Savaitės naujienų apžvalga (2014/03/15-21)

Tema: Naujienos

Apie 85 milijonus JAV dolerių, kuriuos Google turės sumokėti už patentų pažeidimą, iOS vartotojų lojalumą, Europos parlamento sprendimą dėl USB, iTunes muziką Android vartotojams, plastinę chirurgiją, iOS svarbą Microsoft korporacijai ir tai, kad Microsoft ne tik gali skaityti, bet ir skaito outlook.com (buvusi Hotmail) vartotojų laiškus bei kitas savaitės naujienas ar gandus, kuriems nebuvo skirti atskiri straipsniai.

  • Kalbėdamas CeBit parodos metu Vokietijoje vienas iš Apple įkūrėjų Steve Wozniak (Woz), komentuodamas ir reaguodamas į Bill Gates pasisakymą „Rolling Stone“ žurnalui apie Edward Snowden sakė, kad „Apple yra pati tyriausia technologinė kompanija ir ji padarys viską, kad apsaugotų savo vartotojų duomenis“. Jei neskaitėte interviu su Bill Gates „Rolling Stone“ žurnale, ten Microsoft įkūrėjas, kalbėdamas apie Snowden’ą sakė: „Aš manau jis pažeidė įstatymą ir aš nevadinčiau jo didvyriu, jis man nekelia jokio susižavėjimo“.
  • Europos Komisijai reikalaujant ir po to kai dėl įsigijimų aplikacijose Google buvo paduota į teismą Android gamintoja pakeitė Savo Play parduotuvės pirkimų politiką ir panaikino prieš tai buvusį 30 minučių „langą“, kurio metu vieną kartą įsigijus aplikaciją iš Google Play nebuvo prašoma įvesti slaptažodžio. Dabar slaptažodis prašomas kiekvieną kartą. Tačiau Google paliko 30 minučių langą, kaip pasirinkimą su sąlyga, kad pirkimas daromas tame pačiame lange.
  • The Wall Street Journal duomenimis iOS vartotojai lojaliausi savo įrenginių gamintojui. Apklausos vykdytos JAV, JK ir Australijoje duomenimis, apklausiant vartotojus į kokio gamintojo įrenginį jie keistų savo mobilų telefoną, 76% iOS vartotojų sakė, kad savo iPhone pakeistų tik į naujesnį iPhone. Antroje vietoje pagal lojalumą Pietų Korėjos Samsung, 58% kurios įrenginių vartotojų sekančio telefono taip pat norėtų Samsung, trečioje vietoje LG - 37%, toliau seka Nokia - 33%, HTC - 30%, Sony - 24%, Motorola- 22% ir BlackBerry 21%.
  • Apple atmetė Amazon programuotojo John Gill kartu su broliu sukurtą Steve Jobs posakių aplikaciją pavadintą „Quoth Steve“. Apple savo veiksmus paaiškino tuo, kad ji nepatvirtina aplikacijų, kurių vienintelė paskirtis yra vienaip ar kitaip pagrįsta su kompanijos įkūrėju. Kaip alternatyvą Apple pasiūlė aplikaciją papildyti ir kitų garsių žmonių posakiais. Broliai nutarė palikti viską taip kaip yra ir kadangi Apple aplikacijos nepatvirtino, jie padarė jos internetinę versiją.
  • Europos parlamentas prabalsavo už tai kad Europoje visi įrenginiai turi naudoti vieno tipo įkrovėjus. Šis nutarimas liečia ne tik mobiliuosius telefonus ir planšetinius kompiuterius, bet ir grotuvus bei kitus mobilius įrenginius. Prieš tai kaip šis nutarimas taps įstatymų už jį turi prabalsuoti ministrų taryba. Jei taip nutiks, ES narės iki 2016 metų turės tai įrašyti savo šalių įstatymuose ir gamintojai turės papildomus 12 mėnesių tai pritaikyti savo gaminiuose. Nors dauguma mobilių įrenginių gamintojų dabar naudoja nepatogųjį Micro USB, tačiau yra dar pakankamai didelė įvairovė ir kitokio tipo jungčių. Viena iš kompanijų naudojančių savo standarto jungtis yra Apple.
  • Amerikos plastinės ir atstatomosios veido chirurgijos akademija teigia, kad labai padaugėjo pacientų norinčių atlikti veido platinę operaciją. Vienas iš 3 amerikiečių kaip to priežastį įvardina „kad norėtų gražiau atrodyti internete“. Lyginant 2013 metus su 2012-tais, pacientų norinčių atlikti nosies plastinė operaciją kiekis išaugo 10%, plaukų persodinimą - 7% ir 6% padaugėjo norinčių pakoreguoti savo akių vokus.
    Išpopuliarėję „selfiai“ amerikiečiams leido suprasti, kad su veidais jiems nelabai pasisekė :D
  • Facebook atnaujino savo iOS skirtą aplikaciją pakeisdama aplikacijos išvaizdą iPad vartotojams. Šioje versijoje jau galima pasidalinti nuotraukomis nurodant žmones, kurių naujienų sraute jos bus matomos. Taip pat pakeisti žinučių koregavimo elementai. Nors tai visai maloni funkcija vis tiek nemanau, kad dėl jos buvo verta keisti versijos numerį į 8.0
  • Mary Jo Foley iš ZDNet rašo, kad Microsoft galiausiai nutarė išleisti Microsoft Office aplikacijų paketą, turintį kodinį pavadinimą „Miramar“, skirtą iPad ir apie tai paskelbs kovo 27 dieną San Franciske vyksiančio renginio metu. Šiuo metu Microsoft Office skirtu mobiliems įrenginiams gali naudotis iPhone ir Android vartotojai prenumeruojantys Office 365.
  • Programišius pirmadienį du kartus nulaužė Google Play programuotojams skirtą Android aplikacijų talpinimo sistemą ir dėl šios priežasties Google Play negali atsirasti naujos aplikacijos ir jų atnaujinimai. Paprasti vartotojai šios „išdaigos“ gali ir nepastebėti iki jiems prisireiks ką nors atnaujinti, bet programuotojai niršta.
  • Apple pakeitė iPad 2 Retina ekraną turinčiu iPad 4. Taip pat kompanija antradienį pristatė naują 8GB iPhone 5c modelį. Kai šie modeliai pasirodys Lietuvoje, jų kaina nuo 16GB modelio turėtų skirtis apie 150 - 200 litų.
  • Kai kurie savo iOS įrenginius atnaujinę į iOS 7.1 vartotojai praneša, kad jis turi iš naujo nuskenuoti savo pirštų atspaudus iPhone 5s telefonuose, kiti sako kad šis atnaujinimas neištaisė jų įrenginiuose buvusių sistemos smigimų, tačiau bendras anksčiau pastebėtų klaidų ir problemų skaičius ženkliai sumažėjo ir nepatenkintų daug mažiau.
  • Apple savo darbuotojams išplatino OS X 10.9.3 beta (13D19) ir iTunes 11.1.6 beta (A1116A9). Ši beta versija neturi kokių nors žymesnių pakeitimų lyginant ją su anksčiau programuotojams išplatinta OS X 10.9.3 beta (13D17) versija. Kalbant apie iTunes 11.1.6 skirtoje naujausiai OS X beta versijai, joje ištaisytos kontaktų ir kalendoriaus duomenų sinchronizavimo su iPhone, iPad ir iPod touch klaidos. Iš matomesnių pakeitimų išleidus galutiniams vartotojams skirtą OS X 10.9.3 bus 60Hz 4K monitorių Retina skiriamojoje geboje palaikymas 2013 MacBook Pro kompiuteriuose.
  • Pasirodė Yukari Iwatani Kane knyga „Haunted Empire: Apple After Steve Jobs“, kurią išleido „HarperBusiness“. Dabartinis Apple vadas Tim Cook apie šią knygą atsiliepė gana nekaip, pavadindamas ją „nesąmone“.
  • Apple programuotojams išplatino pirmąsias savo Safari naršyklės skirtos OS X beta versijas 7.0.3 ir 6.1.3 skirtas OS X Mavericks ir OS X Mountain Lion.
  • Antradienį paskelbto vertingiausių „Milijardinių JAV kompanijų“ TOP 500 sąrašo viršuje Apple su 104,7 milijardo JAV$, toliau, gerokai atsilikdama seka Google 68,6 milijardai JAV$, paskui Microsoft - 62,8 milijardo JAV$.
  • Marvel paskelbė pirmas 11 minučių savo naujo „Captain America 2: Winter Soldier“ startuosiančio balandžio 4 d., ten Steve Rogers užrašų knygutėje galima pamatyti paminėtą ir Steve Jobs.
  • Apple užregistravo patentą, kuriame aprašoma technologija leidžianti aplikacijoms valdyti nuotolinį valdymą per WiFi palaikančius fotoaparatus tame tarpe iPhone matyti tais fotoaparatais padarytas nuotraukas ir „live preview“.
  • NSA teisininkai sako, kad didžiosios technologijų kompanijos žinojo, kad ši renka duomenis. NSA duomenų rinkimui, žinomam „PRISM“ pavadinimu, žalia šviesa buvo uždegta 2008 metais įrašant pataisą FISCA 702 skyriuje.
  • Samsung išleido reklamą, kurioje vėl šaiposi iš konkurentų parodydama savo Galaxy Tab neva geresnę nei iPad, Surface ar Kindle
  • Pirmasis Apple produktų pardavėjas, Mineapolyje įsikūrusi „FirstTech“, pradėjusi šios kompanijos produktais prekiauti prieš 37 metus paskelbė apie savo pasitraukimą iš verslo. „FirstTech“, dar žinomos kaip „Team Electronics“ vadovai sako, kad tokio sprendimo priežastimi yra kompanijos negalėjimas konkuruoti su dideliais prekybos tinklais.
  • Ketvirtadienį penkias valandas truko iTunes Connect darbo sutrikimas ir programuotojai negalėjo paskelbti savo aplikacijų atnaujinimų. 19:00 Lietuvos laiku Apple atstatė paslaugos veikimą - priežastys nėra žinomos. Įdomu ar tai tų pačių programišių rankų darbas, kurie „pasidarbavo“ prie panašią funkciją atliekančios Google Play dalies ar šiaip „planinis remontas“...
  • Christian Bale yra geriausias kandidatas suvaidinti Steve Jobs ekranizuotoje Sorkin’o Steve Jobs biografijoje.
    Christian Bale (kairėje) ir Steve Jobs (dešinėje)
    Christian Bale (kairėje) ir Steve Jobs (dešinėje)
  • Google panaikino pasirinkimą leidusį vartotojui rinktis ar jis nori šifruoti GMail srautą ar ne. 2010 metais Google https padarė pagrindiniu protokolu GMail paslaugai, tačiau vartotojui leido rinktis ir naudoti http, jei jis nori. Šią savaitę Google tokią galimybę panaikino ir paslaugos pasiekiamumą pakėlė iki 99,978%.
  • Ketvirtadienį Apple registruotiems programuotojams išplatino OS X 10.9.3 (13D21) trečią beta versiją.
  • Kiek svarbūs Apple produktai ir ne tik juos gaminančiai korporacijai parodė ir paskutinėmis dienomis šoktelėjusios Microsoft kompanijos akcijos. Po to kai Microsoft Corporation paskelbė apie savo spaudos konferenciją, kurios metu tikimasi praneš apie Office paketą skirtą iPad, kompanijos akcijos pašoko 4% sumušdamos 14 metų kompanijos akcijų kainų rekordą.
  • Teksaso valstijos teismas (pagarsėjęs palankumu patentų troliams) priteisė Google sumokėti kompanijai SimpleAir už jos turimo patento Nr. 7,035,914, kuriame aprašomas pranešimų ir kito turinio perdavimo ir apdorojimo principas, pažeidimą. Google sakė, kad ji neturėtų mokėti daugiau nei 6 mln JAV$, patentų troliai reikalavo 146 mln. JAV$. SimpleAir nėra naujokė teismuose, su ja teismo rūmuose teko susitikti tokioms kompanijoms kaip Apple, Facebook, Walt Disney Co., BlackBerry ir eilei kitų technologinių kompanijų. 85 mln. JAV$ nėra galutinė suma, nes ji padengia tik buvusias patentų trolių skriaudas, kiek papildomai Google turės sumokėti SimpleAir kompanijai teismas dar skaičiuoja.
  • Paskutinis „triukšmelis“ susijęs su Microsoft parodė, kad ši kompanija ne tik gali, bet ir skaito savo outlook.com, buvusios Hotmail, paslaugos vartotojų laiškus. Tai paaiškėjo po to kai Microsoft bandydama išsiaiškinti kas nutekino Windows 8 ir Windows 7 slaptas beta kopijas neįvardinamam „Prancūzų technologijų blogeriui“, skaitė to blogerio laiškus ir rado kaltininką - savo buvusį darbuotoją Alex Kibkalo. Tai žinoma nėra koks nors stebuklas, kad kompanijos, kurių serveiuose saugomi mūsų laiškai gali juos skaityti. Tai parašyta net privatumo dokumente, kurio „Sharing of Your Personal Information“ skirsnyje rasite frazę: „<…>We may access or disclose information about you, including the content of your communications<…>“. Panašiai skambančius ir iš principo tą patį reiškiančius tekstus savo dokumentuose turi ir Google bei Yahoo. Apple privatumo dokumentas kiek geresnis, nors ir nestipriai. Jame teigiama: „<…>if we determine that for purposes of national security, law enforcement, or other issues of public importance, disclosure is necessary or appropriate<…>“.
  • Apple iTunes Store yra viena populiariausių muzikos įsigijimo nebrangiai būdų, tačiau daugiausia prasmės joje pirkti turi tik iOS įrenginių vartotojai, o didelė Android vartotojų dalis lieka „už borto“. Tačiau sklinda kalbos, kad Apple svarsto galimybę atidaryti iTunes Store Android įrenginiams, bent jau taip rašo Billboard. Žurnalo šaltinių teigimu Apple jau pradėjo pokalbius dėl srautinės muzikos ir iTunes aplikacijos Android įrenginiams su keliomis muzikos leidybinėmis grupėmis.
Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų