Ženklai rodantys jog Apple girdi vartotojų nuomones

Tema: Apple
Apple fanas

Dažnai galima išgirsti jog Apple yra arogantiška ar net kontroliuojanti kompanija, tačiau neretai galima pastebėti ženklus rodančius jog Apple taip pat girdi ir vartotojų nuomones ir nebijo pakeisti savo nusistatymų.

Kai kalbama apie Apple kovą su negandomis ar jos kuriamą ekonominę gerovę - kalbama ne apie pinigus. Apple sėkmės aukštumas pasiekė labiau nei pinigus vertindama savo įrenginių ar paslaugų vartotojų gerus patyrimus. Apple ekonomika auga net tada kai taupymo manijos apimtos vyriausybės tiek etiškai tiek ir ekonomiškai gena savo šalių gyventojus į neviltį. Net ir vyriausybių priimamų sprendimų nuvilti, Apple vartotojai renkasi šios kompanijos produktus, nes žino, kad Apple jie iš tiesų rūpi.

San Francisco

2013 metais Apple nusprendė „Helvetica Neue Light“ naudoti kaip pagrindinį iOS 7 sistemos šriftą. Šio kompanijos pasirinkimo, programuotojai - vieninteliai turėję priėjimą prie naujos sistemos, sutiko nepasitenkinimo kupinais murmėjimais. Apple pakeitė savo nuomonę ir sistemos šriftu tapo vidutinio storumo „Helvetica Neue“ šriftas, o iOS 9 ir OS X El Capitan naudos savo naują, Apple Watch debiutavusį „San Francisco“ šriftą.

iOS atnaujinimai

Atrodo, kad daugelis mažos talpos iPhone įsigijusių vartotojų ar mėgstančių savo iOS įrenginiuose „saugoti visą savo gyvenimą“, Apple išleidus iOS 8 - atrodė lyg būtų apimti masinės psichozės. Pasirodo, daugelis negalėjo įdiegti naujos iOS versijos savo įrenginiuose dėl laisvos vietos stygiaus, o apie kur kas mažiau resursų naudojantį atnaujinimą per iTunes jų niekas neinformavo.

iOS 9 tokio grupinio vartotojų pykčio neturėtų būti, nes Apple pristatė tris būdus atnaujinti sistemą, kurie patį sistemos atnaujinimo paketą padaro gerokai mažesnį. Pirma - pats paketas užima gerokai mažiau vietos (apie 1,3GB), sistemos atnaujinimo paketas tapo sumanesnis ir galės išmesti kai kurias aplikacijas iš įrenginio taip atlaisvindamas reikalingą vietą įrenginio „diske“ ir baigęs atnaujinimą tas aplikacijas vėl įdiegti bei naudojama Apple App Thinning technologija optimizuojanti įdiegimą konkrečiam įrenginio modeliui leis dar labiau sutaupyti atnaujinimui reikalingos vietos, kai įrenginyje yra sena operacinės sistemos versija, naujos įdiegimo paketas bei kuriama senos sistemos atsarginė duomenų kopija.

Klaviatūros

Nemažai iOS vartotojų patyliukais pavydėjo Android vartotojams galintiems savo įrenginiuose įdiegti kitų programuotojų sukurtas klaviatūras. Nors numatytojo Apple klaviatūra yra tikrai neprasta, tačiau joje nebuvo eilės funkcijų, leidžiančių rašyti greičiau ir patogiau. 2014 metais Apple įsileido į iOS klaviatūrų aplikacijas, o šiais metais atnaujino ir savo klaviatūrų galimybes.

Žemėlapiai

Nors Apple Maps dar yra kur tobulėti, tačiau manau nebus tokių, kurie pasakys jog ši Apple paslauga nepatobulėjo nuo jos debiuto. Tiesa, pas mus nėra taip stipriai jaučiami Apple žemėlapiuose daromi pakeitimai, tačiau didžiuosiuose pasaulio miestuose ir ypač JAV - naudotis Apple Maps malonu, o su iOS 9 atsirasiančia tranzito informacija bus dar ir be galo patogu.

Final Cut Pro X

Kai Apppe išleido Final Cut Pro X aplikaciją, jos adresu pasipylė nepasitenkinimo lavina. Video profesionalai ir mėgėjai skundėsi panaikintomis funkcijomis. Ką padarė Apple - vietoje to, kad stengtųsi pateisinti savo aplikacijos funkcionalumo sumažinimo poziciją - ji pirmu atnaujinimu grąžino didelę dalį anksčiau aplikacijoje buvusio funkcionalumo ir iki šiol, periodiškai FCPX papildo naujomis funkcijomis ir tokiu būdu ji jau gerokai lenkia savo tobulumu anksčiau buvusią Final Cut aplikaciją.

iPad

Pirmojo iPad vartotojai pamena jungiklį iPad šone, kuris už/atrakindavo vaizdo persukimo funkciją pavertus įrenginį. Daug iPad vartotojų sakė, kad tai nepatogu… ir tas užrakinimo mygtukas tapo programišiai vartotojo valdomu virtualiu mygtuku, o fizinis mygtukas tapo įrenginio garso išjungimo mygtuku.

iTunes skirta Android

Visada buvo manančių jog Apple turėtų išleisti iTunes ir Android įrenginiams, bent jau high-end’inėms tų įrenginių versijoms. Ir ką, dar šį rudenį Apple Music paslauga taps prieinama ir tiems, kas dar tebenaudoja Android operacinės sistemos pagrindu veikiančius įrenginius.

Darbo sąlygos, aplinkosauga bei lygios teisės

Stengdamasi ištaisyti klaidas, dėl kurių buvo dažnai puolama, tokių kaip: darbo sąlygos, lygios teisės bei aplinkosauga - Apple išleido milijardus dolerių ir panašu, kad ruošiasi dar išleisti ne vieną milijardą.

Taylor Swift

Stebintis su Apple sususias naujienas pamena, kaip Taylor Swift - visame pasaulyje „gerai parduodama“ pop-žvaigždė (dalininke jos nepavadinčiau, greičiau tam tikro gyvenimo būdo ir išvaizdos savininkė prie kurios tinka dietinės Coke’os ir odos drėkinimo reklama) savo žiniaraštyje išreiškė nepasitenkinimą tuo, kad Apple nemokės atlikėjams pinigų už Apple Music paslaugą per šių bandomąjį laikotarpį ir dėl šios priežasties jos naujausio albumo „1989“ Apple Music paslaugoje, bent jau per tą Swift „bandomąjį“ laikotarpį nebus. Ir ką - vienos „žvaigždutės“ inkštimas pakeitė Apple nusistatymą ir dabar į Apple Music priimami ir „indie“ atlikėjai ir muzikantams mokama ir už bandomąjį laikotarpį.

Taigi ne toks velnias baisus kaip jį piešia :)

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Komentarų: 21 | Ačiū, kad rašote lietuviškai

  1. Tai ko jie tiek metu negali padaryt Baltijos saliu kalbos palaikymu ?

  2. O kam to reikia? Ar mes rusai, kurie nesugeba išmokt anglų kalbos? Tuo labiau išvertus daugelį pavadinimų jie tampa tokie neaiškūs.

  3. A tai kam visi rasot lietuviskai ? Ir manualus skaitot lietuviskai ?

  4. Gal Apple ir kažkiek atsižvelgia į vartotojų skundus, bet kol jie atlieka tuos pakitimus, prabėga daugelis metų....
    Apie Baltijos šalis net neverta kalbėti, nes pamirštos visiškai... O parduotų Apple produktų Baltijos šalyse apyvarta kasmet siekia 50mln eurų....

  5. Rašau lietuviškai, nes čia lietuviškas puslapis. O manual'us neskaitau lietuviškai, jei reikia pasiskaitau angliškai, arba ispanų/italų labai retai(nes dar labai labai silpnai moku :D ), tuo labiau, kad dabar viskas visur primityvu ir vienoda.

  6. Tai kvaila gi turet telefona uz du gabalus ir su juo kalbetis angliskai ar rusiskai. Kai galima butu tai daryti lietuviskai.

    • DNABUG, keista, kad tau tai keista. Nes, nedetalizuojant kokią kompo OS naudoji - ji palaiko lietuvių kalbą, tačiau tau rašyti lietuviškais rašmenimis tai nepadeda, ir tai ne OS bėda.
      Įdomios Baltijos šalys Apple, ar ne - gali atsakyti tik pati Apple. Kol kas matome, kad susidomėjimas jomis nėra didelis, ir to priežastis - jos, kaip komercinės įmonės, matyt akivaizdi. Tai, kad AVAD Baltic apyvarta šoktelėjusi 2011 metais jau 4 metus iš eilės lieka beveik nepakitusi, taip pat rodo, kad matyt priartėta prie „stogo“ ir Apple atėjimas bei su tuo susijusios didesnės kompanijos išlaidos ir t.t. vargu ar situaciją pagerintų.
      Per pirmuosius 3 šių metų ketvirčius Apple pajamos Europoje buvo 10,34 mlrd. US$ (23% visų Apple pajamų). Jei įsivaizduoti, kad Apple per likusį ketvirtį neuždirbs nė sudilusio skatiko, o greičiausiai taip nebus, tai iš Baltijos šalių gaunamos Apple pajamos sudaro 0,5% iš Europos gaunamų pajamų. O turint omenyje, kad labai realu, kad Apple per 4-tą ketvirtį uždirbs apie 12,2 mlrd. (kaip ir II-ą ketvirtį) US$, tai Baltijos šalių atnešamos pajamos Apple sudarys tik 0,23% EU pajamų (čia, žinoma, jei AVAD Baltic sugeneruos tuos pačius 50 mln. € per metus). ... Tai žinoma taip pat pinigai, bet spėju 3 kalbų adaptavimas, kiekvienos versijos ir atnaujinimo kalbų tikrinimas ir t.t. suvalgytų visą Apple iš Baltijos šalių gaunamą po-mokestinį pelną ir dar jai tektų primokėti... Kitas dalykas yra tas, kad tai liestų tik pagrindines Apple aplikacijas ir bendrą vartotojo sąsają, nes kokias kalbas naudoja aplikacijos - visiškai priklauso nuo tų aplikacijų kūrėjų. Žinoma, kai Apple parodytų savo interesą Baltijos šalių kalboms - padidėtų ir programuotojų noras adaptuoti savo aplikacijas šioms kalboms ir kokios 7 aplikacijos gal ir „prabiltų LT, LV ir EE kalbomis“, nors manau LV ir EE jų prabiltų daugiau nei LT.

      Kas link „kvaila gi turet telefona uz du gabalus ir su juo kalbetis angliskai ar rusiskai.“ - nemžiau kvaila nei turėti virš 100K € kainuojantį automobilį ir skaityti jo panelėje rašomus pranešimus ar naudotis navigacija angliškai, bet toks jau tas mažų ir nereikšmingų likimas...

      Aš pamenu kažkada prisėdau prie langinių su vartotojo sąsaja lietuvių kalba - supratau, kad tai yra tragedija. O kai dar buvau jaunas ir gražus bei turėjau daug kantrybės ir naudojau Android telefoną - pabandžiau lietuvišką vartotojo sąsają - nepamenu ar iškentėjau vieną dieną, ar ne...

      • Kazkada kelis kartus pabandziau uzdeti lietuviska Android versija ir ji visai maloniai isversta, o neneudoju ja todel kad ne Lietuvoje gyvenu
        Siaip keista kad apple dar nemoka daug kalbu, net MacOS dar lietuviskos versijos nera, kai kaimynai ja jau senai megaujasi
        Keista ziureti kaip apple fanai teisinasi tipo daug lesu tai kainuoja, suprasciau jei tai butu maza imonele kur centus skaiciuoja savo pajamas

      • Hmmm nori pasakyti, kad trijų šalių kalbos adaptavimas, priežiūra kainuoja po +40mln eurų kasmet? :D Čia nebent mūsų valdininkai imtųsi šio projekto..

        Net milijono eurų nekainuotų adaptuoti kalbos, o priežiūra? tai ten porą kartų į metus pridedama keletas funkcijų, kurias reiktų išversti.

  7. Apie dideles lesas kalbos paketui, tai cia visiski skiedalai :) Matyt android turi daugiau lesu nei apple.

    Apie automobilius... dazniausiai kas vairuoja gera automobili, nemoka nei telefono prisijungti ir naudoti laisvu ranku iranga. Ka kalbeti apie navigacijos atnaujinimus ar nauju kontaktu suvedima ( Honda ).

    Apple, tai imone uzdirbanti is nieko. Todel ir garantinis keicia telefona menkiausiai bedai, nes uz telefona yra mokama tiek, jog apsimoketu ji pakeisti. Kaina kaip uz du ar tris. Kodel jei jis toks geras, tik metai garantinis ? :) Kodel ne du ar ne tris ir normalus garantinis su taisymu.

    Saunu jog visi lietuviu baige auksciausiai balais, bei rasydami komentarus googlina zodzius kaip taisyklingai parasyti :D as tam neturiu nei laiko, nei noro. Bei zymeti savo angliska klaviatura lietuviskomis raidemis. Juk as ne rusas, m ?

    .Jei apple pofik ant manes, man pofik ant.... ;)

    • Aš manau, kad ne tik pinigai yra svarbu - svarbu ir tai, kad viskas būtų Apple lygyje, nes Apple negali leisti sau daryti bet kaip - ką sau leidžia daryti Google.
      Honda čia prie gerų automobilių ar prie kažkokio tai super sudėtingo kontaktų suvedimo, nes normaliuose automobiliuose jie tiesiog imami iš telefono?
      Manau, kad Apple duoda tokią garantiją, kokią numato įstatymas. Keičia, nes jaučiasi atsakinga už kokybę ir refurbished Apple įranga yra praėjusi testavimą tokį, kokiam pasmerkiama kiekvienas naujas įrenginys. Sugedusio įrenginio remonto metu pakeičiamos ne tik sugedusios, bet ir fizinio susidėvėjimo ženklų turinčios dalys - mano galva nuo to vartotojas tik išlošia.
      Iš visų turimų Apple įrenginių garantiniu pasinaudojau tik du kartus: vieną kartą pakeičiau sūnaus iPod touch - buvo negyvas (iPod, su sūnumi viskas tvarkoje), o kitą kartą iPhone - praėjus pusantrų metų po įsigijimo (gelsvas plėmelis ekrane). Asmeniškai man patiko, kad davė naujus įrenginius ir nereikėjo laukti kol pataisys ar ko nors kito ten priburs vietiniai auksarankiai.
      Neturiu susirašęs lietuviškų raidžių klaviatūroje ir jaučiu gilią užuojautą tiems, kas šiais technologijų laikais vis dar rašo žiūrėdamas į klaviatūrą ir žvejodamas raides. O jei žmogus nemoka net savo gimtosios kalbos ir googlina tai net nežinau ką čia ir bepridurti. Apmaudu, kad taip yra. Dažniausiai tas neraštiškumo maskavimas puikiai matomas net ir „jiems“ rašant šveplai. Kai tokie žmonės reikalauja lietuviškos vartotojo sąsajos - dažniausiai susidaro įspūdis, kad gerai jie nemoka nei vienos kalbos. O čia jau liūdna.

      • Apple jau pridare visko betkaip: zemelapiai, ios vieni bugai nespeja viena uzlopitikaip islenda kiti jau nekalbu apie suletejima, klaviaturos taip ir nesugebejo duoti galimybiu kokiu dave androide.

        • Kai Apple Maps bus tiek metų (10) kaip ir Google Maps - pažiūrėsim ar tik Google neuostys dulkių. Klaidų nedaro tik tie, kas nedaro nieko. Manau paskaičiavus Čiulpinuko ir iOS 8 klaidas dar didelis klausimas kurioje iš šių operacinių klaidų ir saugumo spragų daugiau. Man po paskutinio atnaujinimo greičiau sukinėjasi ragelis.
          Dėl klaviatūrų, tai manau, kad sugebėjo ir davė ir, mano galva, Apple davė net per daug - informacijos siuntimą į klaviatūros aplikacijų kūrėjų serverius Apple galėtų ir labiau riboti arba vykdyti su Apple API taip pagerindama vartotojų duomenų saugumą.

          • Konkurencija visados gerai, vercia pasitempti programu kurejus, bet laukti 10 metu nesiruosiu :( Kartais pabandau isijungti apple mapus ir kazka surasti tai tik laiko gaisimas jei nezinai tikslaus pavadinimo. Na jei apple kazka istenes su zemelapiais geriau nei google tada naudosiu apple.
            Vos nemetus turejai laikti ios atnaujinimu kol bent kiek greiciau pradetu sukinetis ragelis.

  8. Kodel man atrodo jog tau vienam kalbos idiegimas atrodo toks sunkus darbas reikalaujantis tiek daug pinigu. Jog net imiesi gaudyti kas moka lietuviu kalba :) Gal ne visi mokytojai juk.

  9. Nuo dabar macarena skaitysiu ramiau :D (joke)

  10. Kad as visada ramiai skaiciau ir skaitau, nesvarbu kas vyksta ;)

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų