Kodėl gali atrodyti, kad Apple nustojo išradinėti

Steve Jobs pasakojo istoriją apie tai, iš kur jam kilo idėja apie tai ką kompiuteriai turi daryti.

Jis pasakojo, kad kartą, dar būdamas vaikas skaitė mokslinį žurnalą kuriame gyvūnai buvo surikiuoti pagal judėjimo efektyvumą ir sąrašo viršuje buvo gepardas ir vanagas, o sąrašo apačioje buvo gana lėtai savo dviem kojomis judantys žmonės.

Tada jaunasis Jobs’as atkreipė dėmesį į kitą lentelę. Šioje buvo lyginami gyvūnai su dviračiais važiuojančiais žmonėmis ir šioje lentelėje žmonės buvo labiausiai efektyviausi gyvūnai planetoje. Tada Steve suprato, kokia yra mašinų ir įrenginių jėga.

Vėliau Steve Jobs sakė, kad „kompiuteriai tai proto dviračiai“ - įrenginiai leidžiantys mums judėti daug greičiau nei kad galėtumėme be jų.

Jei tai tiesa, tai geriausi Apple sukurti „dviračiai protui“ buvo rankenos ir pedalai. Rankenos ir pedalai yra tos dalys, kurias žmonės „mašinose“ liečia ir tos mašinos atitinkamai reaguoja į tuos prisilietimus.

Per 40 metų Apple, tyrinėdama visas žmonijai žinomas technologijas, kurių pagalba žmonės gali „bendrauti“ su kompiuteriais, tapo 470 milijardų JAV$ kompanija. Ji parinkdavo geriausias technologijas ir dizaino pagalba susiedama aparatinę bei programinę įrangą padarydavo jas tobulomis.

1980 metais tai buvo kompiuterinė pelė - sukurta PARC. Sujungdama ją su grafine vartotojo sąsają Apple padarė „pelę“ neatsiejama kompiuterio dalimi.

2000-tųjų pradžioje tai buvo „paspaudimų ratas“ sujungtas su iPod programine įranga jis kietąjį kompiuterio diską pavertė daiktu vertu nešiotis kišenėje.

Tada 2006-tieji ir iPhone su savo stebuklingu lietimui jautriu ekranu. Jis buvo daug tobulesnis, nei daugelis vartotojų tuo metu buvo ką nors panašaus lietę.

Sekančių penkių metų bėgyje Apple tęsė savo ieškojimus: tyrinėjo technologijas, kurias žmonės naudoja „bendravimui“ su kompiuteriais ir ieškojo tos, kuri būtų tokia pati ideali kaip lietimui jautrus ekranas ar pelė.

… ir Apple tokią rado bei 2011 metų spalio 4 dieną ją pristatė.

Jos vardas Siri.

Taip pat kaip ir „pelė“ ar „paspaudimų ratas“, Siri turėjo būti naujas būdas, naujas „proto dviratis“ leidžiantis žmonėms judėti „greičiau“. Planas buvo žmogaus balsu, per mikrofoną perduoti komandas ir leisti kompiuteriui atitinkamai į jas reaguoti, taip pat kaip „minant pedalus važiuoja dviratis“. Tačiau, priešingai nei kompiuterinės „pelės“, „paspaudimų rato“ ar dviračio pedalų atveju - Siri neveikia 100%.

Tiesa pasakius, anot Apple analitiko Gene Munster iš Pipar Jaffray, Siri vidutiniškai veikia 79% atvejų. Steven Sinofsky, kuris vadovavo sėkmingos Microsoft operacinės sistemos Windows 7 vystymui, savo bloge rašo: „pagrindinis vartotojo patyrimų principas remiasi į tai, kad įdiegus kokią nors naujovę sistemoje norite, kad ji būtų teisinga, naudinga ir padėtų jam/jai 100% atvejų. Jei taip nėra, vartotojas reaguos neigiamai ir nauja funkcija atneš daugiau žalos nei naudos“.

Ar įsivaizduojate savo sutrikimą, jei palietus ekraną tai būtų veiksminga tik 79% atvejų? Labai nedaug kas pirktų įrenginį su tokiu efektyvumo rodikliu.

Priežastis dėl kurios gali pasirodyti, kad Apple - kompanija kūrusi tobulus įrenginius leidusius žmonėms vadovauti ir produktyviai išnaudoti kompiuterius, nustojo kūrusi, išradinėjusi ir buvusi inovatyvi kompanija yra ta, kad viena jos technologija „susimovė“ ir tai nutiko prieš 2,5 metų, o paskutinis sėkmingas kompanijos „dviratis“ buvo pristatytas prieš 8 metus.

Visada įdomu pamąstyti (teoriniame lygmenyje) jei Steve Jobs nebūtų miręs sekančią dieną po to kai Siri buvo pristatyta pasauliui ar ji (Siri) būtų tapusi ta nauju dviračiu pasauliui.

Gera žinia Apple fanams ar kitai „proto dviračius“ mėgstančiai žmonijos daliai yra ta, kad remiantis keliais pranešimais Apple ruošiasi pristatyti naują „dviratį“ - naują kompiuterį naudojantį naujas komandų jam perdavimo technologijas - tai kas su Apple susijusiuose ganduose vadinama „iWatch“ vardu.

Apple pasamdė „audio inžinierių“ Tomlinson Holman sukurti programinę ir aparatinę įrangą, kuri leistų laikrodžiui esančiam ant riešo klausytis kraujo tekėjimo ir įspėti jei pasiekiama pavojinga riba. Įvairūs jutikliai išdėstyti „vidinėje“ laikrodžio pusėje galėtų stebėti kraujo spaudimą, cukraus kiekį kraujyje ir t.t.

Metų metais tokios kompanijos kaip Google ir Nike tyrinėjo dėvimos elektronikos galimybes. Panašu, kad Apple įvertinusi to poreikį ir savo galimybes pasiruošusi pasauliui pristatyti dar vieną dviratį, kurio pedalus minti norėtumėme kiekvienas. Tikiuosi…

Pasidalinti straipsniu:

Apie Ramūnas Blavaščiūnas

Fotografijos, geros technikos ir kavos mylėtojas

Parašykite komentarą

Jūsų elektroninio pašto adresas nebus viešinamas. Būtini laukai pažymėti *

*

Į viršų