. Tai daugelio moterų lauktos funkcijos, nes dabar jos galės žymėti „tas dienas“ ir užsirašinėti duomenis apie planuojamą pastojimą.

News

iOS 9 News aplikacija

Tai visiškai nauja, iOS 9 debiutavusi aplikacija. Ši aplikacija veikia panašiai kaip Flipboard ar Zite pateikdama naujienas iš eilės skirtingų šaltinių ir pateikdama jas mobiliems įrenginiams optimizuota forma.

Pirmą kartą atidarius News aplikaciją, vartotojas turės pasirinkti iš jį dominančių temų ir šaltinių ir šių parinkčių pagalba parinks straipsnius. Tai nėra aplikacija į kurią bus galima patalpinti savo pageidaujamus šaltinius, bent jau kol kas. Dėl turinio pateikimo Apple yra sudariusi sutartis su eile žiniasklaidos kompanijų, tokių kaip The New York Times, The Guardian, Quartz, Vanity Fair, Wired ir t.t. Aplikacijoje taip pat naujienos suskirstytos į temas.

Aplikacijoje numatyta galimybė išsaugoti naujienas ir galėti jas skaityti tada kai nėra galimybės prisijungti prie interneto.

iCloud Drive

iCloud Drive

iOS 9 pagaliau atsirado galimybė įdiegti pilnavertę iCloud Drive aplikaciją. Šios aplikacijos, tik įdiegus, iOS 9 greičiausiai nepamatysite aplikacijų sąraše. Ją įdiegti galima per iOS 9 Settings aplikacijoje esančius iCloud Drive nustatymus.

iCloud Drive aplikacija suteiks prieigą prie ten saugomų failų ir juos peržiūrėti bei tvarkyti. Tai sveikintinas Apple žingsnis, nes paslauga leidžianti išsaugoti failus, tačiau neturi pilnavertės jų valdymo galimybės yra ganėtinai abejotino naudingumo.

Safari

iOS 9 Safari reader

Safari aplikacijoje Apple įdiegė reklamų, tame tarpe ir iššokančių blokavimo modulį ir dabar bus galima naudoti trečių šalių sukurtus AdBlocker’ius.

Supaprastinto skaitymo režimą (Reader Mode) Safari naršyklėje Apple taip pat kiek modernizavo ir dabar jame galima keisti ne tik šrifto dydį, bet ir rodymo stilių pasirenkant labiausiai patinkamą šriftą iš sąrašo bei puslapio fono spalvą.

CarPlay

iOS 9 CarPlay Apple CarPlay iOS 9 palaikys belaidį prisijungimą. Kai kuriuose automobiliuose prie tam tikrų sistemų iPhone galės prisijungti nenaudojant Lightning jungties.

iOS 9 CarPlay įdiegtas geresnis automobilio kontrolės mygtukų palaikymas ir šių mygtukų pagalba bus galima valdyti tam tikras CarPlay funkcijas. Automobilių gamintojams Apple suteikė galimybę, jų aplikacijose, įdiegti tam tikras automobilio funkcijas prie kurių prieiti galima neuždarant CarPlay vartotojo sąsajos.

Apple Pay

Apple naujomis galimybėmis papildė ir Apple Pay paslaugą, kuria džiaugtis gali tautiečiai išvykę į Jungtinę Karalystę ar JAV. Papildžiusi nuolaidų ir lojalumo kortelių palaikymu Apple Pay, Apple Passbook aplikaciją iOS 9 pervadino į Wallet, nes jos palaikomų funkcijų sąrašas dabar labiau primena piniginę.

Dvipakopė autentikacija

iOS 9 ir OS X El Capitan Apple pilnai pertvarkė dviejų pakopų autentikaciją atsisakydama atstatymo raktų naudojamų iOS 8 ir pradėdama naudoti visiškai naujus įrenginių pasitikėjimo mechanizmus patikros kodų persiuntimui.

Bet kuris įrenginys, prie kurio prisijungiama naudojant naują autentikacijos sistemą tampa patikimu ir gali būti naudojamas patikros kodų siuntimui kai jungiamasi prie kitų įrenginių ar paslaugų susietų su vartotojo Apple ID. iOS 9 taip pat yra galimybė, kaip atsarginę funkciją, naudoti trumpąsias žinutes ar telefono skambučius, kai patikimas įrenginys nėra pasiekiamas.

Lietuvoje dvipakopė autentikacijos sistema kol kas neveikia ir mes ir toliau, pirmykščių žmonių papratimu, mušime būgnus ir deginsime laužus norėdami įrodyti, kad mes - tai mes.

Kitos funkcijos

  • Anksčiau, iOS nustatymuose įrenginio ekrano išjungimo, kai įrenginys nenaudojamas, trumpiausias laikas buvo 1 minutė. iOS 9 Apple papildė įrenginio ekrano išjungimo laiko parinkčių sąrašą 30 sekundžių eilute.
  • iOS distributyvai dabar užims mažiau vietos - tai ypač aktualu mažos talpos iOS įrenginius turintiems vartotojams. Pats atnaujinimas taip pat tapo sumanesnis. Tuo atveju, jei net ir mažesnio dydižo atnaujinimui įrenginyje ankštoka - jis pašalins kelias aplikacijas, taip įrenginyje atlaisvindamas reikiamą vietos kiekį, o baigęs atnaujinimą tas aplikacijas vėl automatiškai įdiegs.
  • iOS 9 „Find Friend“ aplikacija dabar įdiegiama kartu su operacine sistema ir jos nebereikia atskirai siųstis iš iTunes Store. Papildomai ši aplikacija, naujojoje iOS versijoje turi savo įskiepį, kuris „Notification Center“ rodys kur yra jūsų draugai ar šeimos nariai, kurie sutiko su jumis dalintis šia informacija.
  • Liūdna, bet ribojimas prie elektroninio laiško prisegamų nuotraukų skaičiui egzistuoja ir iOS 9 - daugiau 5 nuotraukų prie elektroninio laiško prisegti negalėsime ir šioje iOS versijoje.
  • iOS 9 „Settings“ aplikacijoje, prie video nustatymų, yra galimybė nurodyti kadrų skaičių ir skiriamąją gebą.
  • Photos aplikacijoje Apple patobulino paslinkimo juostą (scroll bar) skirtą greitam nuotraukų paslinkimui bei „Albumų“ sąrašą papildė dviem papildomais aplankais „screen shots“ į kurį patalpinami ekrano vaizdai bei „Selfi“ - čia pateks „Face Time“ kameros pagalba patalpintos nuotraukos. Atnaujintoje photos aplikacijoje paprasčiau pažymėti kelias nuotraukas, paspaudus „select“ - tereikia braukti pirštu per ekraną paliečiant sumažintas nuotraukų versijas.
  • Wi-Fi asistentas dabar seks belaidžio prisijungimo signalo stiprumą ir ignoruos silpno signalo stoteles. Tai sveikintinas sprendimas, nes neretai iPhone mieste prisijungia prie Wi-Fi, kurio signalas silpnas, pvz. kavinėje sėdint lauke ir norint naršyti tenka rankiniu būdu atjungti Wi-Fi (ir paskui stengtis, grįžus namo, nepamiršti vėl Wi-Fi įjungti).
  • Darbalaukio paveiksliukų rinkinį Apple papildė naujais vaizdais.
  • iOS 9 bus galima patogiau grįžti į praeitą aplikaciją. Aplikacijų kairėje viršuje bus mygtukas su aplikacijos pavadinimu į, kurią bus galima grįžti jį paspaudus. Šis mygtukas matomas tada kai į vieną aplikaciją patekote iš kitos aplikacijos, pvz. paspaudę nuorodą.
  • Dabar ir mažesnius ekranus turinčių iOS įrenginių savininkai,Messages aplikacijoje, šalia žinučių sąrašo matys kontaktų „avatarus“.
  • iOS 8 naudojamas „Helvetica Neue“ šriftas, iOS 9 pakeistas „San Francisco“ šriftu.
  • Apple iOS 9 papildė žymeklio valdymo funkcija, kuri pasiekiama per ekraną braukiant dviem pirštais.
  • iOS 9 aplikacijos išnaudos „Metal“ ir tai leis efektyviau išnaudoti procesorių darbą greitesniam vaizdų paslinkimui, plastiškesnei animacijai ir efektams bei našesniam bendram įrenginio darbui.
  • iOS 9 Apple norėdama sustiprinti iOS įrenginiuose esančios vartotojų informacijos saugumą, kaip numatytą nustatė 6 skaičių apsaugos kodą. Apple paliko ir galimybę naudoti 4-ų skaičių apsaugos kodą, bet rekomenduojamas yra 6-ų, nes tai yra 1 milijonas papildomų kombinacijų galimybių vietoje 10 000 kai naudojami keturi skaičiai.

Naujos iOS 9 funkcijos skirtos iPad

iPad mini, iPad mini 2, iPad Air ir iPad Air 2 vartotojai galės džiaugtis „Slide Over“ funkcija leidžiančia greitai, perbraukus per ekraną pirštu nuo krašto į vidų, atidaryti kitą aplikaciją, pažiūrėti joje esančią informaciją ar atsakyti į žinutę ir grįžti prie anksčiau naudotos aplikacijos. Dar viena džiuginanti naujiena, šį kartą negalintiems akių atitraukti nuo ekrane rodomų video yra vaizdo vaizde funkcija leidžianti žiūrėti video tuo pačiu dirbant kitoje aplikacijoje.

Kas naujo iOS 9 - iPad slide ower

Didžiausia naujovė pradžiuginsianti ne vieną iPad Air 2 vartotoją yra „split-screen“ funkcija leidžianti ekrane matyti ir naudotis iš karto dviem aplikacijomis. iPad vartotojai jau seniai laukia šios funkcijos ir jau ne vieneri metai sklandė gandai, kad Apple inžinieriai prie šios funkcijos pluša dieną naktį.

Kas naujo iOS 9 - iPad Air 2 palaiko dviejų aplikacijų režimą

Padidintas aplankas

iPad vartotojai talpinantys aplikacijas į aplankus pastebės, kad aplikacijų piktogramos aplanke išrikiuotos ne po 3, o po keturias vienoje eilėje.

Pakeitimai klaviatūroje

iPad klaviatūroje atsirado nauja komandų sritis. Joje rašant tekstą bus matomos undo/redo komandos, tačiau tekstą pažymėjus specialioje srityje pasirodys ir cut, copy ir paste.

Prie iPad pajungus belaidę klaviatūrą ir joje paspaudus Cmd, Alt ar Ctrl klavišus - ekrane pasirodys galimų komandų sąrašas. Taip pat Apple įdiegė naujas klavišų kombinacijas iškviesti paieškai ir perėjimui į kitas aplikacijas.

Kas naujo iOS 9 - iPad klaviatūra

Apple taip pat pakeitė ir klaviatūros išvaizdą bei tai kaip atvaizduojamas aktyvus ar naktyvus Shift/Caps Lock klavišas.

iOS 9 suderinamumas su iOS įrenginiais

iOS 9 suderinama su šiais įrenginiais

iPhone

iPad

iPod

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 16 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Kodėl minimas tas šešių skaitmenų kodas, kaip naujovė? Juk ir iOS 8 yra galimybė pasidaryti šešių skaitmenų kodą (pats tokį pasidaręs).

  2. Del reklamu blokavimo. Ka patartumete naudoti ? Adblock ? Adblock plus ? Ar dar kazka.

    Maniau jog apple sukurs kazka savo...

  3. Kol kas nieko gero, dar daug bugu turbut turi, o ir pagreitejimo nesimato. Ar nebus taip kad ji dar leciau veiks nei 8 versija, jau 8 versija labai sulietejo

  4. Tai kazin kuri versija nauja pagreitino iphone :D Visi ios atnaujinimai tik letina ir letina iphone.

  5. Radioaktyvus

    Kuris pas tave iPhone, kad taip verki vis?

  6. dar nėra nors ant iphone6

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų