61-ma kompiuterinių sistemų mirties sekundė

Aukštųjų technologijų pasaulį periodiškai sukrečia su laiku susiję kataklizmai ir pasirodo užtenka vos vienos sekundės, kad iš rikiuotės išvesti technologinių gigančių programinę ir aparatinę įrangą bei atnešti milžiniškus nuostolius.

Tikriausiai daugelis skaitančių šias eilutes prisimena 2000 metus ir pasaulio pabaigos isterijos krečiamą IT sektorių. Daugeliui IT darbuotojų Naujųjų metų naktis iš 1999 į 2000 buvo įtempta. Tiesa, daugeliu atveju tada jokių didesnių nesklandumų nebuvo.

Panaši į „millenium“ problemą, IT pasaulyje yra problema susijusi ir su korekcine ar keliamąja sekunde. Pirmą kartą šis terminas paminėtas 1972 metais, kai dėl dėl žemės sukimosi greičio kitimo, buvo nutarta pakoreguoti astronominio laiko atžvilgiu kintantį universalų laiką. Daugelis interneto serverių veikia Unix sistemų pagrindu, kurios šaknys siekia 1970 metus - du metai iki keliamosios sekundės problema buvo „išrasta“.

Šiais metais, atėjo laikas tai padaryti dar kartą ir tai buvo padaryta naktį iš birželio 30 į liepos 1. Šią naktį visi pasaulio kompiuteriai parodė vieną papildomą sekundę. 2015 metų birželio 30-os naktį paskutinių paros sekundžių seka buvo 23:59:59, 23:59:60, 0:00:00.

Atrodytų nieko sudėtingo ir baisaus, tačiau ne visos kompiuterinės sistemos sugebėjo tai „suvirškinti“. Kompanijos Dyn Research, užsiimančios populiarių tinklinių serverių darbo sekimu, keliamoji sekundė išmušė iš vėžių daugybę serverių sukeldama chaotišką daugiau kaip dviejų tūkstančių tinklų atsijungimą. Dėl keliamosios sekundės nustojo veikti tokios paslaugos kaip Instagram, Pinterest, Netflix, Amazon ir Apple Music. Kai kurių darbingumui atstatyti prireikė net 40-ties minučių. Kitos paslaugos nors ir veikė toliau, tačiau pavyzdžiui Twitter rodė klaidingą žinutės laiką. Android vartotojai pastebėjo, kad neteisingai rodomas pranešimų laikas. Problemų buvo ir Amazon Web Services tinkle, nors Amazon ir neigė, kad problemų jos tinkle priežastis keliamoji sekundė.

Praeitas keliamosios sekundės korekcija buvo 2012 metais ir tos korekcijos pasekmės buvo kur kas masiškesnės: viena papildoma sekundė atjungė Reddit, Foursquare, LinkedIn, Yelp, FourSquare, Gawker ir StumbleUpon ir daugybę kitų sistemų, tame tarpe už globalius lėktuvų bilietų pardavimus atsakingą Amadeus paslaugą, visa oro linijų Quantas sistema kelioms valandoms atsijungė ir keleivių registracija turėjo būti vykdoma rankiniu būdu bei nelemta sekundė sustabdė kai kurių biržų darbą.

Nors apie keliamosios sekundės korekciją visada žinoma iš anksto, dėl 61-os sekundės keliamų grėsmių nenuspėjamumo problemų išvengti nepavyksta. Kai kurios šalys kritikuoja šios korekcijos principus, tačiau dėl jos globalumo sprendimo priėmimas vis atidedamas. Google teigia radusi problemos sprendimą, tačiau daugelis specialistų teigia, kad net 700 metų nekoregavus laiko, laiko neatitikimas būtų tik 30 minučių ir todėl toks dažnas laiko koregavimas yra nereikalingas.

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų